ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΟΜΙΛΙΑ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ...

ΟΜΙΛΙΑ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2010

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο φετινός προϋπολογισμός, όλοι ξέρουμε ότι συντάχθηκε υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου
και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες: Οικονομική ύφεση, δημοσιονομικός εκτροχιασμός, το έλλειμμα να φτάνει στο 12.7% και το έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να έχει φτάσει στο ζενίθ.

Γνωστό σε όλους είναι και το γεγονός, ότι στον εκτροχιασμό αυτό της οικονομίας δεν οδηγηθήκαμε εξ’ αιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Απλά η διεθνής οικονομική κρίση, ήρθε τη στιγμή που στη χώρα μας κορυφωνόταν ήδη μια εσωτερική οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση. Ήρθε σε μια χρονική στιγμή, που ήδη η χώρα είχε μπει σε τροχιά επιβράδυνσης. Όταν οι παραγωγικές επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα της χώρας είχαν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Δεν έφερε σε κατάσταση ασφυξίας την ελληνική κοινωνία η διεθνής οικονομική κρίση. Την βρήκε σε κατάσταση ασφυξίας. Σε κατάσταση ασφυξίας που προκλήθηκε από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τα δυσμενή οικονομικά μεγέθη και την έλλειψη ρευστότητας.

Από μία κυβέρνηση, που ενώ είχε τη δυνατότητα να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπέβαλλε παραπλανητικά και ουτοπικά στοιχεία στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών.
Βέβαια, κάποιοι τότε στην Ευρώπη σφύριζαν αδιάφορα.

Εμείς, προκειμένου να μη βρεθούμε στο μέλλον αντιμέτωποι με αντίστοιχα φαινόμενα του παρελθόντος, που αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας και έπληξαν βαθιά την αξιοπιστία της, προωθούμε την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ήδη στον προϋπολογισμό που καταθέσαμε, ως απόδειξη των προθέσεών μας για διαφάνεια, αποτυπώνεται το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά επιτέλους το ζήτημα και όχι να «κρύβεται κάτω από το χαλί» με τακτικές όπως η απασχόληση σε Stage.

Η ανεργία, που κάτω και από την παρούσα οικονομική συγκυρία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, και πλήττει κυρίως τις γυναίκες, τους νέους και τα άτομα που απέχουν λίγα χρόνια από τη συνταξιοδότηση, οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση της κατανάλωσης και σε αυξημένες δαπάνες για το κοινωνικό κράτος.

Δεδομένων των περιστάσεων, ο προϋπολογισμός του 2010 δεν θα μπορούσε να είναι ο προϋπολογισμός, τον οποίο θα θέλαμε πραγματικά να καταθέσουμε.

Είναι όμως το πρώτο μέτρο, το πρώτο βήμα.

Με το φετινό προϋπολογισμό, αλλάζουμε το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και το στρέφουμε στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης. Κεντρική δέσμευση της Κυβέρνησης αποτελεί η αύξηση των επενδύσεων, με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να αυξάνεται στο 4,2 % του ΑΕΠ (800 εκ.).

Σήμερα, σας θυμίζω ότι, σε επιχειρήσεις οφείλονται 435 εκατομμύρια ευρώ για επενδυτικά σχέδια,
τα οποία εγκρίθηκαν από το 2004 έως σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για σχέδια της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, από το 2004 έως 31/12/2007, δηλαδή για παλαιά επενδυτικά σχέδια, οφείλονται προς επιχειρήσεις 200 εκατομμύρια και από αυτά, το 70% αφορά σε οφειλές για επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι μια σαφής, αποφασιστική απάντηση στην ασφυκτική κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν συρρικνώνουμε τις κοινωνικές δαπάνες. Τις εξορθολογίζουμε μέσα από στοχευμένες κινήσεις που θα φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Πρωταρχικός μας στόχος, η διατήρηση και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η εξασφάλιση της προοπτικής, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας των πολιτών.

Και πώς το επιτυγχάνουμε;

Δεν κάνουμε απλά αναδιάταξη δαπανών. Κάνουμε αναδιάταξη προτεραιοτήτων.

Γιατί για αναδιάταξη προτεραιοτήτων πρόκειται, όταν μειώνουμε τις εξοπλιστικές δαπάνες για να επιδοτήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων και για να αυξήσουμε τις αγροτικές συντάξεις.

Όταν χρηματοδοτούμε το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, από τη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.
Όταν αυξάνουμε το επίδομα ανεργίας κατά 5%, μειώνοντας την επιχορήγηση διαφόρων φορέων.
Όταν καταργούμε την απόσυρση, αλλά αυξάνουμε τις δαπάνες για την εκπαίδευση.
Όταν μειώνουμε τις καταναλωτικές δαπάνες κατά 24%, για να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο 4,2% του ΑΕΠ.
Όταν αυξάνουμε τους φόρους σε ποτά και τσιγάρα, προκειμένου να χρημ
ατοδοτήσουμε την πρόσληψη 3000 νοσηλευτών στα νοσοκ
ομεία και την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

Γιατί για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του ΕΣΥ.

Ενδεικτικά αναφέρω μόνο, ότι όσα κρεβάτια ΜΕΘ δεν άνοιξε η απελθούσα κυβέρνηση τα προηγούμενα έξι χρόνια, τα ανοίξαμε εμείς στις εξήντα πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής μας. Είναι προφανές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ασχολήθηκε με το «ΕΓΩ» αντί με το «ΕΣΥ», είναι προφανές ότι δεν ασχολήθηκε με τον Έλληνα πολίτη και τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να θυμίσω σε όλους μας, ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δέχεται τα πυρά των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Ο Οίκος Standard & Poor’s προειδοποίησε με επικείμενη υποβάθμιση την Πορτογαλία και αναθεώρησε σε αρνητικές, τις οικονομικές προοπτικές της Ισπανίας, θέτοντας την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στον προθάλαμο της πιστοληπτικής υποβάθμισης. Σε ανάλογη θέση βρίσκεται η οικονομία της Βρετανίας.

Παράλληλα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την αξιοπιστία των διεθνών οίκων, αλλά και τη σοβαρότητα της οικονομικής κατάστασης, ας μη ξεχνάμε ότι οι ίδιοι οίκοι ακόμη και μέχρι τις 16.09.2008, τη μέρα που η Lehman Βrothers υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, έκριναν την πιστοληπτική της ικανότητα με «Α» και επιβεβαίωναν ότι είχε επαρκή ρευστότητα. Βάσει και της θεωρίας της αόρατης χείρας του Άνταμ Σμιθ, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι οι μηχανισμοί των αγορών δεν εξαπολύουν χωρίς λόγο επίθεση έναντι των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης, αλλά οι κερδοσκοπικές βλέψεις, καθοδηγούν ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα για τις χώρες αυτές.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι η ηγεσία είναι αυτή που δημιουργεί όραμα, αξίες, στρατηγική και φέρνει αποτελέσματα. Και ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στο Ζάππειο την προηγούμενη Δευτέρα, απέδειξε, ότι η κυβέρνηση αυτή έχει και όραμα και αξίες και σχέδιο για να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Κύριε Υπουργέ,
Αυτό που η κοινωνία περιμένει σήμερα από εμάς, είναι ειλικρίνεια, συστράτευση και σκληρή δουλειά. Οι πολίτες είναι έτοιμοι να θυσιάσουν κάποιες απ’ τις απαιτήσεις τους, αρκεί να πιστέψουν ότι υπάρχει όραμα και σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Η κοινωνία είναι ώριμη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, αρκεί να ξέρει ότι το δημόσιο χρήμα δεν σπαταλάτε ασύστολα αλλά χρησιμοποιείται για το κοινό καλό.
Αρκεί να δει αποτελέσματα.

Από αυτό θα κριθούμε και γι’ αυτό θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να το πετύχουμε.

Ευχαριστώ πολύ.»

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,356ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια