ΑρχικήΓΕΝΟΠ-ΔΕΗΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ.

Επίσημο χαρακτήρα ως προς το Μνημόνιο, τουλάχιστον σε τεχνοκρατικό επίπεδο, φαίνεται ότι προσλαμβάνει το αίτημα της Κομισιόν για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Μάλιστα, το προσάρτημα δίνει χρονικό περιθώριο ως τον Μάρτιο για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Οι απαντήσεις του υπ. Οικονομικών στην ΓΕΝΟΠ αργά τη νύχτα άφησαν ανοικτό το θέμα εξειδικεύσεων, σήμερα οι ελεγκτές της Τρόικας συναντώνται με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ η ΡΑΕ προτείνει μοντέλο “εικονικής πώλησης”.

Την ύπαρξη προσαρτήματος στο συμφωνηθέν ανάμεσα στην χώρα μας και την Τρόικα Μνημόνιο, η εκπλήρωση των όρων του οποίου διασφαλίζουν την δανειοδότηση της χώρας, σε μία εξέλιξη που σαφώς δίνει ένα πιο επίσημο και πιεστικότερο τόνο στο γνωστό αίτημα της Κομισιόν περί πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες καθώς και περί ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δικτύων μεταφοράς και διανομής από την παραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συναντήθηκε αργά τη νύχτα με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, απαντώντας στην επισήμανση των συνδικαλιστών ότι τέτοιοι όροι δεν υπάρχουν στο Μνημόνιο, μίλησε χαρακτηριστικά για «εξειδικεύσεις» που θα γίνουν σε σχέση με τις δεσμεύσεις της χώρας προς την Τρόικα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ζήτημα πώλησης μονάδων ή κατάτμησης της ΔΕΗ δεν έχει τεθεί από τους ελεγκτές της Τρόικας και, άρα, η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που εκφράζεται από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία, ως γνωστόν, έχει κατηγορηματικά απορρίψει τα ενδεχόμενα.

Το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε την λέξη «σήμερα» προκάλεσε την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με τον πρόεδρο κ. Νίκο Φωτόπουλο ότι σε περίπτωση αλλαγής της κυβερνητικής στάσης «για ό, τι ακολουθήσει την ευθύνη δεν θα την φέρει η Ομοσπονδία».

Θα είναι παρόντες

Να θυμίσουμε εδώ ότι το αίτημα της Κομισιόν που ανατρέπει το σκηνικό στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού διατυπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από αξιωματούχους των Διευθύνσεων Ενέργειας , Ανταγωνισμού και Οικονομικών, δύο εκ των οποίων (Χρύσα Αργυρίου, Φίλιπ Σο) θα δώσουν το παρών, στο πλαίσιο των ελεγκτών της Τρόικας, στη σημερινή συνάντηση της Τρόικας με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο πιθανότατα θα εκπροσωπηθεί και πάλι από τον γενικό γραμματέα Ενέργειας κ. Κώστα Μαθιουδάκη.

Η χώρα μας έως το τέλος Σεπτεμβρίου έχει αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσει στην άρση των στρεβλώσεων στη χονδρεμπορική αγορά και στην αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Το Μνημόνιο, επίσης, προβλέπει ότι το ζήτημα του διαχωρισμού των δικτύων θα πρέπει να έχει αντιμετωπισθεί έως τον Μάρτιο, με την Ελλάδα να έχει επιλέξει έως τώρα μοντέλο νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού αλλά όχι και ιδιοκτησιακού.

Εάν στη σημερινή συνάντηση το προσάρτημα στο Μνημόνιο εμφανιστεί στο τραπέζι, πλέον, ως απαίτηση της Τρόικας, υπό την έννοια ότι η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων σε ιδιώτες αίρει βασικές στρεβλώσεις στην χονδρική – οι ιδιώτες αποκτούν πρόσβαση σε φτηνά καύσιμα όπως η ΔΕΗ -γίνεται αντιληπτό ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον ενεργειακό τομέα με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Το δε ζήτημα της αξιοποίησης νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων από ιδιώτες σε παρθένες περιοχές, όπως η Ελασσόνα και η Δράμα, δεν φαίνεται να συζητείται από την κυβέρνηση, λόγω των αντιδράσεων που θα προκληθούν στις τοπικές κοινωνίες αλλά και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Η συγκεκριμένη προοπτική έχει τεθεί προ διετίας από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού, σε συνδυασμό προς την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και η οποία δεν πρόκειται να έχει τελεσφορήσει εντός του χρονικού ορίου που έχουν θέσει οι Βρυξέλες.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ

Από την πλευρά της η ΡΑΕ, της οποίας η Ολομέλεια συνεδρίασε χτες, παρουσίασε μία σειρά τεχνικών προτάσεων για την χονδρεμπορική αγορά.

Αυτές, όπως έχει προαναγγείλει το axiaplusgr., συνοψίζονται:-Στον υπολογισμό του μεταβλητού κόστους των Μονάδων το κόστος ευκαιρίας (“opportunity cost”) των δικαιωμάτων εκπομπών, υπολογιζόμενο βάσει των τιμών του European Union Emission Trading System (EU ETS). Ο συνυπολογισμός του πλήρους κόστους ευκαιρίας στο μεταβλητό κόστος των μονάδων θα γίνε
ι σταδιακά μέχρι και την 31/12/2012.

-Στους περιορισμούς στην ευχέρεια που έχει η ΔΕΗ να χρησιμοποιεί τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια.

-Στην πρόβλεψη χρεώσεων μη συμμόρφωσης (ποινών) για ανακριβείς δηλώσεις σχετικά με την διαθεσιμότητα των μονάδων.

-Στην απόσυρση παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, σε εφαρμογή των υφιστάμενωνειδικών όρων της άδειας της μονάδας της ΔΕΗ Λαύριο V, και των σχετικώνπροβλέψεων του ν.2773/1999 όπως ισχύει, με άμεση έναρξη των σχετικώνδιαδικασιών από τη ΔΕΗ.

Για πρώτη δε φορά η Αρχή εγείρει το ζήτημα της λεγόμενης εικονικής πώλησης μονάδων, μέσω υποχρέωσης διάθεσης ΑΔΙ (πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος) με Οικονομική Συμφωνία από τη ΔΕΗ σε τρίτους προμηθευτές ή/και παραγωγούς καιαντίστοιχα τη σύναψη συμβολαίων από τη ΔΕΗ-Προμήθεια με τους ανεξάρτητουςπαραγωγούς, τουλάχιστον για δύο έτη, μέσω δημοπρασιών.

Με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος προβλέπεται στον οικείο Κώδικα της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και ο οποίος έχει απορριφθεί από την Κομισιόν, μέρος του χαμηλού κόστους ηλεκτρισμού που παράγεται από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, θα διατίθεται στους ιδιώτες, οι οποίοι με την σειρά τους θα τον εγχέουν (πωλούν) στο σύστημα, αποκτώντας έτσι πρόσβαση και σε άλλα, φτηνότερα του φυσικού αερίου καύσιμα, και κερδίζοντας από την διαφορά με την Οριακή Τιμή Συστήματος.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
794ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ