Στη Μεγαλόπολη στο συλλαλητήριο του Δήμου, των φορέων της πόλης και των συνδικάτων της ΔΕΗ κατά του κλεισίματος του ορυχείου και της 4ης μονάδας
Το αγωνιστικό συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη κατά του κλεισίματος του ορυχείου και της 4ης μονάδας, που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση (και τη ΔΕΗ) να γίνει μέχρι τις 31.12.2024, δηλαδή πολύ πριν το 2028 που αρχικά είχε ανακοινωθεί, εντάσσεται στο πλαίσιο της αποφασισθείσας από την κυβέρνηση της ΝΔ βίαιης απολιγνιτοποίησης.
Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο και εντός ανεπαρκέστατου χρονικού διαστήματος για την προετοιμασία της «μεταλιγνιτικής εποχής», έχει ως αφετηρία την προσέγγιση της ενέργειας ως εμπορεύματος, και όχι ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού, αποσκοπώντας στην εξυπηρέτηση των μεγάλων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας.
Αυτή επηρεάζει ήδη αρνητικά τη ζωή και τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή (μείωση γενικού και μαθητικού πληθυσμού, οικονομικών δραστηριοτήτων, «κλείσιμο» καταστημάτων, ανεργία κτλ).
Θα επιταθεί δε, καθιστώντας τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή «κρανίου τόπο».
Και αυτό, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει συνεχώς τους Μεγαλοπολίτες, υποσχόμενη εκατομμύρια ευρώ και επενδύσεις, που όλο «έρχονται» αλλά ποτέ «δεν φτάνουν».
Είναι ανάγκη, να αποτραπεί το «κλείσιμο» του ορυχείου και της 4ης λιγνιτικής μονάδας.
Παράλληλα δε, να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρξει προοπτική για τους νέους της περιοχής.
Η Μεγαλόπολη χρειάζεται δημόσιες επενδύσεις για την κατασκευή έργων υποδομής που να διευκολύνουν την πρόσβαση, τις επικοινωνίες, την υποδοχή επενδύσεων.
Αποτελεί προτεραιότητα, η σύνδεσή τους με τον τομέα της ενέργειας στον οποίο υπάρχει τεχνογνωσία, έμπειρο προσωπικό και μακρά παράδοση, με την πρωτογενή παραγωγή και με την ανάδειξη των πολιτιστικών, ιστορικών και μυθολογικών σημείων αναφοράς, όπως το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης.
Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της δημιουργίας ενός άλλου παραγωγικού υποδείγματος, συνδυαστικά με την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με τρόπο που να μην αποκλείεται από την ένταξη σε προγράμματα και τη χρηματοδότηση, όπως γίνεται σήμερα, και, μέσω αυτής (της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας) να προωθούνται η ενσωμάτωση τεχνολογιών, η καινοτομία και η συνεργατικότητα.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό.
Επομένως, η ενεργοποίηση των πολιτών της Μεγαλόπολης πρέπει να συνοδευτεί, εκτός των άλλων, και με την ψήφο τους στις προσεχείς εθνικές εκλογές.
Η κρατική-αστυνομική βία που ασκήθηκε κατά διαμαρτυρομένων πολιτών δεν εκπλήσσει. Αποτελεί συνήθη πρακτική της ΝΔ, αφού ο αυταρχισμός συνιστά εγγενές στοιχείο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, όταν οι πολίτες δεν συμμορφώνονται «προς τας υποδείξεις».