ΑρχικήΑΡΘΡΑΟι ελέφαντες της Μεγαλόπολης αποκαλύπτουν μυστικά από το παρελθόν

Οι ελέφαντες της Μεγαλόπολης αποκαλύπτουν μυστικά από το παρελθόν

3ο Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα Παλαιοντολογίας για μαθητές και Βιωματικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στον Ενημερωτικό Σταθμό του Ισιώματος Καρυών Μεγαλόπολης

     Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα Παλαιοντολογίας για μαθητές και Βιωματικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στον Ενημερωτικό Σταθμό του Ισιώματος Καρυών Μεγαλόπολης, από 2 έως 4 Μαΐου 2018, το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Μεγαλόπολης με την υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας παλαιοντολογικών ανασκαφών του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιου Θεοδώρου, σε συνεργασία με την Ένωση Ισιωματαίων Καρυών.

Η έμπειρη επιστημονική ομάδα του κ. Θεοδώρου, την οποία αποτελούσαν οι γεωλόγοι  Εύα Μπέσιου και Γεωργία Γκανιάτσα  και η θεατρολόγος-Μουσειολόγος Ρούλα Σαλταπήδα, σε ένα τριήμερο Εκπαιδευτικό Παλαιοντολογικό Πρόγραμμα αποκάλυψε στους μικρούς μαθητές τα μυστικά του παρελθόντος της περιοχής.

Το φετινό πρόγραμμα είχαν  την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα νηπιαγωγεία και τμήματα από όλα τα Δημοτικά σχολεία του Δήμου Μεγαλόπολης καθώς και το Δημοτικό Σχολείο από το Καστόρι Λακωνίας.

         Οι μικροί μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο Ενημερωτικό Σταθμό, να σκύψουν πάνω από τα απολιθώματα ζώων που έζησαν στην περιοχή της Μεγαλόπολης αλλά και στον ευρύτερο χώρο πριν από εκατομμύρια χρόνια, να τα κρατήσουν λίγο στα χέρια τους και να «αισθανθούν» το χρόνο που πέρασε πριν ακόμη εμφανιστεί ο άνθρωπος. Ως μικροί ανασκαφείς πραγματοποίησαν τη δική τους «Παλαιοντολογική ανασκαφή», γνώρισαν από κοντά τις κυριότερες μεθόδους συντήρησης και είδαν πώς ξεπροβάλλει σιγά-σιγά ένα απολίθωμα μέσα από το έδαφος. Ενημερώθηκαν για τις μεθόδους κατασκευής αντιγράφων με τη χρήση νέων τεχνολογιών και κατασκεύασαν μόνοι τους απλά αντίγραφα απολιθωμάτων. Τέλος οι μαθητές ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους στο παρελθόν, μέσω ενός θεατρικού παιχνιδιού ειδικά προσαρμοσμένου στη θεματολογία του προγράμματος και έφυγαν με μια νέα πρωτόγνωρη εμπειρία.

         Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το Βιωματικό Σεμινάριο των Εκπαιδευτικών, το οποίο παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων από σχολεία της Μεγαλόπολης, της Μεσσηνίας και Λακωνίας.

   Την έναρξη του σεμιναρίου έκανε ο  Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Διονύσης Παπαδόπουλος και η Πρόεδρος της Ένωσης Ισιωματαίων Καρυών κα Ντέμη Γιαννακοπούλου.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες,  ευχαρίστησε  τον καθηγητή κ. Θεοδώρου και τις συνεργάτιδες του καθώς και την Ένωση Ισιωματαίων για την συνεργασία τους στην διοργάνωση του 3ου Εκπαιδευτικού Προγράμματος Παλαιοντολογίας, που έχει ως στόχο την γνωριμία με τον παλαιοντολογικό πλούτο του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης. Επίσης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Θεοδώρου για την συνολική επιστημονική συμβολή του στο νέο αναπτυξιακό έργο του Δήμου Μεγαλόπολης που είναι το Παλαιοντολογικό Μουσείο και Πάρκο Φυσικής Ιστορίας, του οποίου οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα και μοναδικότητα του νέου μουσείου το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης επιστημόνων και τουριστών.

Ο καθηγητής κ. Γεώργιος Θεοδώρου έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την «Παλαιοντολογία», τις «Παλαιοντολογικές ανασκαφές» στην Ελλάδα, και τις συνθήκες εργασίας των ομάδων των Παλαιοντολόγων.   Τόνισε ότι η ανάδειξη του παλαιοντολογικού πλούτου και η προστασία της φυσικής κληρονομιάς της Μεγαλόπολης θα συμβάλει σημαντικά στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, όπως το Πικέρμι και η Τήλος, που μπορούν με την ανάδειξή του φυσικού τους πλούτου να συμβάλουν όλες μαζί στη ανάπτυξη του τόπου μας.

       Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στον Γεωλόγο, Δρ. Κωσταντίνο Τρίκολα ο οποίος αναφέρθηκε στη εξέλιξη της λιγνιτοφόρου  λεκάνης της Μεγαλόπολης καθώς και στις πολυετείς προσπάθειες της ομάδας που συμμετέχει στην υλοποίηση ενός οράματος που είναι η προστασία και η ανάδειξη του παλαιοντολογικού πλούτου της Μεγαλόπολης. ΄΄ Αισθάνομαι δικαιωμένος’’ είπε ο κ. Τρίκολας, ‘’διότι  ο πλούτος αυτός δεν θα κοσμεί πλέον τα μεγαλύτερα μουσεία Φυσικής Ιστορίας του εξωτερικού  αλλά   θα εκτίθεται στην Ελλάδα στο Παλαιοντολογικό Μουσείο  Ισιώματος Καρυών Μεγαλοπόλεως΄΄. Σημαντική πρόταση  του ιδίου ήταν ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι Έλληνες επιστήμονες πρέπει να αποκτήσουν μόνιμη παρουσία και ερευνητικό έργο στην περιοχή αυτή που έχει τόσο σπουδαίο γεωλογικό ενδιαφέρον.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των εκπαιδευτικών στον χώρο του Ενημερωτικού Σταθμού – Εργαστηρίου Παλαιοντολογίας Ισιώματος Καρυών και με το Βιωματικό  εργαστήριο  (ανασκαφή, κατασκευή αντιγράφου απολιθώματος και θεατρικό παιχνίδι).

Εκ μέρους της Ένωσης Ισιωματαίων  Καρυών θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση αυτή : τον καθηγητή κ. Θεοδώρου, τις συνεργάτιδες του κα Εύα Μπέσιου, κα Γιωργία Γκανιάτσα και κα Ρούλα Σαλταπίδα, τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Δ. Παπαδόπουλο και την συνεργάτιδα του κα Ευαγγελία Μπάρλα και τον κ. Σωτήρη Στριγγλή για την ευγενική  χορηγία των καπέλων των μικρών παλαιοντολόγων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε κυρίως τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη δράση αυτή, την παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και την υποστήριξαν συμβάλλοντας έτσι στη ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τη νέα γενιά.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”59″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”30″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”1″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Πατήστε εδώ για προβολή slideshow]” template=”/var/www/vhosts/kafeneio-megalopolis.gr/httpdocs/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery-carousel.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ