ΑΡΘΡΑΠανελλ.Ομοσπ.Συνταξιούχων ΔΕΗ: Υποβολή παρατηρήσεων για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Πανελλ.Ομοσπ.Συνταξιούχων ΔΕΗ: Υποβολή παρατηρήσεων για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

ΠΡΟΣ: Κο Ιωάννη Βρούτση,

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Επισκοπώντας το έο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στο νόμο 4387/2016 αλλά και στα πλαίσια του εκ βάθρων προγραμματισμού του νέου ασφαλιστικού τοπίου (μετα και τις αποφάσεις 1888-1891/2019 Ολομέλειας ΣΤΕ) Ως ΠΑΝΕΛΛΗΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ έχουμε τις εξής προτάσεις – παρατηρήσεις ,τις οποίες παρακαλούμε να υιοθετήσετε:

Α) Η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης  , όπως έχει διατυπωθεί στο άρθρο 24 του νομοσχέδιου του Υπουργείου εργασίας ,που βρίσκεται σε διαβούλευση ,ενώ είναι σε θετική κατεύθυνση σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ (4.10.19) ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΉ ΔΥΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ –ΑΔΙΚΙΑ σε αυτούς που εργάστηκαν 40 χρόνια. Αυτό γίνεται γιατί ο προηγούμενος νόμος 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) έινε μια προσαύξηση 2% για κάθε χρόνο  πάνω από 40 έτη. Ετσι ένας συνταξιούχος με 45 έτη ασφάλισης είχε ανταπόδωση από τα 40 εώς τα 45 δέκα ποσοστιαίες μονάδες (2% χ 5 έτη -10%)

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπεται 0,5% για κάθε έτος μετά τα 40, δηλαδή 2,5% προσαύξηση.

Αρα, το νομοσχέδιο προτείνει μια μείωση της προσαύξησης της ανταποδοτικότητας για άνω των 40 ετών της τάξεω του -7,5%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η αύξηση που δίνει το νομοσχέδιο από 30 – 40 να ισοφαρίζεται (να εξανεμίζεται) με τη μείωση από 40 – 45 και να μη δίνει ούτε ένα ευρώ στα 45 ‘ετη, από δε το 46 αρχίζει να υπάρχει μείωση στη σύνταξη.

Δεν νομίζουμε ότι αυτή ήταν η έννοια της απόφασης ΣΤΕ, αλλά ούτε και η πρόθεση του Υπουργού για αύξηση της ανταποδοτικότητας, αλλά είναι και κοινωνικά και ασφαλιστικά άδικο να τιμωρούνται οι αιμοδότες του ασφαλιστικού συστήματος., που είναι αυτοί που κατέβαλαν εισφορές πολύ περισσότερες, εφόσον εργάστηκαν περισσότερα χρόνια.

Επειδή έχουμε συναξιούχους –μέλη μας που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση, παρακαλούμε για την άμεση και έγκαιρη τροποποίηση της διάταξης, κάτι που θα έχει πολύ μικρό σημοσοικονομικό κόστος και θα διορθώσει την αρνητική εντύπωση που ακυρώνει ένα θετικό μέτρο για την ανταποδοτικότητα.

Β) Όσον αφορά τον υπολογισμό της σύνταξης μας δεδομένου ότι οι περικοπές των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 έχουν οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας των συνταξιούχων σε ανατροπή του προγραμματισμού της ζωής τους (και μάλιστα στη Δύση αυτής), ιδίως δε έχουν εξασθενίσει (για να μην πω καταργήσει) το δικαίωμα για αξιοπρεπή διαβίωση τους.

Συνεπώς ζητάμε από την κυβέρνηση σας να θεωρήσει ως βάση υπολογισμού της σύνταξης εκάστου όχι αυτή που δημιουργήθηκε την 31-12-2014 δηλαδή με τις παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές των νόμων 4051,4093/2012 , αλλά χωρίς αυτές , όπως το συμβούλιο της επικρατείας στις αποφάσεις του 2287- 2290/2015 είχε με παρρησία αποφανθεί.

Αποφάσεις που υπενθυμίζω ότι ουδέποτε σεβάστηκε η απελθούσα κυβέρνηση, για το λόγο αυτό έλαβε αρνητική ψήφο από το σώμα των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Επίσης ως προς το οικογενειακό επίδομα (το οποίο για εμάς τους προερχόμενους από τη ΔΕΗ ισούται με ποσοστό 10% επί των συντάξιμων αποδοχών μας κατά το νόμο 4491/1966) ζητάμε όπως το επαναφέρετε ακέραιο καθότι μετά τον επαναυπολογισμό της σύνταξης μας έχει εξαφανιστεί από το συντάξιμο πόσο.

Γ) Η επιβολή εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στις επικουρικές συντάξεις (που τόσο έχουν ταλαιπωρήθεί οικονομικά από τις συνεχόμενες νομοθετικές μειώσεις και περικοπές) αντίκειται στο γενικό κανόνα ότι η επικουρική ασφάλιση είναι διμερής (ασφαλισμένος – εργοδότης), ο δε κρατικός νομοθέτης ελάχιστα επεμβαίνει σε αυτή. Οι δε επικουρικές συντάξεις πρέπει να ααπροσαρμοστούν αναδρομικά όχι από την 1-10-2019 αλλά από την 12-5-2016, ότε και τέθηκε σε ισχύ ο αντισυνταγματικός κοινωνικοασφαλιστικός νομοθετικός προγραμματισμός της απελθούσας κυβέρνησης.

Δ) ειδικά στον χώρο των συνταξιούχων της ΔΕΗ δεν λήφθηκε υπόψιν η ιδιαιτερότητα τους με βάση τη συμφωνία του ά.34 ω.2773/1999, η οποία τους είχε απονείμει συγκεκριμένα δικαιώματα. Και ναι μέν ο Υπουργός εργασίας σε πρόσφατη αποφασή του (ίδετε ΦΕΚ τ.Β¨3945/25-10-2019) προέβη σε επικαιροποίηση του εν λόγω δικαιώματος,όμως αυτό χρήζει και νομοθετικής κατοχύρωση

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ Για την ΠΟΣ ΔΕΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αθανάσιος Τριανταφυλλίδης

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Λάζαρος Πουγγίας

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,763ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,329ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ