ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΟι παρεμβάσεις από την Μεγαλόπολη στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την απολιγνιτοποίηση

Οι παρεμβάσεις από την Μεγαλόπολη στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την απολιγνιτοποίηση

Σε δημόσια διαβούλευση είχε βγει και έληξε σήμερα Τρίτη 19/10/2021 το νομοσχέδιο με τίτλο «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες σχετίζονται με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ.Δ.Α.Μ.) των περιοχών μετάβασης, όπως αυτές καθορίζονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης.

Από τα πιο σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία της εταιρίας ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ στην οποία θα μεταβιβαστούν όλα τα εδάφη της ΔΕΗ εκτός από αυτά που είναι οι εναπομείναντες μονάδες ( εκτός των λιγνιτικών) και οι χώροι που θα γίνουν τα φωτοβολταϊκά. Επίσης το άρθρο 14 , όπου δίνεται η δυαντότητα να οδηγηθούν επενδύσεις εκτός της Μεγαλόπολης, συγκεκριμένα αναφέρεται:

Με την απόφαση της παρ. 10 του άρθρου 16 χαρακτηρίζονται ως Έργα ΔΑΜ έργα, επενδύσεις και αναπτυξιακά σχέδια, τα οποία υλοποιούνται εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) της παρ. 1 του άρθρου 155 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), και τα οποία
παρουσιάζουν συμβατότητα με τους στόχους της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, όπως αυτοί αποτυπώνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ).
Έργα, επενδύσεις και αναπτυξιακά σχέδια, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως Έργα ΔΑΜ βάσει της παρ. 2 και τα οποία υλοποιούνται:
α) εντός των πυρήνων Ζ.ΑΠ. της παρ. 1 του άρθρου 155 του ν. 4759/2020, και 10
β) εκτός των ως άνω πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), αλλά εντός των περιοχών, οι οποίες καλύπτουν τα ΕΣΔΙΜ και έχουν προϋπολογισμό άνω των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ, λαμβάνουν το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων το οποίο προβλέπεται στο οικείο νομοθετικό πλαίσιο περί στρατηγικών επενδύσεων

Στην διαβούλευση έγιναν 89 παρεμβάσεις – σχόλια, δείτε τα σχετικά αποσπάσματα με όσα αφορούν την περιοχή της Μεγαλόπολης:

Δείτε την σελίδα της Διαβούλευσης ΕΔΩ

Δείτε το προσχέδιο νόμου:

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΔΑΜ-ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ by Πάνος Αλεβίζος

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια