ΑρχικήΔΡΑΣΕΙΣΟικολόγοι Πράσινοι: Αποτελέσματα επίσκεψης στο Ευρωκοινοβούλιο για το λιγνίτη .

Οικολόγοι Πράσινοι: Αποτελέσματα επίσκεψης στο Ευρωκοινοβούλιο για το λιγνίτη .

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε στο Ευρωκοινοβούλιο η κοινή παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων & των περιβαλλοντικών οργανώσεων των λιγνιτικών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας

Μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου εκπρόσωποι εννιά (9) περιβαλλοντικών οργανώσεων των Λιγνιτικών Κέντρων Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας μετέβησαν στο Ευρωκοινοβούλιο και οργάνωσαν από κοινού με τους Οικολόγους Πράσινους διήμερο προβολής των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλούν οι Σταθμοί και τα Ορυχεία της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα κατέθεσαν τις απόψεις τους για τη μετα-λιγνιτική περίοδο και το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

Το πρόγραμμα του διημέρου (14 &15Απριλίου 2010) ήταν πολύ φορτωμένο, αλλά όπως δήλωσαν όλοι οι συμμετέχοντες «άξιζε τον κόπο». Η αποστολή αποβιβάστηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την Τετάρτη το μεσημέρι, από όπου την παρέλαβε λεωφορείο και τη μετέφερε κατευθείαν στα παλιά ορυχεία της Φλάνδρας για μια τετράωρη ξενάγηση. Με επικεφαλής τον κ Τρεμόπουλο η αποστολή επισκέφτηκε τρεις περιοχές, όπου παλιά λειτουργούσαν ορυχεία κλειστού τύπου και σήμερα φιλοξενούν επιχειρήσεις και οργανισμούς ασχολούμενους με θέματα αποκατάστασης, πράσινων τεχνολογιών, κατάρτισης κλπ. Εντυπωσιακό ήταν το πόσο έγκαιρα σχεδιάστηκε η «μεταλιγνιτική εποχή» της Φλάνδρας μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου εικοσαετίας με συμμετοχή της Περιφέρειας της Φλάνδρας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τρόπο που διασφάλισε τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και τη διατήρηση της απασχόλησης.
 
Την επόμενη ημέρα το πρωί άρχισε σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου η προγραμματισμένη Ημερίδα με θέμα «Ένας οδικός χάρτης για τη μετα-λιγνιτική εποχή στην Ελλάδα». Το αναλυτικό πρόγραμμα περιλάμβανε τις εξής εισηγήσεις:
Λιγνιτικό Κέντρο Δυτ. Μακεδονίας: Επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία. Λ. Τσικριτζής, Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Μετεγκαταστάσεις οικισμών στο Ν. Κοζάνης. Η. Μιχαηλίδης, Σύλλογος Περιβάλλοντος Δήμου Υψηλάντη.
H κοινωνία της ενέργειας και οι παρενέργειες στην κοινωνία. Ε. Μουρελάτου, Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης.
Πόσο καθαρές είναι οι «νέες τεχνολογίες» καύσης λιγνίτη. Emily Rochon (Greenpeace) και Mark Johnston (WWF).
Αδειοδότηση και ευρωπαϊκές προδιαγραφές για νέους θερμικούς σταθμούς. Christopher Allen, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δ/νση Περιβάλλοντος.
Ο μύθος του φτηνού λιγνίτη, Λ. Τσικριτζής, Οικολόγοι Πράσινοι.
Εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση των ΑΠΕ. Τάσος Κρομμύδας, Οικολόγοι Πράσινοι.
Μετα-λιγνιτική εποχή: Σχέδια ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης. Λ. Ιωαννίδης, Οικολόγοι Πράσινοι.
Προτάσεις των Ευρωπαίων Πράσινων για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. Jean Lambert, Ευρωβουλευτής Άγγλων Πράσινων.
Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών συλλόγων των εξής περιοχών: 1) Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου 2) Δήμου Ελλησπόντου 3) Μαυροδενδρίου 4) Μαυροπηγής 5) Μελίτης N. Φλώρινας και 6) «Πανός Ενδιαίτημα» Αρκαδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ημερίδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολιτικών στελεχών και από άλλους πολιτικούς χώρους. Παραβρέθηκαν σ’ αυτήν και πήραν το λόγο οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ κ. Σκυλακάκης και του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπρινίδης, ενώ αναπάντεχη ήταν η απογευματινή εμφάνιση του προέδρου της ΔΕΗ κ. Ζερβού, ο οποίος δέχτηκε «ομοβροντία» ερωτήσεων και επικρίσεων από τους εκπροσώπους των Συλλόγων και των Οικολόγων Πράσινων.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της Ημερίδας παρών ήταν ο κ. Τρεμόπουλος, ο οποίος σε σύντομη παρέμβαση του α) ανέλυσε πως αντιλαμβάνονται οι Οικολόγοι Πράσινοι την ενεργειακή πολιτική της χώρας β) συνέδεσε την οικονομική κρίση με την περιβαλλοντική, δείχνοντας παράλληλα την πράσινη διέξοδο και γ) υποσχέθηκε να προωθήσει με Ερώτηση στην Κομισιόν τα αιτήματα που κατέθεσαν γραπτά και αναλυτικά οι τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και των Οικολόγων Πράσινων δεν αρκέστηκαν στην παρουσία τους μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά την έκαναν αισθητή και έξω από αυτό.
 

Στο διάλειμμα της Ημερίδας έστησαν μια συμβολική διαμαρτυρία στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου. Ξεδίπλωσαν ένα πανώ με το σύνθημα “Beyond coal turn to sun and wind” και διένειμαν προκηρύξεις στους περαστικούς, εξηγώντας τους λόγους της παρουσίας τους εκεί. Το διήμερο έκλεισε με την ενημέρωση της αποστολής για τ
ο ρόλο του Ευρωκοινοβουλ

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ