ΑρχικήΓΕΝΟΠ-ΔΕΗΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΗ - ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ...

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΗ – ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Έφτασε στη ΔΕΗ το “φιρμάνι” Παπακωνσταντίνου για τις περικοπές μισθών.
Μετά τις µειώσεις του περασµένου Μαρτίου, η ∆ΕΗ θα δαπανήσει ήδη φέτος 220 εκατ. ευρώ λιγότερα σε µισθούς
Στα µαλακά φαίνεται να πέφτει η ∆ΕΗ, όπως προκύπτει από την επιστολή του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στον επικεφαλής της Αρθούρο Ζερβό για την εναρµόνιση των µισθών της µε αυτούς της υπόλοιπης οικονοµίας.
Σχολιάζοντας το περιεχόµενο της επιστολής, κύκλοι της διοίκησης αλλά και της ΓΕΝΟΠ εκτιµούν πως αποφεύγεται – προς το παρόν τουλάχιστον – νέο µαχαίρι στους µισθούς της επιχείρησης και πως το υπουργείο δίνει µια κατεύθυνση «λάιτ» προσαρµογής, ίσως και γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει τώρα ένα νέο µέτωπο, τη στιγµή που είναι σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες.
Το σηµείο κλειδί της επιστολής είναι εκείνο όπου ο υπουργός καλεί τον πρόεδρο της ∆ΕΗ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προσαρµογή του κόστους µισθοδοσίας και των συλλογικών συµβάσεων στη σηµερινή δηµοσιονοµική κατάσταση της χώρας, συνυπολογίζοντας όµως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι «ήδη το 2010 έχετε προβεί σε µείωση των µισθολογικών παροχών κατ’ εφαρµογή του άρ. 1 του Ν. 3833/2010 και του άρ. 3 του Ν. 3845/2010».
Πρόκειται για τους νόµους που έβαλαν µαχαίρι στους µισθούς και τα επιδόµατα του δηµόσιου και ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, θέτοντας ως πλαφόν τις µεικτές µηνιαίες απολαβές του γενικού γραµµατέα υπουργείου, δηλαδή τα 5.800 ευρώ. Ετσι, ένας γενικός διευθυντής της ∆ΕΗ, για παράδειγµα, από τα 8.750 ευρώ καθαρές αποδοχές που έπαιρνε πριν από τον Μάρτιο, σήµερα εισπράττει γύρω στα4.000 ευρώ. Πλαφόν που, εκτός από υψηλόβαθµα στελέχη, «έπιασε» και µερίδα της βάσης, και συγκεκριµένα εργαζόµενους σε ορυχεία, µονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα,όπου λόγω των πολλών υπερωριών και των εκτός έδρας οι απολαβές τους ξεπερνούσαν το συγκεκριµένο όριο. Επειτα από τις µειώσεις του περασµένου Μαρτίου, η ∆ΕΗ θα δαπανήσει ήδη φέτος 220 εκατ. ευρώ λιγότερα σε µισθούς.
Το ύφος της επιστολής παραπέµπει σε µια ήπια προσαρµογή καθώς, όπως διευκρινίζεται και σε άλλο σηµείο της, το «∆ηµόσιο µε την ιδιότητα του µετόχου θα εξασκήσει το δικαίωµα αυτό, ούτως ώστε στην επόµενη γενική συνέλευση – στη ∆ΕΗ µάλιστα έχει προγραµµατιστεί εδώ και καιρό για την Πέµπτη 30 ∆εκεµβρίου – οποιαδήποτε πρόταση για τους µισθούς να συνάδει µε τα ανωτέρω…». «Εχουµε ήδη πληρώσει 220 εκατ. ευρώ, µε το 49% µάλιστα εξ αυτών να πηγαίνει στις τσέπες των µετόχων, αφού το ∆ηµόσιο ελέγχει µόνο το 51%της εισηγµένης επιχείρησης.

Πλέον εµείς δεν πληρώνουµε ούτε σεντ παραπάνω και καλό είναι η κυβέρνηση να το λάβει σοβαρά υπόψη, γιατί διαφορετικά είµαστε έτοιµοι για όλα, λέει  ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος.

Τα χρέη στην ΔΕΗ των επιχειρήσεων και οι διακοπές ηλεκτροδότησης

Ανάσα σε εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω απλήρωτων λογαριασμών, αναμένεται να δώσει η παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς τη ΔΕΗ για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω ρύθμισης των χρεών τους. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της επιχείρησης επιφυλάσσει μποναμά… αυξήσεων στα τιμολόγια, τα οποία από το 2011 θα επιβαρύνονται με το νέο αυξημένο ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, τον οποίο καλεί να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου, σε περίπτωση αποκοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις αυτές, η επανασύνδεση να γίνεται με προκαταβολή του 30%-50% της συνολικής οφειλής και το υπόλοιπο να εξοφληθεί μέσα σε ένα χρόνο, σε δόσεις, με τους αντίστοιχους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ βλέπει θετικά την παρέμβαση του κ. Μανιάτη και δεν αποκλείεται εντός των ημερών να ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα διευκολύνει τους επαγγελματίες και ποιους ακριβώς αφορά. Το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα είχε γιγαντωθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η κρίση έχει οδηγήσει ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις στο σημείο να μην μπορούν να καλύψουν τις υποχρ
εώσεις τους. Για αυτ
ό και συνδικαλιστικοί φορείς των μικρομεσαίων είχαν παρέμβει στη ΔΕΗ, τονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις τους από τις διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω απλήρωτων λογαριασμών.
Σημειώνεται ότι σήμερα προϋπόθεση για την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ είναι η καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, κάτι που στερεί τη δυνατότητα λειτουργίας στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους.

Τα νέα τιμολόγια

Στο μεταξύ, από την 1η Ιανουαρίου πρόκειται να εφαρμοστούν τα νέα τιμολόγια, που προβλέπουν αυξήσεις μέχρι 13,7% στις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις και μειώσεις μέχρι 13,8% στις μεγάλες. Στις αυξήσεις που θα έρθουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα πρέπει να προστεθεί και η νέα αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, από το 11% στο 13%, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Αν και εκκρεμεί η ανακοίνωση των χρεώσεων ανά κιλοβατώρα για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, που έχουν υποβληθεί από τη ΔΕΗ προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ, στα οικιακά τιμολόγια, βάσει της τετραμηνιαίας κατανάλωσης ρεύματος, επιβάλλονται αυξήσεις 13,7% για καταναλώσεις 0 – 800 κιλοβατώρες (όπου ανήκουν 2,8 εκατ. καταναλωτές, από τους οποίους 1,2 εκατ. μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), 2,6% – 2,7% για καταναλώσεις 801 – 1.600 κιλοβατώρες (όπου ανήκουν οι μεγάλοι αδικημένοι της ΔΕΗ και αφορά 2 εκατ. πελάτες της) και 1,6% για 1.601 – 2.000 κιλοβατώρες. Επίσης, μειώσεις 4,4% για καταναλώσεις 2.001 – 3.000 κιλοβατώρες και 13,8% για 3.001 και άνω κιλοβατώρες.
Για τις μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις (με ισχύ εγκαταστάσεων έως 25 κιλοβάτ) προβλέπονται μειώσεις 7% και 5,9% αντίστοιχα και για τις μικρομεσαίες (25 – 250 κιλοβάτ) μειώσεις 4,3% στο εμπορικό και αυξήσεις 6,1% στο βιομηχανικό τιμολόγιο. Στις εμπορικές επιχειρήσεις προβλέπονται μειώσεις 18,4% και στις βιομηχανικές 13,5%, όταν κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 50% της κατανάλωσης γίνεται από τις 19.00 μέχρι τις 8 το πρωί.
Για τους αγρότες αναμένονται αυξήσεις 5% στη χαμηλή τάση και 7% στη μέση.

Πηγή: TA NEA – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – http://agiosdim.blogspot.com

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,829ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,358ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια