ΑρχικήΑΡΘΡΑΞεκινάει πάλι αύριο Δευτέρα η 3η μονάδα της Μεγαλόπολης - Προβλήματα και...

Ξεκινάει πάλι αύριο Δευτέρα η 3η μονάδα της Μεγαλόπολης – Προβλήματα και λύσεις στις άλλες πόλεις

Σύμφωνα με το προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ αύριο Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου το μεσημέρι θα ανάψει πάλι η 3η μονάδα της Μεγαλόπολης. Μαζί ανάβει πάλι και η 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς που τροφοδοτεί την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας.

Οι διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα με την ΔΕΗ να σβήνει μονάδες της και να κάνει εισαγωγές ρεύματος είναι πρωτοφανείς και δείχνουν τι θα επακολουθήσει. Ειδικά για την Μεγαλόπολη η αντιμετώπιση τόσο της Κυβέρνησης , όσο και της ΔΕΗ είναι η χειρότερη όλων των εποχών.Και φυσικά το να προμηθεύει πετρέλαιο η ΔΕΗ στην λειτουργία της Τηλεθέρμανσης δεν λύνει κανένα πρόβλημα , μάλιστα έχει δημιουργήσει και πολλά παράπονα.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που διαμαρτύρονται για την συμπεριφορά της διοίκησης της ΔΕΗ. Μεταξύ σοβαρού και αστείου λόγω ότι είναι υπερβολικά μεγάλες οι ποσότητες πετρελαίου που χρειάζονται , ακούσαμε ακόμα και προτάσεις ότι συμφέρει καλύτερα την ΔΕΗ να γεμίζει τις δεξαμενές πετρελαίου των πολιτών και να κρατάει σβηστές τις μονάδες της, έτσι θα ωφεληθούν όλοι οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης, όχι μόνο όσοι είναι χρήστες της Τηλεθέρμανσης. Παρόμοια σχόλια κάνουν και οι πολίτες στην Πτολεμαΐδα. Βέβαια στην Μεγαλόπολη οι χρήστες της Τηλεθέρμανσης είναι πολύ λιγότεροι, ενώ στην Πτολεμαΐδα είναι πολύ περισσότεροι.

Η χθεσινή απόφαση να σβήσουν δυο μονάδες της ΔΕΗ έχει προκαλέσει προβλήματα και στην Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας αφού όπως γράφουν τα τοπικά ΜΜΕ εκτός από την μονάδα 3 της Μεγαλόπολης , χθες έσβησε και η μια από τις δυο μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει η εγκατάσταση της Τηλεθέρμανσης στην πόλη.

Παραβίαση συμφωνίας

Μάλιστα στο άρθρο που θα δείτε παρακάτω, γίνεται λόγος ότι παραβιάζεται μια ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΡΙΩΝ μεταξύ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΔΕΗ και ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ για να απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων που χρειάζονται για να παρέχουν ζεστό νερό. Ο δήμαρχος Εορδαίας όπως αναφέρεται σκέπτεται ακόμα και να προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά της ΔΕΗ και του διαχειριστή του συστήματος για την απαράδεκτη αυτή πρακτική τους.

Η λύση που δόθηκε στο Αμύνταιο

Στο Αμύνταιο που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, μέσα σε 5 μόλις χρόνια σχεδιάστηκε και εκτελείται ένα μεγάλο έργο κόστους 15 εκατ ευρώ , μια μονάδα παραγωγής θερμικής ενεργείας με λιγνίτη και πέλετ ισχύος 30MW με αποκλειστικό προορισμό την τροφοδοσία τηλεθέρμανσης. Το έργο αυτό μελετήθηκε το 2015 , ήδη τελειώνει και θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2020

Οι παρεμβάσεις των δημάρχων

Οι Δήμαρχοι της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου είχαν συναντηθεί με τον Ν. Μπουλαξή, πρόεδρο της ΡΑΕ Ν. Μπουλαξή και τον Μ. Μανουσάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ την περασμένη Άνοιξη και είχαν ζητήσει αλλαγές στους κώδικες και τον τρόπο που μπαίνουν οι μονάδες στο σύστημα. Δείτε σχετικό άρθρο ΕΔΩ

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό , είναι ότι οι συμβάσεις που υπέγραψε η ΔΕΗ με όλες τις Τηλεθερμάνσεις και λήγουν σύντομα, δεν προβλέπουν καμία απολύτως εγγύηση ή δέσμευση από πλευράς ΔΕΗ για απρόσκοπτη τροφοδότηση. Έτσι βλέπουμε η ΔΕΗ να σβήνει όποια μονάδα θέλει, όποτε θέλει!

δείτε το σχετικό άρθρο για τα προβλήματα στην Πτολεμαΐδα από το eordaia.org

ΟΡΙΑΚΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΛΟΓΩ ΔΕΗ 

Οριακή παραμένει η λειτουργία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας το τελευταίο 24ωρο, καθώς το δίκτυο τροφοδοτείται με θερμική ενέργεια μόνον από μία μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από επιλογή του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας, στον ατμοηλεκτρικό σταθμό έχει τεθεί εκτός λειτουργίας η μία από τις δύο λιγνιτικές μονάδες. Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς αυτής απόφασης που παραβιάζει την συμφωνία κυριών ΔΕΗ-ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ-ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ που προβλέπει την λειτουργία των μονάδων, ακόμη και όταν δεν χρειάζονται για την ηλεκτροδότηση, λόγω της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, είναι να τεθεί σε κόκκινο συναγερμό το σύστημα θέρμανσης της Πτολεμαΐδας. Αναλυτικά, σήμερα μεσημέρι Κυριακής 29 Δεκεμβρίου με την θερμοκρασία στους 0°C έχοντας καθοδική πορεία το σύστημα θέρμανσης της Πτολεμαΐδας βρίσκεται στα όριά του, διαθέτοντας 75 συνολικά θερμικά Megawatt την ώρα που το δίκτυο ζητά περισσότερα. Η διαθέσιμη θερμική ισχύς αναλύεται ως εξής: 50 θερμικά MW από τον ΑΗΣ Καρδιάς και 25 MW από τον ατμολέβητα πετρελαίου που διαθέτει η ΔΕΤΗΠ. Ήδη οι δεξαμενές θερμικής αποθήκευσης της δημοτικής επιχείρησης έχουν σχεδόν εξαντληθεί με συνέπεια οι τεχνικοί της τηλεθέρμανσης να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πρόγραμμα εκ περιτροπής θέρμανσης της περιοχής χωρίζοντας την πόλη και τους καταναλωτές σε δύο κομμάτια. Στο πολιτικό επίπεδο πηγές του δήμου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής ακόμα και στην δικαιοσύνη κατά της ΔΕΗ και του διαχειριστή του συστήματος για την απαράδεκτη αυτή πρακτική τους. Τόνιζαν μάλιστα πως δεν μπορεί να αγνοείται ο δήμος Εορδαίας, καθώς η έξοδος μονάδων από το σύστημα αφορά μόνο τον ΑΗΣ Καρδιάς και όχι αντίστοιχες μονάδες που θερμαίνουν άλλες περιοχές. Τέλος, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η απόφαση αυτή εκτός της δυσκολίας θέρμανσης της πόλης επιφέρει και τεράστιο οικονομικό κόστος στην ΔΕΤΗΠ, λόγω της αναγκαστικής λειτουργίας του λέβητα πετρελαίου της επιχείρησης.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ