ΑρχικήΑΡΘΡΑΠρόοδος και σημαντικές εξελίξεις στο μεγάλο έργο της αναστήλωσης του Ιερού Ναού...

Πρόοδος και σημαντικές εξελίξεις στο μεγάλο έργο της αναστήλωσης του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στην Καρύταινα

Ως γνωστόν, η ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΟΥ ΑΙΓΕΑΣ  των κκ Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, έχει αναλάβει από το 2017 την χορηγία τόσο των μελετών όσο και της αναστήλωσης του μείζονος Μεταβυζαντινού Μνημείου, του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής στην Καρύταινα.

Η έγκριση των αρχικών μελετών, που συντάχτηκαν το 2017, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Σταύρου Μαμαλούκου, έγινε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και αποτυπώνεται στην συνημμένη απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ΓΜΒΜΜ/678172/71811/5735/1390 – 09/12/2019,  της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη.

Στην Υπουργική αυτή απόφαση περιλαμβάνονται αρκετοί όροι- προϋποθέσεις για την εκτέλεση του μεγαλεπήβολου έργου, η ολοκλήρωση των οποίων απεδείχθη και χρονοβόρα και επίπονη.  Έπρεπε καταρχήν, με συναίνεση των οικογενειών να απομακρυνθούν όλοι οι τάφοι σε άμεση γειτνίαση με τους τοίχους της ανατολικής και νότιας πλευράς του Ναού. Για την υλοποίηση του λεπτού και ιδιαίτερα κοινωνικά ευαίσθητου αυτού όρου,  απαιτήθηκαν σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια, παρά την αξιέπαινη συνεργασία, κατανόηση και συναίνεση που επέδειξαν οι εμπλεκόμενες οικογένειες.

Την απομάκρυνση των τάφων ακολούθησε ο όρος της διενέργειας διερευνητικών τομών και ανασκαφικών εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο του Ι. Ναού. Το σημαντικό αυτό έργο ολοκλήρωσε μέσα στο 2021, με μεγάλη επιτυχία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Σαν τελευταίος όρος αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση (όρος Νο 5), η υποβολή αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης, οι οποίες να ενσωματώνουν τα σχετικά ευρήματα των ερευνητικών τομών και ανασκαφικών εργασιών.

Σήμερα είμαστε στην ιδιαιτέρως ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στα μέλη μας και στους φίλους της Καρύταινας, ότι ολοκληρώθηκαν και οι μεγάλες αυτές μελέτες, πάντοτε υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Σταύρου Μαμαλούκου και υποβλήθηκαν ήδη αρμοδίως, με την συνημμένη υπ αριθμόν πρωτοκόλλου επιστολή μας ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/301991-27/06/2022,  στη  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ του ΥΠΠΟΑ  (ΔΑΒΜΜ).  Οι μεν δύο τόμοι της αρχιτεκτονικής μελέτης συντάχτηκαν από το Γραφείο Ειδικών Αρχιτεκτονικών Μελετών, Αναστασία Καμπόλη και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Μηχανικοί  ο δε τόμος της εντυπωσιακής στατικής μελέτης από το Γραφείο Στατικών Μελετών, Π. Παναγιωτόπουλος και Συνεργάτες Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ.

Σημειώνουμε ότι ο έλεγχος και η θεώρηση των μελετών αυτών από την ΔΑΒΜΜ, αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης του σημαντικού Μεταβυζαντινού Μνημείου, που αποτελεί στην κυριολεξία ένα πραγματικό όνειρο για κάθε Καρυτινό και φίλο της Καρύταινας.

Ο Σύλλογος των Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης» θέλει να εκφράσει και πάλι τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη των μελών του στους Μεγάλους Ευεργέτες της Καρύταινας κκ Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου και τους εύχεται η Ζωοδόχος Πηγή να τους χαρίζει Υγεία και Ευτυχία.

Εκ του Συλλόγου  Καρυτινών,    «ο Θ. Κολοκοτρώνης»


Το Καφενείο Μεγαλόπολης σας παρουσιάζει την επιστολή του συλλόγου Καρυτινών, την απόφαση της κας Μενδώνη και στιγμιότυπα από τις μελέτες.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ… by Πάνος Αλεβίζος

Απόφαση ΚΑΣ Για Ζωοδόχο Πηγ… by Πάνος Αλεβίζος

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ