ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 40-55 – ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ!

0
176

Σε 4 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και η Μεγαλόπολη δίνεται προτεραιότητα για το νέο σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει εξετάσεις για τον καρκίνο σε γυναίκες !

Με προληπτικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες μεταξύ 40 και 55 ετών, με οδηγίες συνταγογράφησης προς τους γιατρούς για περικοπές στη σπατάλη αλλά και με νέες στέγες φιλοξενίας για τους καρκινοπαθείς «διά χειρός» Εκκλησίας, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να οργανώσει ένα νέο δίκτυο πρόληψης και οργάνωσης της πιο θανατηφόου νόσου, του καρκίνου.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που γίνεται στην πιο κρίσιμη οικονομική περίοδο της χώρας και με ελάχιστα κονδύλια. Πολλές δυσκολίες δείχνουν ανυπέρβλητες, καθώς σήμερα ελάχιστος εξοπλισμός στο ΕΣΥ μπορεί να αξιοποιηθεί για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου, αφού τα περισσότερα μηχανήματα είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας και πολύ παλιά. Γι’ αυτό και στο εθνικό σχέδιο κατά της νόσου, «παιχνίδι» θα κάνουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Οπως προβλέπει το σχέδιο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται περί τα τέλη Δεκεμβρίου:
*Ολες οι γυναίκες μεταξύ 40 και 55 ετών θα ειδοποιηθούν γραπτώς από τους δήμους όπου διαμένουν και με βάση τα μητρώα, να προσέλθουν για Παπ τεστ και μαστογραφία σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παρότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις δεν θα είναι υποχρεωτικές, θα ενταχθούν στο εθνικό σχέδιο πρόληψης και θα καλύπτονται πλήρως από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που προβλέπει και σχετικός νόμος του 2003. Στο δίκτυο των εξετάσεων θα ενταχθούν και ιδιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία που διαθέτουν. Από το υπουργείο Υγείας υπολογίζεται ότι σήμερα 1,5 εκατ. γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε μαστογραφία και μόνο το 40% την έχει πραγματοποιήσει, ενώ 2,5 εκατ. γυναίκες πρέπει να κάνουν Παπ τεστ και μόνο το 50% υποβάλλεται στη συγκεκριμένη εξέταση.
*Τα ευρήματα των εξετάσεων θα πιστοποιούνται από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλά αποτελέσματα είτε βγαίνουν λανθασμένα είτε δεν μπορούν να διαγνωσθούν σωστά.
*Για τις δυσπρόσιτες περιοχές που δεν διαθέτουν ούτε μικρές υγειονομικές μονάδες όπως κέντρα υγείας, ειδικές κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας με ειδικό εξοπλισμό θα πηγαίνουν επιτόπου, ώστε να ελέγχονται οι γυναίκες. Σε πρώτη προτεραιότητα έχουν τεθεί οι επιβαρημένες περιοχές είτε λόγω ρύπανσης είτε λόγω ύπαρξης μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, όπου έχει παρατηρηθεί αύξηση του καρκίνου. Οι περιοχές αυτές είναι ο Ασωπός, το Αλιβέρι, η Μεγαλόπολη και η Κοζάνη όπου η κινητή μονάδα θα μεταβεί στις αρχές Ιανουαρίου.
*Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση, επειδή έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι γιατροί χορηγούν πανάκριβα σκευάσματα σε καρκινοπαθείς χωρίς να υπάρχει λόγος, αλλά με το αζημίωτο, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα εκδώσει μέσα στις επόμενες ημέρες ειδικό φαρμακευτικό πρωτόκολλο για τον καρκίνο, το οποίο θα περιλαμβάνει οδηγίες προς όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και τους συμβεβλημένους με τα ταμεία ιδιώτες, όσον αφορά το πότε και πώς πρέπει να χορηγούνται ειδικά σκευάσματα και θεραπείες. Παρότι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου δεν θα είναι υποχρεωτική, θα αποτελέσει έναν τρόπο για να ελέγχεται το ιατρικό σώμα για το τι ακριβώς συνταγογραφεί, σε τι ποσότητες και σε ποιους.
*Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί «δίκτυο» ογκολογικών νοσοκομείων, ώστε να γνωρίζουν οι ασθενείς πού να απευθύνονται. Θα περιλαμβάνει τρία ογκολογικά νοσοκομεία της Αθήνας και ένα της Θεσσαλονίκης, είκοσι ογκολογικές κλινικές που βρίσκονται σε όλη τη χώρα καθώς και πέντε του ιδιωτικού τομέα.
*Σχετικά με την παρηγορητική φροντίδα, δηλαδή για τους ασθενείς τελικού σταδίου που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν πλέον σε νοσοκομείο, στα σχέδια είναι να δημιουργηθούν ειδικοί ξενώνες φιλοξενίας. Ηδη γίνονται συζητήσεις με την Εκκλησία, ώστε να παραχωρηθούν κτίρια προς αξιοποίηση. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις ενός κέντρου φιλοξενίας στην Παιανία και ένα στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα δοθούν στο υπουργείο Υγείας γι’ αυτόν το σκοπό. Στο δίκτυο της παρηγορητικής φροντίδας θα ενταχθούν και μικρές ιδιωτικές κλινικές, που σήμερα παρουσιάζουν περιορισμένη πληρότητα και οι ιδιοκτήτες τους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
*Τις επόμενες ημέρες ξεκινά και η πιλοτική καταγραφή όλ
ων των ασθεν

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here