Πρόστιμο 30.000 ευρώ την ημέρα πληρώνει η Πελοπόννησος για τα απορρίμματα (video)

0
206

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σε συνέχεια της προηγούμενης συνεδρίασης που είχε γίνει στην Τρίπολη.

Το τρίτο θέμα ημερήσιας διάταξης το εισηγήθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας και είχε να κάνει με τα απορρίμματα της Περιφέρειας και για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Όπως ανέφερε ο κ. Γόντικας, εκρηκτικές είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα με ευθύνη της κυβέρνησης και της Διοίκησης της Περιφέρειας η οποία έχει φτάσει σε αδιέξοδο με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

[blockquote style=”1″]Δύο χρόνια η κυβέρνηση διαλέγεται με την ΤΕΡΝΑ, εταιρείες μπαινοβγαίνουν στα υπουργικά γραφεία διαφημίζοντας την πραμάτεια τους και ο χορός της αντιπαράθεσης για το από ποιον, και σε ποιον, θα παραδοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων καλά κρατεί.[/blockquote]

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Γόντικας, «η Περιφέρεια διατείνεται ότι τελείωσε το έργο της με τη διαχείριση των απορριμμάτων και η ευθύνη βρίσκεται πλέον στην κυβέρνηση και τους Δήμους.

»Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι και ΦΟΔΣΑ τη μια ‘’σφάζεστε’’, την άλλη πανηγυρίζετε και διεκδικείτε ο καθένας την πατρότητα της ομόφωνης απόφαση του ΦΟΔΣΑ, και στη συνέχεια κάποιοι δηλώνουν ότι απατήθηκαν με την ψήφιση της ομόφωνης απόφασης.
»Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, υποτίθεται ότι τελειώνει, αλλά κανένας δεν λέει τι γίνονται τα σκουπίδια. Ανοίγονται νέοι ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ ακόμα και δίπλα σε αυτούς που υποτίθεται έχουν αποκατασταθεί.
»Θα ήταν το θέατρο του παραλόγου, αν δεν ήταν τόσο μεγάλα τα συμφέροντα, που επιβάλλουν να οξυνθεί το αδιέξοδο.
»Παράλληλα προωθούνται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης προσωρινής διαχείρισης που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 14 νέα ‘’Δίδυμα’’ στην Πελοπόννησο (ανοιχτές χωματερές).
»Η κατάσταση στους δήμους Β. Κυνουρίας και Ευρώτα που είναι οι πρωτοπόροι σ’ αυτή την πορεία, είναι αδιάψευστος μάρτυρας Χιλιάδες τόνοι σκουπίδια χύμα βρέχονται και σαπίζουν. Ανάμεσα σε λόφους σαπισμένα σκουπιδιών (π.χ. στον Δήμο Ευρώτα) δουλεύουν εργαζόμενοι χωρίς μάσκες, χωρίς γάντια, χωρίς φόρμες και άρβυλα. Δεν υπάρχει χώρος να αλλάξουν, να κολατσίσουν στο διάλειμμα, ούτε καν τουαλέτα.
Δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες δουλειάς χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά, χωρίς ένα μπουκάλι γάλα, χωρίς να καταβάλλονται ακόμα και τα δεδουλευμένα», επεσήμανε ο κ. Γόντικας και αμέσως μετά απηύθυνε ερώτηση στην περιφερειακή αρχή:
_ Τι έλεγχοι έχουν γίνει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας πρώτα και κύρια για τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων σ’ αυτούς τους χώρους.
_ Τι θέση παίρνετε και τι θα κάνετε για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα, οι υπερωρίες, να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς με διάθεση χώρων για να αλλάζουν τα ρούχα τους, να κολατσίζουν στο διάλλειμα, να διατίθενται ένα μπουκάλι γάλα, λίγο δροσερό νερό. Να διατίθενται στους εργάτες τα αναγκαία εφόδια (φόρμες, άρβυλα, μάσκες, γάντια κτλ.). Να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.»

Μετά την επερώτηση η θεματική αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου κατ’ αρχάς αναγνώρισε την ανησυχία του κ. Γόντικα για την επικινδυνότητα της κατάστασης τονίζοντας ότι χθες κανονικά θα έπρεπε να είχε προχωρήσει το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

«Το θέμα με τα απορρίμματα έχει ξεκαθαρίσει και θα αποκαλύψει ότι το έργο της Περιφέρειας είναι η μοναδική νόμιμη λύση, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να προχωρήσει τη λύση της Περιφέρειας ή τη δική της λύση και να ακυρώσει αυτή της Περιφέρειας», υπογράμμισε.

[blockquote style=”1″]Ο κ. Σταθάκης εδώ και αρκετούς μήνες ενημέρωσε τον περιφερειακούς ότι θα προχωρήσουν στην υπογραφή του έργου[/blockquote]

Πάρα πολλοί Δήμοι βρίσκονται σε αδιέξοδο με τον Δήμο Τρίπολης να έχει δύο ΧΑΔΑ μέσα στην πόλη και να κλείνει 3,5 χρόνια σε έκτακτη ανάγκη.

[blockquote style=”1″]Ο κ. Τσιρώνης προσπάθησε να παραπλανήσει τους δημάρχους τάζοντας τους χρήματα και χώρους για να κάνουν διαχείριση και από τότε ο υπουργός κρύβεται και δημιουργεί προβλήματα[/blockquote]

Μεταξύ άλλων, η κυρία Νικολάκου μίλησε για το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ το οποίο και ολοκληρώνεται αλλά και για τα υπέρογκα πρόστιμα της τάξεως των 30.000 ευρώ την ημέρα τα οποία επωμίζονται οι πολίτες της Πελοποννήσου.

από το ArcadiaPortal.gr

[ot-video][/ot-video]

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here