ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΠαρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του ΠεΣυ...

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, έτσι και στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, δυο δρόμοι υπάρχουν και αντανακλούν τους δυο δρόμους ανάπτυξης:
• Ορθολογική και σωστή λύση με σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία, τους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα ή
• Διαχείριση στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ως πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστικούς ομίλους με οδυνηρές συνέπειες:
Στη δημόσια υγεία, στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με τις μεθοδεύσεις Κυβερνήσεων, Περιφέρειας κι επιχειρηματικών ομίλων για την ολοκληρωτική εκχώρηση της επεξεργασίας των απορριμμάτων στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και την αξιοποίηση των τεχνικών λύσεων ,με στόχο την κερδοφορία του.

Δεν έχετε μόνο παρελθόν σαν στελέχη των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σαν αιρετοί σε επίπεδο Δήμων και Νομαρχιών, έχετε και παρόν σαν Περιφερειακή Αρχή. Διεκδικήσατε και πήρατε τη διαχείριση πακέτων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την διαχείριση των απορριμμάτων:
• 148 εκατομμυρίων ευρώ με το διαγωνισμό
• 30 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ
• Δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τους Δήμους για τις εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης μέχρι ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης να φτιάξει τις εγκαταστάσεις του και πάρει προίκα αυτές τις μονάδες, ή να δουλεύουν για αυτόν επιλογή που πιστοποιείται και από την υπουργική απόφαση που προετοιμάστηκε από τους μνημονιακούς και υπογράφτηκε αυτούσια από τον αριστερό υπουργό για χρηματοδότηση 14 Δήμων της περιφέρειας, με 9,4 εκατομμύρια ευρώ για εγκαταστάσεις προσωρινής, το σημειώνω προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, βλέπετε το κράτος έχει συνέχεια.

Πήρατε όμως και τις ευθύνες αυτής της επιλογής και όσο και να προσπαθείτε να τις αποποιηθείτε σας βαραίνουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
• Η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Τρίπολη, στα Δίδυμα, στην Πύλο και αλλού
• Δυόμισι χρόνια έχετε κλείσει όλους τους ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο και κάνουν πάρτυ μικροί και μεγαλύτεροι εργολάβοι, έχουν γεμίσει οι ρεματιές και οι πλαγιές με σκουπίδια, όλη η Πελοπόννησος είναι ένας ανοιχτός σκουπιδότοπος.

Το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο ζοφερό, για τα λαϊκά στρώματα για το περιβάλλον. Αλήθεια κύριε Τατούλη τι θέλατε να πείτε στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΠεΣυ, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ και ζητώντας “αλληλεγγύη από την Αττική” με ανταπόδοση στο μέλλον;
Μήπως σκέφτεστε η Πελοπόννησος να γίνει σκουπιδότοπος όλης της Νότιας Ελλάδας, κάτι που έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια κάποιοι αιρετοί;
Με την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ το κόστος τουλάχιστον θα πενταπλασιαστεί για να έχει εγγυημένη κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο η ΤΕΡΝΑ.
Έχει ήδη θεσμοθετηθεί (θα επιβάλλεται από 1-1-2016) το χαράτσι ταφής 35 ευρώ το τόνο ΑΣΑ (Αστικά Σύμμεικτα Απορρίμματα) που οδηγείται σε ΧΥΤΑ αυξανόμενο κατά 5 ευρώ τον τόνο για κάθε χρόνο, μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ τον τόνο
Το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο ζοφερό για τα λαϊκά στρώματα όταν τεθεί σε εφαρμογή το περιβόητο σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» (στους κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων) χειρότερο και από τον πάλαι ποτέ «κεφαλικό φόρο» που προωθείται από την ΕΕ που υποστηρίζεται από τα στελέχη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση με προεξέχοντες αιρετούς του ΣΥΡΙΖΑ, των οικολόγων και από μερικές περί αυτούς συλλογικότητες.
Το σύστημα αυτό, που εφαρμόζεται ήδη για τον υπολογισμό της εισφοράς του κάθε Δήμου προς τον οικείο ΦΟΣΔΑ σημαίνει πρακτικά:
• Απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη καθαριότητας του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία, σε υπερτοπικά κέντρα στις υπηρεσίες, στην υγεία καθώς και
• Ραγδαία μείωση για τις πολυτελείς κατοικίες των μεγαλοαστών
Κατά συνέπεια το κατακόρυφα αυξανόμενο κόστος διαχείρισης των Δημοτικών αποβλήτων (με τα 67 ευρώ το τόνο στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ, τα μεταφορικά, το ΦΠΑ, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, τα δάνεια της ΤΕΡΝΑ με την εγγύηση του Δημοσίου, τις εγκαταστάσεις των Δήμων που φτιάχνονται τώρα για να πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ ‘όταν θα λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις της κλπ).
Όλο αυτό το κόστος θα φορτώνεται πλέον σχεδόν στο σύνολό του, στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας,πολλαπλασιάζοντας «ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας», που θα καλείται να πληρώσει υπό την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης σε πρώτη φάση και των κατασχέσεων στη συνέχεια, αφού η ΤΕΡΝΑ θα έχει πληρωθεί με την παρακράτηση από τους ΚΑΠ. Υπέρ πάντων η εξασφάλιση υψηλών κερδών για το κεφάλαιο.
Αυτά τα τέσσερα χρόνια τώρα πασχίζετε να αποκρύψετε τις απίστευτες μεθοδεύσεις που ξεκινούν από την αδιαφάνεια, την ανάθεση των πάντων στους ιδιώτες να επιλέξουν ακόμα και τη χωροθέτηση, τη μέθοδο επεξεργασίας, την τιμολόγηση, ακόμα και τους όποιους ελέγχους, ακόμα και για την επιστράτευση των ΜΑΤ για να τα επιβάλλετε.
Και μόνο ο διαγωνισμός 23 εκατομμυρίων ευρώ που τρέχει για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αρκεί για να σας αποκαλύψει. Κάνετε διαγωνισμό χωρίς να έχει παραληφθεί και εγκριθεί η μελέτη προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ που αναθέσατε τυχαία άραγε; στον τεχνικό σύμβουλο που προσλάβατε για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη ΤΕΡΝΑ και για τη κατασκευή με ΣΔΙΤ της μαρίνας του Ναυπλίου προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν υπάρχει άλλος για αυτές τις τόσο χρυσοφόρες δουλειές;
Σημειώνουμε ότι πριν έξι χρόνια για την αποκατάσταση 76 ανενεργών ΧΑΔΑ, τη μελέτη την έκαναν οι υπηρεσίες, τώρα γιατί δώσατε ένα εκατομμύριο ευρώ δώρο;
Στοίχησε η αποκατάσταση τότε 2,5 εκατομμύρια και τώρα 23 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να είναι μέσα το Πλάτωμα στη Τρίπολη και η Αφισσού στη Σπάρτη, που είναι οι πλέον επιβαρυμένοι ΧΑΔΑ.
Δόθηκε τότε η αποκατάσταση σε μικρούς και μεσαίους εργολάβους στη περιοχή με έξι εργολαβίες. Τώρα κάνετε ένα μόνο διαγωνισμό για να πάρει τη δουλειά ένας από τους 4-5 γνωστούς καπιταλιστικούς ομίλους, που παίρνουν τα μεγάλα Δημόσια έργα στη χώρα.
Δυο τρία στοιχεία ακόμα αρκούν.
Θα απαιτηθούν κάπου κοντά στα 1 εκατομμύρια m3 δάνεια (μπάζα) χωρίς να έχουν καθοριστεί οι δανειοθάλαμοι. Θα τους επιλέξει ο ανάδοχος; κάπως έτσι όπως η ΤΕΡΝΑ επέλεξε την χωροθέτηση και για όσους δεν το κατάλαβαν, θα πάρει μπάζα από δίπλα χώρους των ΧΑΔΑ για την επιχωμάτωσή τους;
Που θα βρουν τα κάπου 500.000m3 φυτικής γης με κόστος 6 ευρώ το m3 ; (τόσο κοστίζει το καστανόχωμα). Δεν υπάρχει τέτοιο εργοστάσιο στη Πελοπόννησο, θα το εισάγουν; χώμα από δίπλα θα είναι που ούτε θα το κοσκινίσουν.
Και μιλάμε για ποσά κάπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ για τα πιο πάνω δάνεια-μπάζα και τη φυτική γη.
Άσε που πολλοί από τους ΧΑΔΑ είναι ανύπαρκτοι, όπως το Βαθύρεμα Τεγέας, είτε έχουν χρόνια να δεχθούν σκουπίδια και το πολύ πολύ να κάνουν κάποιες επιχωματώσεις.
Παρουσιάζοντας την εικόνα αυτή, απαράδεκτη περιβαλλοντικά, υγειονομικά και οικονομικά για τα λαϊκά στρώματα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, δεν οφείλεται σε έλλειψη επιστημονικής γνώσης και τεχνικών εργαλείων αλλά στις φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων της εξουσίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Διαχρονικές ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ αφού συνδιοικούσε και συνδιοικεί σε μια σειρά από Δήμους κύρια με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ ή σε τουρλού σχήματα αφού συναποφάσιζαν στα όργανα της ΚΕΔΚΕ. των ΤΕΔΚΝΑ, στα Δημοτικά Συμβούλια.
Η προσπάθεια της πλειοψηφίας να αποτινάξει το παρελθόν της και τις ευθύνες της στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν πείθει κανέναν. Το ίδιο και για το ΣΥΡΙΖΑ γιατί όχι απλά αποδέχεται αλλά επικροτεί το αντιλαϊκό ευρωενωσιακό πλαίσιο για τα απόβλητα, ειδικότερα την οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα 2008/98 που στοχεύει στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων μέσω της εμπορευματοποίησης των απορριμμάτων.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως για το ποιος πληρώνει, αφήνοντας ανοικτό το ζήτημα ανταποδοτικής λειτουργίας στη βάση του «πληρώνω όσο πετάω».
Γιατί δέχεται την επιχειρηματική δράση σ’ αυτό τον τόσο κερδοφόρο για τα μονοπώλια τομέα. Άσε που πρωτοστατεί και σε εταιρείες λαϊκής βάσης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων (βλέπε Τρίπολης, Σπάρτης κι αλλού) στα πλαίσια του λαϊκού καπιταλισμού!!!
Γιατί στην τιμολογιακή πολιτική στη τιμολόγηση των απορριμμάτων μιλάει για «κίνητρα και αντικίνητρα» προφανώς σε όφελος επιχειρηματιών.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής προβάλουμε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με λαϊκή οικονομία κι εξουσία. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένη κι οριστική λύση στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους στο λαϊκό εισόδημα. Προβάλλοντας παράλληλα ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ και ΠΑΛΗ με προμετωπίδα:
• ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
• ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
• ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον κλάδο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ