ΑρχικήΑΡΘΡΑΠε.Συ. για ΔΕΗ:Ο Νίκας έβαλε μπροστά το κόμμα και δεν μπόρεσαν να...

Πε.Συ. για ΔΕΗ:Ο Νίκας έβαλε μπροστά το κόμμα και δεν μπόρεσαν να πάρουν ομόφωνη απόφαση για το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ (video)

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 30 Οκτωβρίου η ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Δυστυχώς μετά από 5 ώρες περίπου δεν κατέστη δυνατό να υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση. Και ο βασικότερος λόγος είναι η επιλογή του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα να μην στηρίξει την πρόταση που συμφώνησαν οι παρατάξεις Τατούλη, Δέδε και Πετράκου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου όπως δήλωσε δεν δέχεται να βγει μια απόφαση η ένα ψήφισμα που να περιέχει μέσα ιδεολογικές αναφορές. Συγκεκριμένα είπε: “Ότι εγώ στηρίζω την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι γνωστό και ότι έχω μια συγκεκριμένη ιδεολογία για την οποία απαιτώ σεβασμό. Αν νομίζετε και πρέπει αυτό να γίνει, για να έχει αποτέλεσμα αυτή η συνεδρίαση , να πάμε σε μια απόφαση, να πάμε σε ένα ψήφισμα που να έχει αξία, πρέπει να συνεννοηθούμε πάνω σε αυτό, και για να συνεννοηθούμε, αποκλείεται να έχει αυτό ιδεολογικές αναφορές. Δεν γίνεται. Όποιος νομίζει ότι αυτές οι αίθουσες είναι για να κερδίζει κομματικούς πόντους ή να επιβιώσει πολιτικά συμπεριφερόμενος ως ανεμοδούρα, εμείς είναι προφανές ότι δεν θα συναινέσουμε σε αυτή την πολιτική”.

Στον Παναγιώτη Νίκα απάντησε αργότερα σε πολύ έντονο ύφος ο Βαγγέλης Γιαννακούρας ο οποίος ανέφερε: “Θαυμάστε φίλοι Μεγαλοπολίτες τον Περιφερειάρχη. Απολαύστε τον. Τι σας είπε; ότι πει η Κυβέρνηση. Ο περιφερειάρχης είναι για τον λαό όχι για την Κυβέρνηση. Απεδείχθη για μια ακόμη φορά , περίτρανα σήμερα, γιατί ο κ. Μητσοτάκης έφαγε τα λυσσακά του να βγάλει τον κ. Νίκα, είναι η πρώτη δέσμευση , είναι η πρώτη απόφαση , ορίστε κύριοι δεν παίρνει καμία θέση ο κ. Νίκας για το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Το πρώτο γραμμάτιο ξεπληρώνεται σήμερα”

Δική του πρόταση κατέθεσε και ο Νίκος Γόντικας η οποία έλαβε 2 ψήφους.

Στην ψηφοφορία που έγινε η πρόταση Νίκα πήρε 17 ψήφους και μειοψήφησε.

Η τελική πρόταση που πάρθηκε είναι η αυτή που ανέφερε στην εισήγηση του ο Θανάσης Πετράκος η οποία εμπλουτίστηκε και στηρίχθηκε από την παράταξη Τατούλη και Δέδε και έλαβε 18 ψήφους , η οποία έχει ως εξής:

Το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου συντάσσεται  με την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης και με την καθολική αντίθεση των εργαζομένων για πρόωρο κλείσιμο των μονάδων το 2020 και το 2028, και δηλώνει ότι  θα πρωταγωνιστήσει σε ενωτικούς  και  μαζικούς αγώνες για να αλλάξει η κυβερνητική απόφαση.

 Απαιτούμε:

 1. Να μην κλείσει το 2020 η μονάδα 3. Ειδικά για την 3 είναι διπλό έγκλημα το κλείσιμό της το 2020 διότι δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί το κόστος των έργων της περιβαλλοντικής αναβάθμισης (κατασκευή μονάδας αποθείωσης και της τοποθέτησης των φίλτρων) και είναι συνδεδεμένη με την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης.
 2. Να λειτουργήσουν και οι δύο μονάδες, με ορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του λεκανοπεδίου, η μεν 3 μέχρι το 2025 και η δε  4 μέχρι   την εξάντληση των αποθεμάτων του λεκανοπεδίου το 2035.
 3. Να επιστρέψει η λιγνιτική Μεγαλόπολη στη μητρική ΔΕΗ.
 4. Να αποκατασταθούν τα εδάφη και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.
 5. Να γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης  ένα συγκροτημένο και σοβαρό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής για  την  ομαλή μετάβαση στη   μεταλιγνιτική εποχή.
 6. Να υπαχθεί η  περιοχή της Μεγαλόπολης στις ειδικές ρυθμίσεις  πρόσθετης ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου ώστε να   αναπτυχτεί η περιοχή και  να  μην  καταρρεύσει.    
 7. Να αποδοθεί το  σύνολο του οφειλόμενου   στη περιοχή ΕΑΠ και να αξιοποιηθεί  αποκλειστικά για σοβαρές και ουσιαστικές παρεμβάσεις στη περιοχή της Μεγαλόπολης
 8. Να μην ισχύσει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας το 2028, αλλά να λειτουργήσουν μέχρι το 2038 όπως στη Γερμανία εκτός από τις μονάδες της Μελίτης και την Πτολεμαΐδα 5, οι οποίες πρέπει να μείνουν στο σύστημα μέχρι τη λήξη του χρόνου ζωής τους το  2050.
 9. Να προχωρήσει η αξιοποίηση της γεωθερμίας, και η κατασκευή υβριδικών   και υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ, διότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα. 
 10. Να αναπτύξει η ΔΕΗ και αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
 11. Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και να    παραμείνει ο ΔΕΔΔΗΕ 100% υπό δημόσιο έλεγχο.          
 12. Αγωνιζόμαστε για  μια  ανασυγκροτημένη ΔΕΗ ενιαία και 100% δημόσια.

Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς συγκροτούμε :

 Α) Αντιπροσωπευτική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα από όλες τις παρατάξεις του ΠΕΣΥ που θέλουν να συμμετέχουν, η οποία μαζί με το Δήμο Μεγαλόπολης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, τα Σωματεία των Εργαζομένων, τους φορείς της Μεγαλόπολης, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, θα  προχωρήσει:

α) Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις -συγκεντρώσεις στη Μεγαλόπολη

β) Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητώντας την ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων μας.

Β) Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία   για συγκρότηση  Πανελλαδικής  και Διαπεριφερειακής Επιτροπής Αγώνα με τη Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας ,τους Ενεργειακούς Δήμους, τους  φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, ώστε συντονισμένα να προχωρήσουμε   σε συναντήσεις ,   κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις για την ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης  και την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

δείτε όλα τα βίντεο από την χθεσινή συζήτηση:

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ