ΑρχικήΑΡΘΡΑΟ τρόπος που θα λειτουργήσει η Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης στο μεταβατικό στάδιο και...

Ο τρόπος που θα λειτουργήσει η Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης στο μεταβατικό στάδιο και η μελέτη του ΕΚΕΤΑ

Προχθές βγήκε εκτός λειτουργίας η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης μετά από ολιγοήμερη λειτουργία. Όπως όλα δείχνουν είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργήσει ξανά, εκτός αν παραστεί πολύ μεγάλη ανάγκη στο δίκτυο.

Όπως είναι γνωστό έχει προκύψει ένα μεγάλο πρόβλημα για τον τρόπο λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης , μέχρι να βρεθεί άλλος τρόπος για θέρμανση στην Μεγαλόπολη. Σε δηλώσεις τους , τόσο ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης όσο και παράγοντες της ΔΕΗ και του Υπουργείου Ενέργειας έχουν αναφερθεί στο λεγόμενο μεταβατικό διάστημα και ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , σας παρουσιάζει σήμερα όλες τις λεπτομέρειες.

Η ΔΕΗ έχει ήδη προβεί σε διαγωνισμό για την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού που θα υποστηρίξει την λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης για όσο διάστημα χρειαστεί , εφόσον δεν θα λειτουργεί η μονάδα 3.

Ο εξοπλισμός αυτός -σύμφωνα με τον σχετικό διαγωνισμό που έληξε στις 17 Ιουνίου- είναι:

Ένας λέβητας ζεστού νερού, ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος (θερμικής απόδοσης) 10 MW th με όλο τον συνοδό εξοπλισμό του, δύο (2) υπέργειες δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμου υγραερίου (LPG) χωρητικότητας 9m3 η καθεμία, ένα καυστήρα λέβητα κατάλληλο για καύση υγραερίου (LPG)/πετρελαίου και δυνατότητα μελλοντικά καύσης φυσικού αερίου (NG). Το κύριο καύσιμο θα είναι υγραέριο LPG όμως ο καυστήρας πρέπει να χρησιμοποιεί και πετρέλαιο (Ντήζελ) σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει διαθέσιμο LPG.

Ο εξοπλισμός αυτός θα εγκατασταθεί από τον ανάδοχο που θα βγει από τον διαγωνισμό της ΔΕΗ (η οποία θα πληρώσει τα πάντα), στις εγκαταστάσεις της Τηλεθέρμανσης.

Η επιλογή του κύριου καυσίμου για την μεταβατική περίοδο είναι το υγραέριο (LPG), το οποίο θα μεταφέρεται με ειδικά βυτιοφόρα οχήματα.

Η λύση αυτή επιλέχθηκε μετά την μελέτη που έκανε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και την οποία θα δείτε σε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου. Την μελέτη αυτή μαζί με άλλα έγγραφα την έχουμε ζητήσει με εμαιλ και με ανάρτηση μας, ο Δήμος Μεγαλόπολης δεν μας την έχει στείλει , την βρήκαμε όμως στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την φωτογραφίσαμε.

Η συγκεκριμένη μελέτη του ΕΚΕΤΑ είναι η μια και μοναδική μελέτη που έχει γίνει και αφορά μόνο την επιλογή καυσίμου για το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης. Δεν αφορά το θέμα των δικτύων στην πόλη. Είναι η μελέτη που έχουμε όλοι μας ακούσει στην συνέντευξη του Δημάρχου Μεγαλόπολης και στα δημοτικά συμβούλια. Είναι η συγκεκριμένη μελέτη που ανεβάζει το κόστος των λύσεων σε μεγάλα ποσά αφού σε όλες τις τις επιλογές χρησιμοποιεί την μεταφορά του υγραερίου ή του συμπιεσμένου αερίου με βυτιοφόρα, σε μια εκδοχή μάλιστα έχει υπολογίσει και το κόστος αγοράς των βυτιοφόρων ! Είναι επίσης η μελέτη που τα στοιχεία που υπάρχουν τα έχει πάρει από την ιδιωτική εταιρία EDIL η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αναλάβει και την κατασκευή των δικτύων στην πόλη.

Η μεταβατική λειτουργία λοιπόν της Τηλεθέρμανσης θα γίνει με υγραέριο με νέο λέβητα και καυστήρα που θα προμηθευτεί και θα εγκαταστήσει η ΔΕΗ στην Τηλεθέρμανση. Δεν γνωρίζουμε αν το μέγεθος του λέβητα , το είδος του καυσίμου και ο τρόπος μεταφοράς του θα καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες της μισής πόλης που είναι συνδεδεμένη με την Τηλεθέρμανση. Δεν γνωρίζουμε επίσης ποιο θα είναι το κόστος του καυσίμου και πως θα καλυφθεί. Είναι όμως δεδομένο ότι στο μεταβατικό στάδιο η Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης θα λειτουργεί με νέο λέβητα και νέο καύσιμο.

δείτε στην συνέχεια τις φωτογραφίες από την μελέτη του ΕΚΕΤΑ:

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ