ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΠελοπόννησος Πρώτα: Μεγαλόπολη η χωματερή της Πελοποννήσου;

Πελοπόννησος Πρώτα: Μεγαλόπολη η χωματερή της Πελοποννήσου;

Αντιπροσωπεία της περιφερειακής μας παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» με τους περιφερειακούς συμβούλους Αρκαδίας Τάκη Γατσόπουλο και Τάκη Γκανά, επισκεφθήκαμε το Δήμαρχο Μεγαλόπολης Διονύσιο Παπαδόπουλο, στα πλαίσια οργάνωσης της επικοινωνίας, διασύνδεσης και συνεργασίας μας με δημοτικές αρχές και κινήσεις, τοπικούς και κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες πολιτών που αποτελούν τα θεμέλια κάθε παρέμβασής μας.

Στη συζήτηση κυριάρχησε το επίκαιρο όσο ποτέ πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με δεδομένη μάλιστα την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, αφενός για την κατασκευή του φαραωνικού έργου επεξεργασίας απορριμμάτων των Π. Ε. Κορινθίας και Αργολίδας και σχεδόν όλης της Αρκαδίας στη διπλανή Παλαιόχουνη, που επέλεξε μάλιστα κυριαρχικά η ανάδοχος του διαγωνισμού!! και αφετέρου τη μεταφορά στα ορυχεία Μεγαλόπολης των υπολειμμάτων.

SKOUPIDIA

Στη συνάντησή μας επαναλάβαμε την τεκμηριωμένη θέση της παράταξής μας κατά του πιο πάνω σχεδιασμού Τατούλη-ΣΔΙΤ-ΤΕΡΝΑ και την ειδικότερη δημόσια προεκλογική επισήμανσή μας για την απειλή να μετατραπεί η περιοχή της Μεγαλόπολης, με δεδομένη μάλιστα τη μέχρι σήμερα περιβαλλοντική επιβάρυνσή της σε χωματερή της Πελοποννήσου. Μάλιστα εκτός της Παλαιόχουνης σύμφωνα με το πιο πάνω σχεδιασμό ακριβώς απέναντι και τα Παραδείσια είναι εναλλακτικός της Καλλιρρόης τόπος για δεύτερο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων της Π.Ε. Μεσσηνίας και υπόλοιπης Αρκαδίας σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το πρώτο, τα οποία εργοστάσια θα έχουν ανάμεσά τους το λεκανοπέδιο της πόλης και των χωριών Μεγαλόπολης, για το περιβαλλοντικά επικίνδυνο υπόλειμμά τους.

Ενημερώσαμε το Δήμαρχο Μεγαλόπολης ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει στις 20 Οκτώβρη 2014, ώρα 4 μ.μ., στο οποίο τον καλέσαμε να μετάσχει, θα συζητηθούν αφενός η από 29.9.2014 επερώτηση των περιφερειακών συμβούλων της παράταξής μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αφετέρου μετά από συλλογή των απαραίτητων γι΄αυτό υπογραφών από συμβούλους παρατάξεων της μειοψηφίας το θέμα: «πορεία του διαγωνισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου»

Η παραπάνω κατάσταση σημειώσαμε είναι αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων και πολιτικών που ασκήθηκαν μέχρι σήμερα στον τόπο μας και παράλληλα αναδεικνύει τα αδιέξοδα της σχεδιαζόμενης δήθεν λύσης Τατούλη-ΣΔΙΤ-ΤΕΡΝΑ, που έχουμε κατ΄ επανάληψη αναδείξει και καταγγείλει και η οποία αν τελικά πραγματοποιηθεί θα έχει βαρύ τίμημα στο περιβάλλον και στους πολίτες, ενώ αγνοεί προκλητικά αν και υπεύθυνη τη μέχρι τότε (πότε;;;;) περίοδο.

Η παράταξή μας και γενικότερα οι αυτοδιοικητικές κινήσεις του χώρου μας εδώ και πολλά χρόνια επιμέναμε ότι η λύση στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων είναι η ολοκληρωμένη κατά τόπους εναλλακτική διαχείρισή τους που περιλαμβάνει περιβαλλοντική ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών, πρόληψη – μείωση απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση – ανάκτηση υλικών, λιπασματοποίηση – κομποστοποίηση και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, των οποίων η ποσότητα και ο βαθμός επικινδυνότητας θα βαίνουν συνεχώς μειούμενα.

Σήμερα μετά την οδυνηρή αποτυχία των προσωρινών επί προσωρινών δήθεν λύσεων με κατασπατάληση χρημάτων σε δεματοποιητές που σκουριάζουν, σε υψηλά κόμιστρα μεταφοράς κ.λ.π. και το κυριότερο με βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο παρόν και το μέλλον μας, είναι απαίτηση της κοινωνίας και επιβεβλημένη η πρωτοβουλία των Δήμων να αποστούν από το σχεδιασμό-φάντασμα και να προχωρήσουν στην άμεση υλοποίηση σχεδίου ολοκληρωμένης εναλλακτικής διαχείρισης με τα πιο πάνω στοιχεία, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η ολέθρια επιλογή Τατούλη-ΣΔΙΤ-ΤΕΡΝΑ.

Τρίπολη 18-10-2014
Περιφερειακή Παράταξη

«Πελοπόννησος Πρώτα»

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,819ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,350ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια