ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΟ Εθνικός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα και η απάντηση της Περιφέρειας

Ο Εθνικός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα και η απάντηση της Περιφέρειας

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» της Τρίτης 2 Ιουνίου, η διαχείριση των απορριμμάτων περνάει στους Δήμους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ακόμα και εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση κυβερνητική πρόταση για τον Εθνικό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα, η οποία προβλέπει οι Δήμοι να έχουν τον κύριο λόγο στη διαχείρισή τους, όπως είχε αναφέρει και ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνης στην Τρίπολη, κατά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη και τους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι οι Δήμοι να φροντίζουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, αναλαμβάνοντας όλον τον κύκλο της επεξεργασίας και της αξιοποίησής τους. «Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να συνεργάζονται με κοινωνικές επιχειρήσεις όλων των μορφών», δηλαδή ότι θα μπορούσε, για παράδειγμα, μια ομάδα ανέργων να κάνει μια Προγραμματική Σύμβαση με τον εκάστοτε Δήμο για την ανακύκλωση, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

[blockquote style=”1″]Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα ακολουθήσει η εναρμόνιση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό.[/blockquote]

Ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση ως προς το πώς θα γίνει αυτό, ακόμα τουλάχιστον. Και τούτο διότι σε πολλές περιπτώσεις σε όλη τη χώρα έχουν προχωρήσει οι ΣΔΙΤ με την ανάδειξη αναδόχων, όπως και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, της οποίας ο διαγωνισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος διαφωνεί κάθετα ως προς την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 150.000 τόνων τον χρόνο για 27 έτη που υπάρχει ως όρος στη ΣΔΙΤ, καθώς, όπως τονίζει, στόχος είναι το υπόλειμμα συνεχώς να μειώνεται -μάλιστα, κάνει λόγο για υπόλειμμα που δεν θα ξεπερνά ετησίως τους 60.000 τόνους.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό, ο κύκλος «ανακύκλωση – επανάχρηση – κομποστοποίηση – υπόλειμμα» θα ολοκληρώνεται σε επίπεδο Δήμου ή Νομού, ενώ σκοπός είναι το υπόλειμμα να μειώνεται συνεχώς και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύπτουν από τον παραπάνω κύκλο να τα καρπώνονται οι Δήμοι. Μάλιστα, το υπουργείο αναμένει σημαντικά έσοδα από τη διαλογή στην πηγή: 10.000-12.000 νέες θέσεις εργασίας και κύκλο εργασιών άνω του 1,2 δισ. ευρώ έως το 2020.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Σε επικοινωνία που είχε με το ArcadiaPortal.gr, η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επί της ουσίας και ότι υπάρχει έλλειψη σχεδίου από την πλευρά της, ενώ δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση ούτε για τη χωροταξία ούτε για τη χρηματοδότηση αλλά ούτε και για την τεχνολογία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την πλευρά της, υπενθυμίζει ότι έχει προχωρήσει τον δικό της σχεδιασμό για τα απορρίμματα, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο και βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν θα αποδεχθεί «να θέσουν ζητήματα κάποιοι σε αρχικό στάδιο, όταν υπάρχει σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων σε τελικό στάδιο» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο πυλώνας της δημοκρατίας και ότι «ο σεβασμός των θεσμών και οι διακριτοί τους ρόλοι αποτελούν βασική αρχή της δημοκρατίας».

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Νικολάκου επισημαίνει: «Από τις έως σήμερα εξαγγελίες και δημόσιες δηλώσεις του κ. Τσιρώνη σε ό,τι αφορά τον Νέο Αναθεωρημένο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός άμεσα υλοποιήσιμος, προκειμένου να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σχετικά με την επεξεργασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Η έλλειψη σχεδίου έγινε απολύτως ορατή και στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. υπουργού στην Πελοπόννησο. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση ούτε για την τεχνολογία ούτε για τη χωροταξία ούτε για τη χρηματοδότηση και γενικότερα οι ισχυρισμοί και οι προτάσεις του κ. υπουργού χαρακτηρίζονται από τη γενικολογία και την αοριστολογία».

«Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός με συγκεκριμένο τρόπο και μοντέλο διαχείρισης, ύστερα από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Υλοποιώντας αυτή την απόφαση, η Οικονομική Επιτροπή προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό με ΣΔΙΤ και ανταγωνιστικό διάλογο. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και έχει ανακηρυχθεί η ανάδοχος εταιρεία για την υλοποίηση του έργου. Ο φάκελος βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απ’ όπου και αναμένουμε την τελική απόφαση πριν από τη συμβασιοποίηση του έργου», αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης, ενημερώνοντας, παράλληλα για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα.

Και συνεχίζει, εξηγώντας τα οφέλη της ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως προκύπτουν από τον υπάρχοντα και εν εξελίξει περιφερειακό σχεδιασμό: «Μόνο μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση θα τελειώσει οριστικά για την Πελοπόννησο η εποχή των ΧΑΔΑ και των εγκληματικών για το περιβάλλον επιπτώσεών τους, καθώς και η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για εκπόνηση μελετών και μεταφορές απορριμμάτων. Ο σχεδιασμός της αιρετής Περιφέρειας έχει εξασφαλίσει τους απαραίτητους κοινοτικούς πόρους, έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ‘πράσινο’ έργο, πληροί υψηλότατους περιβαλλοντικούς όρους και δημιουργεί ‘πράσινο’ Ταμείο για την ανταποδοτικότητα κοινωνικής ωφέλειας».

Ακόμη, η κυρία Νικολάκου τονίζει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις σε επίπεδο αρχικού σχεδιασμού, για ένα έργο που τείνει στην ολοκλήρωσή του: «Ελπίζουμε να κατανοήσει το υπουργείο ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να θέσουν κάποιοι ζητήματα προς συζήτηση σε αρχικό στάδιο, όταν υπάρχει σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων σε τελικό στάδιο. Θα υπερασπιστούμε τον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας με όλες μας τις δυνάμεις και θα σταθούμε σθεναρά απέναντι σε όποιον προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να θέσει ζητήματα και να αγνοήσει την εντολή του πελοποννησιακού λαού, ο οποίος με ισχυρή πλειοψηφία επιβράβευσε το έργο μας και ανανέωσε την εμπιστοσύνη του».

Τέλος, η κυρία Ντίνα Νικολάκου προκρίνει τον σεβασμό στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στους θεσμικούς ρόλους ως πυλώνες της δημοκρατίας, λέγοντας:

“Ο σεβασμός των θεσμών και οι διακριτοί τους ρόλοι αποτελούν βασική αρχή για τη δημοκρατία, και η Αυτοδιοίκηση είναι ο πυλώνας της. Ο κ. Τσιρώνης οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει τη θέση του για να διαλυθεί η ομίχλη γύρω από το ζήτημα που δημιούργησε με την επίσκεψή του στην Πελοπόννησο.”

από το ArcadiaPortal.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ