ΑρχικήΑΡΘΡΑΟι ..."Τρελές αποτιμήσεις" του χρηματιστηρίου: Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ 930 Εκ....

Οι …”Τρελές αποτιμήσεις” του χρηματιστηρίου: Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ 930 Εκ. και της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στα….600 Εκ. Ευρώ !!!!

Με απίστευτα ενεργειακά έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα ο όμιλος της ΔΕΗ, με 7.200.000 πελάτες και με ετήσιες νέες επενδύσεις ένα δισεκ. ευρώ ετησίως η χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου είναι μόλις …930 εκατ. ευρώ…
Μόνο τα τρία εργοστάσια παραγωγής της ΔΕΗ που κατασκεύασε πρόσφατα (Αλιβέρι και Μεγαλόπολη με καύσιμο φυσικό αέριο και το νέο μεγάλο Υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα) έχουν αξία πολύ μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ!!!

Και η Μυτιληναίος ΑΕ χωρίς νέες επενδύσεις στην Ελλάδα με εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που έχουν κατασκευασθεί εδώ και πολύ καιρό και χωρίς …λιανικούς πελάτες έχει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 600 εκατ. ευρώ!!!! Δηλαδή, με τη “λογική” των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων μόνη της η Μυτιληναίος αξίζει όσο το 65% του Ομίλου ΔΕΗ!!!
Δηλαδή, όπως πάνε τα πράγματα σε λίγο θα αξίζει η Μυτιληναίος …όσο ολόκληρος ο όμιλος ΔΕΗ!!!

Προσωπικά δεν βλέπω να υπάρχει πουθενά καμιά δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ δύο εταιρειών, τουλάχιστον από πλευράς αξίας επενδύσεων (με βάση τις market value αποτιμήσεις) και εξειδικευμένων εργασιών…

Εκτός και εάν οι …επενδυτές” θεωρούν ως “απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα” της Μυτιληναίος την “προνομιακή μεταχείριση” που έχει στην τιμολόγηση ηλεκτρικού ρεύματος Αλουμίνιον του Ομίλου Μυτιληναίος με βάση την γνωστή απόφαση της τριμερούς Διαιτησίας… Δηλαδή, στην τιμολόγηση ρεύματος σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής και με ζημιές για τη ΔΕΗ, σύμφωνα και με σχετικές ανακοινώσεις της… (Προσωπικά δεν έχω υπόψη μου άλλη παρόμοια απόφαση Διαιτησίας, καθώς οι διαφορές μεταξύ των εταιρειών είτε λύνονται στα Εθνικά Δικαστήρια, είτε στη Διεθνή Διαιτησία…)

Πιθανώς μια αιτία των διαπιστούμενων διαφορών αποτιμήσεων μεταξύ των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών να είναι οι συνεχείς παρεμβάσεις της Πολιτείας στις πολιτικές τιμολογήσεων της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η Εταιρεία να μην μπορεί να εξασφαλίζει επαρκή κέρδη ή και να υποχρεώνεται να πουλάει κάτω του κόστους!!! Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι αν και το μερίδιο των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ έχει πέσει στο 34% της Συνολικής Ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, το μερίδιό της στους πελάτες λιανικής ξεπερνάει το 97%!!!

Εν πάση περιπτώσει η χρηματιστηριακή κρίση δεν φαίνεται ότι θα λύσει τους “γρίφους” για το πώς γίνεται η αποτίμηση των εισηγμένων εταιρειών μέσα από τους μηχανισμούς λειτουργίας της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς…

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΓΙΩΤΗΣ
Οικονομολόγος

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,827ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,356ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια