ΑρχικήΑΡΘΡΑΠαν. Μπούρας: Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος φέρνει την ταφή επικινδύνων αποβλήτων...

Παν. Μπούρας: Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος φέρνει την ταφή επικινδύνων αποβλήτων στη Μεγαλόπολη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
“ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”

Μεγαλόπολη 09/09/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η χθεσινή (8 Σεπτεμβρίου 2016) δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνη, καθώς και το αντίστοιχο ιστορικό που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, οδηγεί πλέον στο βέβαιο και συνάμα οδυνηρό συμπέρασμα ότι η ηγεσία του Υπουργείου δρομολογεί την κατασκευή χώρου διαχείρισης και ταφής επικινδύνων αποβλήτων στη Μεγαλόπολη.
Ο κ. Υπουργός, απερίφραστα, αναφέρει ότι ήδη η Μεγαλόπολη αποτελεί μια από τις πέντε (5) υποψήφιες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου σχεδιάζεται να “φιλοξενεί”, αγνώστων ποσοτήτων και προελεύσεων, επικίνδυνα απόβλητα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την εν γένει εικόνα του τόπου.

Υπό την πίεση των προστίμων που πρόκειται να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην χώρα, εξαιτίας της αδυναμίας των ελληνικών αρχών να εξασφαλίσουν έως σήμερα καθολική, βιώσιμη και κοινωνικά αποδεκτή λύση, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος σπεύδει, χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό, χωρίς την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών, καταστρατηγώντας βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων (π.χ. αρχή της εγγύτητας), να βρεί πρόχειρες λύσεις, σε βάρος μας.

Η παράταξή μας, επί πολλά χρόνια, περιφρούρησε με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο μας, αποτρέποντας κάθε απόπειρα της Πολιτείας να στοχοποιήσει τη Μεγαλόπολη ως χώρο διαχείρισης και ταφής επικινδύνων αποβλήτων. Η υπόθεση του Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) που η διοίκηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε., σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, επιδίωκε να κατασκευάσει στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης αποτράπηκε με ενέργειες της Παράταξής μας.

Μετά από αυτό το αδιέξοδο, η Πολιτεία προχωρά, χωρίς περιστροφές, στη δημιουργία χώρου διαχείρισης και ταφής επικινδύνων αποβλήτων στη Μεγαλόπολη, βρίσκοντας προφανώς “πρόσφορο έδαφος”, καθώς η σημερινή δημοτική αρχή είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω απειρίας, δεν επέδειξε την παραμικρή διάθεση να διαχειρισθεί με προσοχή αυτή τη σοβαρή υπόθεση.

Ήδη από το καλοκαίρι του 2015, όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), στο οποίο “φωτογραφιζόταν” η Μεγαλόπολη ως υποψήφια περιοχή για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, η παράταξή μας είχε επισημάνει το διαφαινόμενο κίνδυνο. Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν καθησυχαστική, τονίζοντας ότι παρακολουθεί το θέμα στενά.

Όταν τον περασμένο Μάρτιο ανέκυψε εκ νέου η υπόθεση, έπειτα από σχετικές δηλώσεις του κ. Γ. Τσιρώνη σε Μ.Μ.Ε., όπου έκανε λόγο πάλι για τη Μεγαλόπολη, ο κ. Δήμαρχος διέψευσε τα δημοσιεύματα λέγοντας ότι ο ίδιος ο κ. Υπουργός, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μαζί του, τον διαβεβαίωσε ότι η Μεγαλόπολη δεν εντάσσεται στους σχεδιασμούς του Υπουργείου για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Χθες όμως, ο κ. Υπουργός άλλα δήλωσε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η δρομολογούμενη χωροθέτηση των Χώρων Διαχείρισης και Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων γίνεται και σε περιοχές που, παρ’ ότι δεν παράγουν συγκριτικά μεγάλες ποσότητες επικινδύνων αποβλήτων, πληρούν άλλα κριτήρια και κυρίως τη διαθεσιμότητα χώρων και την αποδοχή τοπικών παραγόντων!!!
Δε μιλά ο κ. Υπουργός για την αποδοχή τοπικών κοινωνιών, αλλά τοπικών παραγόντων…

Πιστεύουμε ότι δεν είναι αργά για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος. Καλούμε όλη την τοπική κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς σε συστράτευση και ζητούμε την αρωγή των κ.κ. Βουλευτών του Ν. Αρκαδίας και του κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου σε αυτό τον αγώνα, για να μην ευοδωθούν οι εφιαλτικοί σχεδιασμοί της Πολιτείας.

Από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτός ειναι ο Συριζα αποφασίζει και διαταζει ,και Εσυ λαε της Μεγαλοπολης τον ψήφισες και για Δεύτερη φορά !!Περαστικα μας!Παλαιοτερα δεν θέλαμε τις φυλακές γιατι θα γινόταν υποβάθμιση της περιοχής !Ας χορτάσουμε τωρα ανάπτυξη !!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ