Παναγιώτης Παγιώτας: Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι άλλο

Έληξαν και αυτές οι Εκλογές στο Δήμο μας, με μία ξεκάθαρη νίκη, μία ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, που θα κρίνει πραγματικά το μέλλον της περιοχής μας. Ο νέος Δήμαρχος εντέλλεται να φέρει εις πέρας, ένα αληθινά δύσκολο έργο, πέρα από παραταξιακές διαφορές και αντιπαραθέσεις. Και σίγουρα, σε αυτό το έργο, ειδικά σήμερα και στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν περισσεύει κανείς. Και βεβαίως δεν έχουμε την πολυτέλεια για μισαλλοδοξία και αμείλικτη αντιπαλότητα. Δεν έχουμε πρακτικά το χρόνο για τέτοιες συμπεριφορές.Η πολυσυζητημένη Μεταλιγνιτική εποχή, δυστυχώς, δεν θα έχει τη διάρκεια της εποχής των… Παγετώνων! Δεν υπάρχουν ούτε τα χρονικά περιθώρια και σε λίγο, ούτε τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν  να περάσουμε επιτέλους σε αυτή τη νέα εποχή.

       Δεν υπάρχει όμως και λευκή επιταγή σε αυτήν την προσπάθεια.Το ποσοστό νίκης που εξασφάλισε ο νέος Δήμαρχος, δεσμεύει τον ίδιο και την παράταξή του, όχι μόνον για όσα υπόσχεται, αλλά και για όσα θα κληθεί να αντιμετωπίσει, χωρίς ο ίδιος να τα γνωρίζει, με προσήλωση στην ευθύνη, την αξιοκρατία και την ομαδική δουλειά. Σε αυτό το πλαίσιο δεν χωρά ούτε έπαρση, ούτε αλλαζονεία.

       Με δεσμά ευθύνης ωστόσο, «δένονται» και οι συνυποψήφιοι του, που καλούνται με τα δικά τους ποσοστά προτίμησης, να παράξουν επικοδομητική και παραγωγική αντιπολίτευση, όχι όμως ως αυτοσκοπό και διαρκή προσπάθεια ανταγωνισμού, αλλά ως προστιθέμενη αξία σε μία ενιαία –κατά το δυνατόν – προσπάθεια, που στόχο θα έχει το  μέλλον της περιοχής μας. Της δικής μας περιοχής, ως ισότιμο – αν όχι ισοδύναμο – «παίκτη» στην ευρύτερη περιφέρεια. Κι αν αυτό δεν ίσχυε εως τώρα, και αν η πόλωση και η αμείλικτη, στείρα αντιπαράθεση, διακατείχε για πολλά χρόνια τις Δημοτικές μας Αρχές, όσες ο καθένας μας «κατά διάνοιαν έχει», ε, τώρα χρόνος δεν υπάρχει. Περιθώρια τέλος… Η επόμενη μέρα είναι σήμερα!

      Η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ωστόσο, ανέδειξε και κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, που πέραν του συμβολισμού τους έχουν και τη δική τους αξία, όχι μακριά από την προσοχή και τη σημασία που πρέπει να δείξουμε. Τα δύο από αυτά εμφανίζουν θετικό πρόσημο, ενώ τα άλλα δύο, αρνητικό.

       Ξεκινώντας από τα  αρνητικά, αφενός το δημογραφικό ζήτημα, όπως αυτό αποτυπώνεται στο πλήθος των εκλογέων και αφετέρου το ποσοστό συμμετοχής στην κάλπη, με κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο, αποτελούν δύο χαρακτηριστικά που μόνο προβληματισμό μπορούν να δημιουργούν. Και όσο και αν αυτά τα χαρακτηριστικά διαθέτουν  στοιχεία γενικευμένα και κοινώς αποδεκτά για ολόκληρη τη χώρα, στην δική μας περιοχή,  με τη μικρή έκταση και τις δικές τις ιδιαιτερότητες ( νέα παραγωγικά και οικονομικά δεδομένα στη μετά  ΔΕΗ εποχή), δημιουργούν πλέον ζήτημα κοινωνικής συνοχής και βίου. Η κακώς εννοούμενη ερμηνεία του «μεγάλου χωριού», επιβάλλεται να αλλάξει. Και όσο ο όρος «εποικισμός» φαντάζει ουτοπικός, η διατήρηση και συντήρηση του υπάρχοντος κοινωνικού ιστού, η παραμονή των ανθρώπων στον τόπο τους, είναι αναγκαία και με κάθε τρόπο επιβεβλημένη. Ας ανακοπεί τουλάχιστον – εαν δεν μπορεί να σταματήσει –  η διαρκής «αιμορραγία» ανθρώπων, ακόμα και νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

      Στα θετικά των εκλογών βλέπουμε επίσης δύο αξιόλογα χαρακτηριστικά. Από τη μια, το ήρεμο, πολιτισμένο, χωρίς εντάσεις και πόλωση προεκλογικό κλίμα, που δείχνει την ανάγκη για σοβαρή αντιμετώπιση και ουσιώδεις λύσεις στα τοπικά προβλήματα. Από την άλλη, η καθαρή, τηρουμένων των αναλογιών, εντολή που ο μεγαλοπολίτικος λαός έδωσε στο νέο Δήμαρχο,  με τη μορφή χρέους, με τη μορφή  πληρεξουσίου, εξουσιοδοτώντας τον να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο και χωρίς δυνατότητα πρόγνωσης έργο, για το οποίο τα χρονικά περιθώρια τέλεσής του είναι ελάχιστα.

        Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών είναι άλλο: είναι η επόμενη μέρα που είναι…σήμερα.

                                                                Παναγιώτης Παγιώτας

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,686ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,317ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ