ΑρχικήΑΡΘΡΑΠρόγραμμα εγκατάστασης αντλιών θερμότητας για θέρμανση και ψύξη στη Δυτική Μακεδονία -...

Πρόγραμμα εγκατάστασης αντλιών θερμότητας για θέρμανση και ψύξη στη Δυτική Μακεδονία – Στη Μεγαλόπολη;

Στη Μεγαλόπολη έληξαν οι προθεσμίες υποβολής αιτημάτων για δωρεάν αντικατάσταση λεβήτων φυσικού αερίου και μεγάλο ποσοστό της πόλης δεν έχει καν συνδεθεί.

Στη Μεγαλόπολη οι επαγγελματικοί χώροι έμειναν εκτός προγραμμάτων.

Στη Μεγαλόπολη φέτος το χειμώνα η Τηλεθέρμανση δεν θα λειτουργήσει, οπότε όλα τα καταστήματα και τα σπίτια που είχαν Τηλεθέρμανση και δεν μπήκαν στο φυσικό αέριο , αναζητούν νέο τρόπο θέρμανσης.

Είναι πλέον γεγονός ότι πολλά πράγματα πήγαν στραβά, έγιναν μεγάλα λάθη, αρκετοί συμπολίτες μας δεν φρόντισαν να κάνουν τις διαδικασίες ,το δίκτυο δεν έχει περάσει από όλους τους δρόμους και έχουμε τα ίδια προβλήματα όπως και παλιότερα με την Τηλεθέρμανση που απολάμβαναν τα οφέλη της οι μισοί κάτοικοι. Τώρα παρόμοια κατάσταση έχουμε με το φυσικό αέριο.Τουλάχιστον το 30% των πολιτών έχουν πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή στην Δυτική Μακεδονία η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Μεταβάσης και η Κυβέρνηση ανακοινώνει ειδικό πρόγραμμα εγκατάστασης αντλιών θερμότητας και θερμομόνωσης των κατοικιών. Και το κάνει αυτό επειδή οι τηλεθερμάνσεις της περιοχής έχουν προβλήματα αφού οι αποφάσεις της Κυβέρνησης έκλεισαν τις μονάδες.

Το ίδιο έγινε και στη Μεγαλόπολη, μας έδωσαν όμως την λύση του φυσικού αερίου η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί σωστά και θα έπρεπε η Κυβέρνηση να έχει ήδη βρει λύση. Είναι όμως άμεση ανάγκη η πολιτεία να βρει τρόπο να συνεχιστεί η επιδότηση αντικατάστασης λεβήτων και να ολοκληρωθεί το δίκτυο διανομής σε όλα τα σπίτια.

Ακόμα μια φορά βλέπουμε πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζονται οι περιοχές της χώρας μας που αφορούν την απολιγνιτοποίηση. Βλέπουμε στη Μεγαλόπολη να μας αντιμετωπίζουν σαν πολίτες άλλης χώρας.

Δείτε τι αναφέρει το πρόγραμμα στην Δυτική Μακεδονία:

Εγκατάσταση αντλιών θερμότητας για θέρμανση / ψύξη στη Δυτική Μακεδονία

Προϋπολογισμός: 12.135.000,00 €

Η δράση αφορά στη στήριξη της εγκατάστασης αντλιών θερμότητας στον οικιακό τομέα για κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ψύξης των κατοικιών. Συμπληρωματικά η δράση δίνει τη δυνατότητα στους ωφελούμενους να προβούν προαιρετικά σε παρεμβάσεις θερμομόνωσης της κατοικίας τους ή/και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσω Φ/Β με αυτοπαραγωγή και δυνατότητα αποθήκευσης. Η ενέργεια περιβάλλοντος που αξιοποιείται από τις αντλίες θερμότητας για θέρμανση λογίζεται ως ΑΠΕ, σύμφωνα με την Οδηγία 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και προσμετράται και στους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Επίσης, η ενέργεια περιβάλλοντος που χρησιμοποιείται για ψύξη λογίζεται πλέον και αυτή ως ΑΠΕ σύμφωνα με τον πρόσφατο Κανονισμό 2022/759 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 14ης Δεκεμβρίου 2021.

Λόγω των κλιματικών χαρακτηριστικών της, η ΔΜ έχει την υψηλότερη απαίτηση σε θέρμανση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας και αποτέλεσε την πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα όπου μελετήθηκαν και εγκαταστάθηκαν τα συστήματα τ/θ για τις ανάγκες των πολιτών (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Αμύνταιο).

Καθώς όμως η τηλεθέρμανση δε δύναται να καλύψει το σύνολο των νοικοκυριών της περιφέρειας, έρχεται η συγκεκριμένη δράση να προωθήσει την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα άλλα στερεά συμβατικά καύσιμα, σε συνδυασμό με επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αυτοπαραγωγής και στήριξης των ΑΠΕ, που θα συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη διατήρηση της ενεργειακής ταυτότητας των περιοχών αυτών.

Οι δαπάνες που δικαιολογούνται και οι δράσεις που θα γίνουν είναι:

1) Την τοποθέτηση βοηθητικών συστημάτων προς την αντλία θερμότητας για την παροχή
Ζεστού Νερού Χρήσης (π.χ. δοχείο αποθήκευσης νερού, σωληνώσεις, κλπ).
2) Την τοποθέτηση θερμομόνωσης σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και την εκ
νέου διαστασιολόγηση του συστήματος θέρμανσης, μόνο στην περίπτωση που η κατοικία δεν
έχει θερμομονωτική προστασία ή έχει ανεπαρκή θερμομονωτική προστασία κατά τον Κανονισμό
Θερμομόνωσης Κτιρίων (Κ.Θ.Κ). Στην περίπτωση αυτή επιλέξιμες είναι επιπλέον οι δαπάνες για
προμήθεια και τοποθέτηση θερμομόνωσης.
3) Την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση με
εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

Δείτε την σχετική πρόσκληση ΕΔΩ

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια