ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΠαρέμβαση Γούργαρη και Γόντικα στο Περιφ.Συμβούλιο για την υπογραφή σύμβασης με το...

Παρέμβαση Γούργαρη και Γόντικα στο Περιφ.Συμβούλιο για την υπογραφή σύμβασης με το ΦΟΣΔΑ για τα απορρίμματα

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης (ΠΣ) με το ΦΟΔΣΑ για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ.

Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Με τη σημερινή συνεδρίαση, η Διοίκηση της Περιφέρειας επιδιώκει να πάρει μια ακόμη καθοριστική, ίσως την καθοριστικότερη, απόφαση για να ολοκληρωθεί το έγκλημα της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το έγκλημα αυτό άρχισε το Δεκέμβρη του 2011 όταν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων αποφάσισαν ν’ αναθέσουν τα πάντα στον ανάδοχο του διαγωνισμού. Την επιλογή της μεθόδου διαχείρισης, την χωροθέτηση, την κατασκευή, την λειτουργία, την συντήρηση των εγκαταστάσεων, την τιμολόγηση, ακόμα και τον έλεγχο.

Στις 30-7-2013 αναδείχτηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή ανάδοχος του έργου η ΤΕΡΝΑ και πανηγυρίστηκε δεόντως από την πλειοψηφία και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ που είχε έρθει γι΄ αυτό το λόγο στην Τρίπολη. 

Το Γενάρη του 2014 η πλειοψηφία του ΠΕΣΥΠ με τη βοήθεια των ΜΑΤ ψήφισε την ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ που εκτίνασσε πάνω από 150€ το κόστος για κάθε τόνο απορριμμάτων, έφτασαν μάλιστα στο σημείο να παραποιήσουν, να παραχαράξουν και ουσιαστικά να πλαστογραφήσουν την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας που πραγματοποίησαν στις 11/1/2014 συνάντηση στην Καλαμάτα με εκπρόσωπο της εταιρείας αναζήτησαν τρόπους μείωσης του κόστους αλλά διαπίστωσαν πως δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια.

Με περίσσιο θράσος, αλαζονεία και ειρωνεία ο κ. εκπρόσωπος  τους ξεκαθάρισε, η εταιρία κέρδισε το διαγωνισμό μέσα από συγκεκριμένη προκήρυξη και εφαρμόζει αυτά που της δίνει η προκήρυξη.

Από τις αρχές του 2012 ήταν γνωστό το αντιλαϊκό περιεχόμενο της ΣΔΙΤ, τουλάχιστον από το Γενάρη του 2014 τα ήξεραν όλοι και όλα, όμως άλλοι τα στήριξαν ενεργά και άλλοι με την ένοχη σιωπή τους. Κάποιες Δημοτικές αρχές ας μην παριστάνουν τώρα τους απατημένους συζύγους ότι δήθεν το τελευταίο διάστημα μάθανε για τη ΣΔΙΤ της ΤΕΡΝΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνέχισε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι.

Συμφώνησε με την ΤΕΡΝΑ οι τρείς (3) διαχειριστικές ενότητες να γίνουν μία, άνοιξε το δρόμο για την καρκινογόνο καύση και ενέκρινε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που μόνο η Παράταξη Τατούλη υπερψήφισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έναν ΠΕΣΔΑ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΤΕΡΝΑ ως αναδόχου της ΣΔΙΤ.

Στις αρχές Απρίλη 2017 έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη παρουσία πέντε υπουργών της κυβέρνησης και δύο Γενικών Γραμματέων. Είχαν κληθεί και συμμετείχαν ο κ. Τατούλης, η κ. Νικολάκου και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρωπιώτης.

Σ’ αυτή τη συζήτηση υπήρξε κοινή βούληση κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπογραφεί η σύμβαση της ΣΔΙΤ.

Ανεξάρτητα από τα παιχνίδια με την δήλωση παραίτησης στη συνέχεια του κ Γρυπιώτη, η πρόθυμη πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ και ο ίδιος υπερψήφισε το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης (ΠΣ) στη συνεδρίαση της 12-9-2017. Ουσιαστικά πρόκειται για επικύρωση της απόφασης που συμφωνήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου. Από αυτή τη συνεδρίαση απουσίαζαν ορκισμένοι διαφωνούντες με τη ΣΔΙΤ άλλοι ήταν εκεί και αποχώρησαν, ψήφισαν ΥΠΕΡ της Προγραμματικής Σύμβασης ακόμη και εκπρόσωποι Δήμων, όπως ο κ. Τσιριγώτης Πασόκος από το Δήμο Μεγαλόπολης και ο κύριος Αργειτάκος ΝΔ από το Δήμο Σπάρτης παρότι είχαν ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων κατά της ΣΔΙΤ.

Οι Δήμοι θα πληρώνουν ρήτρες ποιότητας – ποσότητας και το κόστος μεταφοράς.

Ας μη ψάχνουν κάποιοι Δήμαρχοι μικρών και απομακρυσμένων Δήμων να δικαιολογήσουν τη στάση τους που υπερψήφισαν την Π.Σ επειδή θα φτιαχτούν κάποιοι επί πλέον σταθμοί μεταφόρτωσης που μπορεί να είναι στην περιοχή τους, γιατί δεν θα γλιτώσουν τις ρήτρες ποσότητας ποιότητας και τα μεταφορικά μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ, όπως ο κύριος Καφαντάρης από την Πύλο, ο κύριος Κατσίβελας από τους Γαργαλιάνους ο κύριος Μαραμπέας από τη Δυτική Μάνη, στην καλύτερη περίπτωση στην Καλλιρόη και τη χειρότερη στην Παλαιόχουνη.

Οι κύριοι Γιαννόπουλος από τη Γορτυνία για την Οιχαλία και κύριος Λυσίκατος από το Λεωνίδιο για την Παλαιόχουνη.

Ο κύριος Τριχείλης από τη Μονεμβασιά και η κυρία Λιάρου από την Ελαφόνησο για τη Σκάλα.

Ο κύριος Σφυρής από την Ερμιονίδα για τη Νέα Κίο.      

Είναι ξεκάθαρο ότι στο Μαξίμου συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση της βρώμικης δουλειάς και έκλεισε με τη μεθόδευση υπερψήφισης της Π.Σ στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ.

Ο ΦΟΔΣΑ καλείται να υπηρετήσει μέσω της ΠΣ όλους τους όρους μιας επώδυνης ΣΔΙΤ, η οποία δεν περιλαμβάνεται καν στα «έχοντας υπόψη», ούτε προσαρτάται στην Π.Σ. Εφόσον το κείμενο της υπόψη ΣΔΙΤ δεν κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ τίθεται τόσο τυπικό όσο, και κυρίως, ουσιαστικό θέμα για τη νομιμότητα της ληφθείσας απόφασης, πολύ περισσότερο αν παρθεί υπόψη και η ισχνή πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε η ΠΣ.

Σημειώνουμε ότι για τη μείζονα διασφάλιση του αναδόχου, πέρα από τις συγκεκριμένες αναφορές που γίνονται στην ΠΣ υπέρ των ρυθμίσεων της ΣΔΙΤ (ακόμη και με παραπομπές σε άρθρα, το περιεχόμενο όμως των οποίων δεν εμφανίζεται πουθενά!), τίθεται και γενικός προς τούτο όρος, σύμφωνα με τον οποίο ο ΦΟΔΣΑ (και μέσω αυτού οι δήμοι) υποχρεώνεται:

«• Να μην προβεί σε οποιαδήποτε υπαίτια ενέργεια ή παράλειψη, η οποία θα οδηγήσει σε παραβίαση των υποχρεώσεων του Φορέα Υλοποίησης, όπως προκύπτουν από την Σύμβαση Σύμπραξης» (άρθ.2, παρ.1).

Του ίδιου βάρους είναι και η ευθεία παραδοχή του σώματος ότι δεν γνώριζε το φυσικό αντικείμενο της ΠΣ που υπερψήφισε, δηλ. το φυσικό αντικείμενο της ΣΔΙΤ. Υπενθυμίζουμε ότι το «Έργο» στο οποίο αναφέρεται η ΠΣ ονομάζεται «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ». Όμως, το ΠΑΡΑΤΗΜΑ Ι της ΠΣ με τίτλο «ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΥ» απαραίτητα – υποτίθεται – προκειμένου το σώμα να διαμορφώσει γνώμη, «έκανε φτερά»! Στη θέση του, μια σύντομη «ταμπέλα» πληροφορεί το κάθε μέλος του ΔΣ:

«(Να γίνει περιγραφή του έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου)».

Με τόση σοβαρότητα και υπευθυνότητα αποφάσισε ο ΦΟΔΣΑ!!!

Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Σήμερα καλείστε να ψηφίσετε ή να απορρίψετε την Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας ΦΟΔΣΑ, γνωρίζοντας ότι Σκοπός είναι, όπως αναφέρει, «να διευκολυνθεί και διασφαλιστεί η άμεση έναρξη υλοποίησης του Έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ»

Σας υπενθυμίζω, ακόμη ότι  με το «Έργο» αυτό η πλειοψηφία του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, διαφωνούσε! Παρόλ΄ αυτά η Π.Σ. υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση της 12.9.17 από το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ (!), αν και με ισχνή πλειοψηφία επί των παρόντων (22 υπέρ, 17 κατά, δυο αποχωρήσεις, και πολλές απουσίες που υποψιάζουν). Από τυπική, άποψη πρόκειται για εκχώρηση της πιο βασικής αρμοδιότητας του ΦΟΔΣΑ υπέρ της οποίας ψήφισε μόλις το 41% των μελών (22 από τα 53 μέλη) του ΔΣ.

Οι Σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τη βάση για τον πολυπόθητο αριθμό 14.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δώσει θετική ψήφο σε μια Π.Σ. που θα καταδικάσει σε βαρύ περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου, κυριολεκτικά να τους βάλει θηλιά στο λαιμό.

Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους Περιφερειακούς Συμβούλους του ΠΑΣΟΚ για να σας υπενθυμίσω, ότι εδώ και πολύ καιρό δεν είστε μόνο συνένοχοι επειδή προσθέτετε και τις δικέ σας ψήφους σε καταστροφικές αποφάσεις. Έχετε την κύρια ευθύνη γιατί εσείς είστε η βάση και πάνω σε σας συγκεντρώνεται ο Πολυπόθητος αριθμός Δέκα Τέσσερα (το ελάχιστο όριο θετικών ψήφων) για εγκληματικές αποφάσεις όπως έγινε με την απόφαση για το ξεπούλημα του Ανάβαλου και πολλές άλλες.

Εμείς έχουμε τη συνείδηση μας ήσυχη γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα αποκαλύψαμε ανελλιπώς το αντιλαϊκό περιεχόμενο της ΣΔΙΤ.

Καταψηφίζουμε την Προγραμματική Σύμβαση και παλεύουμε για τη μόνη φιλολαϊκή λύση που είναι:

 Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ΠΣ με το ΦΟΔΣΑ για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ

Γιατί έφεραν την Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας – ΦΟΔΣΑ για τα σκουπίδια.

Α. Εύλογα γεννιέται το ερώτημα σε τί συνίσταται η σκοπούμενη «διευκόλυνση» και «διασφάλιση» και υπέρ τίνος λειτουργεί, που αναφέρεται στο Άρθρο 1 σαν σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης (ΠΣ):

  • Στην Π.Σ. ξεκαθαρίζεται από την αρχή ότι δεν πρόκειται για κάποιας μορφής «εξουσιοδότηση» του ΦΟΔΣΑ προς την Περιφέρεια. Πελοποννήσου να υπογράψει τη ΣΔΙΤ. Όπως αναφέρεται στο «Προοίμιο» και αλλού το προς τούτο νομικό δικαίωμα της Περιφέρειας το έχει αναγνωρίσει το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο με την υπ’ αρ. 309/2015 Πράξη του.
  • Αρκεί μια γρήγορη ανάγνωση της ΠΣ για να καταλάβει κανείς ότι όλη η ουσία της έγκειται στην ικανοποίηση της εξωσυμβατικής απαίτησης του αναδόχου να διασφαλίζεται απρόσκοπτα η παρακάτω ροή των εσόδων του: Λαϊκά στρώματα – Δήμοι – ΦΟΔΣΑ – Περιφέρεια Πελοποννήσου– ΤΕΡΝΑ. Χωρίς την εξωσυμβατική αυτή ρύθμιση, ήταν προβληματική η υπογραφή της ΣΔΙΤ από τον ανάδοχο, με δεδομένη την νομική αδυναμία της Περιφέρειας να επιβάλει απ’ ευθείας στους δήμους την είσπραξη υπέρ της ΤΕΡΝΑ των τελών επεξεργασίας και διάθεσης που τους αντιστοιχούν. Κρίθηκε, επομένως, απαραίτητο από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου και των τριών βαθμίδων του κράτους (Τοπική Διοίκηση 1ου βαθμού – μέσω του ΦΟΔΣΑ -, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Κυβέρνηση), να μπει από τον ΦΟΔΣΑ μια γερή θηλιά στους δήμους και μέσω αυτών στη λαϊκή οικογένεια, ώστε να διασφαλίζεται εσαεί το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους για τον ανάδοχο. Από την άλλη μεριά βγαίνει και η κυβέρνηση από τη δύσκολη (επικοινωνιακά τουλάχιστον) θέση να «προχωρήσει τη σύμβαση με νομοθετική διάταξη!», όπως «οι συναρμόδιοι υπουργοί Αλ. Χαρίτσης και Σωκρ. Φάμελλος απειλούσαν»

Β. Ειδικές Παρατηρήσεις στο κείμενο της Π.Σ.

  • Αφού κατοχυρώνετε τη συμβατική παντοδυναμία της ΣΔΙΤ και μέσω αυτής της ΠΣ, αποτελεί επιχείρηση παραπλάνησης, και μάλιστα χοντροκομμένη, η δήθεν «βελτίωση» του αρχικού σχεδίου της ΠΣ με τις 4 προσθήκες που περιλαμβάνονται στο αποφασιστικό μέρος της Απόφασης του ΦΟΔΣΑ. Και όχι μόνο γι’ αυτό αλλά και για τους παρακάτω λόγους:
  1. Οι υπόψη «προσθήκες/ βελτιώσεις» τίθενται στο αποφασιστικό ως «δεσμεύσεις της κυβέρνησης» και κανενός από τα μέρη που συμβάλλονται στη ΣΔΙΤ (Περιφέρεια, ΤΕΡΝΑ).
  2. Αλλά και στο ίδιο το σώμα της ΠΣ δεν περιλαμβάνονται αυτές σε κανένα από τα άρθρα (για την ακρίβεια δεν αναφέρονται καν) ως ρητή δέσμευση της Περιφέρειας. Αναφέρονται μόνο, και υπό τύπο ευχολογίου, στο ακροτελεύτιο εδάφιο του «Προοιμίου», που προστέθηκε γι’ αυτό το λόγο στο αρχικό σχέδιο της ΠΣ. Σύμφωνα με αυτό, ο ΦΟΔΣΑ και η Περιφέρεια απλώς «δεσμεύονται ρητά ότι θα προβούν άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια προς όλους τους φορείς, προκειμένου να υλοποιηθούν πρόσθετες δράσεις …», που «εντάσσονται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο, όπως αυτό έχει εκφρασθεί πολλάκις από τους αρμόδιους κρατικούς και πολιτικούς φορείς και με τη σύμφωνη γνώμη της αναδόχου εταιρεία. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

Ευχολόγια

Φυσικά η ΤΕΡΝΑ δεν έχει κανένα λόγο, το αντίθετο, να αρνηθεί την κατασκευή με απ’ ευθείας ανάθεση «επιπλέον οκτώ (8) σταθμών μεταφόρτωσης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, με προοπτική να ανέλθουν στους ένδεκα (11), με την εξασφάλιση χρηματοδότησης από οποιαδήποτε πηγή (κοινοτική ή εθνική)».Ούτε φυσικά να αρνηθεί τη «δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 3MW, ιδιοκτησίας του ΦΟΔΣΑ» έναντι αδράς και πάλι αμοιβής. Όσο για «την μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων σε 100.000 τόνους ανά έτος», έναντι των 150.000 τον που ορίζει η ΣΔΙΤ, όποιος ισχυρίζεται ότι ο πολυεθνικός όμιλος και το τραπεζικό κεφάλαιο, που συμμετέχει στη ΣΔΙΤ, υπάρχει περίπτωση (ανατρέποντας μάλιστα και τις εσωτερικές τους συμφωνίες μεταξύ τους και με τρίτους), να δώσουν «τη σύμφωνη γνώμη τους» σε μια τέτοια μείωση του τζίρου τους είναι άξιος να υποσκελίσει και το Βαρόνο Μινχάουζεν στην ψευτιά.

  • Στην παρ.2.1 του άρθ.2 περιορίζεται ο ΦΟΔΣΑ στη δημιουργία εκείνων μόνο των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων (μεταξύ αυτών και προδιαχωρισμένων με διαλογή στην πηγή – ΔσΠ), που δεν είναι ανταγωνιστικές με τις «κεντρικές», δηλ. με αυτές που θα εκμεταλλεύεται ο ανάδοχος! Διατύπωση που χωράει τα πάντα, και σε κάθε περίπτωση ότι θα διασφαλίζονται σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης, οι εγγυημένες από τη ΣΔΙΤ ποσότητες των σύμμεικτων απορριμμάτων προς τις εγκαταστάσεις του αναδόχου (150.000 τον/έτος). Όρος, που καθηλώνει για τα επόμενα 25 περίπου χρόνια την ανακύκλωση με ΔσΠ στα όρια που τίθενται από το ΠΕΣΔΑ για το 2020, με μικρές μόνο διακυμάνσεις! Για την επόμενη 25ετία καμιά παραπέρα πρόοδος της ανακύκλωσης με ΔσΠ.!
  • Στο προτελευταίο εδάφιο του «Προοιμίου» διαπράττεται αυτόφωρη λαθροχειρία καθώς ο ΦΟΔΣΑ, πέρα από «Κύριος του Έργου» – που πράγματι είναι – αναγορεύεται και «φορέας σχεδιασμού» του ΠΕΣΔΑ, ιδιότητα που του αποδίδεται προκειμένου να «συνεργαστεί» με την Περιφέρεια στο πλαίσιο της ΠΣ. Είναι όμως γνωστό, αναφέρεται άλλωστε σε πολλά σημεία της ΠΣ, ότι φορέας σχεδιασμού του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου δεν ήταν ο ΦΟΔΣΑ αλλά η Περιφέρεια!
  • Δεν αφήνεται κανένα περιθώριο στον ΦΟΔΣΑ για την ελάφρυνση των εισφορών των δήμων (δηλ. της λαϊκής οικογένειας) με την αξιοποίηση και πόρων από άλλες πηγές, πρώτα και κύρια από κεντρικούς δημόσιους πόρους. Ο σχετικός όρος είναι σαφής, ορίζει ότι η «τιμολογιακή πολιτική [σ.σ.: του ΦΟΔΣΑ απέναντι στους δήμους] για το ετήσιο κόστος διαχείρισης», δηλ. για την αμοιβή του αναδόχου, θα πρέπει να καθορίζεται «με βάση τις αρχές «ο ρυπαίνων πληρώνει», της ανταποδοτικότητας, της διαφάνειας [σ.σ.: το γνωστό κερασάκι] και στο πλαίσιο δημιουργίας κινήτρων [σ.σ.: έτσι λένε το χαράτσι ταφής, το «πληρώνω όσο πετάω», και ό,τι άλλο θα σκεφτούν] για τη μείωση του όγκου και της επικινδυνότητας των αποβλήτων …».
  • Τέλος ήταν τόση η πρεμούρα των συντακτών της ΠΣ για το δέσιμο από παντού του ΦΟΔΣΑ σχετικά με την απρόσκοπτη ροή των χρημάτων προς τον ανάδοχο, που «ξεχνούν» ότι με τα έσοδα από τις εισφορές των δήμων ο ΦΟΔΣΑ έχει να υλοποιήσει και άλλο αντικείμενο πέρα από το να τροφοδοτεί τα κέρδη του επιχειρηματικού ομίλου. Για παράδειγμα στην παρ.1.4 του άρθ.1 αναφέρεται ότι «καθ΄ όλο το χρονικό διάστημα διαρκείας της παρούσας σύμβασης» ο ΦΟΔΣΑ θα μεταβιβάζει στην Περιφέρεια «τις εισφορές των μελών του Δήμων» προκειμένου αυτή να πληρώνει την ΤΕΡΝΑ. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και σε άλλα σημεία, όπως στην παρ.2.6 του άρθ.1, την παρ.2.2 του άρθ.2, στο άρθ.3 («Οι πόροι για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων της σύμβασης είναι οι υποχρεωτικές ετήσιες εισφορές των Δήμων προς τον ΦΟΔΣΑ») και αλλού.

Ολοι δουλεύουν για τη ΤΕΡΝΑ

Με βάση και τα παραπάνω έχει αξία συνάδελφοι να δούμε και την εξής πλευρά.

Το 2011 η παράταξη της ΝΔ του κ. Δράκου ήταν ενάντια στη ΣΔΙΤ. Άλλαξε στην πορεία, όταν ανέλαβε κυβέρνηση η ΝΔ, για να διαφωνήσουν στη συνέχεια όλοι οι βουλευτές της στην Πελοπόννησο, σύμφωνα και με την πρόσφατη ερώτηση στη βουλή, που αγνοείται η τύχη της.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ το 2012, κομμάτι του όμως που διαφώνησε με τον κ. Τατούλη και είτε παραμένει στο ΠΑΣΟΚ, είτε μεταπήδησε στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι υποτίθεται κατά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σφοδρός πολέμιος του Τατούλη και της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ.

Όλοι όμως στις κρίσιμες στιγμές ευθυγραμμίζονται με τις βουλές των επιχειρηματικών ομίλων.

Προετοιμάστηκε το έγκλημα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ολοκληρώνεται η βρώμικη δουλειά που βρομάει πιο πολύ κι από τα σκουπίδια, με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΜΕΛ-Οικολόγων.

Όμως εδώ δεν έχουμε μια απλή κολοτούμτα του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια πολιτική κατρακύλα.

Δυόμιση χρόνια εν κρυπτό συζητά και διαπραγματεύεται με την ΤΕΡΝΑ, άραγε τι;

Μεθοδεύει πότε τάζοντας εκατομμύρια στους Δημάρχους που θα διαχειρίζονταν με τα ΤΣΔΑ και πότε εκβιάζοντας με το συμμορφωθείτε γιατί θα νομοθετήσω, μεθοδεύει το μάντρωμα των Δημάρχων.

Έφτασε στο σημείο να «νεκραναστήσει» την επί τέσσερες μήνες ανενεργή απόφαση του ΠεΣυ 49/20-2-2017 υπέρ του ΠΕΣΔΑ Τατούλη-ΤΕΡΝΑ και να το επικυρώσει στις 12-6-2017.

Τελικά «τα έδωσε όλα» στην ΤΕΡΝΑ.

Όσοι σήμερα ψηφίσετε την ΠΣ δεν μπορείτε μετά από δύο, τρία ή και πέντε χρόνια να λέτε δεν ήξερα, δεν γνώριζα, εξαπατήθηκα από τον Τατούλη, όπως λένε και κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ σε όλη την Πελοπόννησο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ΑΡΚΑΔΙΑ.

Τα ξέρετε πλέον όλοι και όλα, όσο και να προσπαθεί να σας τα κρύψει ο Τατούλης και η Νικολάκου.

Πάρτε τις ευθύνες σας.

Εμείς καταψηφίζουμε.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ