ΠΑΜΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟΙΧΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

0
167

ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟΙΧΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΚΟΡΟΪΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
ΜΕΤΩΠΟ ΚΙ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το νομοσχέδιο για την λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», το οποίο θα συζητηθεί στη βουλή στις 2 ΙΟΥΛΗ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει:
• Την δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα πάρει το 30% της παραγωγής και εμπορίας της σημερινής ΔΕΗ και θα πουληθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους
• Η «μικρή ΔΕΗ» θα παράγει Ηλεκτρική Ενέργεια περίπου 2.318 MW, θα πάρει από τη μητρική εταιρεία πελατολόγιο με 2 εκατ. καταναλωτές οικιακούς και βιομηχανικούς και 3.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ ΑΕ.
• Θα ακολουθήσει η πώληση ενός ακόμη μέρους (17%) από τη μητρική εταιρεία σε «στρατηγικό επενδυτή».

Το νομοσχέδιο αυτό είναι συνέχεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε πολύ πριν τα μνημόνια και υπηρετεί την στρατηγική της Ε.Ε για την πλήρη απελευθέρωση –ιδιωτικοποίηση της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Από τη μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις επιπτώσεις τις βιώνουν τα λαϊκά στρώματα με τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και πάνω από 350.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Ήδη έχουν προγραμματιστεί αυξήσεις για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά (καταναλώσεις μέχρι 800kwh) από 1 ΙΟΥΛΗ.

Την πληρώνουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου της Ηλεκτρικής Ενέργειας με την συρρίκνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την κατάργηση της σταθερής εργασίας, την άνθηση των εργολαβιών με μεροκάματα πείνας και απλήρωτης εργασίας.
Τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων της ΔΕΗ θα χτυπηθούν ακόμα πιο βάναυσα, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ισχύσουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η κερδοφορία των μονοπωλίων, στα οποία θα παραδοθεί ολοκληρωτικά ο ενεργειακός τομέας, απαιτεί αυξήσεις στις τιμές της kwh και μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί και η ανάλογη πείρα από τις άλλες ΔΕΚΟ δεν αφήνει χώρο για αυταπάτες.

Συνυπεύθυνοι σε αυτή την πορεία είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) στην ΔΕΗ που σε όλες στις φάσεις της ιδιωτικοποίησης, έβαλε πλάτη να προχωρήσει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης (από το 1999 που ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος μέχρι πρόσφατα στον νόμο που προβλέπει τον διαχωρισμό της ΔΕΗ).

Δημιούργησε αυταπάτες λέγοντας ότι μπορεί να εφαρμοστεί η απελευθέρωση της αγοράς και ταυτόχρονα να έχουμε φτηνό ρεύμα για τους καταναλωτές και δικαιώματα για τους εργαζόμενους στην ενέργεια.

Σήμερα καλούν σε μέτωπο ενάντια στο νόμο για την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» αλλά δεν λένε κουβέντα για την απελευθέρωση, την ιδιωτικοποίηση που μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει, για τα μονοπώλια που ήδη ελέγχουν μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.
Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά συνολικά να ορθώσουμε τοίχο αντίστασης και ανατροπής ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για την μικρή ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα ο αγώνας πρέπει να βάλει στο στόχαστρο του ολόκληρη την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας που προωθείται εδώ και χρόνια από την Ε.Ε και τις ελληνικές κυβερνήσεις με την αρωγή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Η λύση προς όφελος του λαού είναι η πρόταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, για ενέργεια κοινωνικό αγαθό κόντρα στην Ε.Ε. και τις κατευθύνσεις της. Για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.

Σε ένα τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα: φτηνό ρεύμα για το λαό, εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενέργεια, μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων.
Με αυτή τη γραμμή πάλης, ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ σήμερα μπορεί να αποκτήσει την αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων, να έχει νικηφόρα προοπτική και να εμποδίσει τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

 

Επίσης Περιοδεία έκανε κλιμάκιο του ΚΚΕ στην Μεγαλόπολη

Να ξεσηκωθούν και σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα να ορθώσουν τείχος αντίστασης και ανατροπής του κυβερνητικού σχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», κάλεσε τους εργαζόμενους στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, όπου περιόδευσε, ο Νίκος Γόντικας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Ο Νίκος Γόντικας επισκέφθηκε στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, μαζί με αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας. Μίλησε στους εργαζόμενους σημειώνοντας ότι ο αγώνας ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική απελευθέρωσης του τομέα Ενέργειας, που προωθείται εδώ και χρόνια από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις. Εξήγησε ότι η απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας προωθείται για την ενίσχυση των κερδών ιδιωτικών ομίλων που επενδύουν στον τομέα αυτόν, σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης, των συμφερόντων των εργαζομένων και της αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πηγών.

Τόνισε ακόμα ότι δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα των αυταπατών που καλλιεργούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και ο ΣΥΡΙΖΑ. Να μην εμπιστευθούν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που χρόνια τώρα είτε σιώπησαν, είτε συναίνεσαν και στήριξαν ενεργητικά την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας. Αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα από την απελευθέρωση της Ενέργειας και τη μετοχοποίηση και τριχοτόμηση της ΔΕΗ, τις τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια και το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων.

Τέλος, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ, τη μόνη που συμφέρει το λαό, για Ενέργεια και ΔΕΗ κοινωνικοποιημένες, για ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα υλοποιεί τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας, θα εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα για το λαό, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Προϋπόθεση γι’ αυτό, τόνισε, αποτελεί η αποδέσμευση από την ΕΕ, με την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του λαού.

• Επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ ενάντια στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ», την Παρασκευή 4 Ιουλίου στις 11.00 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here