Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών και τεστ Παπανικολάου για τον γυναικείο πληθυσμό του Δήμου Μεγαλόπολης από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας

0
768

Στο πλαίσιο του Προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ», που πραγματοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, θα διενεργηθούν από τις 16 Μαΐου και για τρεις περίπου εβδομάδες δωρεάν εξετάσεις (μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου) στον γυναικείο πληθυσμό της περιοχής της Μεγαλόπολης. Η εξέταση γίνεται χωρίς κανένα κριτήριο οικονομικό, ασφαλιστικό ή φορολογικό.

Αντίστοιχα προγράμματα πραγματοποιούνται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και σε Δήμους της Αττικής. Συνολικά έχουν εξεταστεί περισσότερες από 400.000 γυναίκες. Στόχος  των  προγραμμάτων είναι η εξέταση όλων των γυναικών, ηλικίας από 25 ετών και άνω με τεστ Παπανικολάου και των γυναικών από 40 ετών και άνω, επιπροσθέτως με μαστογραφία. 

Η κινητή μονάδα εξετάσεων  θα βρίσκεται σταθμευμένη, από τις 16 Μαΐου 2019 και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας Μεγαλόπολης. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, με το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, στο τηλέφωνο 27913.60100 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. Γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα δίνονται και από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Δήμου Μεγαλόπολης κ. Γεώργιο Κουρέτα με τηλ. επικοινωνίας 6973736661.

Για τις μαστογραφίες γίνεται διπλή διάγνωση από δύο ακτινολόγους και σε περίπτωση διαφορετικού αποτελέσματος ακολουθεί και τρίτη διάγνωση από ομάδα ακτινολόγων. Οι γυναίκες με φυσιολογικά ευρήματα ενημερώνονται με προσωπική επιστολή ταχυδρομικώς  ή ηλεκτρονικώς  (προσωπικό  e-mail). Σε περίπτωση μη φυσιολογικών ευρημάτων (στην συντριπτική πλειοψηφία καλοήθη ευρήματα) οι γυναίκες καλούνται για κλινική εξέταση στην αυτοκίνητη μονάδα του Ιδρύματος και εάν κριθεί απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση με νέα κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα, πρόσθετες λήψεις μαστογραφίας (εντοπιστική, μεγεθυντική), παρακέντηση δια λεπτής βελόνης και κυτταρολογική εξέταση (FNA) κλπ, οι εξετάσεις αυτές προσφέρονται επίσης δωρεάν και παρέχεται η δυνατότητα για την πραγματοποίησή τους στη σταθερή μονάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας στην Αθήνα. Σε όσες εξεταζόμενες απαιτηθεί να υποβληθούν σε χειρουργική βιοψία για πλήρη διερεύνηση του ευρήματος και θεραπεία, δίνεται η δυνατότητα παραπομπής τους στο Νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», που αποτελεί Νοσοκομείο αναφοράς για όλα τα προγράμματα του Ιδρύματος.

Την κάλυψη των δαπανών για την πραγματοποίηση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου στην Π.Ε.Αρκαδίας έχει αναλάβει με χορηγία του το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ».

«Η μονάδα θα παραμείνει στο Δήμο Μεγαλόπολης, όπως και σε όλους τους Δήμους που επισκέπτεται το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, όσο χρειαστεί για να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες» τονίζει σε κάθε πρόγραμμα ο κ.Μιχαήλ Βροντάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού  Ιδρύματος  Ογκολογίας,  Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Καλούνται όλες οι γυναίκες της περιοχής της Μεγαλόπολης να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που δίδεται και να προβούν στις προληπτικές εξετάσεις. Είναι πολύ ευχάριστο που θα έχει αυτή την δυνατότητα ο γυναικείος πληθυσμός της περιοχής της Μεγαλόπολης, και γι’αυτό ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον κ. Βροντάκη, Πρόεδρο Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας για την άψογη συνεργασία», επισημαίνει ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης. 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν γυναίκες ηλικίας 25-39 ετών με Τεστ Παπανικολάου και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω με μαστογραφία και Τεστ Παπανικολάου.
Σε ότι αφορά την εξέταση με μαστογραφία.
• Με μαστογραφία μπορούν να εξεταστούν όλες οι γυναίκες που έχουν συμπληρώσει τα 40 έτη.
• Βασική προϋπόθεση είναι να έχει περάσει ένας χρόνος από την προηγούμενη μαστογραφία.
• Δεν μπορούν να εξεταστούν με μαστογραφία οι γυναίκες οι οποίες θηλάζουν και δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τον τοκετό και από τον θηλασμό. 
• Πριν την εξέταση της μαστογραφίας συνιστάται να μην χρησιμοποιούνται αποσμητικά, ταλκ ή κρέμες λόγω του ότι οι ουσίες που περιέχουν μπορούν να εμφανιστούν στη μαστογραφία και να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα και τη διάγνωση.
• Δεν μπορούν να εξεταστούν με μαστογραφία οι γυναίκες στις οποίες υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. 

Σε ότι αφορά την εξέταση Κατά Παπανικολάου (Τέστ-Παπ)
• Σε εξέταση Κατά Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) μπορούν να συμμετέχουν οι γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και άνω.
• Η εξέταση Κατά Παπανικολάου γίνεται στα μέσα του κύκλου δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά την λήξη της περιόδου και τρείς ημέρες πριν την έναρξη της επόμενης.
• Την ημέρα της εξέτασης συστήνεται αυστηρά πλύσιμο μόνο με νερό στην ευαίσθητη περιοχή, για να κάνουμε την εξέταση. (Όχι αντισηπτικά σαπούνια, όχι αφρόλουτρα, όχι μωρομάντηλα – το προηγούμενο βράδυ το μπάνιο μπορεί να γίνει κανονικά)
• Τέσσερις (4) ημέρες πριν την εξέταση εάν και εφόσον γίνονται πλύσεις με αντισηπτικά σαπούνια (για θεραπευτικούς λόγους) τις σταματάμε.
• Τις δύο (2) προηγούμενες ημέρες της εξέτασης αποχή από τον σύντροφο.
• Δεν μπορεί να εξεταστεί με Τεστ Παπανικολάου γυναίκα η οποία έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή τοκετό το τελευταίο εξάμηνο.
• Δεν μπορούν να εξεταστούν με Τεστ Παπανικολάου οι γυναίκες στις οποίες υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here