Οι θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Μεγαλόπολης για το εδαφικό σχέδιο δίκαιης μετάβασης

0
172

Προς Τεχνική Γραμματεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Κατόπιν εξέτασης του υπό διαβούλευση Εδαφικού Σχεδίου Μεγαλόπολης που κατατέθηκε σε εμάς από την τεχνική γραμματεία του ΣΔΑΜ παρατηρήσαμε τα εξής :

– Το σχέδιο αναπτύσσεται γύρω από την έννοια του άμεσα και έμμεσα πληττόμενου Δήμου, πράγμα που οδηγεί όλη το υπόλοιπο σχέδιο σε λάθος συμπεράσματα.. Στην σελίδα 37 γίνεται αναφορά ότι ο χρηματοδοτικός πυλώνας του ταμείου Δίκαιης Μετάβασης φέρεται να χρηματοδοτεί αποκλειστικά την Ζώνη Απολιγνιτοποιήσης (ΖΑΠ). Και αυτό είναι λογικό καθώς σε όλη την διάρκεια που αποδίδεται το ειδικός αναπτυξιακός πόρος (ΕΑΠ) αυτός δινόταν πάντα στην περιοχή της Μεγαλόπολης και ένα μικρό ποσοστό στο Δήμο Γορτυνίας..

– Τα στατιστικά στοιχεία που δίνονται σε όλη την ανάπτυξη του εδαφικού σχεδίου πρέπει να θεωρούνται εσφαλμένα καθώς αναφέρονται στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας και όχι στην Ζώνη Απολιγνιτοποιήσης (ΖΑΠ), δηλαδή τον Δήμο Μεγαλόπολης.- Γίνονται αναφορές για χρήση του Πράσινου Ταμείου και του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου (ΕΑΠ) σε όλες τις πληττόμενες περιοχές κάτι που είναι εκτός δικαιοδοσίας του σχεδίου αφού δεν μπορεί να υποδείξει που θα πρέπει να γίνονται οι αποδόσεις των παραπάνω ταμείων. Αυτές είναι υποχρεωτικά στο Δήμο Μεγαλόπολης.

– Στην σελίδα 29 γίνεται αναφορά για καύση αποβλήτων από επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας κάτι που όμως που αντιβαίνει τους κανόνες της αειφόρου ανάπτυξης και που θα είναι μη περιβαντολλογικά ανεκτό για την περιοχή μας.

– Τέλος, στάλθηκε εσφαλμένα πρόσκληση στους δήμους Τρίπολης και Οιχαλίας πρόσκληση για συμμετοχή στην διαβούλευση, καθώς αυτοί δεν αποτελούν εταίροι της ΕΣΔΙΤ όπως αυτοί καθορίστηκαν στις 30 Νοεμβρίου 2020.

Βασιζόμενοι στις παραπάνω παρατηρήσεις θεωρούμε ότι το Εδαφικό Σχέδιο Μεγαλόπολης που τελεί υπό διαβούλευση θα πρέπει να επιστραφεί και να διορθωθεί στην Τεχνική Γραμματεία Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναφέρουμε πως συντασσόμαστε απόλυτα με τις απαιτήσεις της δημοτικής αρχής όπως αυτές προέκυψαν από το δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Μαρτίου όσο και από την δημόσια διαβούλευση των τοπικών φορέων.

Κανένα σχέδιο δίκαιης μετάβασης δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου που θα έχει την δυνατότητα να απορροφήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Με διαδικασίες fast track θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε η περιοχή της Μεγαλόπολης να μην μείνει ουραγός στις εξελίξεις.

Διοικητικό συμβούλιο του εμποροβιομηχανικού συλλόγου Μεγαλόπολης

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here