Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, διεκδικώντας την εξαγορά της «μικρής ΔΕΗ», έχουν Ρωσικές εταιρείες οι οποίες ελέγχονται ή βρίσκονται υπό την επιρροή της Ρωσικής κυβέρνησης.
Το αν θα εκδηλωθεί όμως το ενδιαφέρον αυτό, συναρτάται από την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Κυρίως, δε, από το αν θα αξιολογήσει η Ρωσική κυβέρνηση ως δυσμενή μεταχείριση απέναντι στην Gazprom τα όσα θα περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης που πρόκειται εντός των ημερών να αποσταλεί στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Οι Ρώσοι έχουν κάνει σαφές ότι η εξέλιξη της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ θα καθορίσει συνολικά τις σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία του Βλαδίμηρου Πούτιν. «Κάθε κίνηση του ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται από τους Ρώσους, όχι ως τεχνικού χαρακτήρα απόφαση, αλλά ως κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε τα όσα λέει η Gazprom πρέπει να θεωρούνται ως επίσημη θέση του «βαθέος» Ρωσικού κράτους», δηλώνει στο energypress αξιόπιστος παρατηρητής. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energypress, ο Αλεξέι Μίλερ, στις συναντήσεις που είχε προ μηνός στην Αθήνα, συνέδεσε ευθέως τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ με τη Ρωσική συμμετοχή σε άλλες αποκρατικοποιήσεις.
Ποιες είναι αυτές;
Πρώτη από όλες εκείνη της ΔΕΗ. Ας σημειωθεί ότι οι κάποιες από τις μονάδες που εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στη «μικρή ΔΕΗ» που θα βγεί προς πώληση, όπως εκείνες της Φλώρινας και του Αμύνταιου, είναι κατασκευασμένες από Ρωσικές εταιρείες.
Το «αφεντικά» της Gazprom έχουν αναφερθεί επίσης την πρόθεσή της εταιρείας τους να κατασκευάσει στη χώρα μας ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, με σκοπό να εξάγεται το ρεύμα στην Ιταλία. Άλλες αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες υπάρχει Ρωσικό ενδιαφέρον είναι εκείνες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των αεροδρομίων, καθώς και των λιμανιών Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης.
ΔΕΗ
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα μήνα η κυβέρνηση με βάση τις δεσμεύσεις στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, θα πρέπει να ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Το σχέδιο αυτό που έχει ήδη προσυμφωνηθεί κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, θα ολοκληρωθεί το 2016 και περιλαμβάνει τη διαδικασία σύστασης και εκχώρησης ακολούθως σε ιδιώτες της «μικρής ΔΕΗ».
Μιας δηλαδή καθετοποιημένης εταιρείας, στην οποία θα μεταβιβαστεί, κατά μέγιστο, το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και θα δοθεί μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτες. Στη «μικρή ΔΕΗ» θα περάσουν ορυχεία, λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου καθώς και κομμάτι της εμπορίας μαζί με τους εργαζόμενους που αντιστοιχούν στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.
Η κυβέρνηση μέσω του αναθεωρημένου Μνημονίου έχει αναλάβει τη δέσμευση να παρουσιάσει μέσα σε ένα τρίμηνο τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που θα περάσουν στην νέα εταιρεία. Για τον σκοπό αυτό οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να υποβάλουν μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της από τη μια την ελκυστικότητα του «πακέτου» που θα πουληθεί και από την άλλη τη βιωσιμότητα της εναπομείνασας εταιρείας.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του project της «μικρής ΔΕΗ» μέσα στο 2016. Παράλληλα με την προετοιμασία της «μικρής ΔΕΗ» θα ξεκινήσει και η αναδιάρθρωση της παλαιάς ΔΕΗ με στόχο μέσα στο 2016 να βγει σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
Από το www.energypress.gr και deinews.gr