ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΠαλαιοντολογικό Μουσείο: "Κατάσταση αιχμαλωσίας"

Παλαιοντολογικό Μουσείο: “Κατάσταση αιχμαλωσίας”

Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος

Από την εφημερίδα «Νέα της Μεγαλοπόλεως» φύλλο Οκτωβρίου, αντιγράφουμε από την πρώτη σελίδα, άρθρο του Κ. Φίλανδρου: «Ο δήμος Μεγαλόπολης έχει μπει σε μια κατάσταση «αιχμαλωσίας», ανέφερε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθ. Χριστογιαννόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο συζητήθηκε το θέμα του Παλαιοντολογικού Μουσείου στον Αη Γιάννη Ισιώματος Καρυών και εγκρίθηκε νέα συμπληρωματική πίστωση, ποσού 37.200 Ευρώ πέραν των 74.575,71 Ευρώ που είχαν εγκριθεί τον Μάρτιο του 2021, χωρίς να γίνουν συμπληρωματικές εργασίες. Θυμίζουμε ότι έχει δοθεί και νέα παράταση, έως 31/12/2022, στην προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής του κτιρίου. Όσο για τον δρόμο πρόσβασης και τον περιβάλλοντα χώρο, ο κ. Χριστογιαννόπουλος ανέφερε ότι αν δεν ολοκληρωθεί το κτίριο δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε τις σχετικές μελέτες… Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να ολοκληρωθούν οι εργασίες.»

Εδώ χωράει η λαϊκή παροιμία που λέει: «Όποιος βαριέται να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινάει…», και για να το κάνουμε λιανά. Ο διαγωνισμός για το έργο έγινε κάπου στα 2013. Ο μειοδότης εργολάβος πριν προλάβει να εγκατασταθεί, διαπίστωσε λάθη στη μελέτη. Δόθηκε πίστωση χρόνου ώστε να διορθωθούν, για να γίνει η θεμελίωση. Όμως από αναβολή σε παράταση και από λάθος σε καθυστέρηση, στο κτίριο σήμερα «λαλούνε κουκουβάγιες».

Έτσι, εννιά (9) χρόνια μετά, αφού άλλαξαν τρεις δήμαρχοι, το έργο παραμένει ημιτελές και κατά ομολογία του νυν δημάρχου πριν ένα χρόνο στη συνέλευση του Συλλόγου Ισιωματαίων, έχει ολοκληρωθεί στο 50% περίπου.

Εν τω μεταξύ στο φάκελο του έργου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες μελέτες για την ολοκλήρωση του. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για τη δημιουργία συνδετήριων οδών πρόσβασης. Δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για δημιουργία υποδομών φιλοξενίας, (χώροι στάθμευσης, εξυπηρέτησης και αναψυχής επισκεπτών κλπ). Δεν υπάρχει σχεδιασμός για τον τρόπο λειτουργίας του Μουσείου, (Προσωπικό, Λειτουργικά έξοδα, Ασφάλειά κτιρίου και εκθεμάτων κλπ). Δεν υπάρχει το νομικό καθεστώς κάτω από το οποίο θα λειτουργήσει, αν ποτέ λειτουργήσει.

Το κυριότερο όμως, δεν υπάρχουν εκθέματα για τις προθήκες του Μουσείο αν ποτέ ολοκληρωθεί. Υπάρχει μόνο ένας χαυλιόδοντας και μερικά θραύσματα από κόκαλα. Όμως αυτά δεν αρκούν. Υποτίθεται πως θα γίνουν ανασκαφές στην περιοχή για να βρεθούν εκθέματα. Θα βρεθούν;

Με βάση το παραπάνω δημοσίευμα στα «ΝτΜ» του Κ. Φίλανδρου, τον τελευταίο χρόνο έχουν δοθεί χρήματα, αλλά οι εργασίες δεν προχώρησαν. Η προθεσμία για τις 31/12/2022 εκπνέει σε δύο μήνες και προφανώς δεν προβλέπεται μέχρι τότε να ολοκληρωθεί.

Ο κ. Δήμαρχος είπε στο ΔΣ ότι «αν δεν ολοκληρωθεί το κτίριο δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε τις σχετικές μελέτες». Με λίγα λόγια αν υποθέσουμε πως κάθε μελέτη μέχρι την υλοποίηση της θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια, τότε θα περιμένουμε τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμη για να μπορέσει το μουσείο να λειτουργήσει. Αλλά το σοβαρότερο, λεφτά υπάρχουν; Που σημαίνει: «Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι».

Στο μεταξύ στην είσοδο του κτιρίου φυτρώνουν πλατάνια και σε ένα χρόνο η πρόσβαση σ’ αυτό θα είναι αδύνατη. Από την άλλη μεριά, ήδη χρειάζονται γίνουν άμεσα κάποιες εργασίες συντήρησης, αφού τα κουφώματα άρχισαν να σαπίζουν… Κατά τα άλλα όλα καλά!!!

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια