Η Katherine Louise Βouman γεννήθηκε στην Ιντιάνα των ΗΠΑ και τελείωσε ένα κοινό δημόσιο σχολείο στη West Lafayette. Ουδέποτε φαντάστηκε πως έπειτα από λίγα χρόνια θα ήταν ο άνθρωπος «κλειδί» στον οποίο βασίστηκε η σύνθεση της εικόνας μιας μαύρης τρύπας στο κέντρο ενός γαλαξία που απέχει 55 εκατ. έτη φωτός από τη Γη.
Η Katie Bouman εργάζεται σήμερα σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το CIT (California Institute of Technology). Είναι καθηγήτρια Πληροφορικής, αλλά βεβαίως όλα αυτά δεν λένε απολύτως τίποτα. Δεκάδες χιλιάδες καθηγητές Πληροφορικής στον κόσμο θα ήθελαν να έχουν πετύχει στη ζωή τους αυτό που η ίδια κατάφερε. Να αποδείξει, δηλαδή, πως η θεωρία ενός άλλου επιστήμονα που δημοσίευσε τη μελέτη του πριν από έναν αιώνα είναι σωστή στην εφαρμογή της. Η Katie Bouman φαντάστηκε και δημιούργησε έναν αλγόριθμο. Ο αλγόριθμος αυτός έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει, να αναλύσει και να συνθέσει πληροφορίες τις οποίες δεν βλέπουμε και πιθανόν με γυμνό μάτι να μην τις δούμε ποτέ.
Το αποτέλεσμα αυτής της σύνθεσης είναι η εικόνα που η ανθρωπότητα αντίκρισε για πρώτη φορά το απόγευμα της Τετάρτης 10 Απριλίου του 2019 με μία μαύρη τρύπα σε έναν μακρινό γαλαξία που περιστοιχίζεται από μία φωτεινή στεφάνη με παγιδευμένα φωτόνια που γυρίζουν αενάως γύρω-γύρω από αυτήν την κολοσσιαία οπή στο διάστημα.
Η Katie Bouman θα μείνει στην ιστορία με αυτό το απίστευτο χαμόγελό της αλλά και την γκριμάτσα της τη στιγμή που είδε τη μαύρη τρύπα του γαλαξία M87 να αποκαλύπτεται βήμα-βήμα ή μάλλον pixel προς pixel στην οθόνη του υπολογιστή της. Προφανώς την ξεπερνούσε η εικόνα, διότι αντιλαμβανόταν πως ο άνθρωπος κατάφερε το ακατόρθωτο, δηλαδή να απεικονίσει με πραγματικά δεδομένα ό,τι δεν μπορεί να δει.
Μετά την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs και αμέσως μετά την καταγραφή για πρώτη φορά βαρυτικών κυμάτων που προέρχονται από το βαθύ σύμπαν, η απεικόνιση της μαύρης τρύπας είναι το τρίτο βήμα για την κατανόηση του Κόσμου. Θα πρέπει κάποιος να διαλέξει ποιον όρο θα χρησιμοποιήσει. Τη λέξη Κόσμος ή τη λέξη Σύμπαν. Και οι δύο όροι, πώς να το κάνουμε, είναι αποτυπωμένοι στην ελληνική γλώσσα και αποτελούν δώρο στην ανθρωπότητα. Επίσης, ο καθένας θα πρέπει να διαλέξει ποιον προτιμά. Τον Θεό ή τον άνθρωπο. Ή ενδεχομένως αυτόν τον μικρό θεό. Τα μερικά δισεκατομμύρια μικρούς θεούς που λέγονται άνθρωποι.
Υ.Γ. Για να απεικονιστεί το τέρας της μαύρης τρύπας χρειάστηκε ένας αλγόριθμος και 5 petabytes δεδομένων, δηλαδή περίπου 5,2 εκατομμύρια gigabytes
από το zougla.gr