ΟΙ 5 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΡΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

0
177

Στην συνέντευξη που έδωσε ο κ. Παναγιώτης Μπούρας στο Καφενείο της Μεγαλόπολης, προχθές Τρίτη 13 Μαΐου, λόγω έλλειψης χρόνου δεν απαντήθηκαν 5 ερωτήματα πολιτών . Συνεννοηθήκαμε με τον κ. Μπούρα και του στείλαμε γραπτώς τα ερωτήματα και σήμερα λάβαμε και δημοσιεύουμε τις απαντήσεις

Τα Eρωτήματα που δεν τέθηκαν στην κουβέντα μας και οι απαντήσεις…

1. Κύριε Δήμαρχε ποιο είναι κατά την γνώμη σας το σημαντικότερο πρόβλημα της Μεγαλόπολης και ποιο των χωριών μας; Μπορείτε να μας ιεραρχήσετε επιγραμματικά μερικά

Απάντηση: Το σημαντικότερο πρόβλημα της Μεγαλόπολης και των χωριών μας είναι η ανεργία και ιδιαζόντως στους νέους. Η αδράνεια στην οποία καταδικάζονται οι νέοι από την ανεργία πρέπει να απαντάται με δημιουργικές προτάσεις και δράσεις, όπως είναι το προτεινόμενο έργο “Διαδικτυακή πύλη ανάπτυξης επιχειρηματικότητας – απασχόλησης” «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» και οι δράσεις ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ αλλά και η κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου. Η ”Διαδικτυακή πύλη ανάπτυξης επιχειρηματικότητας-απασχόλησης” περιλαμβάνει λειτουργίες σχετικές με αναζήτηση Θέσεων Εργασίας, καταχώρηση θέσεων εργασίας και εύρεση βιογραφικών, καταχώρηση εκδηλώσεων, δημιουργία και συντονισμός συζητήσεων, καταχώρηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαχείριση περιεχομένου, διαχείριση εγγράφων, διαχείριση ηλεκτρονικών φορμών και άλλα. Οι δράσεις ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ αποσκοπούν στην κινητοποίηση των τοπικών φορέων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ταυτόχρονα στην πολύπλευρη και ουσιαστική προετοιμασία των ωφελουμένων ανέργων, καθώς επίσης και η ένταξη των ωφελούμενων ανέργων στην απασχόληση, μέσω της εξασφάλισης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και ανάπτυξης επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την τοπική ανάπτυξη. Επιπροσθέτως, το Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης αποτελεί ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή της Μεγαλόπολης και γενικότερα του Ν. Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελ/σου το οποίο απαιτεί την συνδρομή όλων των πολιτικών , οικονομικών και επιχειρηματικών παραγόντων της περιοχής. Εν τούτοις, σκεπτόμενοι την ανεργία και μάλιστα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα μελετάται η καλλιέργειας ενεργειακών φυτών με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ενέργειας αλλά και στη μείωση ρύπων.
Ένα μείζον πρόβλημα που αφορά τη δημόσια υγεία του τόπου μας είναι το πεπαλαιωμένο σύστημα σωληνώσεων, κατασκευασμένο από αμίαντο, το οποίο αντικαθίσταται από υλικό φιλικό προς το περιβάλλον και τον πολίτη. Η αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα σε συνδυασμό με τη χλωρίωση του πόσιμου νερού σ’όλο το Δήμο μας, λύνει ένα χρονίζον πρόβλημα και προασπίζει τη δημόσια υγεία των συμπολιτών μας.
Τα χωριά μας ωστόσο έχουν την ανάγκη ουσιώδους ιατρικής περίθαλψης και γι’αυτό ενισχύουμε όπως μπορούμε κοινωνικές δομές όπως το Κέντρο Υγείας, η ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ και η Απομακρυσμένη Βοήθεια Ηλικιωμένων και Ανάπτυξη Ενιαίου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας και Συστήματος. Με την πραγματοποίηση του σημαντικότατου αυτού έργου της απομακρυσμένης βοήθειας, θα δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας , σε ηλικιωμένους και σε οποιονδήποτε χρήζει βοήθειας και βρίσκεται μακριά από τα κέντρα , να παρακολουθείται ιατρικά όλο το 24ωρο ηλεκτρονικά.
Πρέπει να υπογραμμιστεί πως στην ιεραρχία των προβλημάτων μας η ασφαλτόστρωση και το επίπεδο του οδοστρώματος αποτελούν προτεραιότητα, παρόλο που απαιτείται η υπομονή των κατοίκων εως ότου ολοκληρωθεί το προαναφερθέν δίκτυο ύδρευσης και της τηλεθέρμανσης. Κατανοούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν αλλά πιστεύοντας ότι η έναρξη των εργασιών αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στο κέντρο της πόλης και στους δυο σεισμόπληκτους οικισμούς αλλά και της ολοκλήρωσης τηλεθέρμανσης δεν αντικαταστήσαμε τον ασφαλτοτάπητα ώστε να αποφύγουμε δαπάνες που θα πήγαιναν στράφι.

2. Ποιες είναι οι δράσεις η οι προτάσεις σας , όσον αφορά την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρίες και την πρόσβαση και ζωή τους στη περιοχή μας;

Απάντηση: Τα δημόσια κτίρια καθώς και οι δημόσιοι χώροι οφείλουν και έχουν πρόσβαση για άτομα ΑΜΕΑ. Τα πεζοδρόμιά μας επίσης σε αρκετά σημεία έχουν διαμορφωμένες προσβάσεις για άτομα ΑΜΕΑ αλλά και όλα τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια που κατασκευάζονται οφείλουν να έχουν προσβάσεις ΑΜΕΑ, όπως η νομοθεσία προβλέπει. Επίσης και η νέα κατασκευή πεζοδρομίων που έχει ήδη δημοπρατηθεί είναι προσαρμοσμένη και προς εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

3. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά προβλήματα με θέματα ασφάλειας των κατοίκων και φαινόμενα κλοπών. Τα κρούσματα είναι πολλά και συνεχόμενα. Υπάρχει τρόπος ο Δήμος να προστατεύσει τους πολίτες η αυτό είναι κατά την γνώμη σας θέμα μόνο της Αστυνομίας;

Απάντηση: Το θέμα της ασφάλειας των κατοίκων και των περιουσιών τους είναι ένα σοβαρό ζήτημα των ημερών. Η αστυνομία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες ενώ σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή μπορούν να πυκνωθούν οι περιπολίες ώστε να αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια οι πολίτες. Ως δήμος εκεί που μπορούμε να συμβάλλουμε ως προς αυτό το μείζον θέμα είναι στο φωτισμό των δρόμων και το έχουμε κάνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

4. Πολλές φορές έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με θέματα λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ειδικότερα με θέματα ηχορύπανσης. Μάλιστα κάποιοι πολίτες έχουν φέρει το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τι έχετε κάνει σαν Δήμος για αυτό το σοβαρό πρόβλημα;
Απάντηση:Ο έλεγχος των παράβαση των ως κάτω προϋποθέσεων και κανονισμών και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων αποτελεί πλέον αντικείμενο της αστυνομίας, ως αποκλειστικά αρμόδια υπηρεσία για τη σφράγιση τους όταν πληρωθούν οι προϋποθέσεις, ήτοι τρεις (3) βεβαιωμένες παραβάσεις από αστυνομικό όργανο. Μέχρι πριν λίγο καιρό η αρμοδιότητα αυτή, ήταν του Δήμου και για το λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή είχε προβεί στη σφράγιση και προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους, πράξη η οποία επέφερε την κατακραυγή των ιδιοκτητών των καταστημάτων.
{ Αναλυτικά παραθέτουμε :
Τα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος μαζικής εστίασης, όπως (καφετερίες, μπαρ κλπ), κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τη Δημοτική Αρχή, την Αστυνομία αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης. Το πρόβλημα συνίσταται κυρίως στο γεγονός ότι καταστήματα που λειτουργούν με άδεια Καφετερία ή Μπαρ λειτουργούν τις πρωινές ώρες αλλά και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας παίζοντας μουσική.
Τα καταστήματα αυτά είναι εφοδιασμένα με τη σχετική άδεια μουσικής η οποία δίδεται κατόπιν γνωμοδότησης της Υγειονομικής Υπηρεσίας, για την κλειστή αίθουσα του καταστήματος με τους εξής όρους: α) αφορά μόνο το στεγασμένο χώρο, β) δεν θα τοποθετούνται ηχεία στον υπαίθριο χώρο, γ) Οι πόρτες και τα παράθυρα του καταστήματος θα παραμένουν κλειστά κατά τις ώρες λειτουργίας της μουσικής ώστε η τιμή της Α- ηχοστάθμης να μην ξεπερνά τα 30 DB(A) έξω από τη πλησιέστερη μόνιμη κατοικία δ)Η ένταση της μουσικής να μη δημιουργεί προβλήματα σε βάρος των περιοίκων και σε καμία περίπτωση η μέγιστη Α ηχοστάθμη στο δωμάτιο εκπομπής δεν θα υπερβαίνει 80 DB(A) – ηχοστάθμη η οποία δεν προκαλεί προβλήματα ηχρύπανσης στους περίοικους. ε) Η μουσική συσκευή δε θα συνδέεται με ενισχυτή και μεγάφωνα ζ) Εάν πρόκειται για στερεοφωνικό συγκρότημα αυτό θα είναι χαμηλής ισχύος.Το Δ.Σ. Μεγαλόπολης με την 577/2013 ομόφωνη απόφασή του, ψήφισε κανονισμό χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων και παράταση χρήση αυτών, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του κάθε δημότη, καθώς έχει αναρτηθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια».Σημειώνεται δε, πως στις άδειες χρήσης μουσικής αναφέρεται ρητά πως η παράβαση των ανωτέρω συνεπάγεται, εκτός από τη ποινική δίωξη και την αφαίρεση ή ανάκληση της αδείας, σύμφωνα με τις διατάξεις της 3/1996 αστυν. Διάταξης και την 577/2013 Κανονιστικής απόφασης του Δ.Σ Μεγαλόπολης. Σε συνέχεια όλων των ανωτέρω, κάποια καταστήματα ζήτησαν παράταση ωραρίου χρήσης μουσικής. Μέχρι σήμερα, όσες τέτοιες αποφάσεις ελήφθησαν προβλέπουν την παράταση ωραρίου χρήσης μουσικής ως εξής:
• έως τις 2400 από Κυριακή έως Πέμπτη και
• β)Παρασκευή, Σάββατο παραμονές αργιών, επίσημες τοπικές, θρησκευτικές και εθνικές εορτές παρατείνεται η χρήση μουσικής έως τις 01: 00π.μ της επόμενης ημέρας. }

5. Κύριε Μπούρα εδώ και αρκετό καιρό , τόσο εσείς όσο και συνυποψήφιοι σας από άλλους συνδυασμούς, γίνεστε στόχος ανώνυμων υβριστικών σχολίων που ξεπερνούν κάθε όριο και κάθε καλόπιστη κριτική. Ορισμένα blog με την αποδοχή και ανάρτηση τέτοιου είδους ” υβριστικής ανώνυμης κριτικής΄΄ έχουν συμβάλει με αυτό τον τρόπο ώστε η πολιτική αντιπαράθεση να κινείται σε επίπεδο τουλάχιστον γηπέδου. Ταυτόχρονα όμως τίθεται και θέμα ηθικής τάξεως διότι απροκάλυπτα διαβάλλονται ανώνυμα, χωρίς αποδείξεις άνθρωποι που έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσφέρει στην Πόλη. Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα; καθώς επίσης και για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.

Απάντηση: Ύβρις στα δημόσια πράγματα δεν είναι μόνο η όποια επιθετικότητα αλλά και η προκλητική υποτίμηση των πολιτών μέσω της προπαγάνδας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας. Εξάλλου, το να λέγουν κάποιοι τη γνώμη τους ανώνυμα μέσα από blogs και άλλα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας, σπιλώνοντας συνειδήσεις, άτομα και οικογένειες, αυτό δεν είναι δημοκρατία αλλά ύβρις, φασιστική συμπεριφορά, είναι μισαλλοδοξία. Κατά συνέπεια είναι κατακριτέοι όσοι το κάνουν αλλά και οι υπεύθυνοι διαχειριστές των blogs και των άλλων μέσων μαζικής επικοινωνίας, οι οποίοι οφείλουν να προσέχουν και να προστατεύουν τους πολίτες. Η πολιτεία επίσης οφείλει να λάβει μέτρα προστασίας των πολιτών είτε είναι δημόσια πρόσωπα είτε όχι. Ωστόσο, η ενημέρωση και η κριτική είναι ευαίσθητα μεγέθη για τη δημοκρατία μας. Πρέπει λοιπόν όλοι όσοι ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τα αγαθά αυτά να φροντίσουν να ανταποκρίνονται σωστά σ’ ό,τι υπηρετούν. Είναι καιρός πλέον να επανασυνδέουμε τους ατομικούς και συλλογικούς μας στόχους με το ηθικό τους υπόβαθρο. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει σοβαρά η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ειρήνη και η δημοκρατία.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here