Παύση καθηκόντων 10 ημερών για τον δήμαρχο Γορτυνίας για παράβαση καθήκοντος

0
1342

Στις 27 Ιανουαρίου 2017 συνήλθε σε δημόσια ανοιχτή συνεδρίαση το Πειθαρχικό Συμβούλιο στο κτίριο της Αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την επιβολή ή μη πειθαρχικής ποινής στον δήμαρχο Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλο για πειθαρχικό παράπτωμα.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Γορτυνίας κατηγορείται για πειθαρχικό παράπτωμα για παράβαση καθήκοντος από δόλο ή βαρεία αμέλεια, καθώς δεν απάντησε στην από 30/11/12 επιστολή του δημοτικού συμβούλου δήμου Γορτυνίας Ηλία Αποσκίτη με την οποία ζητούνταν  οι αποφάσεις του ΔΣ και της Οικονομικής Επιτροπής απομαγνητοφωνημένες.

Ιστορικό υπόθεσης

Στον δήμαρχο επιδόθηκαν οι κατηγορίες και κλήθηκε να απολογηθεί στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης με την κατηγορία ότι δεν ανταποκρίθηκε σε έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης  για: α) αποστολή στοιχείων της υπόθεσης που είχε γνωρίσει ο δημοτικός σύμβουλος Γορτυνίας Ηλίας Αποστίτης περί μη έγκρισης δαπάνης για απομαγνητοφώνηση πρακτικών του ΔΣ και β) για έκφραση γνώμης επί των αναφερομένων στην ίδια επιστολή.

Η συνεδρίαση ήταν δημόσια και ο κ. Γιαννόπουλος δεν παρέστη.

Ο εγκαλούμενος είχε υποβάλει διά τηλεομοιοτυπίας αίτημα για τη χορήγηση αναβολής συζητήσεως διότι στις 27/1/17 θα βρισκόταν στη Δημητσάνα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μετά από αυτό υπήρξε αναβολή της συζήτησης και ορίστηκε νέα δικάσιμος.

Στις 23 Μαρτίου 2017 συνεδρίασε ξανά  το πειθαρχικό συμβούλιο και ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιαννόπουλος παρευρέθηκε αυτοπροσώπως και ανέφερε:

«Έχουμε στείλει ο έγγραφο είναι μέσα. Ο κ. Αποσκίτης έχει κάνει πολλές καταγγελίες. Στο έγγραφο του είχαμε απαντήσει εμείς. Το έγγραφο αυτό το έστελνε ο κ. Αποσκίτης σε διάφορες υπηρεσίες. Πιθανόν εκ παραδρομής να μην απαντήσαμε στα έγγραφα κάποιας υπηρεσίας που μας είχε αποστείλει αναφορικά με το έγγραφο του κ. Αποσκτίτη ενώ είχα απαντήσει σε άλλες υπηρεσίες.

»Αυτό το απαντήσαμε 1/4/14. Δεν υπήρχε λόγος να μην απαντήσουμε. Το θέμα των πρακτικών του ΔΣ δεν είναι θέμα του δημάρχου αλλά του δημοτικού συμβουλίου.»

Έγινε από λάθος, χωρίς σκοπιμότητα, η μη απάντηση στην αποκεντρωμένη

Απόφαση πειθαρχικού

Ύστερα  το πειθαρχικό συμβούλιο ομόφωνα επέβαλε στον δήμαρχο Γορτυνίας την πειθαρχική ποινή της αργίας των 10 ημερών για το αποδιδόμενο σε βάρος του πειθαρχικό παράπτωμα της σοβαρής παράβασης καθήκοντος που φέρεται ότι τέλεσε.

Θέση σε αυτό έχει πάρει και ο Ασημακόπουλος Αργύριος, Πολιτευτής ΑΝ.ΕΛ Νομού Αρκαδίας ο οποίος όπως γνωστοποίησε στο ArcadiaPortal.gr αναρωτάται αν ο δήμαρχος έχει προσφύγει κατά της απόφασης ή αν έχει εκτελεσθεί η ποινή.

Όπως αναφέρει στην καταγγελία του: 

«Με το υπ. αριθμ. πρωτοκόλλου ΕΠ 309/18-05-2017 το οποίο και επισυνάπτεται γνωστοποιείται η επιβολή πειθαρχικής ποινής στο Δήμαρχο Γορτυνίας.

 »Συγκεκριμένα με απόφαση του ασκούντα χρέη καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διονύσιου Παναγιωτόπουλου επιβάλλεται ποινή αργίας δέκα (10) ημερών στον κ. Γιαννόπουλο Ιωάννη Δήμαρχο Γορτυνίας για πειθαρχικό παράπτωμα σε σοβαρή παράβαση καθήκοντος κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του πειθαρχικού συμβουλίου αιρετών ΟΤΑ.

»Όπως αναφέρεται ο κ. Δήμαρχος δεν απήντησε ως όφειλε στον άμεσα πολιτικό του προϊστάμενο σε σειρά εγγράφων που του απέστειλε ο τελευταίος και αφορούσαν υπόθεση που είχε αναδείξει ο πρώην Δήμαρχος Κοντοβάζαινας κ. Ηλίας Αποσκίτης. Στην απολογία του ο κ. Γιαννόπουλος – βλέπετε εκεί παρέστη έγκαιρα- επέρριψε τις ευθύνες στον τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε μνεία στην απειρία του και στην απουσία νομικού συμβούλου (δυστυχώς δε γνωρίζω πότε ακριβώς διορίστηκε ο δικηγόρος ειδικός του σύμβουλος ή ειδικός συνεργάτης).

»Θα ήθελα να ρωτήσω τη Δημοτική Αρχή Γορτυνίας: 1) Η απόφαση αυτή έχει εκτελεστεί ή όχι και αν ναι να μου γνωστοποιηθεί το ακριβές χρονικό διάστημα καθώς και ο αντικαταστάτης του. 2) Ο Δήμαρχος έχει προσφύγει κατά της απόφασής; 3) Θεωρείτε πως ο δημότης θα πρέπει να ενημερώνεται ή όχι για τέτοιες αποφάσεις;».

Η απάντηση Γιαννόπουλου:

Να αναφέρουμε ότι το ArcadiaPortal.gr  έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλο, όπως και με το Πειθαρχικό. 

Μετά από επίμονη προσπάθεια, ο δήμαρχος Γορτυνίας τοποθετήθηκε επί του ζητήματος αναφέροντας: 

Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τα προβλήματα του δήμου και με τα κοινά να βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές.
 

Σε ερώτησή μας για το αν θέλει να σχολιάσει την απόφαση του πειθαρχικού, ο κ. Γιαννόπουλος λακωνικά ανέφερε ότι έχει προσφύγει κατά της απόφασης. 

από το ArcadiaPortal.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here