ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΠέραν του εκλέγειν υπάρχει και το εκλέγεσθαι..

Πέραν του εκλέγειν υπάρχει και το εκλέγεσθαι..

του Τάσου Γ. Κάβουρα τέως προέδρου δημοτικού συμβουλίου Μεγαλόπολης.

Το τελευταίο διάστημα όλο και συχνότερα γίνομαι αποδέκτης τοποθετήσεων ή σχολιασμών συμπολιτών μου (πολλά τέτοια διαβάζουμε και σε σχόλια σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο) που αντιλαμβάνονται ότι για όλα φταίνε οι ψηφοφόροι που κάνουν λάθος επιλογές και την πληρώνουμε τελικά όλοι.. Το απλό ερώτημα που εγώ θέτω είναι, γιατί μόνον υπάρχει το εκλέγειν και όχι και το εκλέγεσθαι. Γιατί αυτή η αποστροφή…

Αγαπητοί φίλοι θα πρέπει όλοι μας να σταθούμε με σοβαρότητα απέναντι όχι στα δικαιώματα που έχουμε ως πολίτες αλλά και στις υποχρεώσεις μας. Και πολίτης σημαίνει ότι σε κάποια στιγμή της ζωής σου πρέπει και εσύ να εκπροσωπήσεις συμπολίτες σου και σαν εκλεγμένος να τους υπηρετήσεις. Μην το ρίχνουμε ότι όσοι εκλέγονται είναι τα λεγόμενα λαμόγια (όχι ότι δεν υπάρχουν και λαμόγια..!) που εκμεταλλεύονται τις θέσεις τους και απολαμβάνουν. Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές. Θέλουμε τόσο πολύ να αλλάξει κάτι..; Και να γίνει τι..; Βλέπετε γύρω σας κάποιο κίνημα ανατροπής ή έστω σαν πρόθεση να μορφοποιείται..; Εγώ όχι..

Μόνο σιωπηλοί άνθρωποι που μπροστά στη πρόκληση δείχνουν ακόμη πιο αδύναμοι.

Η χρονιά που άρχισε είναι η πλέον καθοριστική για τη πορεία της πόλης μας. Είναι χρονιά εκλογών τοπικών αυτοδιοικήσεων. Κάποιοι πιστεύουν ότι μόνο η θέση των πρώτων είναι σημαντική. Λάθος, σημαντική είναι η όποια θέση προσφοράς. Δεν αρκεί να έχεις κοφτερό μυαλό και να αντιλαμβάνεσαι το πρόβλημα χρειάζεται να το λέει η ψυχή σου και να αγωνίζεσαι για την επίλυσή του. Μην παραγνωρίζεις ότι όπως εσύ έχεις μια συγκεκριμένη άποψη την ίδια ακριβώς δική τους αντίληψη έχουν δεκάδες συμπολίτες σου. Και πως θα συγκεραστεί αυτό..; Ο «Κλεισθένης» με την απλή αναλογική θέτει ως βάση τις ευρείες συνεργασίες…

Η Μεγαλόπολη πρέπει να βρει τον βηματισμό της σε μια εποχή που αλλάζει ραγδαία και έχει ανάγκη το καινούργιο και ριζοσπαστικό. Το παλιό και οι κλώνοι του έχουν αποδομηθεί. Δεν μπορεί να στηρίζεται εργασιακά στην μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ. Ας αλλάξουμε κοσμοθεωρία. Γύρω μας όλα έχουν αλλάξει. Ο αγροτικός πληθυσμός τείνει να εξαφανισθεί. Οι εκτάσεις γης έχουν δασώσει και έχουν περιέλθει πλέον στο κράτος. Τουρισμός , που και γιατί… Όλα εγκαταλελειμμένα.. Έμεινα μόνος όταν πρότεινα να προβούμε στην κατασκευή πάρκου Μουσείων στο Γηροκομείο του Παλαιοντολογικού και του Αρχαιολογικού. Σε αδιάβατο τοπίο στο Ίσιωμα κατασκευάζεται το Παλαιοντολογικό (θεματικό) με τυμπανοκρουσίες για να στεγάσει τα όνειρα του (άριστου κατά τα άλλα) επιστήμονα κ. Θεοδώρου. Να βγω ψεύτης αλλά βλέπω και την Αρχαιολογική συλλογή να μεταφέρεται εκεί.. Παράγοντες βλέπουν ως τουριστική οδό το Καρίταινα – Ίσιωμα γιατί δεν μπορούν να οραματιστούν την οδό Σπάρτη – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία… Το λιγνιτόσημο κατασπαταλείται σε μαντρούλες και δρομάκια (μαρασμός και υποανάπτυξη).. Τόσα εκατομμύρια και ούτε μια θέση δουλειάς… Οι ευθύνες τεράστιες όλων των μεγαλόστομων σε πανηγύρια διαχειριστών.

Και μην βιαστείτε να σκεφτείτε ότι τα γράφω αυτά για τον εαυτό μου. Όχι. Νιώθω ότι έχω υπεραρκετή παρουσία ξεκινώντας από τα 28 μου χρόνια ως Νομαρχιακός σύμβουλος. Κρατώ μόνο μια επιφύλαξη εάν και εφόσον υπάρχει ώριμο το έδαφος να συνυπηρετήσω σε μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων που θα έχει με μένα τον ίδιο προβληματισμό για διάσωση και επανεκκίνηση του τόπου μας. Και δυστυχώς και σε αυτό δεν βλέπω πολλούς πρόθυμους γύρω μου. Είμαι ρεαλιστής, αλλά ταυτόχρονα θέλω να παραμένω αδιόρθωτα ρομαντικός…

Για τελευταίο θα καταθέσω και εγώ τη δική μου «άποψη» σε μία όντως σημαντική επιτυχία για τη πόλη μας. Την οριστική αποτροπή της κατασκευής του ΧΔΒΑ στα ορυχεία της ΔΕΗ με την ακύρωση από το Συμβούλιο Επικρατείας και την οποία χαιρετίζω. Και δεν χρεώνεται η επιτυχία ούτε στη μία παράταξη ούτε στην άλλη. Γιατί απλά και συλλογική δουλειά έγινε, και συνεννόηση παρατάξεων είχαμε, και συνέχεια υπήρξε σε επίπεδο δημοτικής αρχής. Θα σταθώ λίγο παραπάνω στη σύσκεψη που είχαμε τον Αύγουστο του 2011 στο υπουργείο ΠΕΚΑ με ήδη υπογεγραμμένη την ΚΥΑ και τους μηχανικούς του Υπουργείου και τους Περιβαλλοντολόγους της ΔΕΗ να προτρέπουν τον υπουργό να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Χρειάστηκε ένα – ένα τα επιχειρήματα τους να τα ανατρέψουμε. Στο τέλος μετά από τρίωρο, φανερά εκνευρισμένος ο υπουργός Παπακωνσταντίνου μας είπε ότι δεν θα προχωρήσει καμία διαδικασία υλοποίησης προς το παρόν και μας κατευόδωσε με αγενή και αλητήρια συμπεριφορά : «..αν βγείτε έξω στις κάμερες και πείτε ότι κερδίσατε και τα τοιαύτα να ξέρετε ότι την επομένη το πάω στη Βουλή και σε μια βδομάδα ξεκινά η κατασκευή του..».

Για να έχει νόημα για το τι συζητάμε απλά να σκεφτούμε ότι κανέναν δεν απασχολεί το μετά 50 χρόνια όταν το σήμερα είναι αμείλικτο. Επιτρέπεται και μόνο η σκέψη να αναφέρεται στο παρόν σύστημα και την παρούσα φάση. Τίποτα δεν θα ανατραπεί μόνο του ή από σωτήρες. Θα πάμε μπροστά μόνο αν μέσα από τη μικρή μας Κοινωνία ξεπηδήσουν νέες δυνάμεις, υγιείς, ώριμες στη σκέψη και το κυριότερο με όρεξη για δουλειά. Και θέλω να πιστεύω ότι το κείμενο μου δεν διαβάζεται και μόνο για τόνωση της αυτοπεποίθησης κάποιων. Ας προσπαθήσουμε να πάρουμε ό,τι και αν είναι αυτό που μας αξίζει.. Ας βάλλει ο καθένας μας στο τραπέζι αυτά που μπορεί να δώσει. Οι πολιτικές του παρελθόντος δεν μας εκφράζουν. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την καθαίρεση τους.. Σημείο εκκίνησης το 2019 , γιατί όχι..? Η δική μας συλλογική προσπάθεια θα δείξει τι καλύτερο θα κερδίσουμε , τι θα μείνει ίδιο και απαράλλαχτο..

Καταθέτω έγκαιρα πιστεύω τον προβληματισμό μου και ας αποτελέσει ένα κάλεσμα ευθύνης και αφύπνισης για αποφασιστική ενίσχυση και ενδυνάμωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης που λέμε ότι πιστεύουμε.

Δεν αποτελεί εκλογική διακήρυξη…

Καλή και δημιουργική χρονιά εύχομαι , και στις οικογένειες σας…

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ