ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ

Δημοσιεύω σήμερα σαν μεμονωμένο άρθρο , το σχόλιο που άφησε ένας αναγνώστης σχετικά με τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Μεγαλόπολη γύρω από την λειτουργία κάποιων καταστημάτων. Ο τίτλος που έβαλα είναι μια αναφορά του στο ξεκίνημα του κειμένου και ελπίζω να τον καλύπτει…

Το σχόλιο πραγματικά είναι πολύ καλό και δείχνει ότι υπάρχουν φωνές και γνώμες στην περιοχή μας , που κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους να ακουστούν. Το Καφενείο της Μεγαλόπολης είναι πάντα διαθέσιμο σε όποιον – όποια θέλει να εκφράζει δημόσια την άποψη του για οποιοδήποτε θέμα.

Δείτε την σχετική ανάρτηση εδώ

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το σχόλιο όπως αναρτήθηκε……

……………………………………………………

Χρήστος Σ

Αδελφέ το πρόβλημα είναι ο Μεγαλοπολίτης και οι στρεβλές νοοτροπίες που αυτός έχει υιοθετήσει και εδραιώσει τις τελευταίες (τουλάχιστον) δύο δεκαετίες.
Σε αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει (- επέμβει) ιδιαίτερα καμία τοπική αρχή.
Παράδειγμα.
Έστω πως σήμερα (αύριο, όπως θέλει ο καθένας) η εκάστοτε δημοτική αρχή θελήσει να δώσει ένα οριστικό τέλος στο θέμα που έχει προκύψει και αναφέρεται στην παρούσα ανάρτηση. Πώς μπορεί να γίνει αυτό άμεσα; Με έναν και μόνο τρόπο φυσικά, διά της νομικής οδού. Πρέπει δηλαδή η δημοτική αρχή να ζητήσει την συνδρομή της αστυνομίας ώστε να προβεί στον έλεγχο για τα τραπεζοκαθίσματα και τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων, επιβάλλοντας και τις ανάλογες κυρώσεις στους παρανομούντες όπως ΟΡΊΖΕΙ Ο ΝΌΜΟΣ. [Προσωπικά είμαι υπέρ αυτής της λύσης μιας και τα πεζοδρόμια υπάρχουν για έναν σκοπό και αυτός, όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, είναι η ελεύθερη και ασφαλής διέλευση των πεζών. Αν η διέλευση των πεζών πάνω σε αυτά δεν είναι εφικτή τότε τα τελευταία έχουν πάψει να υφίστανται.]
Πόσοι λοιπόν, με προεξάρχουσα την αντιπολίτευση, θα βγουν την επόμενη ημέρα διαμαρτυρόμενοι έντονα και θα πουν «ο δήμαρχος στέλνει την αστυνομία στους καταστηματάρχες» και άλλα τέτοια ή χειρότερα;
Επομένως πρέπει επιτέλους σε αυτή την χώρα οι πολίτες να συνειδητοποιήσουμε πως οι ευθύνες και το ποσοστό συμμετοχής μας στα κοινά δεν εξαντλούνται την ημέρα που πάμε στην κάλπη για να ψηφίσουμε. Να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είναι δυνατόν ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να έχει κατά αποκλειστικότητα τον δήμαρχο και τους δημοτικούς υπαλλήλους να τον υπηρετούν 24 ώρες το 24ωρο και να δίνουν λύσεις σε όλα του τα προβλήματα, ικανοποιώντας και όλες του τις απαιτήσεις. Πρέπει και ο κάθε πολίτης χωριστά α) να είναι πάντα εντάξει στις υποχρεώσεις του, β) να σηκώνει και κανένα τηλέφωνο να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές π.χ πως στην κολώνα της γειτονιάς του δεν ανάβει η λάμπα και να μην περιμένει από αυτές να το μαντέψουν, να μαζέψει και κανένα σκουπίδι από τον δρόμο να το ρίξει στον κάδο απορριμμάτων δεν είναι ντροπή, ούτε αγγαρεία.
Όσο για τους συνδημότες μου θα τους συνιστούσα να μην γκρινιάζουν τώρα γιατί

α) όταν πεζοδρομήθηκαν τα μόλις δύο μικρά τμήματα των οδών Κεφάλα και Αγ. Νικολάου πέριξ της κεντρικής πλατείας, έγινε χαμός διότι πλέον ο «μεγιστάνας» Μεγαλοπολίτης δεν θα μπορούσε να κόβει βόλτες γύρω από την πλατεία με το αυτοκίνητο όπως έκανε ως τότε.

β) Όταν παραδόθηκε η αναδιαμορφωμένη (;) κεντρική πλατεία ουδείς διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός πως το τελικό αποτέλεσμα απείχε παρασάγγας από τα αρχικά σχέδια και εξαγγελίες που έκαναν λόγο για την δημιουργία ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης κτλ.

Έτσι αν είχαν από τότε (που «λεφτά υπήρχαν» γενικώς στην χώρα) δημιουργηθεί χώροι στάθμευσης θα μπορούσε κάλλιστα σήμερα να απαγορευτεί-περιοριστεί η στάθμευση στις οδούς Παπαναστασίου, Κολοκοτρώνη, Αρχαίου θεάτρου και Ζέρβα. Τα πεζοδρόμια των συγκεκριμένων οδών θα μπορούσαν να διαπλατυνθούν δίνοντας και την δυνατότητα δημιουργίας ποδηλατοδρόμων, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν κάποια τμήματα οδών του κέντρου να γίνουν πεζόδρομοι. Π.χ επέκταση του πεζόδρομου της οδού Κεφάλα από το νέο δημαρχείο έως την Νικηταρά. Επέκταση του πεζόδρομου στην οδό Σταθοπούλου έως την Πολυβίου και ενδεχομένως να πεζοδρομούνταν και κάποια ακόμη τμήματα των οδών Παπαϊωάννου, Αγίου Νικολάου κ.α. Τότε κάλλιστα θα μπορούσε να επιτευχθεί μια θεαματική κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου, τα καταστήματα να γίνουν εύκολα προσβάσιμα και ορατά, επομένως και πιο ελκυστικά (πως βλέπεις και πως προσεγγίζεις ένα κατάστημα που βρίσκεται σε πεζόδρομο και πως ένα άλλο που βρίσκεται σε μια κοινή οδό με παρκαρισμένα οχήματα ακριβώς μπροστά στην πόρτα του).

Όλα αυτά είναι αυτονόητα για ΌΛΕΣ τις πολιτισμένες πόλεις του κόσμου όχι όμως για την Μεγαλόπολη στην οποία ο «μεγιστάνας» Μεγαλοπολίτης θέλει να βγαίνει από το σπίτι να μπαίνει στο αυτοκίνητο και τσούπ να παρκάρει έξω ακριβώς από το κατάστημα που επιθυμεί. Να πηγαίνει παντού με το αυτοκίνητο σε μια πόλη που από την μία άκρη της έως την άλλη είναι το μέγιστο 5 χιλιόμετρα απόσταση. Όχι όμως για την Μεγαλόπολη στην οποία ο «γρήγορος» Μεγαλοπολίτης (έχουμε γεμίσει με αρκετούς τέτοιους τα τελευταία χρόνια) θέλει να περνάει την Παπαναστασίου, Κολοκοτρώνη, Ζέρβα, Αρχαίου θεάτρου και Αγ. Αθανασίου κ.α (για να μην πω για την 212 Εκτελεσθέντων) με 150+ Km/h για να πουλήσει μούρη και να κάνει το κομμάτι του.
Κατά τα άλλα γκρίνια στην Μεγαλόπολη, κρίση και φτώχεια. Βασικά στην Μεγαλόπολη πάντα γκρίνια υπήρχε από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Μιζέρια, κακεντρέχεια, ωχαδερφισμός, το προσωπικό βόλεμα είχε πάντα τον πρώτο λόγο, μηδέν προσδοκίες, μηδέν όραμα (πλην ελαχίστων κορόιδων). Σε μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες η πλειοψηφία επέλεξε να πορευθεί στον χρόνο με κύριο γνώμονα τα προσωπικά συμφέροντα ποντάροντας αρκετά και στην κότα με τα χρυσά αυγά (ΔΕΗ), η οποία είχαν την ψευδαίσθηση πως θα είναι αιωνίως εκεί.

Τώρα που την κότα την οδηγούν στον χασάπη για σφαγή, θα έρθει και η πραγματική κρίση και φτώχεια στην περιοχή, δυστυχώς.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

36 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτή είναι η απάντηση στο παραπάνω δημοσίευμα. Η Μεγαλόπολη δεν έχει ανάγκη ούτε από πεζόδρομους, ούτε από ποδηλατόδρομους, ούτε και από μονοδρομήσεις. Εγώ προτείνω την κατάργηση και των υπαρχόντων πεζόδρομων και την δημιουργία και πάλι των δρόμων που υπήρχαν. Πριν τη δημιουργία των πεζόδρομων το κέντρο δεν ήταν πότε συμφορημένο γιατί τα οχήματα είχαν και άλλη διέξοδο και δεν γινόταν αυτός ο χαμός που γίνεται σήμερα. Από όσο βλέπω εγώ, από την πρώτη μέρα που παραδόθηκαν οι πεζόδρομοι δεν χρησιμοποιούνται για τον λόγο που φτιάχτηκαν, αλλά για να σταθμεύουν οι καταστηματάρχες τα αυτοκίνητά τους, για να βάζουν πάνω στον πεζόδρομο τα τραπέζια και τις καρέκλες και σαν κανονικοί δρόμοι. Άραγε πόσοι από εμάς έχουν περάσει με το αυτοκίνητό τους από τους πεζόδρομους; Γι’ αυτό δεν χρειάζονται οι πεζόδρομοι στην Μεγαλόπολη. Τώρα για τους ποδηλατόδρομους εγώ δεν έχω δει κανέναν Μεγαλοπολίτη να κάνει τις δουλείες του με τα ποδήλατα. Αν θέλουμε τους ποδηλατόδρομους μόνο για άθληση μπορούμε να βρούμε άλλες λύσεις(π.χ. την κατασκευή ενός χώρου κατάλληλα διαμορφωμένου μόνο για ποδήλατα ή ενός αθλητικού πολυχώρου). Οι μονοδρομήσεις, μαζί με τους πεζόδρομους, θα αποσυμφορήσουν το κέντρο, αλλά θα έχουμε συμφόρηση στους υπόλοιπους δρόμους. Φανταστείτε πόσα ατυχήματα θα έχουμε αν γίνουν νέοι πεζόδρομοι, νέες μονοδρομήσεις και ποδηλατόδρομοι. Πιστεύω ότι τα καταστήματα δούλευαν καλύτερα πριν γίνουν οι υπάρχοντες πεζόδρομοι, γιατί περνώντας με τα οχήματα ο κόσμος έβλεπε τα μαγαζιά και μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Καλύτερα αντί για πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και μονοδρομήσεις να δοθούν κάποια χρήματα για μελέτη και τοποθέτηση φαναριών σε κάποια πολύ καίρια σημεία. Επίσης προτείνω: α) την δημιουργία πεζοδρομίων σε ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους, β) την επέκταση της τηλεθέρμανσης σε ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο σε ορισμένα σπίτια των εκάστοτε ψηφοφόρων ή των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων και με μηδενικά τέλη, γ) την ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων της πόλης, δ) την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης και όχι των αλλοδαπών ή των Καλαματιανών, ε) τον φωτισμό ολόκληρης της πόλης και ζ) την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών της πόλης μας.

 2. Αυτή είναι η απάντηση στο παραπάνω δημοσίευμα. Η Μεγαλόπολη δεν έχει ανάγκη ούτε από πεζόδρομους, ούτε από ποδηλατόδρομους, ούτε και από μονοδρομήσεις. Εγώ προτείνω την κατάργηση και των υπαρχόντων πεζόδρομων και την δημιουργία και πάλι των δρόμων που υπήρχαν. Πριν τη δημιουργία των πεζόδρομων το κέντρο δεν ήταν πότε συμφορημένο γιατί τα οχήματα είχαν και άλλη διέξοδο και δεν γινόταν αυτός ο χαμός που γίνεται σήμερα. Από όσο βλέπω εγώ, από την πρώτη μέρα που παραδόθηκαν οι πεζόδρομοι δεν χρησιμοποιούνται για τον λόγο που φτιάχτηκαν, αλλά για να σταθμεύουν οι καταστηματάρχες τα αυτοκίνητά τους, για να βάζουν πάνω στον πεζόδρομο τα τραπέζια και τις καρέκλες και σαν κανονικοί δρόμοι. Άραγε πόσοι από εμάς έχουν περάσει με το αυτοκίνητό τους από τους πεζόδρομους; Γι’ αυτό δεν χρειάζονται οι πεζόδρομοι στην Μεγαλόπολη. Τώρα για τους ποδηλατόδρομους εγώ δεν έχω δει κανέναν Μεγαλοπολίτη να κάνει τις δουλείες του με τα ποδήλατα. Αν θέλουμε τους ποδηλατόδρομους μόνο για άθληση μπορούμε να βρούμε άλλες λύσεις(π.χ. την κατασκευή ενός χώρου κατάλληλα διαμορφωμένου μόνο για ποδήλατα ή ενός αθλητικού πολυχώρου). Οι μονοδρομήσεις, μαζί με τους πεζόδρομους, θα αποσυμφορήσουν το κέντρο, αλλά θα έχουμε συμφόρηση στους υπόλοιπους δρόμους. Φανταστείτε πόσα ατυχήματα θα έχουμε αν γίνουν νέοι πεζόδρομοι, νέες μονοδρομήσεις και ποδηλατόδρομοι. Πιστεύω ότι τα καταστήματα δούλευαν καλύτερα πριν γίνουν οι υπάρχοντες πεζόδρομοι, γιατί περνώντας με τα οχήματα ο κόσμος έβλεπε τα μαγαζιά και μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Καλύτερα αντί για πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και μονοδρομήσεις να δοθούν κάποια χρήματα για μελέτη και τοποθέτηση φαναριών σε κάποια πολύ καίρια σημεία. Επίσης προτείνω: α) την δημιουργία πεζοδρομίων σε ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους, β) την επέκταση της τηλεθέρμανσης σε ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο σε ορισμένα σπίτια των εκάστοτε ψηφοφόρων ή των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων και με μηδενικά τέλη, γ) την ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων της πόλης, δ) την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης και όχι των αλλοδαπών ή των Καλαματιανών, ε) τον φωτισμό ολόκληρης της πόλης και ζ) την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών της πόλης μας.

 3. Αυτή είναι η απάντηση στο παραπάνω δημοσίευμα. Η Μεγαλόπολη δεν έχει ανάγκη ούτε από πεζόδρομους, ούτε από ποδηλατόδρομους, ούτε και από μονοδρομήσεις. Εγώ προτείνω την κατάργηση και των υπαρχόντων πεζόδρομων και την δημιουργία και πάλι των δρόμων που υπήρχαν. Πριν τη δημιουργία των πεζόδρομων το κέντρο δεν ήταν πότε συμφορημένο γιατί τα οχήματα είχαν και άλλη διέξοδο και δεν γινόταν αυτός ο χαμός που γίνεται σήμερα. Από όσο βλέπω εγώ, από την πρώτη μέρα που παραδόθηκαν οι πεζόδρομοι δεν χρησιμοποιούνται για τον λόγο που φτιάχτηκαν, αλλά για να σταθμεύουν οι καταστηματάρχες τα αυτοκίνητά τους, για να βάζουν πάνω στον πεζόδρομο τα τραπέζια και τις καρέκλες και σαν κανονικοί δρόμοι. Άραγε πόσοι από εμάς έχουν περάσει με το αυτοκίνητό τους από τους πεζόδρομους; Γι’ αυτό δεν χρειάζονται οι πεζόδρομοι στην Μεγαλόπολη. Τώρα για τους ποδηλατόδρομους εγώ δεν έχω δει κανέναν Μεγαλοπολίτη να κάνει τις δουλείες του με τα ποδήλατα. Αν θέλουμε τους ποδηλατόδρομους μόνο για άθληση μπορούμε να βρούμε άλλες λύσεις(π.χ. την κατασκευή ενός χώρου κατάλληλα διαμορφωμένου μόνο για ποδήλατα ή ενός αθλητικού πολυχώρου). Οι μονοδρομήσεις, μαζί με τους πεζόδρομους, θα αποσυμφορήσουν το κέντρο, αλλά θα έχουμε συμφόρηση στους υπόλοιπους δρόμους. Φανταστείτε πόσα ατυχήματα θα έχουμε αν γίνουν νέοι πεζόδρομοι, νέες μονοδρομήσεις και ποδηλατόδρομοι. Πιστεύω ότι τα καταστήματα δούλευαν καλύτερα πριν γίνουν οι υπάρχοντες πεζόδρομοι, γιατί περνώντας με τα οχήματα ο κόσμος έβλεπε τα μαγαζιά και μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Καλύτερα αντί για πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και μονοδρομήσεις να δοθούν κάποια χρήματα για μελέτη και τοποθέτηση φαναριών σε κάποια πολύ καίρια σημεία. Επίσης προτείνω: α) την δημιουργία πεζοδρομίων σε ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους, β) την επέκταση της τηλεθέρμανσης σε ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο σε ορισμένα σπίτια των εκάστοτε ψηφοφόρων ή των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων και με μηδενικά τέλη, γ) την ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων της πόλης, δ) την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης και όχι των αλλοδαπών ή των Καλαματιανών, ε) τον φωτισμό ολόκληρης της πόλης και ζ) την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών της πόλης μας.

 4. Αυτή είναι η απάντηση στο παραπάνω δημοσίευμα. Η Μεγαλόπολη δεν έχει ανάγκη ούτε από πεζόδρομους, ούτε από ποδηλατόδρομους, ούτε και από μονοδρομήσεις. Εγώ προτείνω την κατάργηση και των υπαρχόντων πεζόδρομων και την δημιουργία και πάλι των δρόμων που υπήρχαν. Πριν τη δημιουργία των πεζόδρομων το κέντρο δεν ήταν πότε συμφορημένο γιατί τα οχήματα είχαν και άλλη διέξοδο και δεν γινόταν αυτός ο χαμός που γίνεται σήμερα. Από όσο βλέπω εγώ, από την πρώτη μέρα που παραδόθηκαν οι πεζόδρομοι δεν χρησιμοποιούνται για τον λόγο που φτιάχτηκαν, αλλά για να σταθμεύουν οι καταστηματάρχες τα αυτοκίνητά τους, για να βάζουν πάνω στον πεζόδρομο τα τραπέζια και τις καρέκλες και σαν κανονικοί δρόμοι. Άραγε πόσοι από εμάς έχουν περάσει με το αυτοκίνητό τους από τους πεζόδρομους; Γι’ αυτό δεν χρειάζονται οι πεζόδρομοι στην Μεγαλόπολη. Τώρα για τους ποδηλατόδρομους εγώ δεν έχω δει κανέναν Μεγαλοπολίτη να κάνει τις δουλείες του με τα ποδήλατα. Αν θέλουμε τους ποδηλατόδρομους μόνο για άθληση μπορούμε να βρούμε άλλες λύσεις(π.χ. την κατασκευή ενός χώρου κατάλληλα διαμορφωμένου μόνο για ποδήλατα ή ενός αθλητικού πολυχώρου). Οι μονοδρομήσεις, μαζί με τους πεζόδρομους, θα αποσυμφορήσουν το κέντρο, αλλά θα έχουμε συμφόρηση στους υπόλοιπους δρόμους. Φανταστείτε πόσα ατυχήματα θα έχουμε αν γίνουν νέοι πεζόδρομοι, νέες μονοδρομήσεις και ποδηλατόδρομοι. Πιστεύω ότι τα καταστήματα δούλευαν καλύτερα πριν γίνουν οι υπάρχοντες πεζόδρομοι, γιατί περνώντας με τα οχήματα ο κόσμος έβλεπε τα μαγαζιά και μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Καλύτερα αντί για πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και μονοδρομήσεις να δοθούν κάποια χρήματα για μελέτη και τοποθέτηση φαναριών σε κάποια πολύ καίρια σημεία. Επίσης προτείνω: α) την δημιουργία πεζοδρομίων σε ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους, β) την επέκταση της τηλεθέρμανσης σε ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο σε ορισμένα σπίτια των εκάστοτε ψηφοφόρων ή των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων και με μηδενικά τέλη, γ) την ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων της πόλης, δ) την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης και όχι των αλλοδαπών ή των Καλαματιανών, ε) τον φωτισμό ολόκληρης της πόλης και ζ) την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών της πόλης μας.

 5. Εχετε ξεφυγει τελειως….τα πεζοδρομια μας μαρανανε και οι ποδηλατοδρομοι. Ξεχνατε τελειως οτι η πολη ειναι τοσο μικρη και φυσικα το να παρκαρεις παντου και ευκολα ,ειναι ιδανικο για επαγγελματιες και πολιτες. Ξεχνα κανεις το παραδειγμα της γειτονικης Τριπολης που οπου εγιναν πεζοδρομησεις νεκρωσαν τα παντα. Δε μας φτανει η κριση και οι μειωμενες πωλησεις προσπαθουμε να βαλουμε και αλλους μπελαδες. Οσο για τους ποδηλατοδρομους ειναι για γελια και να το σκεφτει κανεις….υπαρχουν τοσα μερη περιξ της πολης για να απολαυσει κανεις το ποδηλατο του που η δημιουργια ποδηλατοδρομων μονο μπελαδες θα εφερνε(συμφωνω και με τον προλαλησαντα οτι δε κανει κανεις τις δουλειες με ποδηλατο) Η κινηση με τα ποδια και η ευκολη σταθμευση ειναι η λυση , ολα τα υπολοιπα απλα αμπελοφιλοσοφιες.

 6. Εχετε ξεφυγει τελειως….τα πεζοδρομια μας μαρανανε και οι ποδηλατοδρομοι. Ξεχνατε τελειως οτι η πολη ειναι τοσο μικρη και φυσικα το να παρκαρεις παντου και ευκολα ,ειναι ιδανικο για επαγγελματιες και πολιτες. Ξεχνα κανεις το παραδειγμα της γειτονικης Τριπολης που οπου εγιναν πεζοδρομησεις νεκρωσαν τα παντα. Δε μας φτανει η κριση και οι μειωμενες πωλησεις προσπαθουμε να βαλουμε και αλλους μπελαδες. Οσο για τους ποδηλατοδρομους ειναι για γελια και να το σκεφτει κανεις….υπαρχουν τοσα μερη περιξ της πολης για να απολαυσει κανεις το ποδηλατο του που η δημιουργια ποδηλατοδρομων μονο μπελαδες θα εφερνε(συμφωνω και με τον προλαλησαντα οτι δε κανει κανεις τις δουλειες με ποδηλατο) Η κινηση με τα ποδια και η ευκολη σταθμευση ειναι η λυση , ολα τα υπολοιπα απλα αμπελοφιλοσοφιες.

 7. Εχετε ξεφυγει τελειως….τα πεζοδρομια μας μαρανανε και οι ποδηλατοδρομοι. Ξεχνατε τελειως οτι η πολη ειναι τοσο μικρη και φυσικα το να παρκαρεις παντου και ευκολα ,ειναι ιδανικο για επαγγελματιες και πολιτες. Ξεχνα κανεις το παραδειγμα της γειτονικης Τριπολης που οπου εγιναν πεζοδρομησεις νεκρωσαν τα παντα. Δε μας φτανει η κριση και οι μειωμενες πωλησεις προσπαθουμε να βαλουμε και αλλους μπελαδες. Οσο για τους ποδηλατοδρομους ειναι για γελια και να το σκεφτει κανεις….υπαρχουν τοσα μερη περιξ της πολης για να απολαυσει κανεις το ποδηλατο του που η δημιουργια ποδηλατοδρομων μονο μπελαδες θα εφερνε(συμφωνω και με τον προλαλησαντα οτι δε κανει κανεις τις δουλειες με ποδηλατο) Η κινηση με τα ποδια και η ευκολη σταθμευση ειναι η λυση , ολα τα υπολοιπα απλα αμπελοφιλοσοφιες.

 8. Εχετε ξεφυγει τελειως….τα πεζοδρομια μας μαρανανε και οι ποδηλατοδρομοι. Ξεχνατε τελειως οτι η πολη ειναι τοσο μικρη και φυσικα το να παρκαρεις παντου και ευκολα ,ειναι ιδανικο για επαγγελματιες και πολιτες. Ξεχνα κανεις το παραδειγμα της γειτονικης Τριπολης που οπου εγιναν πεζοδρομησεις νεκρωσαν τα παντα. Δε μας φτανει η κριση και οι μειωμενες πωλησεις προσπαθουμε να βαλουμε και αλλους μπελαδες. Οσο για τους ποδηλατοδρομους ειναι για γελια και να το σκεφτει κανεις….υπαρχουν τοσα μερη περιξ της πολης για να απολαυσει κανεις το ποδηλατο του που η δημιουργια ποδηλατοδρομων μονο μπελαδες θα εφερνε(συμφωνω και με τον προλαλησαντα οτι δε κανει κανεις τις δουλειες με ποδηλατο) Η κινηση με τα ποδια και η ευκολη σταθμευση ειναι η λυση , ολα τα υπολοιπα απλα αμπελοφιλοσοφιες.

 9. Ήλπιζα πως το θέμα θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου στην πόλη, έστω και διαδικτυακού. Δυστυχώς μόνο ένας μπήκε στον κόπο να γράψει κάτι. Έστω.

  Κάποιες επισημάνσεις-ενστάσεις για τα όσα έγραψε παραπάνω ο φίλος Δημήτρης.
  Αρχικά θα ήθελα να διευκρινίσω, για όσους δεν κατάλαβαν, πως ο παραπάνω σχολιασμός μου δεν αφορούσε το τι πρέπει να γίνει στην Μεγαλόπολη, αλλά το τι ΔΕΝ πρόκειται να γίνει στην Μεγαλόπολη και γιατί.
  Χαίρομαι λοιπόν που ο Δημήτρης με τα όσα αναφέρει επιβεβαίωσε πλήρως τις σκέψεις μου και έτσι τώρα είμαι ακόμη πιο σίγουρος πως δεν είμαι τρελός, ούτε φαντάζομαι πράγματα και καταστάσεις.
  Δυστυχώς όμως δεν τεκμηριώνει επαρκώς τις προτάσεις του και αυτό εμένα προσωπικά μου δημιούργησε ένα σορό απορίες.
  Θέλω να του επισημάνω πως το σκεπτικό του για ορισμένα ζητήματα έχει τεθεί σε λανθασμένες βάσεις. Για παράδειγμα, υιοθετώντας κι εγώ τον λανθασμένο αυτό τρόπο σκέψης, του απαντώ με την σειρά μου πως ούτε οι φωτεινοί σηματοδότες χρειάζονται στην Μεγαλόπολη γιατί θα παραβιάζονται. Εδώ παραβιάζονται για πλάκα τα στοπ και οι μονόδρομοι. ‘Έπειτα στην Μεγαλόπολη δεν είχαμε φωτεινούς σηματοδότες όλα τα προηγούμενα χρόνια επομένως γιατί να αποκτήσουμε τώρα, άσε δε που θα αυξηθούν και τα ατυχήματα. Ούτε επιπλέον πεζοδρόμια χρειάζονται στην Μεγαλόπολη γιατί θα βάζουν πάνω σε αυτά τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια τους οι περίοικοι.
  Βασικά καλό θα είναι όποιος μπαίνει στον κόπο να εκφραστεί δημοσίως να φροντίζει να ενημερώνεται επαρκώς ούτως ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες και οι παρεξηγήσεις. Βάση της νομοθεσίας κοινόχρηστων χώρων και το Aριθμ. 3046/304/30-1/3-2-1989 (ΦΕΚ 59 Δ’): Κτιριοδομικός Κανονισμός, στο άρθρο 24 παράγραφος 2.1 αναφέρεται ρητώς πως
  ”Υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων μπροστά στα οποία βρίσκονται”
  Με λίγα λόγια όποιος θέλει να κατασκευαστούν πεζοδρόμια σε όλη την πόλη από την εκάστοτε δημοτική αρχή, Ο.Τ.Α κτλ. να ξέρει πως θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη (πέραν των δημοτικών τελών τα οποία ήδη καταβάλει), ο τσάμπας πέθανε. Ο δήμος στο φτιάχνει εσύ το πληρώνεις, όπως ορίζει και η παράγραφος 2.4 του ίδιου άρθρου.
  Προς ενημέρωση οι ποδηλατόδρομοι πουθενά και από κανέναν κανονισμό, διάταξη κ.α δεν εκλαμβάνονται ως χώροι άθλησης. Εμπίπτουν μάλιστα στις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ενώ αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στα μαθήματα πολεοδομίας τα οποία διδάσκονται στις ανώτατες πολυτεχνικές σχολές.
  Ο ισχυρισμός “εγώ δεν έχω δει κανέναν Μεγαλοπολίτη να κάνει τις δουλείες του με τα ποδήλατα” δεν αποτελεί επιχείρημα, γιατί έρχομαι εγώ αντίστοιχα και ισχυρίζομαι πως έχω δει ένα σορό Μεγαλοπολίτες να μετακινούνται με ποδήλατο. Έπειτα είναι λίγο παράλογο να ισχυρίζεται κάποιος πως δεν πολυ-κυκλοφορούν ποδήλατα σε μια πόλη η οποία ΔΕΝ διαθέτει ούτε έναν ποδηλατόδρομο, πόσο μάλλον όταν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο είναι γνωστό πως η μη ύπαρξη ποδηλατοδρόμων στις πόλεις αποτελεί και τον νούμερο ένα ανασταλτικό παράγοντα για την χρήση του ποδηλάτου.
  Πάντως με την ίδια λογική, εγώ δεν έχω δει ανθρώπους να κυκλοφορούν με αναπηρικά αμαξίδια στην Μεγαλόπολη επομένως ούτε ράμπες και σχετικές υποδομές χρειάζονται στην Μεγαλόπολη και αν βρεθεί κανένας συμπολίτης μας σε αυτή την δυσάρεστη θέση ε τότε ας κόψει τον λαιμό του, εμείς είμαστε υγιείς και έχουμε τα πόδια μας, δεν μας αφορά.
  Τώρα αν κάποιοι εστιάζουν αποκλειστικά στο κόστος των ποδηλατοδρόμων νομίζω πως την κατάλληλη απάντηση την έχει δώσει ο κύριος Θάνος Βλαστός (καθηγητής ΕΜΠ) και η οποία καταδεικνύει και το μέγεθος της γενικότερης κατάντιας μας ως έθνους. ” Αν ζούσαμε στην Ελβετία,ο ποδηλατόδρομος θα κόστιζε ελάχιστα, θα σχεδιάζαμε απλώς μια λευκή γραμμή και όλοι θα τον σέβονταν”
  ” τα καταστήματα δούλευαν καλύτερα πριν γίνουν οι υπάρχοντες πεζόδρομοι, γιατί περνώντας με τα οχήματα ο κόσμος έβλεπε τα μαγαζιά και μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Καλύτερα”
  !!!!!!!
  Ασχολίαστο, το αφήνω για τις επιτροπές (εγχώριες και μη) που συντάσσουν τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας και για τις απανταχού και κάθε είδους σχολές οδηγών.
  Και έρχομαι στις κυριότερες απορίες.
  Δεν θα αναφερθώ σε πόλεις χωρών του εξωτερικού (και φτωχότερες από την Ελλάδα π.χ Λετονία κ.α) για να μην βάλουμε τα κλάματα, θα σταθώ σε διπλανές μας πόλεις. Ρωτώ λοιπόν τον φίλο Δημήτρη να μας απαντήσει, κατά την γνώμη του τι ακριβώς είναι οι Καλαματιανοί και οι Τριπολιτσιώτες που φτιάχνουν σήμερα πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους, μήπως ηλίθιοι; Αφού με αυτό τον τρόπο καταστούν τις πόλεις τους δύσχρηστες και μάλλον αποκρουστικές. Επίσης θα ήθελα να μας δώσει και μια εξήγηση στο εξής φαινόμενο. Εφόσον η Μεγαλόπολη όπως είναι σήμερα (και ιδιαίτερα όπως ήταν πριν τους δύο πεζόδρομους ) είναι χρηστική και ελκυστική, μπορεί να μας εξηγήσει πως γίνεται οι Μεγαλοπολίτες να προτιμούν (ουκ ολίγες φορές) την Τρίπολη ή την Καλαμάτα για να κάνουν τα ψώνια ή τις βόλτες τους, ενώ αντίστοιχα ουδείς Τριπολιτσιώτης ή Καλαματιανός να προτιμά την Μεγαλόπολη για τα ψώνια και τις βόλτες του;
  Επίσης τι εξήγηση δίνει στο γεγονός πως η πλειοψηφία των νέων της Μεγαλόπολης θέλει να φύγει και να ζήσει αλλού οριστικά; Τι εξήγηση δίνει στο γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των νέων που έφυγαν από την Μεγαλόπολη δεν επέστρεψε ξανά σε αυτή ούτε καν το σκέφτεται; Και μη μου πει για τις θέσεις εργασίας γιατί αυτό δεν ισχύει πάντα, αλλά ακόμη και να το πει φαίνεται ξεκάθαρα πως κάτι δεν έγινε σωστά στην Μεγαλόπολη. Γιατί πέρα από την ΔΕΗ, τι υπήρξε; Και το χειρότερο τι διαφορετικό επεδίωξε, διεκδίκησε και απαίτησε από τους αρμόδιους φορείς η τοπική κοινωνία πάνω στο θέμα θέσεις εργασίας; Πέρα από έναν διορισμό στην ΔΕΗ τίποτε άλλο προφανώς.
  Θα μπορούσε να αναπτύξει λίγο το (δ) που έγραψε παραπάνω και το οποίο κατά την γνώμη μου είναι εντελώς γενικό και ασαφές, τι θα πει ” δ) την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης και όχι των αλλοδαπών ή των Καλαματιανών”
  Ποιος να δημιουργήσει θέσεις εργασίας (και μόνιμες μάλιστα) σε ποιον τομέα και που;
  Ο δήμαρχος μήπως; Δεν είναι αρμοδιότητα κανενός δημάρχου και κανενός δημόσιου λειτουργού γενικότερα η δημιουργία θέσεων εργασίας, αυτό το καθορίζουν η οικονομία και οι επιχειρήσεις. Μήπως μιλάμε για την ΔΕΗ; Αν ναι, ΔΕΗ τέλος αγαπητέ Δημήτρη. Δεν άκουσες τίποτα για το σχέδιο διχοτόμησης και πώλησης της εταιρίας το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή σύντομα; Έπειτα πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στην Μεγαλόπολη πλέον, για πόσα χρόνια ακόμη επαρκούν; Τέλος των κοιτασμάτων σημαίνει αυτομάτως και δραστική μείωση προσωπικού και θέσεων εργασίας. Το ”εργασία μόνο σε ντόπιους” τι είναι πάλι κάτι σαν ”Μεγαλοπολίτικη αυγή” ας πούμε; Εφόσον ο αλλοδαπός (για τους νόμιμους μιλάμε πάντα) και ο Καλαματιανός κατοικεί και καταναλώνει στην Μεγαλόπολη δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα, έχουμε κάνει τόσο “ελκυστική” την Μεγαλόπολη οι Μεγαλοπολίτες που ούτε οι ίδιοι δεν θέλουμε να κατοικούμε σε αυτή, πόσο μάλλον οι ξένοι.

 10. Ήλπιζα πως το θέμα θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου στην πόλη, έστω και διαδικτυακού. Δυστυχώς μόνο ένας μπήκε στον κόπο να γράψει κάτι. Έστω.

  Κάποιες επισημάνσεις-ενστάσεις για τα όσα έγραψε παραπάνω ο φίλος Δημήτρης.
  Αρχικά θα ήθελα να διευκρινίσω, για όσους δεν κατάλαβαν, πως ο παραπάνω σχολιασμός μου δεν αφορούσε το τι πρέπει να γίνει στην Μεγαλόπολη, αλλά το τι ΔΕΝ πρόκειται να γίνει στην Μεγαλόπολη και γιατί.
  Χαίρομαι λοιπόν που ο Δημήτρης με τα όσα αναφέρει επιβεβαίωσε πλήρως τις σκέψεις μου και έτσι τώρα είμαι ακόμη πιο σίγουρος πως δεν είμαι τρελός, ούτε φαντάζομαι πράγματα και καταστάσεις.
  Δυστυχώς όμως δεν τεκμηριώνει επαρκώς τις προτάσεις του και αυτό εμένα προσωπικά μου δημιούργησε ένα σορό απορίες.
  Θέλω να του επισημάνω πως το σκεπτικό του για ορισμένα ζητήματα έχει τεθεί σε λανθασμένες βάσεις. Για παράδειγμα, υιοθετώντας κι εγώ τον λανθασμένο αυτό τρόπο σκέψης, του απαντώ με την σειρά μου πως ούτε οι φωτεινοί σηματοδότες χρειάζονται στην Μεγαλόπολη γιατί θα παραβιάζονται. Εδώ παραβιάζονται για πλάκα τα στοπ και οι μονόδρομοι. ‘Έπειτα στην Μεγαλόπολη δεν είχαμε φωτεινούς σηματοδότες όλα τα προηγούμενα χρόνια επομένως γιατί να αποκτήσουμε τώρα, άσε δε που θα αυξηθούν και τα ατυχήματα. Ούτε επιπλέον πεζοδρόμια χρειάζονται στην Μεγαλόπολη γιατί θα βάζουν πάνω σε αυτά τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια τους οι περίοικοι.
  Βασικά καλό θα είναι όποιος μπαίνει στον κόπο να εκφραστεί δημοσίως να φροντίζει να ενημερώνεται επαρκώς ούτως ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες και οι παρεξηγήσεις. Βάση της νομοθεσίας κοινόχρηστων χώρων και το Aριθμ. 3046/304/30-1/3-2-1989 (ΦΕΚ 59 Δ’): Κτιριοδομικός Κανονισμός, στο άρθρο 24 παράγραφος 2.1 αναφέρεται ρητώς πως
  ”Υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων μπροστά στα οποία βρίσκονται”
  Με λίγα λόγια όποιος θέλει να κατασκευαστούν πεζοδρόμια σε όλη την πόλη από την εκάστοτε δημοτική αρχή, Ο.Τ.Α κτλ. να ξέρει πως θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη (πέραν των δημοτικών τελών τα οποία ήδη καταβάλει), ο τσάμπας πέθανε. Ο δήμος στο φτιάχνει εσύ το πληρώνεις, όπως ορίζει και η παράγραφος 2.4 του ίδιου άρθρου.
  Προς ενημέρωση οι ποδηλατόδρομοι πουθενά και από κανέναν κανονισμό, διάταξη κ.α δεν εκλαμβάνονται ως χώροι άθλησης. Εμπίπτουν μάλιστα στις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ενώ αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στα μαθήματα πολεοδομίας τα οποία διδάσκονται στις ανώτατες πολυτεχνικές σχολές.
  Ο ισχυρισμός “εγώ δεν έχω δει κανέναν Μεγαλοπολίτη να κάνει τις δουλείες του με τα ποδήλατα” δεν αποτελεί επιχείρημα, γιατί έρχομαι εγώ αντίστοιχα και ισχυρίζομαι πως έχω δει ένα σορό Μεγαλοπολίτες να μετακινούνται με ποδήλατο. Έπειτα είναι λίγο παράλογο να ισχυρίζεται κάποιος πως δεν πολυ-κυκλοφορούν ποδήλατα σε μια πόλη η οποία ΔΕΝ διαθέτει ούτε έναν ποδηλατόδρομο, πόσο μάλλον όταν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο είναι γνωστό πως η μη ύπαρξη ποδηλατοδρόμων στις πόλεις αποτελεί και τον νούμερο ένα ανασταλτικό παράγοντα για την χρήση του ποδηλάτου.
  Πάντως με την ίδια λογική, εγώ δεν έχω δει ανθρώπους να κυκλοφορούν με αναπηρικά αμαξίδια στην Μεγαλόπολη επομένως ούτε ράμπες και σχετικές υποδομές χρειάζονται στην Μεγαλόπολη και αν βρεθεί κανένας συμπολίτης μας σε αυτή την δυσάρεστη θέση ε τότε ας κόψει τον λαιμό του, εμείς είμαστε υγιείς και έχουμε τα πόδια μας, δεν μας αφορά.
  Τώρα αν κάποιοι εστιάζουν αποκλειστικά στο κόστος των ποδηλατοδρόμων νομίζω πως την κατάλληλη απάντηση την έχει δώσει ο κύριος Θάνος Βλαστός (καθηγητής ΕΜΠ) και η οποία καταδεικνύει και το μέγεθος της γενικότερης κατάντιας μας ως έθνους. ” Αν ζούσαμε στην Ελβετία,ο ποδηλατόδρομος θα κόστιζε ελάχιστα, θα σχεδιάζαμε απλώς μια λευκή γραμμή και όλοι θα τον σέβονταν”
  ” τα καταστήματα δούλευαν καλύτερα πριν γίνουν οι υπάρχοντες πεζόδρομοι, γιατί περνώντας με τα οχήματα ο κόσμος έβλεπε τα μαγαζιά και μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Καλύτερα”
  !!!!!!!
  Ασχολίαστο, το αφήνω για τις επιτροπές (εγχώριες και μη) που συντάσσουν τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας και για τις απανταχού και κάθε είδους σχολές οδηγών.
  Και έρχομαι στις κυριότερες απορίες.
  Δεν θα αναφερθώ σε πόλεις χωρών του εξωτερικού (και φτωχότερες από την Ελλάδα π.χ Λετονία κ.α) για να μην βάλουμε τα κλάματα, θα σταθώ σε διπλανές μας πόλεις. Ρωτώ λοιπόν τον φίλο Δημήτρη να μας απαντήσει, κατά την γνώμη του τι ακριβώς είναι οι Καλαματιανοί και οι Τριπολιτσιώτες που φτιάχνουν σήμερα πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους, μήπως ηλίθιοι; Αφού με αυτό τον τρόπο καταστούν τις πόλεις τους δύσχρηστες και μάλλον αποκρουστικές. Επίσης θα ήθελα να μας δώσει και μια εξήγηση στο εξής φαινόμενο. Εφόσον η Μεγαλόπολη όπως είναι σήμερα (και ιδιαίτερα όπως ήταν πριν τους δύο πεζόδρομους ) είναι χρηστική και ελκυστική, μπορεί να μας εξηγήσει πως γίνεται οι Μεγαλοπολίτες να προτιμούν (ουκ ολίγες φορές) την Τρίπολη ή την Καλαμάτα για να κάνουν τα ψώνια ή τις βόλτες τους, ενώ αντίστοιχα ουδείς Τριπολιτσιώτης ή Καλαματιανός να προτιμά την Μεγαλόπολη για τα ψώνια και τις βόλτες του;
  Επίσης τι εξήγηση δίνει στο γεγονός πως η πλειοψηφία των νέων της Μεγαλόπολης θέλει να φύγει και να ζήσει αλλού οριστικά; Τι εξήγηση δίνει στο γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των νέων που έφυγαν από την Μεγαλόπολη δεν επέστρεψε ξανά σε αυτή ούτε καν το σκέφτεται; Και μη μου πει για τις θέσεις εργασίας γιατί αυτό δεν ισχύει πάντα, αλλά ακόμη και να το πει φαίνεται ξεκάθαρα πως κάτι δεν έγινε σωστά στην Μεγαλόπολη. Γιατί πέρα από την ΔΕΗ, τι υπήρξε; Και το χειρότερο τι διαφορετικό επεδίωξε, διεκδίκησε και απαίτησε από τους αρμόδιους φορείς η τοπική κοινωνία πάνω στο θέμα θέσεις εργασίας; Πέρα από έναν διορισμό στην ΔΕΗ τίποτε άλλο προφανώς.
  Θα μπορούσε να αναπτύξει λίγο το (δ) που έγραψε παραπάνω και το οποίο κατά την γνώμη μου είναι εντελώς γενικό και ασαφές, τι θα πει ” δ) την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης και όχι των αλλοδαπών ή των Καλαματιανών”
  Ποιος να δημιουργήσει θέσεις εργασίας (και μόνιμες μάλιστα) σε ποιον τομέα και που;
  Ο δήμαρχος μήπως; Δεν είναι αρμοδιότητα κανενός δημάρχου και κανενός δημόσιου λειτουργού γενικότερα η δημιουργία θέσεων εργασίας, αυτό το καθορίζουν η οικονομία και οι επιχειρήσεις. Μήπως μιλάμε για την ΔΕΗ; Αν ναι, ΔΕΗ τέλος αγαπητέ Δημήτρη. Δεν άκουσες τίποτα για το σχέδιο διχοτόμησης και πώλησης της εταιρίας το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή σύντομα; Έπειτα πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στην Μεγαλόπολη πλέον, για πόσα χρόνια ακόμη επαρκούν; Τέλος των κοιτασμάτων σημαίνει αυτομάτως και δραστική μείωση προσωπικού και θέσεων εργασίας. Το ”εργασία μόνο σε ντόπιους” τι είναι πάλι κάτι σαν ”Μεγαλοπολίτικη αυγή” ας πούμε; Εφόσον ο αλλοδαπός (για τους νόμιμους μιλάμε πάντα) και ο Καλαματιανός κατοικεί και καταναλώνει στην Μεγαλόπολη δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα, έχουμε κάνει τόσο “ελκυστική” την Μεγαλόπολη οι Μεγαλοπολίτες που ούτε οι ίδιοι δεν θέλουμε να κατοικούμε σε αυτή, πόσο μάλλον οι ξένοι.

 11. Ήλπιζα πως το θέμα θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου στην πόλη, έστω και διαδικτυακού. Δυστυχώς μόνο ένας μπήκε στον κόπο να γράψει κάτι. Έστω.

  Κάποιες επισημάνσεις-ενστάσεις για τα όσα έγραψε παραπάνω ο φίλος Δημήτρης.
  Αρχικά θα ήθελα να διευκρινίσω, για όσους δεν κατάλαβαν, πως ο παραπάνω σχολιασμός μου δεν αφορούσε το τι πρέπει να γίνει στην Μεγαλόπολη, αλλά το τι ΔΕΝ πρόκειται να γίνει στην Μεγαλόπολη και γιατί.
  Χαίρομαι λοιπόν που ο Δημήτρης με τα όσα αναφέρει επιβεβαίωσε πλήρως τις σκέψεις μου και έτσι τώρα είμαι ακόμη πιο σίγουρος πως δεν είμαι τρελός, ούτε φαντάζομαι πράγματα και καταστάσεις.
  Δυστυχώς όμως δεν τεκμηριώνει επαρκώς τις προτάσεις του και αυτό εμένα προσωπικά μου δημιούργησε ένα σορό απορίες.
  Θέλω να του επισημάνω πως το σκεπτικό του για ορισμένα ζητήματα έχει τεθεί σε λανθασμένες βάσεις. Για παράδειγμα, υιοθετώντας κι εγώ τον λανθασμένο αυτό τρόπο σκέψης, του απαντώ με την σειρά μου πως ούτε οι φωτεινοί σηματοδότες χρειάζονται στην Μεγαλόπολη γιατί θα παραβιάζονται. Εδώ παραβιάζονται για πλάκα τα στοπ και οι μονόδρομοι. ‘Έπειτα στην Μεγαλόπολη δεν είχαμε φωτεινούς σηματοδότες όλα τα προηγούμενα χρόνια επομένως γιατί να αποκτήσουμε τώρα, άσε δε που θα αυξηθούν και τα ατυχήματα. Ούτε επιπλέον πεζοδρόμια χρειάζονται στην Μεγαλόπολη γιατί θα βάζουν πάνω σε αυτά τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια τους οι περίοικοι.
  Βασικά καλό θα είναι όποιος μπαίνει στον κόπο να εκφραστεί δημοσίως να φροντίζει να ενημερώνεται επαρκώς ούτως ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες και οι παρεξηγήσεις. Βάση της νομοθεσίας κοινόχρηστων χώρων και το Aριθμ. 3046/304/30-1/3-2-1989 (ΦΕΚ 59 Δ’): Κτιριοδομικός Κανονισμός, στο άρθρο 24 παράγραφος 2.1 αναφέρεται ρητώς πως
  ”Υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων μπροστά στα οποία βρίσκονται”
  Με λίγα λόγια όποιος θέλει να κατασκευαστούν πεζοδρόμια σε όλη την πόλη από την εκάστοτε δημοτική αρχή, Ο.Τ.Α κτλ. να ξέρει πως θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη (πέραν των δημοτικών τελών τα οποία ήδη καταβάλει), ο τσάμπας πέθανε. Ο δήμος στο φτιάχνει εσύ το πληρώνεις, όπως ορίζει και η παράγραφος 2.4 του ίδιου άρθρου.
  Προς ενημέρωση οι ποδηλατόδρομοι πουθενά και από κανέναν κανονισμό, διάταξη κ.α δεν εκλαμβάνονται ως χώροι άθλησης. Εμπίπτουν μάλιστα στις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ενώ αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στα μαθήματα πολεοδομίας τα οποία διδάσκονται στις ανώτατες πολυτεχνικές σχολές.
  Ο ισχυρισμός “εγώ δεν έχω δει κανέναν Μεγαλοπολίτη να κάνει τις δουλείες του με τα ποδήλατα” δεν αποτελεί επιχείρημα, γιατί έρχομαι εγώ αντίστοιχα και ισχυρίζομαι πως έχω δει ένα σορό Μεγαλοπολίτες να μετακινούνται με ποδήλατο. Έπειτα είναι λίγο παράλογο να ισχυρίζεται κάποιος πως δεν πολυ-κυκλοφορούν ποδήλατα σε μια πόλη η οποία ΔΕΝ διαθέτει ούτε έναν ποδηλατόδρομο, πόσο μάλλον όταν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο είναι γνωστό πως η μη ύπαρξη ποδηλατοδρόμων στις πόλεις αποτελεί και τον νούμερο ένα ανασταλτικό παράγοντα για την χρήση του ποδηλάτου.
  Πάντως με την ίδια λογική, εγώ δεν έχω δει ανθρώπους να κυκλοφορούν με αναπηρικά αμαξίδια στην Μεγαλόπολη επομένως ούτε ράμπες και σχετικές υποδομές χρειάζονται στην Μεγαλόπολη και αν βρεθεί κανένας συμπολίτης μας σε αυτή την δυσάρεστη θέση ε τότε ας κόψει τον λαιμό του, εμείς είμαστε υγιείς και έχουμε τα πόδια μας, δεν μας αφορά.
  Τώρα αν κάποιοι εστιάζουν αποκλειστικά στο κόστος των ποδηλατοδρόμων νομίζω πως την κατάλληλη απάντηση την έχει δώσει ο κύριος Θάνος Βλαστός (καθηγητής ΕΜΠ) και η οποία καταδεικνύει και το μέγεθος της γενικότερης κατάντιας μας ως έθνους. ” Αν ζούσαμε στην Ελβετία,ο ποδηλατόδρομος θα κόστιζε ελάχιστα, θα σχεδιάζαμε απλώς μια λευκή γραμμή και όλοι θα τον σέβονταν”
  ” τα καταστήματα δούλευαν καλύτερα πριν γίνουν οι υπάρχοντες πεζόδρομοι, γιατί περνώντας με τα οχήματα ο κόσμος έβλεπε τα μαγαζιά και μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Καλύτερα”
  !!!!!!!
  Ασχολίαστο, το αφήνω για τις επιτροπές (εγχώριες και μη) που συντάσσουν τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας και για τις απανταχού και κάθε είδους σχολές οδηγών.
  Και έρχομαι στις κυριότερες απορίες.
  Δεν θα αναφερθώ σε πόλεις χωρών του εξωτερικού (και φτωχότερες από την Ελλάδα π.χ Λετονία κ.α) για να μην βάλουμε τα κλάματα, θα σταθώ σε διπλανές μας πόλεις. Ρωτώ λοιπόν τον φίλο Δημήτρη να μας απαντήσει, κατά την γνώμη του τι ακριβώς είναι οι Καλαματιανοί και οι Τριπολιτσιώτες που φτιάχνουν σήμερα πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους, μήπως ηλίθιοι; Αφού με αυτό τον τρόπο καταστούν τις πόλεις τους δύσχρηστες και μάλλον αποκρουστικές. Επίσης θα ήθελα να μας δώσει και μια εξήγηση στο εξής φαινόμενο. Εφόσον η Μεγαλόπολη όπως είναι σήμερα (και ιδιαίτερα όπως ήταν πριν τους δύο πεζόδρομους ) είναι χρηστική και ελκυστική, μπορεί να μας εξηγήσει πως γίνεται οι Μεγαλοπολίτες να προτιμούν (ουκ ολίγες φορές) την Τρίπολη ή την Καλαμάτα για να κάνουν τα ψώνια ή τις βόλτες τους, ενώ αντίστοιχα ουδείς Τριπολιτσιώτης ή Καλαματιανός να προτιμά την Μεγαλόπολη για τα ψώνια και τις βόλτες του;
  Επίσης τι εξήγηση δίνει στο γεγονός πως η πλειοψηφία των νέων της Μεγαλόπολης θέλει να φύγει και να ζήσει αλλού οριστικά; Τι εξήγηση δίνει στο γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των νέων που έφυγαν από την Μεγαλόπολη δεν επέστρεψε ξανά σε αυτή ούτε καν το σκέφτεται; Και μη μου πει για τις θέσεις εργασίας γιατί αυτό δεν ισχύει πάντα, αλλά ακόμη και να το πει φαίνεται ξεκάθαρα πως κάτι δεν έγινε σωστά στην Μεγαλόπολη. Γιατί πέρα από την ΔΕΗ, τι υπήρξε; Και το χειρότερο τι διαφορετικό επεδίωξε, διεκδίκησε και απαίτησε από τους αρμόδιους φορείς η τοπική κοινωνία πάνω στο θέμα θέσεις εργασίας; Πέρα από έναν διορισμό στην ΔΕΗ τίποτε άλλο προφανώς.
  Θα μπορούσε να αναπτύξει λίγο το (δ) που έγραψε παραπάνω και το οποίο κατά την γνώμη μου είναι εντελώς γενικό και ασαφές, τι θα πει ” δ) την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης και όχι των αλλοδαπών ή των Καλαματιανών”
  Ποιος να δημιουργήσει θέσεις εργασίας (και μόνιμες μάλιστα) σε ποιον τομέα και που;
  Ο δήμαρχος μήπως; Δεν είναι αρμοδιότητα κανενός δημάρχου και κανενός δημόσιου λειτουργού γενικότερα η δημιουργία θέσεων εργασίας, αυτό το καθορίζουν η οικονομία και οι επιχειρήσεις. Μήπως μιλάμε για την ΔΕΗ; Αν ναι, ΔΕΗ τέλος αγαπητέ Δημήτρη. Δεν άκουσες τίποτα για το σχέδιο διχοτόμησης και πώλησης της εταιρίας το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή σύντομα; Έπειτα πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στην Μεγαλόπολη πλέον, για πόσα χρόνια ακόμη επαρκούν; Τέλος των κοιτασμάτων σημαίνει αυτομάτως και δραστική μείωση προσωπικού και θέσεων εργασίας. Το ”εργασία μόνο σε ντόπιους” τι είναι πάλι κάτι σαν ”Μεγαλοπολίτικη αυγή” ας πούμε; Εφόσον ο αλλοδαπός (για τους νόμιμους μιλάμε πάντα) και ο Καλαματιανός κατοικεί και καταναλώνει στην Μεγαλόπολη δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα, έχουμε κάνει τόσο “ελκυστική” την Μεγαλόπολη οι Μεγαλοπολίτες που ούτε οι ίδιοι δεν θέλουμε να κατοικούμε σε αυτή, πόσο μάλλον οι ξένοι.

 12. Ήλπιζα πως το θέμα θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου στην πόλη, έστω και διαδικτυακού. Δυστυχώς μόνο ένας μπήκε στον κόπο να γράψει κάτι. Έστω.

  Κάποιες επισημάνσεις-ενστάσεις για τα όσα έγραψε παραπάνω ο φίλος Δημήτρης.
  Αρχικά θα ήθελα να διευκρινίσω, για όσους δεν κατάλαβαν, πως ο παραπάνω σχολιασμός μου δεν αφορούσε το τι πρέπει να γίνει στην Μεγαλόπολη, αλλά το τι ΔΕΝ πρόκειται να γίνει στην Μεγαλόπολη και γιατί.
  Χαίρομαι λοιπόν που ο Δημήτρης με τα όσα αναφέρει επιβεβαίωσε πλήρως τις σκέψεις μου και έτσι τώρα είμαι ακόμη πιο σίγουρος πως δεν είμαι τρελός, ούτε φαντάζομαι πράγματα και καταστάσεις.
  Δυστυχώς όμως δεν τεκμηριώνει επαρκώς τις προτάσεις του και αυτό εμένα προσωπικά μου δημιούργησε ένα σορό απορίες.
  Θέλω να του επισημάνω πως το σκεπτικό του για ορισμένα ζητήματα έχει τεθεί σε λανθασμένες βάσεις. Για παράδειγμα, υιοθετώντας κι εγώ τον λανθασμένο αυτό τρόπο σκέψης, του απαντώ με την σειρά μου πως ούτε οι φωτεινοί σηματοδότες χρειάζονται στην Μεγαλόπολη γιατί θα παραβιάζονται. Εδώ παραβιάζονται για πλάκα τα στοπ και οι μονόδρομοι. ‘Έπειτα στην Μεγαλόπολη δεν είχαμε φωτεινούς σηματοδότες όλα τα προηγούμενα χρόνια επομένως γιατί να αποκτήσουμε τώρα, άσε δε που θα αυξηθούν και τα ατυχήματα. Ούτε επιπλέον πεζοδρόμια χρειάζονται στην Μεγαλόπολη γιατί θα βάζουν πάνω σε αυτά τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια τους οι περίοικοι.
  Βασικά καλό θα είναι όποιος μπαίνει στον κόπο να εκφραστεί δημοσίως να φροντίζει να ενημερώνεται επαρκώς ούτως ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες και οι παρεξηγήσεις. Βάση της νομοθεσίας κοινόχρηστων χώρων και το Aριθμ. 3046/304/30-1/3-2-1989 (ΦΕΚ 59 Δ’): Κτιριοδομικός Κανονισμός, στο άρθρο 24 παράγραφος 2.1 αναφέρεται ρητώς πως
  ”Υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων μπροστά στα οποία βρίσκονται”
  Με λίγα λόγια όποιος θέλει να κατασκευαστούν πεζοδρόμια σε όλη την πόλη από την εκάστοτε δημοτική αρχή, Ο.Τ.Α κτλ. να ξέρει πως θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη (πέραν των δημοτικών τελών τα οποία ήδη καταβάλει), ο τσάμπας πέθανε. Ο δήμος στο φτιάχνει εσύ το πληρώνεις, όπως ορίζει και η παράγραφος 2.4 του ίδιου άρθρου.
  Προς ενημέρωση οι ποδηλατόδρομοι πουθενά και από κανέναν κανονισμό, διάταξη κ.α δεν εκλαμβάνονται ως χώροι άθλησης. Εμπίπτουν μάλιστα στις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ενώ αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στα μαθήματα πολεοδομίας τα οποία διδάσκονται στις ανώτατες πολυτεχνικές σχολές.
  Ο ισχυρισμός “εγώ δεν έχω δει κανέναν Μεγαλοπολίτη να κάνει τις δουλείες του με τα ποδήλατα” δεν αποτελεί επιχείρημα, γιατί έρχομαι εγώ αντίστοιχα και ισχυρίζομαι πως έχω δει ένα σορό Μεγαλοπολίτες να μετακινούνται με ποδήλατο. Έπειτα είναι λίγο παράλογο να ισχυρίζεται κάποιος πως δεν πολυ-κυκλοφορούν ποδήλατα σε μια πόλη η οποία ΔΕΝ διαθέτει ούτε έναν ποδηλατόδρομο, πόσο μάλλον όταν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο είναι γνωστό πως η μη ύπαρξη ποδηλατοδρόμων στις πόλεις αποτελεί και τον νούμερο ένα ανασταλτικό παράγοντα για την χρήση του ποδηλάτου.
  Πάντως με την ίδια λογική, εγώ δεν έχω δει ανθρώπους να κυκλοφορούν με αναπηρικά αμαξίδια στην Μεγαλόπολη επομένως ούτε ράμπες και σχετικές υποδομές χρειάζονται στην Μεγαλόπολη και αν βρεθεί κανένας συμπολίτης μας σε αυτή την δυσάρεστη θέση ε τότε ας κόψει τον λαιμό του, εμείς είμαστε υγιείς και έχουμε τα πόδια μας, δεν μας αφορά.
  Τώρα αν κάποιοι εστιάζουν αποκλειστικά στο κόστος των ποδηλατοδρόμων νομίζω πως την κατάλληλη απάντηση την έχει δώσει ο κύριος Θάνος Βλαστός (καθηγητής ΕΜΠ) και η οποία καταδεικνύει και το μέγεθος της γενικότερης κατάντιας μας ως έθνους. ” Αν ζούσαμε στην Ελβετία,ο ποδηλατόδρομος θα κόστιζε ελάχιστα, θα σχεδιάζαμε απλώς μια λευκή γραμμή και όλοι θα τον σέβονταν”
  ” τα καταστήματα δούλευαν καλύτερα πριν γίνουν οι υπάρχοντες πεζόδρομοι, γιατί περνώντας με τα οχήματα ο κόσμος έβλεπε τα μαγαζιά και μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Καλύτερα”
  !!!!!!!
  Ασχολίαστο, το αφήνω για τις επιτροπές (εγχώριες και μη) που συντάσσουν τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας και για τις απανταχού και κάθε είδους σχολές οδηγών.
  Και έρχομαι στις κυριότερες απορίες.
  Δεν θα αναφερθώ σε πόλεις χωρών του εξωτερικού (και φτωχότερες από την Ελλάδα π.χ Λετονία κ.α) για να μην βάλουμε τα κλάματα, θα σταθώ σε διπλανές μας πόλεις. Ρωτώ λοιπόν τον φίλο Δημήτρη να μας απαντήσει, κατά την γνώμη του τι ακριβώς είναι οι Καλαματιανοί και οι Τριπολιτσιώτες που φτιάχνουν σήμερα πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους, μήπως ηλίθιοι; Αφού με αυτό τον τρόπο καταστούν τις πόλεις τους δύσχρηστες και μάλλον αποκρουστικές. Επίσης θα ήθελα να μας δώσει και μια εξήγηση στο εξής φαινόμενο. Εφόσον η Μεγαλόπολη όπως είναι σήμερα (και ιδιαίτερα όπως ήταν πριν τους δύο πεζόδρομους ) είναι χρηστική και ελκυστική, μπορεί να μας εξηγήσει πως γίνεται οι Μεγαλοπολίτες να προτιμούν (ουκ ολίγες φορές) την Τρίπολη ή την Καλαμάτα για να κάνουν τα ψώνια ή τις βόλτες τους, ενώ αντίστοιχα ουδείς Τριπολιτσιώτης ή Καλαματιανός να προτιμά την Μεγαλόπολη για τα ψώνια και τις βόλτες του;
  Επίσης τι εξήγηση δίνει στο γεγονός πως η πλειοψηφία των νέων της Μεγαλόπολης θέλει να φύγει και να ζήσει αλλού οριστικά; Τι εξήγηση δίνει στο γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των νέων που έφυγαν από την Μεγαλόπολη δεν επέστρεψε ξανά σε αυτή ούτε καν το σκέφτεται; Και μη μου πει για τις θέσεις εργασίας γιατί αυτό δεν ισχύει πάντα, αλλά ακόμη και να το πει φαίνεται ξεκάθαρα πως κάτι δεν έγινε σωστά στην Μεγαλόπολη. Γιατί πέρα από την ΔΕΗ, τι υπήρξε; Και το χειρότερο τι διαφορετικό επεδίωξε, διεκδίκησε και απαίτησε από τους αρμόδιους φορείς η τοπική κοινωνία πάνω στο θέμα θέσεις εργασίας; Πέρα από έναν διορισμό στην ΔΕΗ τίποτε άλλο προφανώς.
  Θα μπορούσε να αναπτύξει λίγο το (δ) που έγραψε παραπάνω και το οποίο κατά την γνώμη μου είναι εντελώς γενικό και ασαφές, τι θα πει ” δ) την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης και όχι των αλλοδαπών ή των Καλαματιανών”
  Ποιος να δημιουργήσει θέσεις εργασίας (και μόνιμες μάλιστα) σε ποιον τομέα και που;
  Ο δήμαρχος μήπως; Δεν είναι αρμοδιότητα κανενός δημάρχου και κανενός δημόσιου λειτουργού γενικότερα η δημιουργία θέσεων εργασίας, αυτό το καθορίζουν η οικονομία και οι επιχειρήσεις. Μήπως μιλάμε για την ΔΕΗ; Αν ναι, ΔΕΗ τέλος αγαπητέ Δημήτρη. Δεν άκουσες τίποτα για το σχέδιο διχοτόμησης και πώλησης της εταιρίας το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή σύντομα; Έπειτα πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στην Μεγαλόπολη πλέον, για πόσα χρόνια ακόμη επαρκούν; Τέλος των κοιτασμάτων σημαίνει αυτομάτως και δραστική μείωση προσωπικού και θέσεων εργασίας. Το ”εργασία μόνο σε ντόπιους” τι είναι πάλι κάτι σαν ”Μεγαλοπολίτικη αυγή” ας πούμε; Εφόσον ο αλλοδαπός (για τους νόμιμους μιλάμε πάντα) και ο Καλαματιανός κατοικεί και καταναλώνει στην Μεγαλόπολη δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα, έχουμε κάνει τόσο “ελκυστική” την Μεγαλόπολη οι Μεγαλοπολίτες που ούτε οι ίδιοι δεν θέλουμε να κατοικούμε σε αυτή, πόσο μάλλον οι ξένοι.

 13. δ) την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης και όχι των αλλοδαπών ή των Καλαματιανών…μα είναι δυνατόν;Τι είδους λογική είναι αυτή;
  Κάπου άκουσα ότι η ΔΕΗ (ΔΗΜΌΣΙΟ) είναι στην πόλη μας,άρα πρέπει μόνο εμείς να εργαζόμαστε εκεί , γιατί εμείς “τρώμε” τον λιγνίτη…έλα ρε,σοβαρά;τότε ρε μάγκες να την διώξουμε,να ζήσουμε και περισσότερο,αλλά τα λεφτά…πονάει ε…
  Όσοι ξέρουν την πιάτσα γνωρίζουν ότι η βρωμιά εδώ ξεκινάει έξω από την ΔΕΗ και μετά πάει μέσα…εργολάβοι,έμποροι,τα κορόιδα οι εργάτες που νομίζουν ότι τους εκτιμάνε οι καρχαρίες επειδή τους κερνάνε ένα ποτό,οι παρατρεχάμενοι των εκάστοτε δημάρχων-καλά ,ειδικά αυτούς τους ξέρουμε όλοι-είναι περίγελος,αλλά πάντα πάνε με το κεφάλι ψηλά μήπως μας ξεγελάσουν…και τόσοι άλλοι σε…μια τόσο μικρή πόλη…
  Και όσο για τους δύο-τρεις νέο χρυσαυγίτες που σε ηλικία μόνο νέοι δεν είναι (γελάει η παλιά Χ.Α. με τέτοια άτομα) τις ατάκες περί
  περηφάνιας και ψυχής να συνεχίσουν να τις λένε στα πιτσιρίκια που τους αρέσουν τα παραμυθάκια…

  y.γ.δεν ψωνίζει κανείς με το ποδήλατο…so what bro?

 14. δ) την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης και όχι των αλλοδαπών ή των Καλαματιανών…μα είναι δυνατόν;Τι είδους λογική είναι αυτή;
  Κάπου άκουσα ότι η ΔΕΗ (ΔΗΜΌΣΙΟ) είναι στην πόλη μας,άρα πρέπει μόνο εμείς να εργαζόμαστε εκεί , γιατί εμείς “τρώμε” τον λιγνίτη…έλα ρε,σοβαρά;τότε ρε μάγκες να την διώξουμε,να ζήσουμε και περισσότερο,αλλά τα λεφτά…πονάει ε…
  Όσοι ξέρουν την πιάτσα γνωρίζουν ότι η βρωμιά εδώ ξεκινάει έξω από την ΔΕΗ και μετά πάει μέσα…εργολάβοι,έμποροι,τα κορόιδα οι εργάτες που νομίζουν ότι τους εκτιμάνε οι καρχαρίες επειδή τους κερνάνε ένα ποτό,οι παρατρεχάμενοι των εκάστοτε δημάρχων-καλά ,ειδικά αυτούς τους ξέρουμε όλοι-είναι περίγελος,αλλά πάντα πάνε με το κεφάλι ψηλά μήπως μας ξεγελάσουν…και τόσοι άλλοι σε…μια τόσο μικρή πόλη…
  Και όσο για τους δύο-τρεις νέο χρυσαυγίτες που σε ηλικία μόνο νέοι δεν είναι (γελάει η παλιά Χ.Α. με τέτοια άτομα) τις ατάκες περί
  περηφάνιας και ψυχής να συνεχίσουν να τις λένε στα πιτσιρίκια που τους αρέσουν τα παραμυθάκια…

  y.γ.δεν ψωνίζει κανείς με το ποδήλατο…so what bro?

 15. δ) την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης και όχι των αλλοδαπών ή των Καλαματιανών…μα είναι δυνατόν;Τι είδους λογική είναι αυτή;
  Κάπου άκουσα ότι η ΔΕΗ (ΔΗΜΌΣΙΟ) είναι στην πόλη μας,άρα πρέπει μόνο εμείς να εργαζόμαστε εκεί , γιατί εμείς “τρώμε” τον λιγνίτη…έλα ρε,σοβαρά;τότε ρε μάγκες να την διώξουμε,να ζήσουμε και περισσότερο,αλλά τα λεφτά…πονάει ε…
  Όσοι ξέρουν την πιάτσα γνωρίζουν ότι η βρωμιά εδώ ξεκινάει έξω από την ΔΕΗ και μετά πάει μέσα…εργολάβοι,έμποροι,τα κορόιδα οι εργάτες που νομίζουν ότι τους εκτιμάνε οι καρχαρίες επειδή τους κερνάνε ένα ποτό,οι παρατρεχάμενοι των εκάστοτε δημάρχων-καλά ,ειδικά αυτούς τους ξέρουμε όλοι-είναι περίγελος,αλλά πάντα πάνε με το κεφάλι ψηλά μήπως μας ξεγελάσουν…και τόσοι άλλοι σε…μια τόσο μικρή πόλη…
  Και όσο για τους δύο-τρεις νέο χρυσαυγίτες που σε ηλικία μόνο νέοι δεν είναι (γελάει η παλιά Χ.Α. με τέτοια άτομα) τις ατάκες περί
  περηφάνιας και ψυχής να συνεχίσουν να τις λένε στα πιτσιρίκια που τους αρέσουν τα παραμυθάκια…

  y.γ.δεν ψωνίζει κανείς με το ποδήλατο…so what bro?

 16. δ) την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης και όχι των αλλοδαπών ή των Καλαματιανών…μα είναι δυνατόν;Τι είδους λογική είναι αυτή;
  Κάπου άκουσα ότι η ΔΕΗ (ΔΗΜΌΣΙΟ) είναι στην πόλη μας,άρα πρέπει μόνο εμείς να εργαζόμαστε εκεί , γιατί εμείς “τρώμε” τον λιγνίτη…έλα ρε,σοβαρά;τότε ρε μάγκες να την διώξουμε,να ζήσουμε και περισσότερο,αλλά τα λεφτά…πονάει ε…
  Όσοι ξέρουν την πιάτσα γνωρίζουν ότι η βρωμιά εδώ ξεκινάει έξω από την ΔΕΗ και μετά πάει μέσα…εργολάβοι,έμποροι,τα κορόιδα οι εργάτες που νομίζουν ότι τους εκτιμάνε οι καρχαρίες επειδή τους κερνάνε ένα ποτό,οι παρατρεχάμενοι των εκάστοτε δημάρχων-καλά ,ειδικά αυτούς τους ξέρουμε όλοι-είναι περίγελος,αλλά πάντα πάνε με το κεφάλι ψηλά μήπως μας ξεγελάσουν…και τόσοι άλλοι σε…μια τόσο μικρή πόλη…
  Και όσο για τους δύο-τρεις νέο χρυσαυγίτες που σε ηλικία μόνο νέοι δεν είναι (γελάει η παλιά Χ.Α. με τέτοια άτομα) τις ατάκες περί
  περηφάνιας και ψυχής να συνεχίσουν να τις λένε στα πιτσιρίκια που τους αρέσουν τα παραμυθάκια…

  y.γ.δεν ψωνίζει κανείς με το ποδήλατο…so what bro?

 17. Τελικα μαλλον καποιοι δε μενουν στη πολη και θελουν να κανουν και σχολια. Κλασικο δειγμα η συνεχιζομενη ξυλινη πολιτικαντικη γλωσσα περι κανονισμων , νομων , διαταξεων κτλ κτλ. Αναφερθηκαν ως παραδειγματα οι γειτονικες Τριπολη και Καλαματα , αγαπητοι μου οσοι ειχατε μπει στο κοπο να σκεφτητε περα απο περιορισμενες λογικες θα καταλαβενατε οτι η Πολη μας εχει ενα αριστο ρυμοτομικο σχεδιο που θα ζηλευαν πολλες αλλες πολεις και φυσικα απεχει πολυ απο γειτονικες Τουρκοπολεις με απειρα στενακια και σχεδιασμο του 1700. Ολοι λοιπον μπορουν να εξυπηρετηθουν με ποδηλατο , μηχανη ή αυτοκινητο. Δεν ειναι το προβλημα μας αυτο….το προβλημα ειναι η δημιουργια θεσεων εργασιας για τα νεα παιδια που φυσικα δεν επιστρεφουν γιατι δεν υπαρχουν δυνατοτητες. Αυτο πρεπει να δουμε σε συνεργασια με τη ΔΕΗ και οποιους αλλους φορεις μπορουν να βοηθησουν. Ξεχασατε μαλλον το λυσαλεο πολεμο για την αποτροπη φωτοβολταικου παρκου , φυλακων υψιστης ασφαλεια κτλ κτλ. Μας ενοχλουσαν βλεπετε …επηρεαζαν το πολιτισμενο μας στυλ . Και δε μας ενοχλει που τα παιδια μας δεν εχουν με τι να ασχοληθουν .Ξεχασαμε τις μεγαλεπηβολες δηλωσεις κατα σερα ετων των Αρχοντων για την αξιοποιηση του Θεατρου που θα ηταν ενας καλος πολος ελξης,,,υποβαθμισαμε τη πιστα moto cross που φιλοξενησε παγκοσμια πρωταθληματα , πεταξαμε στα αζητητα το σχεδιο για την αναπτυξη αεραθλητισμου ….Μας εμειναν τα πεζοδρομια και οι δηλωσεις…Ε σοβαρευτητε γιατι θα μας παρουν με τις πετρες.
  Οι δυσπιστοι ας κανουν μια βολτα περιξ των πεζοδρομων και ας ρωτησουν τους επαγγελματιες πως τα βγαζουν περα. Οι δηλωσεις ας επονται.

 18. Τελικα μαλλον καποιοι δε μενουν στη πολη και θελουν να κανουν και σχολια. Κλασικο δειγμα η συνεχιζομενη ξυλινη πολιτικαντικη γλωσσα περι κανονισμων , νομων , διαταξεων κτλ κτλ. Αναφερθηκαν ως παραδειγματα οι γειτονικες Τριπολη και Καλαματα , αγαπητοι μου οσοι ειχατε μπει στο κοπο να σκεφτητε περα απο περιορισμενες λογικες θα καταλαβενατε οτι η Πολη μας εχει ενα αριστο ρυμοτομικο σχεδιο που θα ζηλευαν πολλες αλλες πολεις και φυσικα απεχει πολυ απο γειτονικες Τουρκοπολεις με απειρα στενακια και σχεδιασμο του 1700. Ολοι λοιπον μπορουν να εξυπηρετηθουν με ποδηλατο , μηχανη ή αυτοκινητο. Δεν ειναι το προβλημα μας αυτο….το προβλημα ειναι η δημιουργια θεσεων εργασιας για τα νεα παιδια που φυσικα δεν επιστρεφουν γιατι δεν υπαρχουν δυνατοτητες. Αυτο πρεπει να δουμε σε συνεργασια με τη ΔΕΗ και οποιους αλλους φορεις μπορουν να βοηθησουν. Ξεχασατε μαλλον το λυσαλεο πολεμο για την αποτροπη φωτοβολταικου παρκου , φυλακων υψιστης ασφαλεια κτλ κτλ. Μας ενοχλουσαν βλεπετε …επηρεαζαν το πολιτισμενο μας στυλ . Και δε μας ενοχλει που τα παιδια μας δεν εχουν με τι να ασχοληθουν .Ξεχασαμε τις μεγαλεπηβολες δηλωσεις κατα σερα ετων των Αρχοντων για την αξιοποιηση του Θεατρου που θα ηταν ενας καλος πολος ελξης,,,υποβαθμισαμε τη πιστα moto cross που φιλοξενησε παγκοσμια πρωταθληματα , πεταξαμε στα αζητητα το σχεδιο για την αναπτυξη αεραθλητισμου ….Μας εμειναν τα πεζοδρομια και οι δηλωσεις…Ε σοβαρευτητε γιατι θα μας παρουν με τις πετρες.
  Οι δυσπιστοι ας κανουν μια βολτα περιξ των πεζοδρομων και ας ρωτησουν τους επαγγελματιες πως τα βγαζουν περα. Οι δηλωσεις ας επονται.

 19. Τελικα μαλλον καποιοι δε μενουν στη πολη και θελουν να κανουν και σχολια. Κλασικο δειγμα η συνεχιζομενη ξυλινη πολιτικαντικη γλωσσα περι κανονισμων , νομων , διαταξεων κτλ κτλ. Αναφερθηκαν ως παραδειγματα οι γειτονικες Τριπολη και Καλαματα , αγαπητοι μου οσοι ειχατε μπει στο κοπο να σκεφτητε περα απο περιορισμενες λογικες θα καταλαβενατε οτι η Πολη μας εχει ενα αριστο ρυμοτομικο σχεδιο που θα ζηλευαν πολλες αλλες πολεις και φυσικα απεχει πολυ απο γειτονικες Τουρκοπολεις με απειρα στενακια και σχεδιασμο του 1700. Ολοι λοιπον μπορουν να εξυπηρετηθουν με ποδηλατο , μηχανη ή αυτοκινητο. Δεν ειναι το προβλημα μας αυτο….το προβλημα ειναι η δημιουργια θεσεων εργασιας για τα νεα παιδια που φυσικα δεν επιστρεφουν γιατι δεν υπαρχουν δυνατοτητες. Αυτο πρεπει να δουμε σε συνεργασια με τη ΔΕΗ και οποιους αλλους φορεις μπορουν να βοηθησουν. Ξεχασατε μαλλον το λυσαλεο πολεμο για την αποτροπη φωτοβολταικου παρκου , φυλακων υψιστης ασφαλεια κτλ κτλ. Μας ενοχλουσαν βλεπετε …επηρεαζαν το πολιτισμενο μας στυλ . Και δε μας ενοχλει που τα παιδια μας δεν εχουν με τι να ασχοληθουν .Ξεχασαμε τις μεγαλεπηβολες δηλωσεις κατα σερα ετων των Αρχοντων για την αξιοποιηση του Θεατρου που θα ηταν ενας καλος πολος ελξης,,,υποβαθμισαμε τη πιστα moto cross που φιλοξενησε παγκοσμια πρωταθληματα , πεταξαμε στα αζητητα το σχεδιο για την αναπτυξη αεραθλητισμου ….Μας εμειναν τα πεζοδρομια και οι δηλωσεις…Ε σοβαρευτητε γιατι θα μας παρουν με τις πετρες.
  Οι δυσπιστοι ας κανουν μια βολτα περιξ των πεζοδρομων και ας ρωτησουν τους επαγγελματιες πως τα βγαζουν περα. Οι δηλωσεις ας επονται.

 20. Τελικα μαλλον καποιοι δε μενουν στη πολη και θελουν να κανουν και σχολια. Κλασικο δειγμα η συνεχιζομενη ξυλινη πολιτικαντικη γλωσσα περι κανονισμων , νομων , διαταξεων κτλ κτλ. Αναφερθηκαν ως παραδειγματα οι γειτονικες Τριπολη και Καλαματα , αγαπητοι μου οσοι ειχατε μπει στο κοπο να σκεφτητε περα απο περιορισμενες λογικες θα καταλαβενατε οτι η Πολη μας εχει ενα αριστο ρυμοτομικο σχεδιο που θα ζηλευαν πολλες αλλες πολεις και φυσικα απεχει πολυ απο γειτονικες Τουρκοπολεις με απειρα στενακια και σχεδιασμο του 1700. Ολοι λοιπον μπορουν να εξυπηρετηθουν με ποδηλατο , μηχανη ή αυτοκινητο. Δεν ειναι το προβλημα μας αυτο….το προβλημα ειναι η δημιουργια θεσεων εργασιας για τα νεα παιδια που φυσικα δεν επιστρεφουν γιατι δεν υπαρχουν δυνατοτητες. Αυτο πρεπει να δουμε σε συνεργασια με τη ΔΕΗ και οποιους αλλους φορεις μπορουν να βοηθησουν. Ξεχασατε μαλλον το λυσαλεο πολεμο για την αποτροπη φωτοβολταικου παρκου , φυλακων υψιστης ασφαλεια κτλ κτλ. Μας ενοχλουσαν βλεπετε …επηρεαζαν το πολιτισμενο μας στυλ . Και δε μας ενοχλει που τα παιδια μας δεν εχουν με τι να ασχοληθουν .Ξεχασαμε τις μεγαλεπηβολες δηλωσεις κατα σερα ετων των Αρχοντων για την αξιοποιηση του Θεατρου που θα ηταν ενας καλος πολος ελξης,,,υποβαθμισαμε τη πιστα moto cross που φιλοξενησε παγκοσμια πρωταθληματα , πεταξαμε στα αζητητα το σχεδιο για την αναπτυξη αεραθλητισμου ….Μας εμειναν τα πεζοδρομια και οι δηλωσεις…Ε σοβαρευτητε γιατι θα μας παρουν με τις πετρες.
  Οι δυσπιστοι ας κανουν μια βολτα περιξ των πεζοδρομων και ας ρωτησουν τους επαγγελματιες πως τα βγαζουν περα. Οι δηλωσεις ας επονται.

 21. Τι έγινε ο φίλος Νίκος δεν έχει το θάρρος να απευθυνθεί ευθέως προς άλλους σχολιαστές κάνοντας χρήση πρώτου προσώπου; Όλο «κάποιοι» και «κάποιοι» είναι. «Δειλιάζει» να το κάνει αυτό σε μια διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ ανωνύμων και αγνώστων μεταξύ τους προσώπων; Σε έναν κατ ιδίαν ανοικτό διάλογο δηλαδή τι θα έκανε; Δεν θα έπαιρνε καθόλου τον λόγο για να μην τον παρεξηγήσουν;
  Του συνιστώ αν δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο ουσιαστικό αντεπιχείρημα πάνω στα λεγόμενα του άλλου να μην καταφεύγει σε πρακτικές υποβάθμισης αυτών, ούτε σε πρακτικές εξαγωγής αυθαίρετων συμπερασμάτων όταν δεν διαθέτει το παραμικρό στοιχείο για αυτά (π.χ μάλλον καποιοι δε μενουν στη πολη και θελουν να κανουν και σχολια).
  Δεν βοηθάνε καθόλου στην συζήτηση και επιπλέον δεν δίνουν περαιτέρω κύρος στους ισχυρισμούς του, το αντίθετο. Έπειτα αγαπητέ Νίκο έστω ότι ο άλλος δεν κατοικεί στην Μεγαλόπολη και το πάω ακόμη παραπέρα, δεν είναι καν Μεγαλοπολίτης, θα του απαγορεύσεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος να εκφράσει την γνώμη του για την Μεγαλόπολη ή θα του υπαγορεύσεις τι θα πει; Με ποιο δικαίωμα και κάτω από ποια δικαιοδοσία; Για να προσέχουμε και λίγο τι γράφουμε δημόσια.
  «Ξύλινη πολιντικάντικη» γλώσσα η αναφορά σε νόμους και διατάξεις την στιγμή που σχολιαστής έγραψε παραπάνω προτάσεις οι οποίες αγνοούσαν τους νόμους και τους κανόνες; Δεν νομίζω Νίκο.
  Να υποθέσω πως ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που απορούν σήμερα και ψάχνουν ακόμη να βρουν το πως έφτασε η χώρα εδώ; Έπειτα “άγνοια νόμων δεν επιτρέπεται” αυτό θα εισπράξει από τα χείλη του δικαστή, όποιος ισχυριστεί σε δικαστική αίθουσα πως δεν γνώριζε τον α ή β νόμο. Δεν θα βρούμε και τον μπελά μας τώρα όσοι φροντίζουμε να μαθαίνουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας ώστε να μην βγαίνουμε αυθαίρετα να γκαρίζουμε και να γκρινιάζουμε συνεχώς λέγοντας «τι κάνει ο δήμαρχος» «τι κάνει το κράτος» για πράγματα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εμείς οι ίδιοι.
  Πρώτον, το να παινεύει και να βρίσκει άψογη την Μεγαλόπολη ένας Μεγαλοπολίτης δεν λέει απολύτως τίποτα, όπως δεν λέει απολύτως τίποτα το να παινεύει ένας Καλαματιανός την Καλαμάτα, ένας Τριπολιτσιώτης την Τρίπολη κ.ο.κ. Το ζήτημα βρίσκεται στο πόσοι μη Μεγαλοπολίτες παινεύουν την Μεγαλόπολη, πόσοι μη Μεγαλοπολίτες άφησαν τον τόπο τους και θέλησαν να ζήσουν μόνιμα στην Μεγαλόπολη γιατί τους άρεσε κτλ. Μιας και ο φίλος Νίκος μένει στην Μεγαλόπολη, μπορεί να μας πει πόσους μη Μεγαλοπολίτες γνωρίζει που επέλεξαν την πόλη μας ως μόνιμο τόπο διαμονής τους γιατί τους άρεσε; Εγώ όσους μη Μεγαλοπολίτες γνώριζα, είχαν έρθει αναγκαστικά λόγο της ΔΕΗ και στην πορεία είτε μετατέθηκαν και έφυγαν, είτε συνταξιοδοτήθηκαν και έφυγαν και αυτοί οικογενειακώς. Αντιθέτως μήπως ο Νίκος που μένει στην Μεγαλόπολη (σε αντίθεση με εμάς, κατά τα λεγόμενά του πάντα) γνωρίζει κανέναν Μεγαλοπολίτη που έχει αγοράσει ακίνητα σε διπλανές πόλεις με σκοπό να στεγαστούν εκεί τα παιδιά του στο μέλλον; Μήπως ξέρει κανέναν Μεγαλοπολίτη που ενώ έχει μόνιμη θέση εργασίας στην Μεγαλόπολη έχει επιλέξει να κατοικεί σε διπλανές πόλεις;
  Μήπως έχει να μας δώσει καμία σοβαρή εξήγηση για αυτά τα φαινόμενα, αφού η πόλη μας είναι άψογη και μόνο θέσεις εργασίας της λείπουν;
  Δεύτερον, από πότε (και από που και ως που) το άψογο ρυμοτομικό σχέδιο καθιστά τους πεζόδρομους και τους ποδηλατόδρομους περιττούς και πολυτέλεια (για κάποιους); Υπάρχουν πολλές πόλεις στην Ελλάδα με πολύ καλό ρυμοτομικό σχέδιο και μεγαλύτερη άπλα από την Μεγαλόπολη που διαθέτουν πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους κτλ. (Κόρινθος, Λουτράκι, Βόλος, Λάρισα κ.α).
  Μπορεί αν έχει την καλοσύνη ο φίλος Νίκος να μας αναφέρει κάτι πιο επίσημο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε για να αναπτύξει την θεωρία του; Γιατί αποκλειστικά δική του θεωρία και μόνο, αποτελεί ο παραπάνω ισχυρισμός του.
  Φίλε Νίκο και στην Αθήνα ο κόσμος μέχρι χθες μπορούσε να εξυπηρετηθεί με μηχανή, αυτοκίνητο, μμμ, επομένως το μετρό ήταν περιττό. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες, πιο κοινωνικές και πάει λέγοντας.
  Ε πως να το κάνουμε τώρα, αλλά η Μεγαλόπολη ας είναι επαρχιακή, ας είναι μικρή, είναι ταυτόχρονα και από τις πιο αντικοινωνικές πόλεις που έχω ζήσει στην έως τώρα ζωή μου. Αυτό για εμένα οφείλεται και στο γεγονός πως έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σου δίνει την δυνατότητα να πας παντού και να κάνεις τα πάντα με το αυτοκίνητο. Βγαίνεις από το σπίτι, μπαίνεις στο αυτοκίνητο, πας στο τάδε κατάστημα, παρκάρεις ακριβώς έξω ή λίγο παραπέρα, παίρνεις αυτό που θες, μπαίνεις ξανά στο αυτοκίνητο και επιστρέφεις στο σπίτι. Αποξένωση. Στην πορεία από και προς το σπίτι δεν έχεις ανταλλάξει ούτε μισή κουβέντα με άλλο άνθρωπο.
  Τέλος (για το α σκέλος) φίλε Νίκο θέλεις να μας πεις πως αν ρωτήσουμε τον Αποστολόπουλο, τους Αφούς Παπαϊωάννου, Γαλανόπουλους, τον Λύγουρη, τον Αγγελονίδη κ.α, θα μας πουν πως ο πεζόδρομος τους κατέστρεψε; Και εδώ βλέπω ακολουθείς την τακτική «γράφω ό,τι μου κατεβαίνει και το παρουσιάζω ως πραγματικότητα» όπως αντίστοιχα έγραψες στο παραπάνω σχόλιο «Ξεχνα κανεις το παραδειγμα της γειτονικης Τριπολης που οπου εγιναν πεζοδρομησεις νεκρωσαν τα παντα». Ναι ποιος τα λέει αυτά; Ο Νίκος και ο κάθε Νίκος. Οι πεζοδρομήσεις δεν έχουν προλάβει καν να ολοκληρωθούν και κάποιοι έβγαλαν ήδη πόρισμα. Κανένα επίσημο έγγραφο, καμία επίσημη έστω ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Τρίπολης που να κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτούς τους ισχυρισμούς έχει να παρουσιάσει ο Νίκος; Μάλλον όχι. Καλώ κι εγώ με την σειρά μου τον φίλο Νίκο να πάει σε πόλη που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων (το οποίο οι ντόπιοι συνήθως αποκαλούν αγορά) να ρωτήσει και να έρθει μετά να μας πει. Που είναι ακριβότερα τα ενοίκια και γιατί; Στα ακίνητα που βρίσκονται στους πεζόδρομους ή στα άλλα που βρίσκονται σε κοινούς δρόμους; Που παρατηρείται εντονότερα η κυκλοφορία και το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, στους πεζόδρομους ή στους κοινούς δρόμους ;

 22. Τι έγινε ο φίλος Νίκος δεν έχει το θάρρος να απευθυνθεί ευθέως προς άλλους σχολιαστές κάνοντας χρήση πρώτου προσώπου; Όλο «κάποιοι» και «κάποιοι» είναι. «Δειλιάζει» να το κάνει αυτό σε μια διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ ανωνύμων και αγνώστων μεταξύ τους προσώπων; Σε έναν κατ ιδίαν ανοικτό διάλογο δηλαδή τι θα έκανε; Δεν θα έπαιρνε καθόλου τον λόγο για να μην τον παρεξηγήσουν;
  Του συνιστώ αν δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο ουσιαστικό αντεπιχείρημα πάνω στα λεγόμενα του άλλου να μην καταφεύγει σε πρακτικές υποβάθμισης αυτών, ούτε σε πρακτικές εξαγωγής αυθαίρετων συμπερασμάτων όταν δεν διαθέτει το παραμικρό στοιχείο για αυτά (π.χ μάλλον καποιοι δε μενουν στη πολη και θελουν να κανουν και σχολια).
  Δεν βοηθάνε καθόλου στην συζήτηση και επιπλέον δεν δίνουν περαιτέρω κύρος στους ισχυρισμούς του, το αντίθετο. Έπειτα αγαπητέ Νίκο έστω ότι ο άλλος δεν κατοικεί στην Μεγαλόπολη και το πάω ακόμη παραπέρα, δεν είναι καν Μεγαλοπολίτης, θα του απαγορεύσεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος να εκφράσει την γνώμη του για την Μεγαλόπολη ή θα του υπαγορεύσεις τι θα πει; Με ποιο δικαίωμα και κάτω από ποια δικαιοδοσία; Για να προσέχουμε και λίγο τι γράφουμε δημόσια.
  «Ξύλινη πολιντικάντικη» γλώσσα η αναφορά σε νόμους και διατάξεις την στιγμή που σχολιαστής έγραψε παραπάνω προτάσεις οι οποίες αγνοούσαν τους νόμους και τους κανόνες; Δεν νομίζω Νίκο.
  Να υποθέσω πως ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που απορούν σήμερα και ψάχνουν ακόμη να βρουν το πως έφτασε η χώρα εδώ; Έπειτα “άγνοια νόμων δεν επιτρέπεται” αυτό θα εισπράξει από τα χείλη του δικαστή, όποιος ισχυριστεί σε δικαστική αίθουσα πως δεν γνώριζε τον α ή β νόμο. Δεν θα βρούμε και τον μπελά μας τώρα όσοι φροντίζουμε να μαθαίνουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας ώστε να μην βγαίνουμε αυθαίρετα να γκαρίζουμε και να γκρινιάζουμε συνεχώς λέγοντας «τι κάνει ο δήμαρχος» «τι κάνει το κράτος» για πράγματα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εμείς οι ίδιοι.
  Πρώτον, το να παινεύει και να βρίσκει άψογη την Μεγαλόπολη ένας Μεγαλοπολίτης δεν λέει απολύτως τίποτα, όπως δεν λέει απολύτως τίποτα το να παινεύει ένας Καλαματιανός την Καλαμάτα, ένας Τριπολιτσιώτης την Τρίπολη κ.ο.κ. Το ζήτημα βρίσκεται στο πόσοι μη Μεγαλοπολίτες παινεύουν την Μεγαλόπολη, πόσοι μη Μεγαλοπολίτες άφησαν τον τόπο τους και θέλησαν να ζήσουν μόνιμα στην Μεγαλόπολη γιατί τους άρεσε κτλ. Μιας και ο φίλος Νίκος μένει στην Μεγαλόπολη, μπορεί να μας πει πόσους μη Μεγαλοπολίτες γνωρίζει που επέλεξαν την πόλη μας ως μόνιμο τόπο διαμονής τους γιατί τους άρεσε; Εγώ όσους μη Μεγαλοπολίτες γνώριζα, είχαν έρθει αναγκαστικά λόγο της ΔΕΗ και στην πορεία είτε μετατέθηκαν και έφυγαν, είτε συνταξιοδοτήθηκαν και έφυγαν και αυτοί οικογενειακώς. Αντιθέτως μήπως ο Νίκος που μένει στην Μεγαλόπολη (σε αντίθεση με εμάς, κατά τα λεγόμενά του πάντα) γνωρίζει κανέναν Μεγαλοπολίτη που έχει αγοράσει ακίνητα σε διπλανές πόλεις με σκοπό να στεγαστούν εκεί τα παιδιά του στο μέλλον; Μήπως ξέρει κανέναν Μεγαλοπολίτη που ενώ έχει μόνιμη θέση εργασίας στην Μεγαλόπολη έχει επιλέξει να κατοικεί σε διπλανές πόλεις;
  Μήπως έχει να μας δώσει καμία σοβαρή εξήγηση για αυτά τα φαινόμενα, αφού η πόλη μας είναι άψογη και μόνο θέσεις εργασίας της λείπουν;
  Δεύτερον, από πότε (και από που και ως που) το άψογο ρυμοτομικό σχέδιο καθιστά τους πεζόδρομους και τους ποδηλατόδρομους περιττούς και πολυτέλεια (για κάποιους); Υπάρχουν πολλές πόλεις στην Ελλάδα με πολύ καλό ρυμοτομικό σχέδιο και μεγαλύτερη άπλα από την Μεγαλόπολη που διαθέτουν πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους κτλ. (Κόρινθος, Λουτράκι, Βόλος, Λάρισα κ.α).
  Μπορεί αν έχει την καλοσύνη ο φίλος Νίκος να μας αναφέρει κάτι πιο επίσημο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε για να αναπτύξει την θεωρία του; Γιατί αποκλειστικά δική του θεωρία και μόνο, αποτελεί ο παραπάνω ισχυρισμός του.
  Φίλε Νίκο και στην Αθήνα ο κόσμος μέχρι χθες μπορούσε να εξυπηρετηθεί με μηχανή, αυτοκίνητο, μμμ, επομένως το μετρό ήταν περιττό. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες, πιο κοινωνικές και πάει λέγοντας.
  Ε πως να το κάνουμε τώρα, αλλά η Μεγαλόπολη ας είναι επαρχιακή, ας είναι μικρή, είναι ταυτόχρονα και από τις πιο αντικοινωνικές πόλεις που έχω ζήσει στην έως τώρα ζωή μου. Αυτό για εμένα οφείλεται και στο γεγονός πως έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σου δίνει την δυνατότητα να πας παντού και να κάνεις τα πάντα με το αυτοκίνητο. Βγαίνεις από το σπίτι, μπαίνεις στο αυτοκίνητο, πας στο τάδε κατάστημα, παρκάρεις ακριβώς έξω ή λίγο παραπέρα, παίρνεις αυτό που θες, μπαίνεις ξανά στο αυτοκίνητο και επιστρέφεις στο σπίτι. Αποξένωση. Στην πορεία από και προς το σπίτι δεν έχεις ανταλλάξει ούτε μισή κουβέντα με άλλο άνθρωπο.
  Τέλος (για το α σκέλος) φίλε Νίκο θέλεις να μας πεις πως αν ρωτήσουμε τον Αποστολόπουλο, τους Αφούς Παπαϊωάννου, Γαλανόπουλους, τον Λύγουρη, τον Αγγελονίδη κ.α, θα μας πουν πως ο πεζόδρομος τους κατέστρεψε; Και εδώ βλέπω ακολουθείς την τακτική «γράφω ό,τι μου κατεβαίνει και το παρουσιάζω ως πραγματικότητα» όπως αντίστοιχα έγραψες στο παραπάνω σχόλιο «Ξεχνα κανεις το παραδειγμα της γειτονικης Τριπολης που οπου εγιναν πεζοδρομησεις νεκρωσαν τα παντα». Ναι ποιος τα λέει αυτά; Ο Νίκος και ο κάθε Νίκος. Οι πεζοδρομήσεις δεν έχουν προλάβει καν να ολοκληρωθούν και κάποιοι έβγαλαν ήδη πόρισμα. Κανένα επίσημο έγγραφο, καμία επίσημη έστω ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Τρίπολης που να κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτούς τους ισχυρισμούς έχει να παρουσιάσει ο Νίκος; Μάλλον όχι. Καλώ κι εγώ με την σειρά μου τον φίλο Νίκο να πάει σε πόλη που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων (το οποίο οι ντόπιοι συνήθως αποκαλούν αγορά) να ρωτήσει και να έρθει μετά να μας πει. Που είναι ακριβότερα τα ενοίκια και γιατί; Στα ακίνητα που βρίσκονται στους πεζόδρομους ή στα άλλα που βρίσκονται σε κοινούς δρόμους; Που παρατηρείται εντονότερα η κυκλοφορία και το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, στους πεζόδρομους ή στους κοινούς δρόμους ;

 23. Τι έγινε ο φίλος Νίκος δεν έχει το θάρρος να απευθυνθεί ευθέως προς άλλους σχολιαστές κάνοντας χρήση πρώτου προσώπου; Όλο «κάποιοι» και «κάποιοι» είναι. «Δειλιάζει» να το κάνει αυτό σε μια διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ ανωνύμων και αγνώστων μεταξύ τους προσώπων; Σε έναν κατ ιδίαν ανοικτό διάλογο δηλαδή τι θα έκανε; Δεν θα έπαιρνε καθόλου τον λόγο για να μην τον παρεξηγήσουν;
  Του συνιστώ αν δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο ουσιαστικό αντεπιχείρημα πάνω στα λεγόμενα του άλλου να μην καταφεύγει σε πρακτικές υποβάθμισης αυτών, ούτε σε πρακτικές εξαγωγής αυθαίρετων συμπερασμάτων όταν δεν διαθέτει το παραμικρό στοιχείο για αυτά (π.χ μάλλον καποιοι δε μενουν στη πολη και θελουν να κανουν και σχολια).
  Δεν βοηθάνε καθόλου στην συζήτηση και επιπλέον δεν δίνουν περαιτέρω κύρος στους ισχυρισμούς του, το αντίθετο. Έπειτα αγαπητέ Νίκο έστω ότι ο άλλος δεν κατοικεί στην Μεγαλόπολη και το πάω ακόμη παραπέρα, δεν είναι καν Μεγαλοπολίτης, θα του απαγορεύσεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος να εκφράσει την γνώμη του για την Μεγαλόπολη ή θα του υπαγορεύσεις τι θα πει; Με ποιο δικαίωμα και κάτω από ποια δικαιοδοσία; Για να προσέχουμε και λίγο τι γράφουμε δημόσια.
  «Ξύλινη πολιντικάντικη» γλώσσα η αναφορά σε νόμους και διατάξεις την στιγμή που σχολιαστής έγραψε παραπάνω προτάσεις οι οποίες αγνοούσαν τους νόμους και τους κανόνες; Δεν νομίζω Νίκο.
  Να υποθέσω πως ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που απορούν σήμερα και ψάχνουν ακόμη να βρουν το πως έφτασε η χώρα εδώ; Έπειτα “άγνοια νόμων δεν επιτρέπεται” αυτό θα εισπράξει από τα χείλη του δικαστή, όποιος ισχυριστεί σε δικαστική αίθουσα πως δεν γνώριζε τον α ή β νόμο. Δεν θα βρούμε και τον μπελά μας τώρα όσοι φροντίζουμε να μαθαίνουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας ώστε να μην βγαίνουμε αυθαίρετα να γκαρίζουμε και να γκρινιάζουμε συνεχώς λέγοντας «τι κάνει ο δήμαρχος» «τι κάνει το κράτος» για πράγματα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εμείς οι ίδιοι.
  Πρώτον, το να παινεύει και να βρίσκει άψογη την Μεγαλόπολη ένας Μεγαλοπολίτης δεν λέει απολύτως τίποτα, όπως δεν λέει απολύτως τίποτα το να παινεύει ένας Καλαματιανός την Καλαμάτα, ένας Τριπολιτσιώτης την Τρίπολη κ.ο.κ. Το ζήτημα βρίσκεται στο πόσοι μη Μεγαλοπολίτες παινεύουν την Μεγαλόπολη, πόσοι μη Μεγαλοπολίτες άφησαν τον τόπο τους και θέλησαν να ζήσουν μόνιμα στην Μεγαλόπολη γιατί τους άρεσε κτλ. Μιας και ο φίλος Νίκος μένει στην Μεγαλόπολη, μπορεί να μας πει πόσους μη Μεγαλοπολίτες γνωρίζει που επέλεξαν την πόλη μας ως μόνιμο τόπο διαμονής τους γιατί τους άρεσε; Εγώ όσους μη Μεγαλοπολίτες γνώριζα, είχαν έρθει αναγκαστικά λόγο της ΔΕΗ και στην πορεία είτε μετατέθηκαν και έφυγαν, είτε συνταξιοδοτήθηκαν και έφυγαν και αυτοί οικογενειακώς. Αντιθέτως μήπως ο Νίκος που μένει στην Μεγαλόπολη (σε αντίθεση με εμάς, κατά τα λεγόμενά του πάντα) γνωρίζει κανέναν Μεγαλοπολίτη που έχει αγοράσει ακίνητα σε διπλανές πόλεις με σκοπό να στεγαστούν εκεί τα παιδιά του στο μέλλον; Μήπως ξέρει κανέναν Μεγαλοπολίτη που ενώ έχει μόνιμη θέση εργασίας στην Μεγαλόπολη έχει επιλέξει να κατοικεί σε διπλανές πόλεις;
  Μήπως έχει να μας δώσει καμία σοβαρή εξήγηση για αυτά τα φαινόμενα, αφού η πόλη μας είναι άψογη και μόνο θέσεις εργασίας της λείπουν;
  Δεύτερον, από πότε (και από που και ως που) το άψογο ρυμοτομικό σχέδιο καθιστά τους πεζόδρομους και τους ποδηλατόδρομους περιττούς και πολυτέλεια (για κάποιους); Υπάρχουν πολλές πόλεις στην Ελλάδα με πολύ καλό ρυμοτομικό σχέδιο και μεγαλύτερη άπλα από την Μεγαλόπολη που διαθέτουν πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους κτλ. (Κόρινθος, Λουτράκι, Βόλος, Λάρισα κ.α).
  Μπορεί αν έχει την καλοσύνη ο φίλος Νίκος να μας αναφέρει κάτι πιο επίσημο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε για να αναπτύξει την θεωρία του; Γιατί αποκλειστικά δική του θεωρία και μόνο, αποτελεί ο παραπάνω ισχυρισμός του.
  Φίλε Νίκο και στην Αθήνα ο κόσμος μέχρι χθες μπορούσε να εξυπηρετηθεί με μηχανή, αυτοκίνητο, μμμ, επομένως το μετρό ήταν περιττό. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες, πιο κοινωνικές και πάει λέγοντας.
  Ε πως να το κάνουμε τώρα, αλλά η Μεγαλόπολη ας είναι επαρχιακή, ας είναι μικρή, είναι ταυτόχρονα και από τις πιο αντικοινωνικές πόλεις που έχω ζήσει στην έως τώρα ζωή μου. Αυτό για εμένα οφείλεται και στο γεγονός πως έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σου δίνει την δυνατότητα να πας παντού και να κάνεις τα πάντα με το αυτοκίνητο. Βγαίνεις από το σπίτι, μπαίνεις στο αυτοκίνητο, πας στο τάδε κατάστημα, παρκάρεις ακριβώς έξω ή λίγο παραπέρα, παίρνεις αυτό που θες, μπαίνεις ξανά στο αυτοκίνητο και επιστρέφεις στο σπίτι. Αποξένωση. Στην πορεία από και προς το σπίτι δεν έχεις ανταλλάξει ούτε μισή κουβέντα με άλλο άνθρωπο.
  Τέλος (για το α σκέλος) φίλε Νίκο θέλεις να μας πεις πως αν ρωτήσουμε τον Αποστολόπουλο, τους Αφούς Παπαϊωάννου, Γαλανόπουλους, τον Λύγουρη, τον Αγγελονίδη κ.α, θα μας πουν πως ο πεζόδρομος τους κατέστρεψε; Και εδώ βλέπω ακολουθείς την τακτική «γράφω ό,τι μου κατεβαίνει και το παρουσιάζω ως πραγματικότητα» όπως αντίστοιχα έγραψες στο παραπάνω σχόλιο «Ξεχνα κανεις το παραδειγμα της γειτονικης Τριπολης που οπου εγιναν πεζοδρομησεις νεκρωσαν τα παντα». Ναι ποιος τα λέει αυτά; Ο Νίκος και ο κάθε Νίκος. Οι πεζοδρομήσεις δεν έχουν προλάβει καν να ολοκληρωθούν και κάποιοι έβγαλαν ήδη πόρισμα. Κανένα επίσημο έγγραφο, καμία επίσημη έστω ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Τρίπολης που να κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτούς τους ισχυρισμούς έχει να παρουσιάσει ο Νίκος; Μάλλον όχι. Καλώ κι εγώ με την σειρά μου τον φίλο Νίκο να πάει σε πόλη που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων (το οποίο οι ντόπιοι συνήθως αποκαλούν αγορά) να ρωτήσει και να έρθει μετά να μας πει. Που είναι ακριβότερα τα ενοίκια και γιατί; Στα ακίνητα που βρίσκονται στους πεζόδρομους ή στα άλλα που βρίσκονται σε κοινούς δρόμους; Που παρατηρείται εντονότερα η κυκλοφορία και το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, στους πεζόδρομους ή στους κοινούς δρόμους ;

 24. Τι έγινε ο φίλος Νίκος δεν έχει το θάρρος να απευθυνθεί ευθέως προς άλλους σχολιαστές κάνοντας χρήση πρώτου προσώπου; Όλο «κάποιοι» και «κάποιοι» είναι. «Δειλιάζει» να το κάνει αυτό σε μια διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ ανωνύμων και αγνώστων μεταξύ τους προσώπων; Σε έναν κατ ιδίαν ανοικτό διάλογο δηλαδή τι θα έκανε; Δεν θα έπαιρνε καθόλου τον λόγο για να μην τον παρεξηγήσουν;
  Του συνιστώ αν δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο ουσιαστικό αντεπιχείρημα πάνω στα λεγόμενα του άλλου να μην καταφεύγει σε πρακτικές υποβάθμισης αυτών, ούτε σε πρακτικές εξαγωγής αυθαίρετων συμπερασμάτων όταν δεν διαθέτει το παραμικρό στοιχείο για αυτά (π.χ μάλλον καποιοι δε μενουν στη πολη και θελουν να κανουν και σχολια).
  Δεν βοηθάνε καθόλου στην συζήτηση και επιπλέον δεν δίνουν περαιτέρω κύρος στους ισχυρισμούς του, το αντίθετο. Έπειτα αγαπητέ Νίκο έστω ότι ο άλλος δεν κατοικεί στην Μεγαλόπολη και το πάω ακόμη παραπέρα, δεν είναι καν Μεγαλοπολίτης, θα του απαγορεύσεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος να εκφράσει την γνώμη του για την Μεγαλόπολη ή θα του υπαγορεύσεις τι θα πει; Με ποιο δικαίωμα και κάτω από ποια δικαιοδοσία; Για να προσέχουμε και λίγο τι γράφουμε δημόσια.
  «Ξύλινη πολιντικάντικη» γλώσσα η αναφορά σε νόμους και διατάξεις την στιγμή που σχολιαστής έγραψε παραπάνω προτάσεις οι οποίες αγνοούσαν τους νόμους και τους κανόνες; Δεν νομίζω Νίκο.
  Να υποθέσω πως ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που απορούν σήμερα και ψάχνουν ακόμη να βρουν το πως έφτασε η χώρα εδώ; Έπειτα “άγνοια νόμων δεν επιτρέπεται” αυτό θα εισπράξει από τα χείλη του δικαστή, όποιος ισχυριστεί σε δικαστική αίθουσα πως δεν γνώριζε τον α ή β νόμο. Δεν θα βρούμε και τον μπελά μας τώρα όσοι φροντίζουμε να μαθαίνουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας ώστε να μην βγαίνουμε αυθαίρετα να γκαρίζουμε και να γκρινιάζουμε συνεχώς λέγοντας «τι κάνει ο δήμαρχος» «τι κάνει το κράτος» για πράγματα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εμείς οι ίδιοι.
  Πρώτον, το να παινεύει και να βρίσκει άψογη την Μεγαλόπολη ένας Μεγαλοπολίτης δεν λέει απολύτως τίποτα, όπως δεν λέει απολύτως τίποτα το να παινεύει ένας Καλαματιανός την Καλαμάτα, ένας Τριπολιτσιώτης την Τρίπολη κ.ο.κ. Το ζήτημα βρίσκεται στο πόσοι μη Μεγαλοπολίτες παινεύουν την Μεγαλόπολη, πόσοι μη Μεγαλοπολίτες άφησαν τον τόπο τους και θέλησαν να ζήσουν μόνιμα στην Μεγαλόπολη γιατί τους άρεσε κτλ. Μιας και ο φίλος Νίκος μένει στην Μεγαλόπολη, μπορεί να μας πει πόσους μη Μεγαλοπολίτες γνωρίζει που επέλεξαν την πόλη μας ως μόνιμο τόπο διαμονής τους γιατί τους άρεσε; Εγώ όσους μη Μεγαλοπολίτες γνώριζα, είχαν έρθει αναγκαστικά λόγο της ΔΕΗ και στην πορεία είτε μετατέθηκαν και έφυγαν, είτε συνταξιοδοτήθηκαν και έφυγαν και αυτοί οικογενειακώς. Αντιθέτως μήπως ο Νίκος που μένει στην Μεγαλόπολη (σε αντίθεση με εμάς, κατά τα λεγόμενά του πάντα) γνωρίζει κανέναν Μεγαλοπολίτη που έχει αγοράσει ακίνητα σε διπλανές πόλεις με σκοπό να στεγαστούν εκεί τα παιδιά του στο μέλλον; Μήπως ξέρει κανέναν Μεγαλοπολίτη που ενώ έχει μόνιμη θέση εργασίας στην Μεγαλόπολη έχει επιλέξει να κατοικεί σε διπλανές πόλεις;
  Μήπως έχει να μας δώσει καμία σοβαρή εξήγηση για αυτά τα φαινόμενα, αφού η πόλη μας είναι άψογη και μόνο θέσεις εργασίας της λείπουν;
  Δεύτερον, από πότε (και από που και ως που) το άψογο ρυμοτομικό σχέδιο καθιστά τους πεζόδρομους και τους ποδηλατόδρομους περιττούς και πολυτέλεια (για κάποιους); Υπάρχουν πολλές πόλεις στην Ελλάδα με πολύ καλό ρυμοτομικό σχέδιο και μεγαλύτερη άπλα από την Μεγαλόπολη που διαθέτουν πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους κτλ. (Κόρινθος, Λουτράκι, Βόλος, Λάρισα κ.α).
  Μπορεί αν έχει την καλοσύνη ο φίλος Νίκος να μας αναφέρει κάτι πιο επίσημο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε για να αναπτύξει την θεωρία του; Γιατί αποκλειστικά δική του θεωρία και μόνο, αποτελεί ο παραπάνω ισχυρισμός του.
  Φίλε Νίκο και στην Αθήνα ο κόσμος μέχρι χθες μπορούσε να εξυπηρετηθεί με μηχανή, αυτοκίνητο, μμμ, επομένως το μετρό ήταν περιττό. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες, πιο κοινωνικές και πάει λέγοντας.
  Ε πως να το κάνουμε τώρα, αλλά η Μεγαλόπολη ας είναι επαρχιακή, ας είναι μικρή, είναι ταυτόχρονα και από τις πιο αντικοινωνικές πόλεις που έχω ζήσει στην έως τώρα ζωή μου. Αυτό για εμένα οφείλεται και στο γεγονός πως έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σου δίνει την δυνατότητα να πας παντού και να κάνεις τα πάντα με το αυτοκίνητο. Βγαίνεις από το σπίτι, μπαίνεις στο αυτοκίνητο, πας στο τάδε κατάστημα, παρκάρεις ακριβώς έξω ή λίγο παραπέρα, παίρνεις αυτό που θες, μπαίνεις ξανά στο αυτοκίνητο και επιστρέφεις στο σπίτι. Αποξένωση. Στην πορεία από και προς το σπίτι δεν έχεις ανταλλάξει ούτε μισή κουβέντα με άλλο άνθρωπο.
  Τέλος (για το α σκέλος) φίλε Νίκο θέλεις να μας πεις πως αν ρωτήσουμε τον Αποστολόπουλο, τους Αφούς Παπαϊωάννου, Γαλανόπουλους, τον Λύγουρη, τον Αγγελονίδη κ.α, θα μας πουν πως ο πεζόδρομος τους κατέστρεψε; Και εδώ βλέπω ακολουθείς την τακτική «γράφω ό,τι μου κατεβαίνει και το παρουσιάζω ως πραγματικότητα» όπως αντίστοιχα έγραψες στο παραπάνω σχόλιο «Ξεχνα κανεις το παραδειγμα της γειτονικης Τριπολης που οπου εγιναν πεζοδρομησεις νεκρωσαν τα παντα». Ναι ποιος τα λέει αυτά; Ο Νίκος και ο κάθε Νίκος. Οι πεζοδρομήσεις δεν έχουν προλάβει καν να ολοκληρωθούν και κάποιοι έβγαλαν ήδη πόρισμα. Κανένα επίσημο έγγραφο, καμία επίσημη έστω ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Τρίπολης που να κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτούς τους ισχυρισμούς έχει να παρουσιάσει ο Νίκος; Μάλλον όχι. Καλώ κι εγώ με την σειρά μου τον φίλο Νίκο να πάει σε πόλη που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων (το οποίο οι ντόπιοι συνήθως αποκαλούν αγορά) να ρωτήσει και να έρθει μετά να μας πει. Που είναι ακριβότερα τα ενοίκια και γιατί; Στα ακίνητα που βρίσκονται στους πεζόδρομους ή στα άλλα που βρίσκονται σε κοινούς δρόμους; Που παρατηρείται εντονότερα η κυκλοφορία και το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, στους πεζόδρομους ή στους κοινούς δρόμους ;

 25. Άντε πάλι αυτή η ΔΕΗ έτσι γενικά και αόριστα. Θα ήθελα να παρακαλέσω οποιονδήποτε αναφέρεται σε δημιουργία νέων ή επιπλέον θέσεων εργασίας μέσω της ΔΕΗ να μπαίνει στον κόπο να γράφει και δυο τρία πραγματάκια παραπάνω για να καταλαβαίνουμε και οι υπόλοιποι τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. Γιατί τα σημερινά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας είναι τα εξής α) για την Μεγαλόπολη οδεύουμε ολοταχώς πλέον για την μεταλιγνιτική περίοδο μιας και τα αποθέματα λιγνίτη λιγοστεύουν και
  β) έχουμε ήδη την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για το σχέδιο κατάτμησης και εν συνεχεία πώλησης της ΔΕΗ.
  γ)αντιδράσεις για το σχέδιο αυτό δεν φαίνονται πουθενά. Η μόνη περίπτωση να μην προχωρήσει θα ήταν μόνο έπειτα από ραγδαίες και σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να έχει την διάθεση η ελληνική κοινωνία να απαιτήσει και να πράξει. Οπότε θεωρούμε δεδομένο πως θα περάσει και αυτό όπως πέρασαν τόσα και τόσα την τελευταία τριετία.
  Άρα από την στιγμή που σύντομα (σε δύο με, τρία χρόνια) δεν θα μιλάμε πλέον για ΔΕΗ γιατί δεν θα υπάρχει και από την στιγμή που δεν ξέρουμε τι θα πωληθεί και σε ποιών τα χέρια θα καταλήξει, δεν καταλαβαίνω πως ονειρεύεστε κάποιοι σήμερα νέες θέσεις εργασίας στην ΔΕΗ.
  Φυλακές υψίστης ασφαλείας κατά τις Αμερικανικές προδιαγραφές ή με τις Ελληνικές προδιαγραφές; Με τις Ελληνικές προφανώς. Σε αυτές τις φυλακές έχουμε υπόψη μας τι είδους κρατούμενοι θα κρατούνται; Οι πλέον επικίνδυνοι εγκληματίες όλων. Αυτοί που σε άλλες χώρες είτε καταδικάζονται εις θάνατον ή οι λιγότερο επικίνδυνοι δεν βλέπουν το φώς της ημέρας. Ναι πραγματικά κρίμα να χάσουμε τέτοια ευκαιρία να έχουμε κι εμείς την πιθανότητα να ζήσουμε ένα περιστατικό εισβολής στο σπιτικό μας από έναν Σορίν Ματέι με την χειροβομβίδα του ή ένα ντου ενός άλλου Κώστα Πάσσαρη κτλ. Και αυτά με αντάλλαγμα ενδεχομένως κάποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας ως δεσμοφύλακες (και ζήτημα αν θα ήταν και Μεγαλοπολίτες) ή την προμήθεια των φυλακών που και πάλι μάλλον σε κάποιες γνωστές αλυσίδες γνωστών ομίλων θα πήγαιναν παρά στους τοπικούς εμπόρους. Σαφέστατα η εργασία που κάθε νέος επιθυμεί για να παραμείνει στην Μεγαλόπολη. Δεσμοφύλακας άκρως επικίνδυνων εγκληματιών. Διαβάστε και τις επίσημες ανακοινώσεις εναντίωσης των τοπικών αρχόντων των Τρικάλων μετά τα διάφορα περιστατικά και την πρόθεση του υπουργείου να χαρακτηριστούν οι φυλακές Τρικάλων ως υψίστης ασφαλείας. Τότε ίσως καταλάβετε το μέγεθος της «ευκαιρίας» που χάσαμε.
  Για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ήμουν υπέρ παρά τις όποιες ενστάσεις μου λόγο γνωστικού αντικειμένου. Παρόλα αυτά σε επίπεδο θέσεων εργασίας δεν είχαμε να περιμένουμε και πολλά. Μόλις στις 30 υπολογίζονταν οι μόνιμες θέσεις και αυτές τότε και υπό την προϋπόθεση πως το πάρκο θα ανήκε στην ΔΕΗ. Περεταίρω θέσεις εργασίας θα είχαμε στο στάδιο της κατασκευής (όπως γίνεται σε κάθε έργο υποδομής δημόσιο ή μη) αλλά εντελώς προσωρινού χαρακτήρα. Οι γενικότερες εξελίξεις που ακολούθησαν στην χώρα όμως δεν μπορώ να πω πως με κάνουν να λυπάμαι και τόσο που δεν έγινε το πάρκο.
  α) Ήδη ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και όλο αυτό έχει να κάνει με την κάλυψη του κόστους του πανηγυριού που ακούει στο όνομα Α.Π.Ε
  β) Με τα σχέδια πώλησης της ΔΕΗ που προωθούν οι «πατριωταράδες» που έχει βάλει ο Ελληνικός λαός στο τιμόνι της χώρας, μάλλον το πάρκο θα πέρναγε στα χέρια κάποιου μεγάλου ομίλου (πιθανότατα ξένου) τσάμπα. Κάτι που θα είχαμε όλοι εμείς πληρώσει χρυσάφι δηλαδή και θα εξακολουθούσαμε να πληρώνουμε. Χώρια οι θέσεις εργασίας οι οποίες θα παίζονταν πλέον και ως προς τον αριθμό και ως προς τους μισθούς κτλ. Νέα αφεντικά με διαφορετικές απαιτήσεις.
  Πλέον όλοι ξέρουμε (;) πως το έργο έχει κολλήσει λόγο μη εξεύρεσης της απαιτούμενης χρηματοδότησης και όχι από οτιδήποτε άλλο που αφορά την τοπική κοινωνία.
  Αρχαιότητες και γενικώς επένδυση στον πολιτισμό, 100% σύμφωνος σε αυτό άντε πες το όμως στους υπόλοιπους Μεγαλοπολίτες και γενικότερα σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού που η λέξη πολιτισμός περιορίζεται στις πίστες των μπουζουκλερή.
  Το θέμα με την πίστα Motocross είναι περίπλοκο. Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο θέμα της πίστας. Καταρχήν ο χώρος ανήκει στην ΔΕΗ αυτό από μόνο του φτάνει για να βάλει σε σκέψεις όλους όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον (και) της πίστας. Η πίστα της Μεγαλόπολης είναι και παραμένει η πληρέστερη πίστα του είδους σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.
  Το να διεξαχθούν αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος σε αυτή εξαρτάται κυρίως από την γενικότερη αντιμετώπιση που έχουμε ως χώρα στον τομέα που ακούει στο όνομα μηχανοκίνητος αθλητισμός. Η αντιμετώπιση που έχει ο τομέας αυτός από μία χώρα που διοικείται στην πλειονότητά της από ανθρώπους με σκουριασμένα μυαλά και σκουριασμένες απόψεις (τέτοιοι είναι και οι ψηφοφόροι τους βέβαια), είναι άκρως εχθρική. Οπότε τι να λέμε τώρα. Εδώ ο αθλητισμός γενικότερα αντιμετωπίζεται με τους ίδιους τρόπους και πρακτικές, να περιμέναμε κάτι διαφορετικό για τον μηχανοκίνητο; Στην Ελλάδα οτιδήποτε έχει ρόδες και μηχανή αντιμετωπίζεται από την κεντρική διοίκηση ως αγελάδα για μόνιμο άρμεγμα. Στους τομείς των αγώνων δε οι περισσότεροι διοργανωτές ψάχνουν για το πως θα κάνουν την αρπαχτή τους. Και μετά περιμένουμε παγκόσμια πρωταθλήματα. Εγώ φέτος πάντως στον αγώνα του πανελληνίου δεν είδα και ιδιαίτερη προσέλευση Μεγαλοπολιτών, άρα μην ψάχνουμε και πολύ για τις αιτίες για κάτι το οποίο όπως φαίνεται ελάχιστοι στην τοπική κοινωνία θεωρούν σημαντικό.

 26. Άντε πάλι αυτή η ΔΕΗ έτσι γενικά και αόριστα. Θα ήθελα να παρακαλέσω οποιονδήποτε αναφέρεται σε δημιουργία νέων ή επιπλέον θέσεων εργασίας μέσω της ΔΕΗ να μπαίνει στον κόπο να γράφει και δυο τρία πραγματάκια παραπάνω για να καταλαβαίνουμε και οι υπόλοιποι τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. Γιατί τα σημερινά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας είναι τα εξής α) για την Μεγαλόπολη οδεύουμε ολοταχώς πλέον για την μεταλιγνιτική περίοδο μιας και τα αποθέματα λιγνίτη λιγοστεύουν και
  β) έχουμε ήδη την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για το σχέδιο κατάτμησης και εν συνεχεία πώλησης της ΔΕΗ.
  γ)αντιδράσεις για το σχέδιο αυτό δεν φαίνονται πουθενά. Η μόνη περίπτωση να μην προχωρήσει θα ήταν μόνο έπειτα από ραγδαίες και σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να έχει την διάθεση η ελληνική κοινωνία να απαιτήσει και να πράξει. Οπότε θεωρούμε δεδομένο πως θα περάσει και αυτό όπως πέρασαν τόσα και τόσα την τελευταία τριετία.
  Άρα από την στιγμή που σύντομα (σε δύο με, τρία χρόνια) δεν θα μιλάμε πλέον για ΔΕΗ γιατί δεν θα υπάρχει και από την στιγμή που δεν ξέρουμε τι θα πωληθεί και σε ποιών τα χέρια θα καταλήξει, δεν καταλαβαίνω πως ονειρεύεστε κάποιοι σήμερα νέες θέσεις εργασίας στην ΔΕΗ.
  Φυλακές υψίστης ασφαλείας κατά τις Αμερικανικές προδιαγραφές ή με τις Ελληνικές προδιαγραφές; Με τις Ελληνικές προφανώς. Σε αυτές τις φυλακές έχουμε υπόψη μας τι είδους κρατούμενοι θα κρατούνται; Οι πλέον επικίνδυνοι εγκληματίες όλων. Αυτοί που σε άλλες χώρες είτε καταδικάζονται εις θάνατον ή οι λιγότερο επικίνδυνοι δεν βλέπουν το φώς της ημέρας. Ναι πραγματικά κρίμα να χάσουμε τέτοια ευκαιρία να έχουμε κι εμείς την πιθανότητα να ζήσουμε ένα περιστατικό εισβολής στο σπιτικό μας από έναν Σορίν Ματέι με την χειροβομβίδα του ή ένα ντου ενός άλλου Κώστα Πάσσαρη κτλ. Και αυτά με αντάλλαγμα ενδεχομένως κάποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας ως δεσμοφύλακες (και ζήτημα αν θα ήταν και Μεγαλοπολίτες) ή την προμήθεια των φυλακών που και πάλι μάλλον σε κάποιες γνωστές αλυσίδες γνωστών ομίλων θα πήγαιναν παρά στους τοπικούς εμπόρους. Σαφέστατα η εργασία που κάθε νέος επιθυμεί για να παραμείνει στην Μεγαλόπολη. Δεσμοφύλακας άκρως επικίνδυνων εγκληματιών. Διαβάστε και τις επίσημες ανακοινώσεις εναντίωσης των τοπικών αρχόντων των Τρικάλων μετά τα διάφορα περιστατικά και την πρόθεση του υπουργείου να χαρακτηριστούν οι φυλακές Τρικάλων ως υψίστης ασφαλείας. Τότε ίσως καταλάβετε το μέγεθος της «ευκαιρίας» που χάσαμε.
  Για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ήμουν υπέρ παρά τις όποιες ενστάσεις μου λόγο γνωστικού αντικειμένου. Παρόλα αυτά σε επίπεδο θέσεων εργασίας δεν είχαμε να περιμένουμε και πολλά. Μόλις στις 30 υπολογίζονταν οι μόνιμες θέσεις και αυτές τότε και υπό την προϋπόθεση πως το πάρκο θα ανήκε στην ΔΕΗ. Περεταίρω θέσεις εργασίας θα είχαμε στο στάδιο της κατασκευής (όπως γίνεται σε κάθε έργο υποδομής δημόσιο ή μη) αλλά εντελώς προσωρινού χαρακτήρα. Οι γενικότερες εξελίξεις που ακολούθησαν στην χώρα όμως δεν μπορώ να πω πως με κάνουν να λυπάμαι και τόσο που δεν έγινε το πάρκο.
  α) Ήδη ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και όλο αυτό έχει να κάνει με την κάλυψη του κόστους του πανηγυριού που ακούει στο όνομα Α.Π.Ε
  β) Με τα σχέδια πώλησης της ΔΕΗ που προωθούν οι «πατριωταράδες» που έχει βάλει ο Ελληνικός λαός στο τιμόνι της χώρας, μάλλον το πάρκο θα πέρναγε στα χέρια κάποιου μεγάλου ομίλου (πιθανότατα ξένου) τσάμπα. Κάτι που θα είχαμε όλοι εμείς πληρώσει χρυσάφι δηλαδή και θα εξακολουθούσαμε να πληρώνουμε. Χώρια οι θέσεις εργασίας οι οποίες θα παίζονταν πλέον και ως προς τον αριθμό και ως προς τους μισθούς κτλ. Νέα αφεντικά με διαφορετικές απαιτήσεις.
  Πλέον όλοι ξέρουμε (;) πως το έργο έχει κολλήσει λόγο μη εξεύρεσης της απαιτούμενης χρηματοδότησης και όχι από οτιδήποτε άλλο που αφορά την τοπική κοινωνία.
  Αρχαιότητες και γενικώς επένδυση στον πολιτισμό, 100% σύμφωνος σε αυτό άντε πες το όμως στους υπόλοιπους Μεγαλοπολίτες και γενικότερα σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού που η λέξη πολιτισμός περιορίζεται στις πίστες των μπουζουκλερή.
  Το θέμα με την πίστα Motocross είναι περίπλοκο. Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο θέμα της πίστας. Καταρχήν ο χώρος ανήκει στην ΔΕΗ αυτό από μόνο του φτάνει για να βάλει σε σκέψεις όλους όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον (και) της πίστας. Η πίστα της Μεγαλόπολης είναι και παραμένει η πληρέστερη πίστα του είδους σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.
  Το να διεξαχθούν αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος σε αυτή εξαρτάται κυρίως από την γενικότερη αντιμετώπιση που έχουμε ως χώρα στον τομέα που ακούει στο όνομα μηχανοκίνητος αθλητισμός. Η αντιμετώπιση που έχει ο τομέας αυτός από μία χώρα που διοικείται στην πλειονότητά της από ανθρώπους με σκουριασμένα μυαλά και σκουριασμένες απόψεις (τέτοιοι είναι και οι ψηφοφόροι τους βέβαια), είναι άκρως εχθρική. Οπότε τι να λέμε τώρα. Εδώ ο αθλητισμός γενικότερα αντιμετωπίζεται με τους ίδιους τρόπους και πρακτικές, να περιμέναμε κάτι διαφορετικό για τον μηχανοκίνητο; Στην Ελλάδα οτιδήποτε έχει ρόδες και μηχανή αντιμετωπίζεται από την κεντρική διοίκηση ως αγελάδα για μόνιμο άρμεγμα. Στους τομείς των αγώνων δε οι περισσότεροι διοργανωτές ψάχνουν για το πως θα κάνουν την αρπαχτή τους. Και μετά περιμένουμε παγκόσμια πρωταθλήματα. Εγώ φέτος πάντως στον αγώνα του πανελληνίου δεν είδα και ιδιαίτερη προσέλευση Μεγαλοπολιτών, άρα μην ψάχνουμε και πολύ για τις αιτίες για κάτι το οποίο όπως φαίνεται ελάχιστοι στην τοπική κοινωνία θεωρούν σημαντικό.

 27. Άντε πάλι αυτή η ΔΕΗ έτσι γενικά και αόριστα. Θα ήθελα να παρακαλέσω οποιονδήποτε αναφέρεται σε δημιουργία νέων ή επιπλέον θέσεων εργασίας μέσω της ΔΕΗ να μπαίνει στον κόπο να γράφει και δυο τρία πραγματάκια παραπάνω για να καταλαβαίνουμε και οι υπόλοιποι τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. Γιατί τα σημερινά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας είναι τα εξής α) για την Μεγαλόπολη οδεύουμε ολοταχώς πλέον για την μεταλιγνιτική περίοδο μιας και τα αποθέματα λιγνίτη λιγοστεύουν και
  β) έχουμε ήδη την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για το σχέδιο κατάτμησης και εν συνεχεία πώλησης της ΔΕΗ.
  γ)αντιδράσεις για το σχέδιο αυτό δεν φαίνονται πουθενά. Η μόνη περίπτωση να μην προχωρήσει θα ήταν μόνο έπειτα από ραγδαίες και σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να έχει την διάθεση η ελληνική κοινωνία να απαιτήσει και να πράξει. Οπότε θεωρούμε δεδομένο πως θα περάσει και αυτό όπως πέρασαν τόσα και τόσα την τελευταία τριετία.
  Άρα από την στιγμή που σύντομα (σε δύο με, τρία χρόνια) δεν θα μιλάμε πλέον για ΔΕΗ γιατί δεν θα υπάρχει και από την στιγμή που δεν ξέρουμε τι θα πωληθεί και σε ποιών τα χέρια θα καταλήξει, δεν καταλαβαίνω πως ονειρεύεστε κάποιοι σήμερα νέες θέσεις εργασίας στην ΔΕΗ.
  Φυλακές υψίστης ασφαλείας κατά τις Αμερικανικές προδιαγραφές ή με τις Ελληνικές προδιαγραφές; Με τις Ελληνικές προφανώς. Σε αυτές τις φυλακές έχουμε υπόψη μας τι είδους κρατούμενοι θα κρατούνται; Οι πλέον επικίνδυνοι εγκληματίες όλων. Αυτοί που σε άλλες χώρες είτε καταδικάζονται εις θάνατον ή οι λιγότερο επικίνδυνοι δεν βλέπουν το φώς της ημέρας. Ναι πραγματικά κρίμα να χάσουμε τέτοια ευκαιρία να έχουμε κι εμείς την πιθανότητα να ζήσουμε ένα περιστατικό εισβολής στο σπιτικό μας από έναν Σορίν Ματέι με την χειροβομβίδα του ή ένα ντου ενός άλλου Κώστα Πάσσαρη κτλ. Και αυτά με αντάλλαγμα ενδεχομένως κάποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας ως δεσμοφύλακες (και ζήτημα αν θα ήταν και Μεγαλοπολίτες) ή την προμήθεια των φυλακών που και πάλι μάλλον σε κάποιες γνωστές αλυσίδες γνωστών ομίλων θα πήγαιναν παρά στους τοπικούς εμπόρους. Σαφέστατα η εργασία που κάθε νέος επιθυμεί για να παραμείνει στην Μεγαλόπολη. Δεσμοφύλακας άκρως επικίνδυνων εγκληματιών. Διαβάστε και τις επίσημες ανακοινώσεις εναντίωσης των τοπικών αρχόντων των Τρικάλων μετά τα διάφορα περιστατικά και την πρόθεση του υπουργείου να χαρακτηριστούν οι φυλακές Τρικάλων ως υψίστης ασφαλείας. Τότε ίσως καταλάβετε το μέγεθος της «ευκαιρίας» που χάσαμε.
  Για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ήμουν υπέρ παρά τις όποιες ενστάσεις μου λόγο γνωστικού αντικειμένου. Παρόλα αυτά σε επίπεδο θέσεων εργασίας δεν είχαμε να περιμένουμε και πολλά. Μόλις στις 30 υπολογίζονταν οι μόνιμες θέσεις και αυτές τότε και υπό την προϋπόθεση πως το πάρκο θα ανήκε στην ΔΕΗ. Περεταίρω θέσεις εργασίας θα είχαμε στο στάδιο της κατασκευής (όπως γίνεται σε κάθε έργο υποδομής δημόσιο ή μη) αλλά εντελώς προσωρινού χαρακτήρα. Οι γενικότερες εξελίξεις που ακολούθησαν στην χώρα όμως δεν μπορώ να πω πως με κάνουν να λυπάμαι και τόσο που δεν έγινε το πάρκο.
  α) Ήδη ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και όλο αυτό έχει να κάνει με την κάλυψη του κόστους του πανηγυριού που ακούει στο όνομα Α.Π.Ε
  β) Με τα σχέδια πώλησης της ΔΕΗ που προωθούν οι «πατριωταράδες» που έχει βάλει ο Ελληνικός λαός στο τιμόνι της χώρας, μάλλον το πάρκο θα πέρναγε στα χέρια κάποιου μεγάλου ομίλου (πιθανότατα ξένου) τσάμπα. Κάτι που θα είχαμε όλοι εμείς πληρώσει χρυσάφι δηλαδή και θα εξακολουθούσαμε να πληρώνουμε. Χώρια οι θέσεις εργασίας οι οποίες θα παίζονταν πλέον και ως προς τον αριθμό και ως προς τους μισθούς κτλ. Νέα αφεντικά με διαφορετικές απαιτήσεις.
  Πλέον όλοι ξέρουμε (;) πως το έργο έχει κολλήσει λόγο μη εξεύρεσης της απαιτούμενης χρηματοδότησης και όχι από οτιδήποτε άλλο που αφορά την τοπική κοινωνία.
  Αρχαιότητες και γενικώς επένδυση στον πολιτισμό, 100% σύμφωνος σε αυτό άντε πες το όμως στους υπόλοιπους Μεγαλοπολίτες και γενικότερα σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού που η λέξη πολιτισμός περιορίζεται στις πίστες των μπουζουκλερή.
  Το θέμα με την πίστα Motocross είναι περίπλοκο. Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο θέμα της πίστας. Καταρχήν ο χώρος ανήκει στην ΔΕΗ αυτό από μόνο του φτάνει για να βάλει σε σκέψεις όλους όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον (και) της πίστας. Η πίστα της Μεγαλόπολης είναι και παραμένει η πληρέστερη πίστα του είδους σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.
  Το να διεξαχθούν αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος σε αυτή εξαρτάται κυρίως από την γενικότερη αντιμετώπιση που έχουμε ως χώρα στον τομέα που ακούει στο όνομα μηχανοκίνητος αθλητισμός. Η αντιμετώπιση που έχει ο τομέας αυτός από μία χώρα που διοικείται στην πλειονότητά της από ανθρώπους με σκουριασμένα μυαλά και σκουριασμένες απόψεις (τέτοιοι είναι και οι ψηφοφόροι τους βέβαια), είναι άκρως εχθρική. Οπότε τι να λέμε τώρα. Εδώ ο αθλητισμός γενικότερα αντιμετωπίζεται με τους ίδιους τρόπους και πρακτικές, να περιμέναμε κάτι διαφορετικό για τον μηχανοκίνητο; Στην Ελλάδα οτιδήποτε έχει ρόδες και μηχανή αντιμετωπίζεται από την κεντρική διοίκηση ως αγελάδα για μόνιμο άρμεγμα. Στους τομείς των αγώνων δε οι περισσότεροι διοργανωτές ψάχνουν για το πως θα κάνουν την αρπαχτή τους. Και μετά περιμένουμε παγκόσμια πρωταθλήματα. Εγώ φέτος πάντως στον αγώνα του πανελληνίου δεν είδα και ιδιαίτερη προσέλευση Μεγαλοπολιτών, άρα μην ψάχνουμε και πολύ για τις αιτίες για κάτι το οποίο όπως φαίνεται ελάχιστοι στην τοπική κοινωνία θεωρούν σημαντικό.

 28. Άντε πάλι αυτή η ΔΕΗ έτσι γενικά και αόριστα. Θα ήθελα να παρακαλέσω οποιονδήποτε αναφέρεται σε δημιουργία νέων ή επιπλέον θέσεων εργασίας μέσω της ΔΕΗ να μπαίνει στον κόπο να γράφει και δυο τρία πραγματάκια παραπάνω για να καταλαβαίνουμε και οι υπόλοιποι τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. Γιατί τα σημερινά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας είναι τα εξής α) για την Μεγαλόπολη οδεύουμε ολοταχώς πλέον για την μεταλιγνιτική περίοδο μιας και τα αποθέματα λιγνίτη λιγοστεύουν και
  β) έχουμε ήδη την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για το σχέδιο κατάτμησης και εν συνεχεία πώλησης της ΔΕΗ.
  γ)αντιδράσεις για το σχέδιο αυτό δεν φαίνονται πουθενά. Η μόνη περίπτωση να μην προχωρήσει θα ήταν μόνο έπειτα από ραγδαίες και σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να έχει την διάθεση η ελληνική κοινωνία να απαιτήσει και να πράξει. Οπότε θεωρούμε δεδομένο πως θα περάσει και αυτό όπως πέρασαν τόσα και τόσα την τελευταία τριετία.
  Άρα από την στιγμή που σύντομα (σε δύο με, τρία χρόνια) δεν θα μιλάμε πλέον για ΔΕΗ γιατί δεν θα υπάρχει και από την στιγμή που δεν ξέρουμε τι θα πωληθεί και σε ποιών τα χέρια θα καταλήξει, δεν καταλαβαίνω πως ονειρεύεστε κάποιοι σήμερα νέες θέσεις εργασίας στην ΔΕΗ.
  Φυλακές υψίστης ασφαλείας κατά τις Αμερικανικές προδιαγραφές ή με τις Ελληνικές προδιαγραφές; Με τις Ελληνικές προφανώς. Σε αυτές τις φυλακές έχουμε υπόψη μας τι είδους κρατούμενοι θα κρατούνται; Οι πλέον επικίνδυνοι εγκληματίες όλων. Αυτοί που σε άλλες χώρες είτε καταδικάζονται εις θάνατον ή οι λιγότερο επικίνδυνοι δεν βλέπουν το φώς της ημέρας. Ναι πραγματικά κρίμα να χάσουμε τέτοια ευκαιρία να έχουμε κι εμείς την πιθανότητα να ζήσουμε ένα περιστατικό εισβολής στο σπιτικό μας από έναν Σορίν Ματέι με την χειροβομβίδα του ή ένα ντου ενός άλλου Κώστα Πάσσαρη κτλ. Και αυτά με αντάλλαγμα ενδεχομένως κάποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας ως δεσμοφύλακες (και ζήτημα αν θα ήταν και Μεγαλοπολίτες) ή την προμήθεια των φυλακών που και πάλι μάλλον σε κάποιες γνωστές αλυσίδες γνωστών ομίλων θα πήγαιναν παρά στους τοπικούς εμπόρους. Σαφέστατα η εργασία που κάθε νέος επιθυμεί για να παραμείνει στην Μεγαλόπολη. Δεσμοφύλακας άκρως επικίνδυνων εγκληματιών. Διαβάστε και τις επίσημες ανακοινώσεις εναντίωσης των τοπικών αρχόντων των Τρικάλων μετά τα διάφορα περιστατικά και την πρόθεση του υπουργείου να χαρακτηριστούν οι φυλακές Τρικάλων ως υψίστης ασφαλείας. Τότε ίσως καταλάβετε το μέγεθος της «ευκαιρίας» που χάσαμε.
  Για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ήμουν υπέρ παρά τις όποιες ενστάσεις μου λόγο γνωστικού αντικειμένου. Παρόλα αυτά σε επίπεδο θέσεων εργασίας δεν είχαμε να περιμένουμε και πολλά. Μόλις στις 30 υπολογίζονταν οι μόνιμες θέσεις και αυτές τότε και υπό την προϋπόθεση πως το πάρκο θα ανήκε στην ΔΕΗ. Περεταίρω θέσεις εργασίας θα είχαμε στο στάδιο της κατασκευής (όπως γίνεται σε κάθε έργο υποδομής δημόσιο ή μη) αλλά εντελώς προσωρινού χαρακτήρα. Οι γενικότερες εξελίξεις που ακολούθησαν στην χώρα όμως δεν μπορώ να πω πως με κάνουν να λυπάμαι και τόσο που δεν έγινε το πάρκο.
  α) Ήδη ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και όλο αυτό έχει να κάνει με την κάλυψη του κόστους του πανηγυριού που ακούει στο όνομα Α.Π.Ε
  β) Με τα σχέδια πώλησης της ΔΕΗ που προωθούν οι «πατριωταράδες» που έχει βάλει ο Ελληνικός λαός στο τιμόνι της χώρας, μάλλον το πάρκο θα πέρναγε στα χέρια κάποιου μεγάλου ομίλου (πιθανότατα ξένου) τσάμπα. Κάτι που θα είχαμε όλοι εμείς πληρώσει χρυσάφι δηλαδή και θα εξακολουθούσαμε να πληρώνουμε. Χώρια οι θέσεις εργασίας οι οποίες θα παίζονταν πλέον και ως προς τον αριθμό και ως προς τους μισθούς κτλ. Νέα αφεντικά με διαφορετικές απαιτήσεις.
  Πλέον όλοι ξέρουμε (;) πως το έργο έχει κολλήσει λόγο μη εξεύρεσης της απαιτούμενης χρηματοδότησης και όχι από οτιδήποτε άλλο που αφορά την τοπική κοινωνία.
  Αρχαιότητες και γενικώς επένδυση στον πολιτισμό, 100% σύμφωνος σε αυτό άντε πες το όμως στους υπόλοιπους Μεγαλοπολίτες και γενικότερα σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού που η λέξη πολιτισμός περιορίζεται στις πίστες των μπουζουκλερή.
  Το θέμα με την πίστα Motocross είναι περίπλοκο. Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο θέμα της πίστας. Καταρχήν ο χώρος ανήκει στην ΔΕΗ αυτό από μόνο του φτάνει για να βάλει σε σκέψεις όλους όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον (και) της πίστας. Η πίστα της Μεγαλόπολης είναι και παραμένει η πληρέστερη πίστα του είδους σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.
  Το να διεξαχθούν αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος σε αυτή εξαρτάται κυρίως από την γενικότερη αντιμετώπιση που έχουμε ως χώρα στον τομέα που ακούει στο όνομα μηχανοκίνητος αθλητισμός. Η αντιμετώπιση που έχει ο τομέας αυτός από μία χώρα που διοικείται στην πλειονότητά της από ανθρώπους με σκουριασμένα μυαλά και σκουριασμένες απόψεις (τέτοιοι είναι και οι ψηφοφόροι τους βέβαια), είναι άκρως εχθρική. Οπότε τι να λέμε τώρα. Εδώ ο αθλητισμός γενικότερα αντιμετωπίζεται με τους ίδιους τρόπους και πρακτικές, να περιμέναμε κάτι διαφορετικό για τον μηχανοκίνητο; Στην Ελλάδα οτιδήποτε έχει ρόδες και μηχανή αντιμετωπίζεται από την κεντρική διοίκηση ως αγελάδα για μόνιμο άρμεγμα. Στους τομείς των αγώνων δε οι περισσότεροι διοργανωτές ψάχνουν για το πως θα κάνουν την αρπαχτή τους. Και μετά περιμένουμε παγκόσμια πρωταθλήματα. Εγώ φέτος πάντως στον αγώνα του πανελληνίου δεν είδα και ιδιαίτερη προσέλευση Μεγαλοπολιτών, άρα μην ψάχνουμε και πολύ για τις αιτίες για κάτι το οποίο όπως φαίνεται ελάχιστοι στην τοπική κοινωνία θεωρούν σημαντικό.

 29. Τρίτο σκέλος και τελικό. Ήρθε η κρίση στην Ελλάδα και πάνω κάτω μέσα στην τριετία που μας πέρασε μιλήσαμε και αναλύσαμε πολλές φορές τα στραβά μας ως χώρα. Τα εμπεδώσαμε όμως; Όχι και στην Μεγαλόπολη σίγουρα όχι. Σε ποιον τομέα υστερεί η Ελλάδα έναντι άλλων χωρών; Σχεδόν σε όλους τους τομείς της παραγωγής ακόμη και στον τουρισμό. Έχει δυνατότητες και πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών στους τομείς αυτούς; Έχει αλλά δεν τα εκμεταλλεύεται.
  Και ερχόμαστε στην Μεγαλόπολη τώρα. Διαθέτει αντίστοιχες δυνατότητες και πλεονεκτήματα έναντι πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας; Διαθέτει αλλά δεν τα εκμεταλλεύεται γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας έχει κολλήσει στο παρελθόν και αρνείται πεισματικά να αντικρίσει την πραγματικότητα και να πράξει ανάλογα. Δεν έχει καταλάβει ακόμη πως η λύση μόνιμη εργασία στο δημόσιο έπαψε να υφίσταται καθώς άλλωστε και ολόκληρο το δημόσιο έπαψε να υπάρχει όπως το ξέραμε, μια για πάντα. Ακόμη πιστεύουν (ή θέλουν να πιστεύουν) οι περισσότεροι πως κάτι θα αλλάξει στην πορεία θα γίνει το θαύμα και η ΔΕΗ θα αρχίσει ξανά να προσλαμβάνει νέο κόσμο σωρηδόν. Το πιστεύουν και για την μονάδα φυσικού αερίου η οποία όμως λειτουργεί με μόλις 25-40 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού. Γι’ αυτό όταν γίνεται συζήτηση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι περισσότεροι στην Μεγαλόπολη θα αναφέρουν πρώτη πρώτη την ΔΕΗ.
  Είναι εντυπωσιακό που κανείς δεν αναφέρεται στο γεγονός πως το έτος 2013 η Μεγαλόπολη εξακολουθεί να στερείται της ύπαρξης μιας σύγχρονης ΒΙ.ΠΕ. Την στιγμή μάλιστα που η Μεγαλόπολη και με την έλευση του αγωγού φυσικού αερίου καθίσταται ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος του Ελλαδικού χώρου. Δεν χρειάζεται να αναφέρω και την τηλεθέρμανση. Η Μεγαλόπολη δεν έχει ακόμη ΒΙ.ΠΕ κυρίως γιατί δεν απασχολεί το θέμα τους ίδιους τους Μεγαλοπολίτες και αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο εξαρτημένος είναι ο μέσος Μεγαλοπολίτης με το παρελθόν και τις λύσεις του τύπου «πως θα μπω στο δημόσιο».
  Πως θα έρθει κάποιος να επενδύσει στην Μεγαλόπολη ή πως θα επενδύσει ένας Μεγαλοπολίτης φτιάχνοντας μια επιχείρηση π.χ που θα παράγει πινέζες, όταν δεν υπάρχει οργανωμένη ΒΙ.ΠΕ και γενικά δεν του δίνεται κανένα κίνητρο; Να πάμε στον τομέα της αγροτικής παραγωγής ή της κτηνοτροφίας; Δεδομένου πως οι κατάλληλες εκτάσεις (εξαιτίας και της μορφολογίας του εδάφους της ευρύτερης περιοχής) είναι διάσπαρτες και ανήκουν σε πολλούς και διάφορους και με δεδομένο πως οι Μεγαλοπολίτες είμαστε πολύ απασχολημένοι με το εγώ μας και την πάρτη μας γενικότερα για να συνεταιριστούμε και να έχουμε εντυπωσιακά και κερδοφόρα αποτελέσματα, μάλλον είναι περιττό να πούμε το οτιδήποτε. Καλά για αγροτουρισμούς και λοιπές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβάλλον δεν το συζητάμε καν. Άντε να δούμε πόσα χρόνια ακόμη θα παραμένουμε ραγιάδες και θα κοιμόμαστε όρθιοι σε αυτή την χώρα.
  Υ.Γ. Θα ήθελα να ζητήσω μια συγνώμη από τον φίλο Πάνο που τον υποβάλλω σε αυτό το μαρτύριο. Να διαβάζει θέλει δεν θέλει τα σεντόνια που γράφω και πιθανόν να χάνει και πολύτιμο μέρος από τον χρόνο του.

  • Την συγνώμη πρέπει να την ζητήσω εγώ γιατί αυτές τις μέρες πέφτει πολύ τρέξιμο και δεν μπορώ να συμμετέχω στην συζήτηση και σε αφήνω να γράφεις μόνος σου. Είναι μεγάλη η ευχαρίστηση μου να υπάρχει η συμμετοχή σας σε τόσο σοβαρά θέματα !!

 30. Τρίτο σκέλος και τελικό. Ήρθε η κρίση στην Ελλάδα και πάνω κάτω μέσα στην τριετία που μας πέρασε μιλήσαμε και αναλύσαμε πολλές φορές τα στραβά μας ως χώρα. Τα εμπεδώσαμε όμως; Όχι και στην Μεγαλόπολη σίγουρα όχι. Σε ποιον τομέα υστερεί η Ελλάδα έναντι άλλων χωρών; Σχεδόν σε όλους τους τομείς της παραγωγής ακόμη και στον τουρισμό. Έχει δυνατότητες και πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών στους τομείς αυτούς; Έχει αλλά δεν τα εκμεταλλεύεται.
  Και ερχόμαστε στην Μεγαλόπολη τώρα. Διαθέτει αντίστοιχες δυνατότητες και πλεονεκτήματα έναντι πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας; Διαθέτει αλλά δεν τα εκμεταλλεύεται γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας έχει κολλήσει στο παρελθόν και αρνείται πεισματικά να αντικρίσει την πραγματικότητα και να πράξει ανάλογα. Δεν έχει καταλάβει ακόμη πως η λύση μόνιμη εργασία στο δημόσιο έπαψε να υφίσταται καθώς άλλωστε και ολόκληρο το δημόσιο έπαψε να υπάρχει όπως το ξέραμε, μια για πάντα. Ακόμη πιστεύουν (ή θέλουν να πιστεύουν) οι περισσότεροι πως κάτι θα αλλάξει στην πορεία θα γίνει το θαύμα και η ΔΕΗ θα αρχίσει ξανά να προσλαμβάνει νέο κόσμο σωρηδόν. Το πιστεύουν και για την μονάδα φυσικού αερίου η οποία όμως λειτουργεί με μόλις 25-40 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού. Γι’ αυτό όταν γίνεται συζήτηση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι περισσότεροι στην Μεγαλόπολη θα αναφέρουν πρώτη πρώτη την ΔΕΗ.
  Είναι εντυπωσιακό που κανείς δεν αναφέρεται στο γεγονός πως το έτος 2013 η Μεγαλόπολη εξακολουθεί να στερείται της ύπαρξης μιας σύγχρονης ΒΙ.ΠΕ. Την στιγμή μάλιστα που η Μεγαλόπολη και με την έλευση του αγωγού φυσικού αερίου καθίσταται ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος του Ελλαδικού χώρου. Δεν χρειάζεται να αναφέρω και την τηλεθέρμανση. Η Μεγαλόπολη δεν έχει ακόμη ΒΙ.ΠΕ κυρίως γιατί δεν απασχολεί το θέμα τους ίδιους τους Μεγαλοπολίτες και αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο εξαρτημένος είναι ο μέσος Μεγαλοπολίτης με το παρελθόν και τις λύσεις του τύπου «πως θα μπω στο δημόσιο».
  Πως θα έρθει κάποιος να επενδύσει στην Μεγαλόπολη ή πως θα επενδύσει ένας Μεγαλοπολίτης φτιάχνοντας μια επιχείρηση π.χ που θα παράγει πινέζες, όταν δεν υπάρχει οργανωμένη ΒΙ.ΠΕ και γενικά δεν του δίνεται κανένα κίνητρο; Να πάμε στον τομέα της αγροτικής παραγωγής ή της κτηνοτροφίας; Δεδομένου πως οι κατάλληλες εκτάσεις (εξαιτίας και της μορφολογίας του εδάφους της ευρύτερης περιοχής) είναι διάσπαρτες και ανήκουν σε πολλούς και διάφορους και με δεδομένο πως οι Μεγαλοπολίτες είμαστε πολύ απασχολημένοι με το εγώ μας και την πάρτη μας γενικότερα για να συνεταιριστούμε και να έχουμε εντυπωσιακά και κερδοφόρα αποτελέσματα, μάλλον είναι περιττό να πούμε το οτιδήποτε. Καλά για αγροτουρισμούς και λοιπές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβάλλον δεν το συζητάμε καν. Άντε να δούμε πόσα χρόνια ακόμη θα παραμένουμε ραγιάδες και θα κοιμόμαστε όρθιοι σε αυτή την χώρα.
  Υ.Γ. Θα ήθελα να ζητήσω μια συγνώμη από τον φίλο Πάνο που τον υποβάλλω σε αυτό το μαρτύριο. Να διαβάζει θέλει δεν θέλει τα σεντόνια που γράφω και πιθανόν να χάνει και πολύτιμο μέρος από τον χρόνο του.

  • Την συγνώμη πρέπει να την ζητήσω εγώ γιατί αυτές τις μέρες πέφτει πολύ τρέξιμο και δεν μπορώ να συμμετέχω στην συζήτηση και σε αφήνω να γράφεις μόνος σου. Είναι μεγάλη η ευχαρίστηση μου να υπάρχει η συμμετοχή σας σε τόσο σοβαρά θέματα !!

 31. Τρίτο σκέλος και τελικό. Ήρθε η κρίση στην Ελλάδα και πάνω κάτω μέσα στην τριετία που μας πέρασε μιλήσαμε και αναλύσαμε πολλές φορές τα στραβά μας ως χώρα. Τα εμπεδώσαμε όμως; Όχι και στην Μεγαλόπολη σίγουρα όχι. Σε ποιον τομέα υστερεί η Ελλάδα έναντι άλλων χωρών; Σχεδόν σε όλους τους τομείς της παραγωγής ακόμη και στον τουρισμό. Έχει δυνατότητες και πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών στους τομείς αυτούς; Έχει αλλά δεν τα εκμεταλλεύεται.
  Και ερχόμαστε στην Μεγαλόπολη τώρα. Διαθέτει αντίστοιχες δυνατότητες και πλεονεκτήματα έναντι πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας; Διαθέτει αλλά δεν τα εκμεταλλεύεται γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας έχει κολλήσει στο παρελθόν και αρνείται πεισματικά να αντικρίσει την πραγματικότητα και να πράξει ανάλογα. Δεν έχει καταλάβει ακόμη πως η λύση μόνιμη εργασία στο δημόσιο έπαψε να υφίσταται καθώς άλλωστε και ολόκληρο το δημόσιο έπαψε να υπάρχει όπως το ξέραμε, μια για πάντα. Ακόμη πιστεύουν (ή θέλουν να πιστεύουν) οι περισσότεροι πως κάτι θα αλλάξει στην πορεία θα γίνει το θαύμα και η ΔΕΗ θα αρχίσει ξανά να προσλαμβάνει νέο κόσμο σωρηδόν. Το πιστεύουν και για την μονάδα φυσικού αερίου η οποία όμως λειτουργεί με μόλις 25-40 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού. Γι’ αυτό όταν γίνεται συζήτηση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι περισσότεροι στην Μεγαλόπολη θα αναφέρουν πρώτη πρώτη την ΔΕΗ.
  Είναι εντυπωσιακό που κανείς δεν αναφέρεται στο γεγονός πως το έτος 2013 η Μεγαλόπολη εξακολουθεί να στερείται της ύπαρξης μιας σύγχρονης ΒΙ.ΠΕ. Την στιγμή μάλιστα που η Μεγαλόπολη και με την έλευση του αγωγού φυσικού αερίου καθίσταται ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος του Ελλαδικού χώρου. Δεν χρειάζεται να αναφέρω και την τηλεθέρμανση. Η Μεγαλόπολη δεν έχει ακόμη ΒΙ.ΠΕ κυρίως γιατί δεν απασχολεί το θέμα τους ίδιους τους Μεγαλοπολίτες και αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο εξαρτημένος είναι ο μέσος Μεγαλοπολίτης με το παρελθόν και τις λύσεις του τύπου «πως θα μπω στο δημόσιο».
  Πως θα έρθει κάποιος να επενδύσει στην Μεγαλόπολη ή πως θα επενδύσει ένας Μεγαλοπολίτης φτιάχνοντας μια επιχείρηση π.χ που θα παράγει πινέζες, όταν δεν υπάρχει οργανωμένη ΒΙ.ΠΕ και γενικά δεν του δίνεται κανένα κίνητρο; Να πάμε στον τομέα της αγροτικής παραγωγής ή της κτηνοτροφίας; Δεδομένου πως οι κατάλληλες εκτάσεις (εξαιτίας και της μορφολογίας του εδάφους της ευρύτερης περιοχής) είναι διάσπαρτες και ανήκουν σε πολλούς και διάφορους και με δεδομένο πως οι Μεγαλοπολίτες είμαστε πολύ απασχολημένοι με το εγώ μας και την πάρτη μας γενικότερα για να συνεταιριστούμε και να έχουμε εντυπωσιακά και κερδοφόρα αποτελέσματα, μάλλον είναι περιττό να πούμε το οτιδήποτε. Καλά για αγροτουρισμούς και λοιπές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβάλλον δεν το συζητάμε καν. Άντε να δούμε πόσα χρόνια ακόμη θα παραμένουμε ραγιάδες και θα κοιμόμαστε όρθιοι σε αυτή την χώρα.
  Υ.Γ. Θα ήθελα να ζητήσω μια συγνώμη από τον φίλο Πάνο που τον υποβάλλω σε αυτό το μαρτύριο. Να διαβάζει θέλει δεν θέλει τα σεντόνια που γράφω και πιθανόν να χάνει και πολύτιμο μέρος από τον χρόνο του.

  • Την συγνώμη πρέπει να την ζητήσω εγώ γιατί αυτές τις μέρες πέφτει πολύ τρέξιμο και δεν μπορώ να συμμετέχω στην συζήτηση και σε αφήνω να γράφεις μόνος σου. Είναι μεγάλη η ευχαρίστηση μου να υπάρχει η συμμετοχή σας σε τόσο σοβαρά θέματα !!

 32. Τρίτο σκέλος και τελικό. Ήρθε η κρίση στην Ελλάδα και πάνω κάτω μέσα στην τριετία που μας πέρασε μιλήσαμε και αναλύσαμε πολλές φορές τα στραβά μας ως χώρα. Τα εμπεδώσαμε όμως; Όχι και στην Μεγαλόπολη σίγουρα όχι. Σε ποιον τομέα υστερεί η Ελλάδα έναντι άλλων χωρών; Σχεδόν σε όλους τους τομείς της παραγωγής ακόμη και στον τουρισμό. Έχει δυνατότητες και πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών στους τομείς αυτούς; Έχει αλλά δεν τα εκμεταλλεύεται.
  Και ερχόμαστε στην Μεγαλόπολη τώρα. Διαθέτει αντίστοιχες δυνατότητες και πλεονεκτήματα έναντι πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας; Διαθέτει αλλά δεν τα εκμεταλλεύεται γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας έχει κολλήσει στο παρελθόν και αρνείται πεισματικά να αντικρίσει την πραγματικότητα και να πράξει ανάλογα. Δεν έχει καταλάβει ακόμη πως η λύση μόνιμη εργασία στο δημόσιο έπαψε να υφίσταται καθώς άλλωστε και ολόκληρο το δημόσιο έπαψε να υπάρχει όπως το ξέραμε, μια για πάντα. Ακόμη πιστεύουν (ή θέλουν να πιστεύουν) οι περισσότεροι πως κάτι θα αλλάξει στην πορεία θα γίνει το θαύμα και η ΔΕΗ θα αρχίσει ξανά να προσλαμβάνει νέο κόσμο σωρηδόν. Το πιστεύουν και για την μονάδα φυσικού αερίου η οποία όμως λειτουργεί με μόλις 25-40 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού. Γι’ αυτό όταν γίνεται συζήτηση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι περισσότεροι στην Μεγαλόπολη θα αναφέρουν πρώτη πρώτη την ΔΕΗ.
  Είναι εντυπωσιακό που κανείς δεν αναφέρεται στο γεγονός πως το έτος 2013 η Μεγαλόπολη εξακολουθεί να στερείται της ύπαρξης μιας σύγχρονης ΒΙ.ΠΕ. Την στιγμή μάλιστα που η Μεγαλόπολη και με την έλευση του αγωγού φυσικού αερίου καθίσταται ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος του Ελλαδικού χώρου. Δεν χρειάζεται να αναφέρω και την τηλεθέρμανση. Η Μεγαλόπολη δεν έχει ακόμη ΒΙ.ΠΕ κυρίως γιατί δεν απασχολεί το θέμα τους ίδιους τους Μεγαλοπολίτες και αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο εξαρτημένος είναι ο μέσος Μεγαλοπολίτης με το παρελθόν και τις λύσεις του τύπου «πως θα μπω στο δημόσιο».
  Πως θα έρθει κάποιος να επενδύσει στην Μεγαλόπολη ή πως θα επενδύσει ένας Μεγαλοπολίτης φτιάχνοντας μια επιχείρηση π.χ που θα παράγει πινέζες, όταν δεν υπάρχει οργανωμένη ΒΙ.ΠΕ και γενικά δεν του δίνεται κανένα κίνητρο; Να πάμε στον τομέα της αγροτικής παραγωγής ή της κτηνοτροφίας; Δεδομένου πως οι κατάλληλες εκτάσεις (εξαιτίας και της μορφολογίας του εδάφους της ευρύτερης περιοχής) είναι διάσπαρτες και ανήκουν σε πολλούς και διάφορους και με δεδομένο πως οι Μεγαλοπολίτες είμαστε πολύ απασχολημένοι με το εγώ μας και την πάρτη μας γενικότερα για να συνεταιριστούμε και να έχουμε εντυπωσιακά και κερδοφόρα αποτελέσματα, μάλλον είναι περιττό να πούμε το οτιδήποτε. Καλά για αγροτουρισμούς και λοιπές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβάλλον δεν το συζητάμε καν. Άντε να δούμε πόσα χρόνια ακόμη θα παραμένουμε ραγιάδες και θα κοιμόμαστε όρθιοι σε αυτή την χώρα.
  Υ.Γ. Θα ήθελα να ζητήσω μια συγνώμη από τον φίλο Πάνο που τον υποβάλλω σε αυτό το μαρτύριο. Να διαβάζει θέλει δεν θέλει τα σεντόνια που γράφω και πιθανόν να χάνει και πολύτιμο μέρος από τον χρόνο του.

  • Την συγνώμη πρέπει να την ζητήσω εγώ γιατί αυτές τις μέρες πέφτει πολύ τρέξιμο και δεν μπορώ να συμμετέχω στην συζήτηση και σε αφήνω να γράφεις μόνος σου. Είναι μεγάλη η ευχαρίστηση μου να υπάρχει η συμμετοχή σας σε τόσο σοβαρά θέματα !!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ