Τιμήθηκε και φέτος την Κυριακή της Πεντηκοστής 7 Ιουνίου 2020, στο ύψωμα της Δραμπάλας Ακόβου Μεγαλόπολης, η 195η επέτειος της Μάχης της Δραμπάλας στην οποία αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά δύο γίγαντες στρατιώτικοί της εποχής ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Ιμπραήμ Πασάς. Το πρωτοφανή μέγεθος της τριήμερης μάχης (5-7 Ιουνίου 1825) και ο δραματικός τρόπος που διεξήθει έχει οδηγήσει στο να την παρομοιάζουν με την Μάχη των Θερμοπυλών. Η Μάχη της Δραμπάλας ήταν η τελευταία εκ του συστάδην μάχη ανάμεσα σε Οθωμανούς και Έλληνες όπου οι Έλληνες υπό την Διοίκηση του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη απέκρουσαν με πρωτοφανή ηρωισμό τις ορδές του Ιμπραήμ και έδωσαν χρόνο στους άλλους επαναστατημένους Έλληνες να προετοιμαστούν για την νικηφόρα Μάχη των Μύλων.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διάλεξε το ύψωμα της Δραμπάλας γιατί ήξερε την περιοχή καλά. Είχε έρθει στον Άκοβο σε ηλικία 15 ετών, εκεί έζησε 12 συναπτά έτη, εκεί στον Άκοβο ανδρώθηκε ως αρματωλός, εκεί παντρεύτηκε και δημιούργησε την οικογένεια του. Να σημειωθεί οτι στην μάχη της Δραμπάλας διέπρεψαν οι Ακοβίτες ενώ πολέμησαν και 48 γυναίκες ενώ υπήρχαν και 16 παιδιά, από Ακοβίτες που είχαν πάρει τις οικογένειές τους μαζί, για να ζήσουν η να πεθάνουν για την πατρίδα.
Για την μάχη έχουμε λεπτομερή αναφορά από τα απομνημονεύματα του Ακοβίτη Καπετάνιου Γεώργιο Γεωργαντά τα οποία δαιθέτει ο Σύλλογος Ακοβιτών Αθήνας – Πειραιά δωρεάν σε αυτό τον σύνδεσμο:
http://akovos.gr/Publications/DrambalaGeorgantas.html
Ενώ υπάρχει και ντοκυμαντέρ παραγωγής του Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας – Πειραιά το οποίο περιγράφει με εντυπωσιακό τρόπο την μάχη σε αυτό τον σύνδεσμο:
http://akovos.gr/Publications/Drambala3DPresentation.html
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιελάμβανε Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο ύψωμα, επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο πάτερ Γεώργιο Σπανό από τον Άκοβο, κατάθεση στεφάνων και εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά Δημήτριο Χριστόπουλο.
Λόγο των υγειονομικών συστάσεων περί Κωρονοϊού δεν διεξήχθησαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις όπως θεατρικές αναπαραστάσεις, εκθέσεις οπλισμού, χορευτικές επιδείξεις, προσφορά μπουφέ και ημερήσια εκδρομή από την Αθήνα. Υπήρχε έκκληση για μειωμένη προσέλευση κόσμου, παρολαυτά πολλοί συμπατριώτες μας παρευρέθηκαν να αποτίσουν φόρο τιμής.
Η πρόσβαση φέτος στο υψωμα ήταν εύκολη χάρη στο νέο δρόμο ο οποίος αποπερατώθηκε σε μεγάλο ποσοστό (ύστερα από προσπάθειες ετών) το 2019 από την προηγουμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δυστυχώς εκκερεμούν ακόμα κάποια σημαντικά έργα αποροής υδάτων, χωρίς τα οποία κινδυνεύει η σταθερότητα του δρόμου. Ελπίζουμε η νέα Διοίκηση να αποπερατώσει τα έργα που απομένουν σύντομα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
Η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκαπαίδευσης κ. Γκίκα εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Παπαηλίου εκ μέρους της Βουλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Λαμπρόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και τέως Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Χριστογιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σακελλαριάδης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σιέμπος, Μανιάτης, Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος Αναπτυξιακής Α.Ε. και τέως Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Μπούρας, ο Πρόεδρος της ΕΠΣΦΑ και Γραμματέας της Π.Ο.Ε. κ Μπένος, ο Ειδ. Γραμματέας της ΕΠΣΦΑ κ. Κουλουράς, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ακόβου κ. Τζιούβελης, οι Πρόεδροι των Συλλόγων του Ακόβου κ.κ. Χάππας, Σταθόπουλος, Χριστόπουλος, εκπρώσωποι της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, Πρόεδροι συλλόγων της Φαλαισίας.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε του συμπατριώτες μας που αψήφισαν τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε και παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Ευχόμαστε του χρόνου, όλοι μαζι το 2021 με υγεία και με μια λαμπρή εορτή αντάξια της αξίας της Μάχης της Δραμπάλας.
Εκ των Δ.Σ. των συλλόγων του Ακόβου
Κομμάτι του Πανηγυρικού που εκφώνησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά κ. Χριστόπουλος Δημήτρης
την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020 κατά τους εορτασμούς της Μάχης της Δραμπάλας.

Παρόλο που πέρασαν σχεδόν 200 χρόνια από την επανάσταση, καλούμαστε ως έθνος σε συνεχή αγώνα. Τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται για άλλη μια φορά η αντοχή της Ελλάδας.
Όμως απο που αντλούνται οι αντοχές ενός έθνους;
Αντλούνται από τις μεγάλες στιγμές στην ιστορία του, αντλούνται από τις στιγμές που ένας λαός υπερβαίνει τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του, αντλούνται από έντονες ιστορικές μνήμες, όπως ο ηρωισμός των Ελλήνων στην Μάχη της Δραμπάλας.
Βάζοντας στην άκρη τις προσωπικές επιδιώξεις, με ομόνοια, πίστη στον Θεό και στην Ελευθερία, κατάφεραν οι Έλληνες εδώ στην Δραμπάλα να μεγαλουργήσουν και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, ανυψώνοντας το ηθικό του Ελληνικού έθνους, ώστε να συνεχίζει να μάχεται.
Εάν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε τις αντοχές της πατρίδας μας δεν έχουμε την πολυτέλεια να μετατρέψουμε τις γιορτές αυτές σε «γιορτές ρουτίνας», πρέπει να τις υποστηρίξουμε και να προβάλουμε τις αξίες στις οποίες πίστεψαν όσοι αγωνίστηκαν για να μας κληροδοτήσουν μια ελεύθερη πατρίδα.
Η Φαλαισία είναι ένα απο τα ιστορικότερα κομμάτια της Αρκαδίας. Σιωπηλή, περιμένει καρτερικά την ιστορική αναγνώριση και επιβράβευση. Είναι χρέος δικό μας και της πολιτείας, να αναδείξουμε κατά τους εορτασμούς του 2021, για τα 200 χρόνια απο την έναρξη της επανάστασης, τον τόπο ετούτο στον οποίο έζησαν, γεννήθηκαν, ανατράφηκαν και μεγαλούργησαν αντρειωμένοι αγωνιστές και πρωταγωνιστές του 1821. Ο ανδριάντας του Γέρου του Μοριά που στέκει εδώ μάρτυρας της μάχης της Δραμπάλας, αγναντεύει να δεί το σπίτι του στον Άκοβο και μας υπενθυμίζει ότι
«η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα».