ΑρχικήΑΡΘΡΑΟ Δήμος Μεγαλόπολης σβήνει τα φώτα στα χωριά αλλά δεν έχει ορίσει...

Ο Δήμος Μεγαλόπολης σβήνει τα φώτα στα χωριά αλλά δεν έχει ορίσει υπεύθυνο ενεργειακών υποδομών όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση!

Σε προηγούμενο άρθρο μας γράψαμε για την απόφαση του Δήμου Μεγαλόπολης να σβήσει τα φώτα στις πλατείες των χωριών, προκειμένου να κάνει οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Δείτε το σχετικό άρθρο μας

Σβήνουν τα φώτα στα χωριά για οικονομία αλλά στην Μεγαλόπολη καίνε όλα κανονικά!!

Για ποιον λόγο όμως ο Δήμος Μεγαλόπολης αποφάσισε να ρίξει στο σκοτάδι τα χωριά;

Η κίνηση αυτή του δήμου γίνεται όπως είπαμε γιατί υπάρχει απόφαση της Κυβέρνησης να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας, για την ακρίβεια περισσότερο από 10% εξοικονόμηση ενέργειας από τους δήμους όλης της χώρας, ζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Συστήνουν στους ΟΤΑ να περιορίσουν το χριστουγεννιάτικο φωτισμό και τον δημόσιο φωτισμό εκεί που δεν χρειάζεται.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ – ΦΕΚ Β3424/2-7-2022) ορίζεται ότι στους φορείς του Δημοσίου που εφαρμόζουν, αποτελεσματικά, τα μέτρα – όπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ειδική εφαρμογή – δύναται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, να χορηγείται επιβράβευση μέσω ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους.

δείτε την απόφαση ΕΔΩ

Επίσης σε ΕΓΚΥΚΛΙΟ του, το ΥΠΕΣ τόνιζε ότι «η μη άμεση ανταπόκριση των φορέων θα ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό των προσλήψεων έτους 2023 που θα εγκριθεί στο τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα επηρεάσει την έγκριση σχετικών αιτημάτων των φορέων αυτών για τους επόμενους κύκλους κινητικότητας».

δείτε την Εγκύκλιο ΕΔΩ

Στην εγκύκλιο και στην απόφαση περιγράφονται τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο κάθε δήμος ή φορέας προκειμένου να γίνει η εξοικονόμηση ενέργειας.

Το πιο βασικό και αρχικό μέτρο είναι ο καθορισμός υπεύθυνου ενεργειακών υποδομών και διοικητικού υπεύθυνου σε κάθε δήμο , έπειτα έρχονται διάφορες δράσεις εξοικονόμησης με την θέρμανση και ψύξη και τελευταίο το μέτρο του περιορισμού του φωτισμού στολισμού μνημείων και του δημοτικού φωτισμού , όπου δεν χρειάζεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Στην Μεγαλόπολη λοιπόν είδαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι πάρθηκε η απόφαση ( δεν γνωρίζουμε από ποιον) να σβήσουν τα φώτα στα χωριά. Στην καλύτερη περίπτωση να μπει χρονοδιακόπτης και να λειτουργούν για 5 ώρες μέχρι τις 23.00 κάθε βράδυ.

Σε δημοσίευμα της σελίδας aftodioikisi.gr βλέπουμε να υπάρχει μια λίστα με τους δήμους , οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ορίσει κάποιον υπάλληλο ως ενεργειακό υπεύθυνο και ο Δήμος Μεγαλόπολης να είναι μέσα σε αυτή την λίστα!

Δείτε την λίστα ΕΔΩ

Δηλαδή βλέπουμε ότι ο δήμος Μεγαλόπολης δεν έχει κάνει όσα ορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση, δεν όρισε ενεργειακό υπεύθυνο, ούτε διοικητικό υπεύθυνο. Από όλα όσα περιγράφονται , το μόνο που εφαρμόστηκε είναι να πέσουν τα χωριά στο σκοτάδι!

Το σβήσιμο των φώτων στα χωριά έγινε επειδή το αναφέρει η υπουργική απόφαση, είναι βασική και αρχική προϋπόθεση της απόφασης αυτής να οριστεί από τον Δήμο υπεύθυνος ενεργειακών υποδομών αλλά η Μεγαλόπολη δεν το έχει κάνει! Απλά σβήσαμε τα φώτα στα χωριά!

Φαντάζομαι ότι συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας, ότι συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, όμως πρέπει να αναφερθούν κάποιοι προβληματισμοί και ερωτήματα σχετικά με την απόφαση αυτή.

Ποιος πήρε την απόφαση να σβήσουν τα φώτα στα χωριά; πως επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος; έγινε κάποια μελέτη που δείχνει ότι με την απόφαση αυτή θα επιτύχει ο δήμος την εξοικονόμηση που πρέπει; γιατί από όλα όσα περιγράφονται στην ΚΥΑ, εμείς εφαρμόσουμε μόνο το σκοτάδι στα χωριά; δεν θα μπορούσε σε κάθε χωριό να σβήσουν τα μισά φωτιστικά από τις πλατείες και να μείνουν έστω κάποια ελάχιστα να καίνε; γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση; γιατί δεν ρωτήθηκε κανένας πρόεδρος από τα χωριά; θα έχουμε σβηστά φώτα στα χωριά αλλά στην Μεγαλόπολη θα καίνε όλα και θα έχουμε και χριστουγεννιάτικους φωτισμούς;

Από τον Ιούλιο που βγήκε η απόφαση ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος Μεγαλόπολης για να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας;

Τα ερωτήματα που έχουμε λάβει από δεκάδες συμπολίτες μας είναι πολύ περισσότερα, σας αναφέρουμε μόνο μερικά ενδεικτικά.

Θα πρέπει ο δήμος Μεγαλόπολης να εξετάσει εκ νέου το θέμα και να προχωρήσει στην απαραίτητη εξοικονόμηση , λαμβάνοντας υπόψιν πολύ περισσότερα πράγματα. Και να βρεθεί τρόπος να μην μένουν τα χωριά μας στο σκοτάδι.

Είναι κάπως παράδοξο να επικαλούμαστε πάντα την τάξη και την νομιμότητα αλλά να την εφαρμόσουμε τελικά όπως και όποτε βολεύει!

Κλείνοντας το άρθρο θα σας παραθέσουμε τι έχει δηλώσει για το θέμα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου είπε ότι το σβήσιμο των φώτων θα προκαλέσει ζητήματα ασφαλείαςΟ κ. Παπαστεργίου εξέφρασε την άποψη πως για το ζήτημα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω θέρμανσης κλιματισμού και μέσω διακοσμητικών φώτων, μπορούν να υπάρξουν περιθώρια σχετικής επιτυχίας στο σχεδιασμό. Μέσω οδοφωτισμού όμως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποστήριξε ότι πρακτικά δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα δημιουργηθούν ζητήματα ασφαλείας.

Προκειμένου να πετύχουμε σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας ο κ. Παπαστεργίου τόνισε, πως αντί να ψάχνουμε να δούμε πώς θα κλείσουμε τα φώτα και να τρομάζουμε τον κόσμο από την έλλειψη φωτισμού, να καθίσουμε να δούμε μία εθνική στρατηγική παραγωγής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών και επενδύσεων στο δίκτυο διανομής ενέργειας.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια