Παρέμβαση Συλλόγου Καρυτινών για την θέση του ΠΑΡΑΙΒΑΣΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΩΝ

Θέμα: ΘΕΣΗ ΠΑΡΑΙΒΑΣΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΩΝ.

ΠΡΟΣ : ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ      ΥΠΟΨΙΝ ΕΦΟΡΟΥ ΚΥΡΙΑΣ Α.- Β. ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.
ΑΠΟ& : ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ    «Ο  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ»
ΘΕΜΑ : ΘΕΣΗ ΠΑΡΑΙΒΑΣΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΩΝ.

Αξιότιμη Κυρία Καραπαναγιώτου,

Συνημμένα σας προωθούμε  επιστολή / παρέμβαση του διακεκριμένου και βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών, συγγραφέα και ερευνητή Γιάννη Αντωνόπουλου, με αφορμή αυθαίρετη ανάρτηση στη δημόσια οδό και συγκεκριμένα στην είσοδο και έξοδο της Καρύταινας, πινακίδων που οριοθετούν το ΠΑΡΑΙΒΑΣΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ στο Παλαιόκαστρο.

Η  θέση του Συλλόγου μας είναι απόλυτα σαφής :

Η οριοθέτηση ενός μνημείου, του οποίου η θέση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ανασκαφικά, μπορεί και πρέπει να είναι θέμα δημόσιου επιστημονικού διαλόγου, αλλά επουδενί ο οποιοσδήποτε πολίτης, και μάλιστα ανώνυμα, έχει το δικαίωμα να αναρτά μονομερώς και αυθαιρέτως τις απόψεις του σε πινακίδες επί δημοσίων οδών.

Η ανάρτηση πινακίδων που αφορούν μνημεία θεωρούμε ότι είναι της αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητας του εκ του νόμου θεματοφύλακα της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, που είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Στα πλαίσια αυτού του δημόσιου διαλόγου, ο Γιάννης Αντωνόπουλος παραθέτει στη συνέχεια της επιστολής του κείμενα του περιηγητή ΠΑΥΣΑΝΙΑ, που προσδιορίζουν πλήρως τη θέση του ΠΑΡΑΙΒΑΣΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΩΝ, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το ξωκκλήσι του Σωτήρα, κοντά στην Καρύταινα.  Η θέση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το πλήθος των αρχαίων μελών ( κιονόκρανα, κίονες κλπ ), που έχουν στο απώτερο παρελθόν χρησιμοποιηθεί στην ανέγερση του Ναού αυτού, μια και ήταν συνηθισμένη πρακτική, η ανέγερση χριστιανικών ναών επί αρχαίων μνημείων, χρησιμοποιώντας μάλιστα αρχαία μέλη.

Ο Σύλλογος μας παρακαλεί την Υπηρεσία σας για την αποστολή αρχαιολόγων για μια καταρχήν μελέτη των αρχαίων αυτών μελών και εύχεται και ελπίζει, με συναντίληψη των παραπάνω δεδομένων, να είστε σύντομα σε θέση να προγραμματίσετε ένα μικρής κλίμακας ανασκαφικό έργο, γύρω από το Ναό, ώστε να αποκαλύψετε και να επιβεβαιώσετε εκεί τη θέση του ΠΑΡΑΙΒΑΣΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΩΝ.

Θα είναι μέγιστη επιτυχία σας η ανασκαφική επιβεβαίωση του σημαντικού αυτού μνημείου και ο Σύλλογος μας θα είναι πάντοτε αρωγός και υποστηρικτής σε κάθε σας προσπάθεια.

Με εκτίμηση,

Για τον Σύλλογο των Καρυτινών  « ο Θ. Κολοκοτρώνης »
Γιώργος Αδαμόπουλος,   Πρόεδρος
Ηλίας  Νικολούλης,    Γραμματέας

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ :
1/ Επιστολή Γιάννη Αντωνόπουλου
2/ Αποσπάσματα από Παπαχατζή,Ν.Δ., ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ, Βιβλία 7 και 8, ΑΧΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΚΑ, Εκδοτική Αθηνών Α. Ε. , Αθήνα. (1980)
3/ Φωτογραφία πινακίδας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΠΑΡΑΙΒΑΣΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΩΝ by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Αποσπάσματα από Παπαχατζή, Ν.Δ., ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,692ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,316ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ