ΑρχικήΑΡΘΡΑΠρόταση ελαχιστοποίησης κινδύνου για άμεση εφαρμογή στη Νέα Γέφυρα Αλφειού στην Καρύταινα

Πρόταση ελαχιστοποίησης κινδύνου για άμεση εφαρμογή στη Νέα Γέφυρα Αλφειού στην Καρύταινα

Πρόταση του Δ/ρος Χημικού Μηχανικού και Προέδρου του Συλλόγου των Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης» Γιώργου Αδαμόπουλου, προς τους καθ ύλην αρμόδιους :
κ. Γ. Μουταφίδη, Διευθυντή Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου, και
κ. Κ. Πανουκλιά, Διευθυντή Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας,
με κοινοποίηση στον κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΛΩΡΙΔΑ (ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ), ΣΤΗ «ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ» ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ, ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΝΤΟΝΩΝ ΔΙΑΒΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ.

Το προληπτικό αυτό μέτρο κρίνεται απολύτως αναγκαίο λόγω της μακρόχρονης αδράνειας των αρμόδιων Υπηρεσιών, στην πράγματι δύσκολη επίλυση του χρονίζοντος μείζονος προβλήματος των διαβρώσεων του κύριου σιδηρού οπλισμού της Γέφυρας του Αλφειού, το οποίο δυστυχώς επιδεινώνεται συνεχώς με μεγάλη ταχύτητα.

Το κείμενο της πρότασης έχει ως εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ   ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ  ΚΙΝΔΥΝΟΥ,  ΓΙΑ  ΑΜΕΣΗ  ΕΦΑΡΜΟΓΗ  ΣΤΗ  ¨ΝΕΑ  ΓΕΦΥΡΑ¨ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ.

Αξιότιμοι κύριοι,

Καταρχήν επιτρέψτε μου να εκφράσω την έκπληξή μου  και την διαμαρτυρία μου, που οι Δημόσιες Υπηρεσίες σας δεν είχαν την ευαισθησία και δεν θεώρησαν υποχρέωσή τους να απαντήσουν  στοιχειωδώς, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια,  εκφράζοντας την επίσημη θέση τους και τις ενέργειές τους, για ένα μείζον θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος, το οποίον σας θέτει επίμονα γραπτώς,  τα τελευταία χρόνια ένας συνάδελφός σας μηχανικός, που κατά σύμπτωση συμβαίνει να είναι και Πρόεδρος ενός συλλογικού φορέα της περιοχής άμεσου  ενδιαφέροντος.

Για την διαμόρφωση της σημερινής πρότασής μου, αναφέρομαι σε μία και μόνο φωτογραφία (την συνημμένη), από τις 20 που πρόσφατα δημοσίευσα με τις έντονες διαβρώσεις του σιδηρού οπλισμού της «νέας γέφυρας» του Αλφειού στην Καρύταινα.  Στην φωτογραφία αυτή βλέπετε την τραγική κατάσταση στην οποίαν βρίσκεται η ακραία, κατά μήκος της γέφυρας και στα κατάντι  του ποταμού, οριζόντια δοκός η οποία υποβαστάζει το κατάστρωμα της γέφυρας.  Σε αντίθεση, οι εσωτερικές κατά μήκος της γέφυρας οριζόντιοι δοκοί, δεν παρουσιάζουν έντονες διαβρώσεις οπλισμού, όντας  προστατευμένοι από τις βροχές.

Ακριβώς πάνω από αυτή την έντονα διαβρωμένη κατά μήκος της γέφυρας ακραία δοκό (περίπου στα 2 μέτρα από το ακραίο προστατευτικό κάγκελο), συνήθως τροχιοδρομεί το δεξιό σύστημα τροχών των διερχομένων οχημάτων.

Από την φωτογραφία είναι προφανές ότι το ΣΥΝΟΛΟ του φέροντος οπλισμού των διαδοχικών  αυτών  κατά μήκος δοκών, είναι τελείως γυμνό και έχει υποστεί έντονη διάβρωση.

Αναφέρω ¨το σύνολο¨, γιατί ως αμφιέριστοι  οι  οριζόντιοι αυτοί δοκοί, φέρουν το σύνολο του οπλισμού τους στο κάτω μέρος τουςΚανείς βέβαια δεν γνωρίζει τον βαθμό απομείωσης των διατομών του οπλισμού από την διάβρωση, γιατί απλούστατα, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στα σημεία, δεν έχουν γίνει ποτέ μετρήσεις.  Μόνο με εκτίμηση και εκ πείρας, μπορούμε να πούμε από τις φωτογραφίες ότι η απομείωση σήμερα είναι γύρω στο 50%, και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς με έντονο ρυθμό.

ΕΝΑ  ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ  ΣΕΝΑΡΙΟ  ΤΟ ΟΠΟΙΟ  ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ.

Αν όχι σήμερα, πολύ σύντομα,  ο οπλισμός των δοκών αυτών θα απομειωθεί από την διάβρωση σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα είναι πλέον  δυνατόν  να φέρουν το φορτίο κάποιου πολύ μεγάλου  βαρέος οχήματος, που θα έχει την ατυχία να διέλθει από την γέφυρα.  Τί θα συμβεί τότε ;   Προφανώς  απότομη θραύση της φέρουσας το κατάστρωμα οριζόντιας δοκού, με το βαρύ όχημα να πλαγιάζει στο κενό από τεράστιο ύψος, με τραγικές συνέπειες τόσο για τους άτυχους επιβαίνοντες, όσο και για το υποκείμενο Βυζαντινό Μνημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.

Προτείνω να εφαρμοστεί άμεσα ένα τελείως ανώδυνο προληπτικό μέτρο, έως ότου δοθούν οι αναγκαίες τεχνικές λύσεις ενίσχυσης της γέφυρας που υποτίθεται ότι μελετώνται από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας τα τελευταία 6 χρόνια ( ! ! !)  που κοινοποιήθηκε ευρέως  το μεγάλο πρόβλημα με τις διαβρώσεις του οπλισμού.

Να απαγορευθεί γενικά η όδευση οχημάτων στην ακραία δεξιά λωρίδα της γέφυρας (με κατεύθυνση προς Ανδρίτσαινα), πλάτους περίπου 3 μέτρων, με κατάλληλη σήμανση.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Αδαμόπουλος

Δρ. Χημικός Μηχανικός

Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια