ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΠοια τα συμφέροντα στη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου;
spot_img

Ποια τα συμφέροντα στη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου;

Στο «κόκκινο» οι διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με την ΤΕΡΝΑ να φαίνεται ότι τα «βρήκε» με την κυβέρνηση και να προχωρεί το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή», αναφέρεται ότι η διυπουργική για τα μεγάλα έργα υποδομής συμφώνησε με την ανάδοχο εταιρία για το έργο με κάποιες μικρές αλλαγές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές ενστάσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη ο οποίος σε κάθε περίπτωση είχε δείξει την πλήρη άρνησή του για την τιμή, αλλά και για τη διάρκεια σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αλλαγές οι οποίες έγινα και «έκλεισαν» τη συμφωνία είναι οι εξής:

1. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων μειώνεται από τους 150.000 τόνους ετησίως στους 100.000 τόνους ετησίως.
Στον αντίποδα να αναφέρουμε ότι ο νέος ΕΣΔΑ κάνει λόγο για 143.000 τόνους ως ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα χωρίς σε αυτήν να περιλαμβάνονται τα βιομηχανικά απόβλητα, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολύ σωστή κίνηση περιλαμβάνεται στη σύμβαση.

2. Προστίθενται στον σχεδιασμό ακόμα πέντε Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Πρόκειται για λύση που θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά δήμο. Κι αυτό γιατί οι αποστάσεις που θα καλούνται να διανύσουν τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν θα είναι πολύ μικρότερες, επομένως θα υπάρχει οικονομία καυσίμων, χρόνου, εργατοωρών. Επιπλέον, με τη συμπίεση των απορριμμάτων στα ΣΜΑ θα μειώνεται και το κόστος της μεταφοράς στον τελικό αποδέκτη (μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων). Η ωφέλεια υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 10 ευρώ/τόνο.

Υπάρχει μία μείωση στο κόστος με την δημιουργία επιπλέον ΣΜΑ μεταξύ των σταθμών, καθώς οι αποστάσεις θα μειωθούν όπως και επίσης το κόστος μεταφοράς. Οι ΣΜΑ όμως έχουν δείξει ότι δεν έχουν υποστηρικτές στους Δήμους, καθώς όπου ακούγεται η δημιουργία ΣΜΑ οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται. Επίσης, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι ότι στην συνέχεια μετά την επεξεργασίας τν ΣΜΑ θα γίνεται εκ νέου μεταφορά των απορριμμάτων στον τελικό αποδέκτη στην μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

3. Το κόστος «εισόδου» (gate fee) των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας παραμένει σταθερό.

4. Η μία από τις τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, συγκεκριμένα αυτή της Μεσσηνίας, θα κατασκευαστεί σε δεύτερη φάση. Η περιοχή θα εξυπηρετηθεί από τα ΣΜΑ.

Η Μεσσηνία, ένας από τους μεγαλύτερους Νομούς, και με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Περιφέρεια, δεν θα έχει την δική του μονάδα διαχείρισης αλλά θα εξυπηρετείται από τους ΣΜΑ, επομένως η διαχείριση που θα γίνεται στο σημείο δεν θα είναι ολοκληρωμένη και άρα όχι σύμφωνη με τους κανονισμούς που επικαλούνται την πράσινη ανάπτυξη. Το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι γιατί ένας Νομός να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, και ποια τα συμφέροντα τα οποία ίσως υπάρχουν.

5. Όσον αφορά στη διάρκεια της σύμβασης με τον ιδιώτη, συμφωνήθηκε το εξής: μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του, θα εξεταστεί κατά πόσον έχει επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας του και, αν αυτό έχει συμβεί, η σύμβαση θα τερματιστεί. Ο ανώτατος χρόνος διάρκειας παραμένει στα 28 έτη.

Ο κ. Τσιρώνης και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας σε κάθε ευκαιρία αναφέρονταν στο έργο δείχνοντας την πλήρη αντίθεσή τους για τον  λανθασμένο, όπως ανέφεραν, τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων για τα επόμενα 28 χρόνια, καθώς οι πολίτες θα είναι «δέσμιοι» για τόσα πολλά χρόνια.

6. Η Τέρνα Ενεργειακή θα δωρίσει στον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου μια φωτοβολταϊκή μονάδα, ισχύος 3 MW, σε όποιον χώρο τής υποδειχθεί. Με τον τρόπο αυτό, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου θα αποκτήσει μόνιμη πηγή εσόδων.

Για την έκτη επέμβαση αρκεί να αναφέρουμε ότι η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο και πωλείται σε ευνοημένη τιμή πώλησης. Ενδεικτικά, για έργο 1MW τα έσοδα θα είναι περίπου 250.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Άρα η Τέρνα Ενεργειακή κάνει δώρο στον ΦΟΔΣΑ 750.000 ευρώ τον χρόνο.
Οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητηθεί το έργο το οποίο, όπως φαίνεται, εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό, καθώς όλοι οι θεσμοί εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το βέβαιον είναι ότι το θέμα πρέπει να αποσαφηνιστεί και να δοθεί μια λύση, ενώ όλοι οι φορείς πρέπει να κινηθούν προς τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εδώ και πολύ καιρό εμμένει στην απόφασή της για τη συνέχιση του έργου της ολοκληρωμένη διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο έχει δημοπρατήσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και έχει εξουσιοδοτήσει τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη για την υπογραφή της σύμβασης.

Πρέπει να υπάρξει εγρήγορση διότι το θέμα των απορριμμάτων βρίσκεται στο «κόκκινο», με τους Δήμους να απειλούνται με τόνους απορριμμάτων στους δρόμους.

Όπως αναφέρεται και στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής», η συνέχεια πάντως είναι… εξίσου πολύπλοκη με την έως τώρα πορεία του έργου. Κατ’ αρχάς, οι νέοι όροι της σύμβασης θα πρέπει να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, φυσικά, την Περιφέρεια (που είναι ο κύριος του έργου). Επιπλέον, κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει είναι αν κάποια από τις άλλες κοινοπραξίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προσφύγει δικαστικά, επικαλούμενη τροποποίηση εκ των υστέρων των όρων του διαγωνισμού. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για επιμέρους βελτιώσεις και όχι για αλλαγή των βασικών χαρακτηριστικών του έργου.

Τέλος, διχογνωμία υπάρχει σχετικά με το κατά πόσον η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα τον περιφερειακό της σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ), σύμφωνα με τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΕΣΔΑ), εκπονώντας παράλληλα στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ως προϋπόθεση για να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Πελοποννήσου).

Το Δημόσιο έχει προτείνει να συμμετέχει στο έργο με 60 εκατ. ευρώ. Η Τέρνα Ενεργειακή υποστηρίζει ότι η διαδικασία αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ είναι ανεξάρτητη από τον διαγωνισμό, καθώς στους όρους του είχε συμπεριληφθεί η εναρμόνιση του έργου με τα όσα ορίζει η τελευταία κοινοτική οδηγία για τα απορρίμματα.

Πάντως, στόχος του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης είναι να τερματιστεί η «κόντρα» με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη. Παράλληλα θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει ο ΦΟΔΣΑ με κάποιον τρόπο συμμέτοχος του έργου, ώστε να μη θεωρούν οι δήμαρχοι ότι η Περιφέρεια προχωρά ερήμην τους. Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταθέσει προσφυγή ενάντια στον νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα.

Μόλις δρομολογηθεί η υπόθεση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, έπονται οι αντίστοιχες ΣΔΙΤ απορριμμάτων Ηπείρου, Ηλείας και Σερρών.

από το ArcadiaPortal.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια