ΑρχικήΑΡΘΡΑΠρόταση για δημιουργία εκκλησιαστικού μουσείου στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Καρύταινα

Πρόταση για δημιουργία εκκλησιαστικού μουσείου στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Καρύταινα

Ο Σύλλογος Καρυτινών Αθήνας – Πειραιά, προτείνει με επιστολή του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, την δημιουργία ενός εκκλησιαστικού μουσείου στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Καρύταινα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την εκτέλεση απαραίτητων εργασιών συντήρησης του ναού , εργασίες που θα γίνουν αποκλειστικά με δωρεές των μελών του Συλλόγου.

δείτε σχετική ανάρτηση ΕΔΩ

Η σχετική επιστολή αναφέρει:

ΘΕΜΑ ΜΙΚΡΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ.

Στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας φυλάσσεται με ασφάλεια πραγματικός θησαυρός  εκκλησιαστικών εκθεμάτων,  όπως μεγάλος αριθμός παλαιών εικόνων, παλαιών βιβλίων και Ευαγγελίων όπως πχ το Ευαγγέλιο του Κολοκοτρώνη, παλαιά εκκλησιαστικά Ιερά Σκεύη, χρυσοκέντητος Επιτάφιος του 19ου αιώνα, δωρεά από την Οδυσσό, παλαιά Ιερά Άμφια και πολλά άλλα.  Μετά από επί τόπου επίσκεψη ομάδας Αρχιτεκτόνων- Μουσειολόγων,  φαίνεται ότι η κοινή  με την Μητρόπολη ιδέα χρησιμοποίησης του γυναικωνίτη,  για την ίδρυση μικρού εκκλησιαστικού μουσείου κρίνεται  πάρα πολύ καλή.  Το μικρό  Μουσείο θα σχεδιαστεί από τους ειδικούς Μουσειολόγους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί λειτουργική ενότητα και φυσική προέκταση του κυρίως Ναού.

Αρχές Αυγούστου θα έχουμε στα χέρια μας την προμελέτη των ειδικών Αρχιτεκτόνων – Μουσειολόγων, μαζί με αναλυτικό προυπολογισμό.  Πρόκειται για την  ίδια ομάδα Αρχιτεκτόνων που σχεδίασε και υλοποίησε το σπουδαίο Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης στο γειτονικό Ψάρι, που ως γνωστόν χρηματοδοτήθηκε από τον κ. Θ. Μαρτίνο.  Οι ίδιοι αρχιτέκτονες  έχουν μεγάλη προυπηρεσία και πείρα  με  σχεδιασμό και υλοποίηση τουλάχιστον ακόμη 12 μεγάλων και γνωστών μουσείων.    Προφανώς την προμελέτη αυτή θα σας την υποβάλλουμε άμεσα.

Με την προμελέτη αυτή ανά χείρας, θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ιδιωτικές δωρεές, και εφόσον το καταφέρουμε,  όπως βάσιμα το ελπίζουμε, θα προχωρήσουμε με την ίδια ομάδα μηχανικών, άμεσα στην οριστική μελέτη η οποία και θα σας υποβληθεί για  έγκρισή  της Υπηρεσίας σας.

Θέλουμε να κάνουμε οτιδήποτε δυνατόν, για να εγκαινιαστεί το Μουσείο μας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 11 Απριλίου 2021. Είμαστε σίγουροι από την μακρά και εξαιρετική συνεργασία μας, ότι η ΕΦ.Α.ΑΡΚ. θα μας συμπαρασταθεί, επισπεύδοντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες εγκρίσεων, ώστε από κοινού να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρακαλώ σημειώστε, ότι μετά από αίτημα του Συλλόγου μας, έχουμε ήδη εξασφαλίσει για το μικρό Μουσείο μας και την τεχνική βοήθεια του  σπουδαίου ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, και προσωπικά της Διευθύντριάς του Κας Κατερίνας Δελλαπόρτα, η οποία  σύντομα θα μας επισκεφθεί στην Καρύταινα για τον σκοπό αυτό.

Με εκτίμηση,
Γεώργιος Αδαμόπουλος
Δρ. Χημικός Μηχανικός
Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια