Ποιοι έχουν ανταποκριθεί θετικά στην Μεγαλόπολη για να γίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων?

0
247

Γ. Τσιρώνης, υπουργός Περιβάλλοντος: Στην Μεγαλόπολη υπάρχει θετική ανταπόκριση για την δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ)

Για όσους νομίζουν ότι δεν διαβάζουν καλά, δεν είναι πλάκα ούτε πρωταπριλιάτικο αστείο. Αυτό αναφέρεται επακριβώς σε δημοσίευμα της έγκυρης ιστοσελίδας Enikonomia.gr

Σας παραθέτουμε ολόκληρο δημοσίευμα και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις από την Μεγαλόπολη.

Με ημερήσιο πρόστιμο 18 εκατ. ευρώ απειλείται η Ελλάδα για τα απόβλητα

Με πρόστιμο τουλάχιστον 18 εκατ. ευρώ συν 72.864 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του 2009 απειλείται η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας της μη δημιουργίας δικτύου εγκαταστάσεων επικίνδυνων αποβλήτων. Ανοιχτές παραμένουν και οι υποθέσεις για τις παράνομες χωματερές και τα αστικά λύματα για τα οποία τρέχουν ήδη πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τα προβλήματα, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, παραμένει αισιόδοξη. Σύμφωνα με τον υπουργό. Γ. Τσιρώνη, έχει ήδη στείλει επιστολές στις τοπικές αρχές των περιοχών όπου συγκεντρώνεται έντονη βιομηχανική δραστηριότητα ρωτώντας τους εάν προτίθενται να χωροθετήσουν Χώρους Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ). Μάλιστα, όπως έχει επισημάνει ο Γ. Τσιρώνης εκτός από τη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα, θετική ανταπόκριση υπάρχει και από τον Ασπρόπυργο, ενώ απαντητική επιστολή έστειλε και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε εκ νέου στο Δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητώντας την επιβολή προστίμων. Η διαδικασία ελέγχου για την εφαρμογή, από τις ελληνικές αρχές, της κοινοτικής οδηγίας 1999/31 περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων είχε κινηθεί από την Κομισιόν πριν από 13 χρόνια καθώς δεν υφίσταντο στην Ελλάδα κατάλληλες και επαρκείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα η υπόθεση εισήχθη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εκδικαστεί προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Ελλάδας με πρόταση επιβολής προστίμου μεγαλύτερου των 18 εκατ. ευρώ, συν 72.864 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης του 2009, από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση ως τη συμμόρφωση. Η χώρα παραπέμπεται για δεύτερη φορά διότι δεν έχει θεσπίσει ειδικό σχέδιο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και δεν έχει κατάλληλες και επαρκείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.

δείτε το σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ

Σαν Καφενείο της Μεγαλόπολης θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος είχε δηλώσει ότι σε συνάντηση που είχε με τον κ. Τσιρώνη ενημερώθηκε ότι το Υπουργείο εξετάζει το σενάριο αντι για 2 θέσεις για ταφή επικίνδυνων αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα , θα κάνει 5 η 7. Δηλαδή το πρόβλημα μας κ. Δήμαρχε δεν είναι αν θα έρθουν απόβλητα στην Μεγαλόπολη αλλά πόσα θα είναι?
  2. Όλοι οι δημοτικοί μας άρχοντες ξέρουν ότι η σχετική υπόθεση που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι απίθανο να ευνοεί τον Δήμο Μεγαλόπολης. Αποκλείεται να βγει απόφαση που να μην λύνει το πρόβλημα , έτσι όπως το θέλουν στην Κυβέρνηση. Αμέσως μετά στην Ευρωπαϊκή ένωση αναμένεται να φάμε σαν πόλη , ακόμα μια σφαλιάρα. Όλοι το ξέρουν και το περιμένουν αλλά δεν κάνουν τίποτα. Απλά περιμένουν να συμβεί. Να μας πουν ότι , τι να κάνουμε εμείς παλέψαμε.
  3. Ο χώρος που θα ταφούν τα επικίνδυνα απόβλητα θα είναι τελικά τα ορυχεία της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη. Εδώ δίπλα στην Παλαιόχουνη θα έρθουν τα σκουπίδια της Πελοποννήσου και τα υπολείμματα τους και αυτά στα ορυχεία. Μακροπρόθεσμα όλοι οι δημοτικοί μας άρχοντες, οι βουλευτές και πολιτευτές μας δεν κατάφεραν να αποφύγουν τίποτα.

Μπορεί κάποιος τελικά να βγει δημόσια και να μιλήσει ανοιχτά και ειλικρινά και να ενημερώσει τους πολίτες για όλα όσα συμβαίνουν? Και να μας πει την πλήρη αλήθεια και την ακριβή κατάσταση. Υπάρχει κανείς?

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here