Οδ.Κωνσταντινόπουλος: Να μη γίνει ολιγοπώλιο η ελληνική αγορά

0
179

Απαντώντας στην ερώτησή μου για τα κόκκινα δάνεια, ο Υπουργός κ.Σταθάκης αφήνει περιθώρια για όλα. Ελπίζω η Κυβέρνηση να μην ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές άλλων και να μην οδηγηθούμε σε «ξεπούλημα» των ελληνικών επιχειρήσεων σε τρίτους. Να μη γίνει ολιγοπώλιο η ελληνική αγορά.

Πρωινή συνέντευξη στην εκπομπή «Ημερολόγιο» (Π.Τσίμας):

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: «Το 2013 ο κ.Τσίπρας έγραφε στο twitter: “Τα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα τα χρεωθούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας”. Σήμερα, με τους χειρισμούς του οδήγησε τις τράπεζες σε τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Το ξεκαθαρίζουμε: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μείνουν δυνατές».

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομίας για τα κόκκινα δάνεια και απάντηση Γ.Σταθάκη:
«Ελπίζω ο Υπουργός να πιστεύει αυτά που απάντησε στην ερώτησή μου. Όμως στην απάντησή του, αφήνει περιθώρια για όλα. Κάποιοι από το εξωτερικό δεν επιθυμούν άμεση λύση στο πρόβλημα. Υπάρχουν προτάσεις για λύση, ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν κατατεθεί δημόσια και από Έλληνα τραπεζίτη. Ελπίζω η Κυβέρνηση να μην ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές άλλων, και να μην οδηγηθούμε σε “ξεπούλημα” των ελληνικών επιχειρήσεων σε τρίτους. Ο χρόνος τελειώνει, και σύντομα θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε λύση. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με το νόμο Δένδια, δώσαμε μία πολύ καλή λύση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους φορείς, η οποία κάλυπτε τουλάχιστον το 80% των περιπτώσεων. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε καταψηφίσει. Τώρα περιμένουμε τη λύση που θα δώσει ο ίδιος ως Κυβέρνηση. Αλλά το επισημαίνω ξανά: τα επιχειρηματικά δάνεια να μην αγοραστούν από τρίτους και να μη γίνει ολιγοπώλιο η ελληνική αγορά».

Σχετικά με την υπερφορολόγηση των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων ζυθοποιίας:
«Δεν είναι θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά κυβερνητική επιλογή. Για παράδειγμα, είχα στηρίξει την μεταρρύθμιση για το γάλα, γιατί θα οδηγούσε σε φθηνότερο γάλα για τους καταναλωτές και σε νέες δυνατότητες για την αγορά. Στην περίπτωση της μπύρας όμως, η Κυβέρνηση αναζητά 3,8 εκ.ευρώ και επιλέγει να τα αντλήσει από αυτούς που αποτελούν το 10% της αγοράς. Το 10% της αγοράς δεν αποτελεί – δεν μπορεί να αποτελέσει! – καρτέλ. Η Κυβέρνηση όμως επιχειρεί να ευνοήσει, με τη ρύθμιση που έφερε στη Βουλή, τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, και μάλιστα μία, η οποία κατέχει το 90% της ελληνικής αγοράς, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ.Πολιτόπουλος. Η δική μας πρόταση είναι να φορολογηθούν αναλογικά όλοι».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Αρκαδίας – Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ.)

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here