Οι “πηγές” της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που θέλουν τους Ιδιώτες επενδυτές – Τα παιχνίδια συγκεκριμένων συνδικαλιστών συνεχίζονται

Υπέρ της σύμπραξης ΔΕΗ - ιδιωτικών εταιριών για την αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου τάσσεται η ΓΕΝΟΠ

0
101
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Πηγές συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναφέρουν ότι η Ομοσπονδία έχει εκφράσει επίσημα την θετική της στάση στην προοπτική σύμπραξης της ΔΕΗ με ιδιώτες!

Αυτό γράφεται σήμερα σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ και δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά και απορία στους εργαζόμενους. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από την μια θεωρεί ΨΕΥΤΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ τους ιδιώτες που ενδιαφέρονται για τις μονάδες, όταν όμως πρόκειται για συγκεκριμένη μονάδα ( ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ) , τότε τους θέλει!!

Δυστυχώς κάποιοι συνδικαλιστές εξακολουθούν να παίζουν τα παιχνίδια τους,  ίσως και πιο ύποπτα αυτή την περίοδο. Δυστυχώς εμείς στο Καφενείο όταν γράφαμε για τα ύποπτα αυτά παιχνίδια μας έλεγαν δημοσιογραφίσκους. Άλλοι έλεγαν ότι δεν είμαστε συνάδελφοι. Και τώρα αυτές οι πηγές της ΓΕΝΟΠ που όσοι ξέρουν καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ συγκεκριμένες και αγγίζουν το προεδρείο της , προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα μεταξύ των πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αυτός είναι κύριοι του Προεδρείου της ΓΕΝΟΠ ο ρόλος σας; Αποφασίστε, θέλετε η δεν θέλετε τους ιδιώτες; Είναι καλοί η δεν είναι; Η θεωρείτε ότι είναι καλοί μόνο αυτοί που εσείς γνωρίζετε; Η είναι καλοί οι ιδιώτες μόνο για το Αμύνταιο;

Ας βγουν λοιπόν αυτές ΟΙ ΠΗΓΕΣ της ΓΕΝΟΠ (όλοι ξέρουμε ότι είναι ένας πολύ συγκεκριμένος), να μας πουν επίσημα και υπεύθυνα ότι θέλουν και ας αφήσουν τα παιχνιδάκια τους.

Θυμίσουμε σε όσους δεν το ξέρουν μια σχετική δήλωση:
Άνω – κάτω η ΓΕΝΟΠ από τις δηλώσεις Αδαμίδη για το Αμύνταιο

Διαβάστε την σημερινή  δημοσίευση από το worldenergynews.gr 

Με βάση τα αποθέματα των κοιτασμάτων των λιγνιτικών πεδίων που τροφοδοτούν τον ΑΗΣ, η περιβαλλοντική του αναβάθμιση με ιδιωτικά κεφάλαια θα εξασφάλιζε την παράταση της λειτουργίας του τουλάχιστον μέχρι το 2030 – 2032

Η ΓΕΝΟΠ έχει εκφράσει και επίσημα τη θετική της στάση στην προοπτική σύμπραξης της ΔΕΗ με ιδιώτες για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου, και επομένως την παράταση της διάρκειας λειτουργίας τους.
Αυτό αναφέρουν στο World Energy News πηγές των συνδικαλιστών, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της ΓΕΝΟΠ προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, όπου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση εκπνοή των 17.500 ωρών λειτουργίας τόσο για τον ΑΗΣ Αμυνταίου όσο και τον ΑΗΣ Καρδιάς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνεχής λειτουργία των δύο ΑΗΣ μέσα στο 2018 δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η επιχείρηση επιχειρεί να εξωθήσει εμμέσως προς απόσυρση τα έξι συνολικά εργοστάσια, ώστε να δημιουργήσει «χώρο» στις προς παραχώρηση μονάδες στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη και έτσι να τις κάνει πιο ελκυστικές στους υποψήφιους επενδυτές.
Κι αυτό γιατί οι δύο ΑΗΣ όχι απλώς «χωράνε» στο ηλεκτρικό παραγωγικό δυναμικό, μαζί με τις προς πώληση μονάδες, αλλά είναι απαραίτητοι για να μην τεθεί σε πραγματικό κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Επομένως, επισημαίνουν πως κάθε άλλο παρά προσχηματικοί είναι οι λόγοι που οι έξι μονάδες έχουν «γράψει» αρκετές ώρες λειτουργίας μέσα στη φετινή χρονιά. Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν χαρακτηριστικά, αν μέσα στην τρέχουσα δεκαετία δεν είχε ανακοπεί η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της οικονομικής κρίσης, τότε το πρόβλημα θα είχε ανακύψει αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Αναγκαία η αναβάθμιση του Αμυνταίου

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την αύξηση της λειτουργίας των μονάδων της Καρδιάς (και κυρίως των μονάδων 3 και 4) στις 32.000 ώρες, μέχρι την έναρξη της Πτολεμαΐδας 5, υποστηρίζουν πως είναι επιτακτική η επέκταση της διάρκειας «ζωής» των δύο μονάδων του Αμυνταίου, μέσω της περιβαλλοντικής της αναβάθμισης.
Μία επέκταση που, όπως αναγνωρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, είναι αδύνατον να γίνει με κεφάλαια της ΔΕΗ και, κατά συνέπεια, θα «περάσει» από ιδιωτική χρηματοδότηση. 
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αποτελεί έναν βασικό λόγο που η ΓΕΝΟΠ διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο η επιχείρηση να αξιοποιήσει γι’ αυτό τον σκοπό τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και οι οποίες, προέρχονται από την κοινοπραξία Κοπελούζου – Shenhua (νυν China Energy), την εταιρία Μυτιληναίος, τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Intrakat.
Μία τέτοια σύμπραξη, με βάση τα αποθέματα των κοιτασμάτων των λιγνιτικών πεδίων που τροφοδοτούν τον ΑΗΣ, θα εξασφάλιζαν την παράταση λειτουργίας των μονάδων τουλάχιστον μέχρι 2030-2032.
Όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίζονταν παράλληλα τα προβλήματα βίαιης αποβιομηχάνισης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, που θα προκαλούσε το άμεσο κλείσιμο των μονάδων.
Επίσης, θα εξασφάλιζε ότι, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν θα γίνει βίαια, πλήττοντας τις τοπικές κοινωνίες.

«Η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει με χιλιάδες ανέργους», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr 

Δείτε επίσης την επιστολή για το Αμύνταιο της ΓΕΝΟΠ

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here