ΑρχικήΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑΟμόφωνη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης για τα προβλήματα με τα...

Ομόφωνη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης για τα προβλήματα με τα ανεπιτήρητα ζώα στα χωριά

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου έλαβε ομόφωνη απόφαση σχετικά με την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος με τα ανεπιτήρητα ζώα που συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι έχουν αφήσει να κυκλοφορούν σε πολλά χωριά της Μεγαλόπολης.

Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα , αφού έχουμε συγκεκριμένους κτηνοτρόφους που όλοι τους γνωρίζουν , αντί να έχουν τους χώρους που προβλέπει η νομοθεσία, να έχουν κατά κάποιο τρόπο μοιράσει τα βοοειδή τους σε διάφορα χωριά. Αποτέλεσμα να γίνονται ζημιές σε περιουσίες πολιτών, να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος σε δρόμους αλλά και μέσα στα χωριά από πιθανές επιθέσεις των ζώων.

Στους κτηνοτρόφους έχουν επιβληθεί κάποια πρόστιμα, υπήρχαν προσφυγές από την πλευρά τους και η κατάσταση χειροτερεύει.

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Κώστας Μιχόπουλος κάνοντας χρήση των 9 συμβούλων που έχει, έκανε αίτημα να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα και να ληφθεί απόφαση. Στην ουσία αυτό που προτάθηκε είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης να βρει ειδικό συνεργάτη, ο οποίος θα αναλάβει να μαζεύει τα ανεπιτήρητα ζώα και να φιλοξενεί σε αδειοδοτημένο χώρο όπως αναφέρει η νομοθεσία. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σακελλαριάδης τόνισε ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την επιβολή των προστίμων, επίσης έκανε αναλυτική παρουσίαση των λόγων που δεν επιτρέπουν στον δήμο να έχει δικιά του εγκατάσταση. Οι παρατάξεις Δημοτική Ενότητα και Λαϊκή Συσπείρωση συμφώνησαν με την πρόταση.

Από τα πρακτικά της συζήτησης διαβάζουμε τα εξής:

Η πρόταση

Κώστας Μιχόπουλος ΝΕΑ ΑΡΧΗ
Ζητάμε την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση και λήψη απόφασης με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα σύμφωνα με το ν. 4056/2012 άρθρο 17»
Κύριοι Συνάδελφοι μετά από αρκετό χρονικό διάστημα από την αναβολή των θεμάτων Νο 33 και 34 της τακτικής συνεδρίασης δια περιφοράς την 21.12.2020 και αφορούσαν την επιβολή προστίμων για ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα, είχαμε ζητήσει την αναβολή των θεμάτων προκειμένου να έχουμε πληρέστερη ενημέρωση, αλλά και την ολοκληρωμένη εφαρμογή της νομοθεσίας.
Καταθέτουμε σήμερα την πρότασή μας προς ψήφιση από το Δ.Σ.
Προτείνουμε την ολοκληρωμένη εφαρμογή της νομοθεσίας όπως ορίζεται από τον ως άνω νόμο, με την περισυλλογή μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με εναλλακτικές λύσεις, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν διαθέτει την απαιτούμενη Δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση.
Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Νέα Αρχή».

Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης
Σε ότι αφορά το εκτός ημερησίας θέμα “περί ανεπιτήρητων ζώων” που ζήτησε η παράταξη του κυρίου Μιχόπουλου.
Το θέμα τέθηκε σε Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/12/2020.
Εσείς ζητήσατε αναβολή λόγω «έλλειψης ενημέρωσης».Προκειμένου να συζητηθεί το θέμα αυτό θα πρέπει να προηγηθεί, η επιβολή των προστίμων που εισηγήθηκε η αρμόδια επιτροπή του Δήμου.
Κάθε τι άλλο θα ακυρώσει το έργο της επιτροπής

Σπύρος ΤσιριγώτηςΟι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας, από την παράταξη «Δημοτική Ενότητα»
Συμφωνούμε με το αίτημα των συνάδελφων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού ΝΕΑ ΑΡΧΗ για την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση και λήψη απόφασης με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα».
Με δελτίο τύπου στις 7-1-2021 η παράταξη μας είχε αναφερθεί στο θέμα των ανεπιτήρητων ζώων και μεταξύ άλλων ανέφερε: ́
́Οι πρόεδροι και οι κάτοικοι των κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα περιμένουν ουσιαστική λύση από τη Δημοτική αρχή με βάση αυτά που προβλέπει ο νόμος και όχι πονηρές μεθοδεύσεις που σκοπό έχουν να ρίξουν το βάρος της αποτυχίας της σε άλλους.
Αν εφαρμοζόταν ο σχετικός νόμος που αναφέρει ότι ́ ́Οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ` οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους ́ ́ θα είχε λυθεί το πρόβλημα.
Επειδή αιωρείται η δικαιολογία ότι ο Δήμος δεν έχει αδειοδοτημένη κτηνοτροφική μονάδα, ο ίδιος ο νόμος δίνει τη λύση αναφέροντας ότι οι Δήμοι μπορούν να ιδρύουν και να λειτουργούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση, σε μισθωμένους η σε από ιδιώτες χώρους.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί και επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα των ανεπιτήρητων ζώων, πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει σε πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη ανάδοχου που θα συλλέγει και θα φιλοξενεί τα ανεπιτήρητα ζώα σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία.
Τα έξοδα του διαγωνισμού να επιβάλλονται στους παραβάτες.
Έτσι λοιπόν συμφωνούμε με την πρόταση που έχουν καταθέσει οι συνάδελφοι του συνδυασμού ΝΕΑ ΑΡΧΗ αφού είναι η ίδια με αυτή που είχαμε προτείνει στις 7-1-2021 με το δελτίο τύπου.

Γεώργιος Κατσιρούμπας από την παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εάν συζητηθεί το θέμα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων που ζητά η δημοτική παράταξη Νέα Αρχή, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
Υπάρχει ένας νόμος ο 4056/2012 που αφορά το θέμα, τον οποίο ο Δήμος δεν μπορεί να εφαρμόσει.
Άρα την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο Δήμος. Συμφωνούμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί, έστω με κάποιες εναλλακτικές πλην όμως νόμιμες λύσεις. Και σε αυτό δίνουμε τη θετική μας ψήφο.

Για εμάς τους κοινούς θνητούς όμως και να μας συμπαθούν αυτοί που επικαλέστηκαν (και μάλλον με μια δόση ειρωνείας) τη θέση μας, τα ποσά των προστίμων είναι δυσβάσταχτα και είμαστε αντίθετοι στην επιβολή τους.

Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης:
Αξιότιμοι κύριοι Συνάδελφοι, Σε ότι αφορά για το προ ημερησίας θέμα περί ανεπιτήρητων ζώων.
Φυσικά η νομοθεσία λέει ότι υπεύθυνος και αρμόδιος είναι ο Δήμος και συνιστά τη δημιουργία ή ενοικίαση στάβλου προς αυτό.
Κύριοι, ας είμαστε ρεαλιστές.η ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΥ ΣΤΑΒΛΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ προϋποθέσεις ΠΟΥ ΘΈΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.
Συνεπώς η κατασκευή τέτοιου στάβλου πρέπει να λάβει υπόψιν της όλες τις εκδοχές.Δηλαδή άλλες προδιαγραφές για πρόβατα και άλλες προδιαγραφές για βοοειδή ή χοίρους.
Συνεπώς μιλάμε για τρεις διαφορετικές κατασκευές γιατί σε κάθε μια πρέπει να διέπονται οι κανόνες του welfare.
Επιπλέον αυτού πρέπει να έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τις ειδικές κατασκευές (ποτίστρες, ταΐστρες, αμελκτήριο), που απαιτεί κάθε ζωικό είδος και που θα απαιτηθούν από την αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή προκειμένου να αδειοδοτήσει την κατασκευή.
Σε ότι αφορά την ενοικίαση, ο κάθε στάβλος που θα ενοικιαστεί πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις που σας ανέφερα. Εξάλλου η αδειοδότηση του υφιστάμενου στάβλου πρέπει να αλλάξει.
Το λειτουργικό κόστος επιπλέον προϋποθέτει την ύπαρξη 2-3 ανθρώπων για την 24ωρη κάλυψη και φυσικά και τις αργίες και τις άδειες.
Συνεπώς πόσο θα κοστολογηθεί η περισυλλογή και η περίθαλψη των ζώων? Είναι λογικό να χρεωθεί ο δήμος τουλάχιστον 500 χιλιάδες ευρώ, επειδή 3 άνθρωποι «αδυνατούν» να κάνουν την δουλειά τους? Δηλαδή να προσέχουν τα ζώα τους?? Την περιουσία τους??

Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης, για την παράταξη «Βήμα στο Αύριο»:
Ο Δήμος για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ανεπιτήρητων ζώων, αρχικά, προβαίνει στην επιβολή προστίμων όπως ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος (διαδικασία και ύψος προστίμων)..
Φυσικά εφόσον το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί και υπάρξουν οι απαιτούμενοι πόροι για την κατασκευή νόμιμων υποδομών ή για την εξεύρεση πιστοποιημένου ιδιωτικού φορέα προς συμβασιοποίηση της διαδικασίας, θα προβεί αυτονόητα στην εφαρμογή του Νομοθετικού πλαισίου για την επίλυση του.
Η Δημοτική Αρχή ψηφίζει θετικά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέσαμε στην τοποθέτηση μας.

Η τελική ομόφωνη απόφαση είναι η εξής:

Να γίνει ολοκληρωμένη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 «Διαχείριση ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή)»του Ν. 4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 52/12.03.2012 τεύχος Α’), για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με εναλλακτικές λύσεις, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν έχει ιδρύσει και δεν λειτουργεί κτηνοτροφική εγκατάσταση.

δείτε την σχετική απόφαση ΕΔΩ

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια