ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΠαρουσίαση βιβλίου «Ωδές στην Ελευθερία, στην Ελλάδα και στην Οικουμένη»

Παρουσίαση βιβλίου «Ωδές στην Ελευθερία, στην Ελλάδα και στην Οικουμένη»

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΑΛΜΑΡΗ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΙΗΑ – International Hellenic Association «ΩΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ»

Αυτή την ομιλία -ΩΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- πόνημα-δημιούργημα  του Θεόδωρου Δάλμαρη και που όσοι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, πρέπει να την ακούσουν, να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν, ακόμη  και αυτοί που ανήκουν σε μια άλλη και -διαφορετική σχολή σκέψης από τον ίδιο-.

Στις 29 Απριλίου 2021, ο Οργανισμός IHAInternational Hellenic Association – με έδρα τις ΗΠΑ, οργάνωσε την διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου, με τίτλου: ΩΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, του Αρκάδα, συγγραφέα και ποιητή Θεοδώρου Δάλμαρη.

Ο ΙΗΑ, είναι ένας παγκόσμιος Οργανισμός Ελλήνων της διασποράς, στον οποίον μετέχουν (από πληροφορίες που έχω στην διάθεσή μου) περί τους 4,000 Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίων και Ακαδημαϊκοί, ως επίσης, επιχειρηματίες, πολιτικοί, κλπ.

Ο ΙΗΑ, έχει εδώ και πολλά χρόνια, αναλάβει έναν πολυεπίπεδο Αγώνα για την προώθηση των Εθνικών μας δικαίων.

Διοργανώνει διαδικτυακές ομιλίες, στις οποίες αναλύουν τα πολιτικά, Εθνικά και κοινωνικά θέματα, γνωστοί στο Πανελλήνιο επιστήμονες, πρέσβεις, και Άνθρωποι των γραμμάτων.

Παρεμβαίνει, τόσο στην Ελληνική, όσο και σε ξένες Κυβερνήσεις, ενισχύοντας τις Εθνικές μας θέσεις. Επίσης διενεργεί εράνους για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας και την στήριξη παραμεθόριων περιοχών της επικράτειάς μας.

Η παρουσίαση έγινε από τον ίδιο τον Θεόδωρο Δάλμαρη ποιητή και Συγγραφέα, με μια χειμαρρώδη ομιλία του επί 50 λεπτά. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία τοποθετήθηκαν, έθεσαν ερωτήματα και έλαβαν απαντήσεις από τον συγγραφέα, επώνυμοι επιστήμονες από την Ελλάδα, τις Η.Π.Α., το Καναδά, κλπ. Οι παρεμβάσεις απόδειξαν την πρωτοποριακή αξία του έργου και ήταν χωρίς καμία εξαίρεση άκρως διθυραμβικές.

Δεν είναι υπερβολή που τον θεωρώ ότι ανήκει σε μια διαφορετική σχολή σκέψης. Είναι δύσκολο να  καταλάβει κάποιος τον συγγραφέα κύριο Δάλμαρη, μέσα από μία διαδικτυακή ομιλία το βάθος της μαθηματικής και φιλοσοφικής του σκέψης  σε όλα τα πεδία -του σύμπαντος-.

Χρειάζεται δηλαδή, αφενός να έχεις παρακολουθήσει τις κατ΄ ιδίαν  ομιλίες του και αφετέρου να έχεις διαβάσει τα βιβλία του

Το Έργο αυτό, όπως είπε στην Ομιλία του ο Θ. Δάλμαρης, είναι εμπνευσμένο από τον Εθνικό μας Ύμνο, από την διαχρονική Οδύσσεια του Ελληνικού Έθνους και από την σχέση τους με την Φυσική και Συμπαντική Τάξη.

Είναι γραμμένο σε Σολωμική ποίηση και εκτείνεται σε 440 τετράστιχα, έναντι 166 του Εθνικού μας Ύμνου. Δοξάζει τον Εθνικό μας Ύμνο και προβάλλει τις κοσμογονικές εξελίξεις που συντελέστηκαν και συντελούνται στην Πατρίδα μας και στον Κόσμο. Διεισδύει ενορατικά στα άδυτα των νόμων της Φύσης και του Σύμπαντος και επιχειρεί να εντοπίσει τους λώρους, που συνδέουν τον Έλληνα Άνθρωπο με το θαύμα της Δημιουργίας.

Το μεγαλειώδες αυτό έργο αναλύεται από τον ποιητή αλλά και από Ανθρώπους των  Γραμμάτων, της Φιλοσοφίας και της Πολιτικής. Είναι πράγματι ένα μνημειώδες ποιητικό και φιλοσοφικό έργο. Θα συμπεριλάβουμε σ’ αυτό το κείμενο, λίγα από τα 440 τετράστιχα των ΩΔΩΝ στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ χάριν των αναγνωστών μας.

Σε γνωρίζω από την όψη, / την μορφή την λαμπερή. /Με την δάδα αναμμένη, /

που με βιά μετράτην γη. / Απ’ τα βάθη των Αιώνων /κι’ απ’ των μύθων την αχλύν. /

Απ’ τα κόκκαλα τα Άγια, / της Ανθρώπινης φυλής. ……………………………………….

………….. Εἶσαι Ἑλλάδα μου, ὁ κόσμος. / Καί ὁ Ἕλληνας, ὁ Γυιός του. / Εἶσαι φύτρο αὐτοῦ τοῦ κόσμου. / Ἔχεις ρίζες στούς Αἰῶνες. / Εἶσαι τῆς ζωῆς τό δένδρο, / πού σκεπάζει ὅλη τή Γῆ. / Εἶσαι ἀνθός του καί ὁ καρπός του. / Εἶσαι οἱ ρίζες καί οἱ χυμοί.

Νοιώθω μέσα μου βαθειά, / ἕνα χρέος κ’ ἐντολή, / ποὔ ρχεται ἀπ’τούς αἰῶνες. /

Μία θεία προσταγή. / Εἶμαι προπομπός τ’ Ἀνθρώπου, / Ἥλιου φῶς ἀναζητῶ. /

Δρόμο ψάχνω γιά νά φθάσω, / τόν Μινώταυρο νά βρῶ.

Κι’ ἄν οἱ δάσκαλοί μου κρύψουν, / τήν προγονική γραφή, / θά τήν δῶ ψηλά γραμμένη, / συνεχῶς νά μέ καλεῖ. /Κι’ ἄν μέ θάψουνε στό χῶμα, / τὄ ‘καναν πολλές φορές. / Εἶμαι σπόρος Εὐλογημένος, / ἀπ’ τό πρῶτο λυκαυγές.

Πού ριζώνω καί φυτρώνω, /κάνω φύλλα καί καρπούς, /πού ριζώσανε καί κεῖνοι,

στῶν Ἠπείρων τούς ἀγρούς. /Μέ μιλᾶνε ὅλες οἱ γλῶσσες. /Εἶμαι ἡ Μάνα τῶν Σοφῶν,

τῶν Μυστῶν καί τῶν Ἡρώων, / κι ἀπ’ τήν Μήτρα τῶν Θεῶν.

Εἶμαι Μάνα τῶν Σισύφων, / Τά Παιδιά μου οἱ Ὀδυσσεῖς, / σχίζουν θάλασσες, πρωτεύουν, / στά πεδία τῆς ζωής. / Στά λιμάνια ὅλου τοῦ κόσμου, / στούς Ναούς τῆς ἐπιστήμης, / στίς Βουλές, σ’ ὅλες τίς τέχνες, καί στά ἔργα τῆς Εἰρήνης.

Εἶμαι ἡ γῆ μας ζυμωμένη, / μέ αἷμα, δάκρυ, ἀντρειοσύνη, / μέ Σταυρούς, Κρανίου τόπους καί βωμούς δικαιοσύνης.

—————————————————————————————————————–

Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε στην Τρίπολη το καλοκαίρι του 2018, υπό την Αιγίδα του τότε Δημάρχου αειμνήστου Δ. Παυλή, με παρουσιαστές τους: Περικλή Νεάρχου, Πρέσβη ε.τ., Δημήτρη Κλούρα, τ. Γεν. Γραμματέα του Υπ. Οικονομικών, επί θεμάτων Δημ. Περιουσίας, τον Φιλόλογο Γ. Βλάσση και συντονιστή τον Καθηγητή κ. Νίκο Τσιντή.

Η παρουσίαση έγινε στο ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και χαιρέτησαν:

ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, ο Άντι Περιφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, η Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης κα. Έυη Μεντή, ο κ. Χρίστος Λαμπρόπουλος και πλήθος κόσμου.

Τα βιβλία του κ. Δάλμαρη είναι μια κραυγή για τα συντελούμενα στην Πατρίδα μας και το Κόσμο. Είναι η ΓΡΟΘΙΑ στο στομάχι του Ελληνικού πολιτικού συστήματος και μία ΣΤΕΝΤΟΡΕΙΑ φωνή για ΕΓΕΡΣΗ του Λαού μας, πριν από την επερχόμενη (βέβαιη αν δεν αντιδράσει κάθε ένας από μας μέσα από οργανωμένα σχήματα. Χρειάζεται  να έχουμε ενημέρωση στη βάση. Οι αλλαγές στις κοινωνίες ποτέ δεν έρχονται όταν τις περιμένουμε μόνον από τους άλλους)  καταστροφή της Πατρίδας μας.

Για τα  δημιουργήματά του, όπως με πληροφόρησε και ο ίδιος, είναι πολυβραβευμένα με πρώτα – μόνο πρώτα, βραβεία (επτά τον αριθμό) – από το περιοδικό Λόγου Τέχνης και Πολιτισμού ΚΕΛΑΙΝΩ, κάθε φορά που ο ποιητής, έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς του.

Έχει επίσης λάβει:

  • Τον τίτλο του ποιητή της χρονιάς 2013-2014, για το βιβλίο του ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, ΤΗΝ 21.3.2014, ΗΜΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
  • ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ, για το ποιητικό έργο του ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, την 21.3.2014
  • ΒΡΑΒΕΙΟ για τις ΩΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με την ευκαιρία των εορτών της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, την 23.4.2018
  • ΒΡΑΒΕΙΟ για το βιβλίο του ΗΘΙΚΟ ΣΥΝΕΧΕΣ με την ευκαιρία των εορτών της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου την 23.4.2021

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία, από τους Ομογενειακούς φορείς και τα ΜΜΕ  στο Σίδνεϋ και στο Χόμπαρτ της Τασμανίας, της Αυστραλίας και από την Ελληνική Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Κλείνοντας αυτό το μικρό οδοιπορικό για τον ποιητή και συγγραφέα Θοδωρή Δάλμαρη έχωνα πω ακόμη και τα παρακάτω.

Το βιβλίο του -ΩΔΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-, μέσα από κάθε φράση του, μέσα από κάθε σκέψη του, βήμα, βήμα, συμπληρώνει ταπεινά έναν δικό του ΥΜΝΟ προς τον βωμό της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Αυτόν του απροσκύνητου, και πρέπει να γίνει ο ΦΑΡΟΣ για το καλό της ανθρωπότητας.

Ίσως φανεί υπερβολικός ο παρακάτω συλλογισμός μου.

Για μένα ο κύριος Δάλμαρης, συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων -ελάχιστων θα έλεγα- Ελλήνων Νέων Φιλοσόφων, της μετά Χριστό  Εποχής.

Διότι,

όπως οι αρχαίοι φιλόσοφοί, δημιούργησαν την Ελληνική φιλοσοφία και την αποδέχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των  πνευματικών ανθρώπων της εποχής εκείνης διαχρονικά μέχρι και σήμερα, έτσι και ο κύριος Δάλμαρης, με την Δημόσια παρουσία του δια μέσου του «IHA – International Hellenic Association»,  αναβιώνει την Αρχαία Ελληνική Σκέψη μπολιάζοντας της με την νέα φιλοσοφική σκέψη που πρέπει να έχουμε, για να ξεφύγουμε την αποκαλούμενη ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ, όπως ο ίδιος το διατύπωσε «Τον ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΟ», δηλαδή  «σε μισό άνθρωπο και μισό μηχανή».

Δυστυχώς,  εάν δεν εντρυφήσουμε σε αυτά που μας είπε ο Κύριος Δάλμαρης και δεν   οργανωθούμε στην βάση, ώστε να ενημερώνετε σωστά ο κόσμος.

Όχι μόνον οι άνθρωποι θα μεταμορφωθούμε «σε μισό άνθρωπο και μισό μηχανή», αλλά ολόκληρος ο άνθρωπος, θα γίνει μόνον -ΜΗΧΑΝΗ-.

Αναφέρθηκε στους προσκυνημένους, αναφέρθηκε στους ανελεύθερους, αναφέρθηκε στην μετάνθρωπο εποχή, …βαθιές και με νοήματα σκέψεις.

Χρειάζεται να προβληματιστούμε.

Τέλος να πω ακόμη,

Όταν συζητάς με τον κύριο Δάλμαρη και μελετήσεις τα βιβλία του, τότε θα διαπιστώσεις ότι αυτός ο επιστήμονας-άνθρωπος, μέσα από την σκέψη του εκπέμπει φως και μέσα από τα λόγια του βγαίνουν κουκκίδες φωτός που διαχέονται προς όλες τις κατευθύνσεις του σύμπαντος.

Ύστερα από όλα αυτά, μας οδηγεί (με οδηγεί) να πούμε ότι είναι ένας ΦΩΤΑΔΙΣΤΗΣ.

Γλυφάδα

Δημήτρης Μπουντουτσίδης

Αναλυτής Προγραμματιστής Η/Υ

22-5-2021

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ