Παναγιώτης Βαλασόπουλος : ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ Κ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ !

0
128

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας , Π. Βαλασόπουλος κατά την ειδική συνεδρίαση του ΠΕ .ΣΥ. Περιφέρειας Πελοποννήσου, ορίσθηκε, ως ο ειδικός εισηγητής του συνδυασμού «ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και ανάμεσα στ’ άλλα τόνισε τα εξής…
«….Με την θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας μας το 2010 , δημιουργήθηκαν πολλές προσδοκίες , για μια Ελλάδα σύγχρονη για μια Ελλάδα των Περιφερειών, πέρα και πάνω από τις αγκυλώσεις και τα λάθη του παρελθόντος.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα την Ελλάδα αυτή δεν την ζούμε.
Αντίθετα η οικονομικοκοινωνική κρίση που έπληξε την χώρα μας επιδείνωσε αυτή την ήδη βεβαρημένη πραγματικότητα.
Δημιουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μια Αθηνοκεντρική Ελλάδα. Ξεχάσαμε την περιφέρεια, εγκαταλείψαμε τον πρωτογενή τομέα, εισαγάγαμε από τον σύγχρονο δυτικό κόσμο πολλές φορές, μόνο τα ελαττώματα του. Η ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ και η εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας ήταν το αποτέλεσμα.
Στην πορεία αυτή χύθηκε πολύ μελάνι και ακουστήκαν εκατομμύρια λέξεις για ακριβώς τα αντίθετα. Πέρασαν πολλά δισεκατομμύρια δραχμές ή ευρώ, δημιουργήθηκαν πολλά φιλόδοξα προγράμματα (ΜΟΠ , ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ κλπ) ,δόθηκαν ενισχύσεις, αλλά και πολλών άλλων μορφών εθνικών ή ευρωπαϊκών παρεμβάσεων.
Το αποτέλεσμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ήταν να είναι μια δημογραφικά εξασθενισμένη, περιφέρεια, με μόλις το 5,4 % του πληθυσμού της χώρας να κατοικεί σ αυτή, ενώ έχει ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ της, μόλις 3,69% με αντίστοιχη εθνική μεταβολή 6,78% την δεκαετία 2000-2009 !!!! Παρά το γεγονός της ύπαρξης της των μεγάλων βιομηχανιών της Κορινθίας και του ενεργειακού κέντρου της Μεγαλόπολης, που πλασματικά διαμορφώνουν το ΑΕΠ…..
Ενώ σ επίπεδο Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ( ΑΠΑ) , παράγει μόλις το 4,7% της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΠΑ της χώρας….!!!!
Το ίδιο απογοητευτικοί είναι οι δείκτες σε επίπεδο επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, δραστηριοποίησης επιχειρήσεων, παραγόμενου τζίρου αυτών (το 2007 ήταν το 2,4% επί του συνολικού της χώρας!!!),απασχόλησης( το 5,3 % του συνολικά οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας) κλπ…Ενώ η τάση είναι μειούμενη . Όσο αφορά δε τους δείκτες ευημερίας μόνο αυτό δεν είναι.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ….
Διαβάζοντας δε, κανείς την εισήγηση δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει με όρους όπως αυτός της «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ» , στον οποίο προσπαθούμε να χωρέσουμε σημαντικές έννοιες όπως αυτές της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, της ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ , αλλά και επιτρέψτε μου βαθιά ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, όπως Πολιτικός Πολιτισμός, Λογοδοσία, Κοινωνικός Απολογισμός , που ίσως στο πέρασμα των χρόνων πολλές φορές ξεχάσθηκαν , αλλά σίγουρα αποτελούν βαθιά ελληνική, πολιτική και πολιτισμική κληρονομιά και όχι ευρωπαϊκή ….
Ποιος μπορεί να διαφωνεί με την σύγχρονη Ευρώπη των Περιφερειών, της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ , της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, της ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΣΧΕΣΗΣ και της ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ….
Και λίγοι – σίγουρα ΑΝΑΧΡΩΝΙΣΤΕΣ- μπορούν να διαφωνήσουν με την Αυτοδιοικούμενη Περιφέρεια, της ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και της ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ…..
Η ΓΕΝΙΑ ΜΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΤΑΝ ΣΤ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2000 , ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ …ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Τ ΟΡΙΟ ΜΑΣ….
Ενώ το σύγχρονο μοντέλο του κράτους μας, πρέπει να είναι λιγότερο Αθηνοκεντρικό , καθόλου πελατειακό, με λιγότερο κρατισμό , χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, χωρίς να δαιμονοποιούμε το επιχειρεί και την ωφέλεια από αυτό, με κανόνες και αρχές λειτουργίας σεβαστές απ’ όλους … …. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ , ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ….
Με σταθερό νομοθετικό πλαίσιο επιχειρηματικότητας και σαφή ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ,δίνοντας την δυνατότητα τη] ]>

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here