Σε πανηγυρικό κλίμα ξεκίνησαν οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου Αποδήμων Αρκάδων στην Τρίπολη, στο κέντρο της μητέρας Αρκαδίας. Της πανάρχαιας, ιστορικής, ιδεατής, ιδανικής, αγαπημένης, χειμαζόμενης από την οικονομική κρίση, τα τελευταία δέκα χρόνια, Αρκαδίας.
Την Κυριακή 22 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, χοροστατούντων των Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία πραγματοποιήθηκε αγιασμός για την ευόδωση του συνεδρίου. Είχε προηγηθεί δοξολογία στον ΙΝ Προφήτη Ηλία Τρίπολης και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων, όπου έλαβε χώρα και έπαρση σημαιών Ελλάδος, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας.
Την έναρξη του 9ου Συνεδρίου Αποδήμων Αρκάδων παρακολούθησαν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Κουίκ, οι βουλευτές Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Βλάσης (ΝΔ), η βουλευτής Α΄ Πειραιώς κυρία Γεωργία Γεννιά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγ. Γιαννακούρας, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Π. Μαντάς, Μεγαλόπολης Δ. Παπαδόπουλος, Δήμου Ηλιού κ. Ζενέτος, ο πρώην δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης ο πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κατσής, ο διευθυντής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τριπόλεως Π. Τομάρας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κκ. Ντάνος και Κατσίρης, ο στρατηγός κ. Μπουζάκης, ο σμήναρχος κ. Μητσόπουλος, ο διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρκαδίας κ. Καμπύλης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και η αντιπρόεδρος του Ελληνικού, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, Παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών κυρία Εύη Τατούλη.
Στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου – Ένωσης Ομοσπονδιών Βασίλης Γιαννακάκος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο θα αποτελέσει σταθμό στα δρώμενα της Αρκαδίας: «Θα επιδιώξουμε για πρώτη φορά να λάβουμε τις στρατηγικές εκείνες αποφάσεις που θα καταστήσουν το Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συμβούλιο έναν από τους βασικούς διαμορφωτές των δημόσιων πολιτικών» .
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος ανέβηκε στο βήμα για να θυμίσει την μακρά ιστορία μετανάστευσης της Αρκαδίας. Όπως είπε, η αποδημία είναι παλαιό γνώρισμα των Ελλήνων και ξεκινά από τα μυθικά κιόλας χρόνια. Αναφέρθηκε στον Δάρδανο και στον Αγαπήνωρα, τον βασιλιά της Τεγέας, ο οποίος δημιούργησε το βασίλειο της Πάφου στην Κύπρο, στον Μακεδνό, γιο του Λυκάονα που δημιούργησε βασίλειο στη Μακεδονία, στον Εύανδρο που δημιούργησε αποικία στη Ρώμη. Αναφέρθηκε όμως και στον ξεπεσμό των ιδεών και των αξιών μας:
Μπουχτίσαμε τα ιδανικά της φυλής μας. Σήμερα η Ελλάδα είναι απογυμνωμένη από ιδανικά και αξίες. Η σημαία δεν είναι ένα πανί. Απεμπολήσαμε τις ρίζες μας, ξεχάσαμε τα ιδανικά μας και ξεχάσαμε τον Θεό μας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκεται στην Τρίπολη. «Οι δικές μας ιδέες δημιούργησαν τον παγκόσμιο πολιτισμό» είπε, και εξακολούθησε λέγοντας ότι για την κυβέρνηση το πρόταγμα του Παναρκαδικού Συνεδρίου και το δικό της είναι κοινά, σε μια περίοδο με οδυνηρά διλλήματα.
Ακολούθως, ο υπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο και στο αφήγημα της εξόδου από την εποχή των δύσκολων επιλογών –σ.σ. ούτε μία φορά δεν ανέφερε τη λέξη «μεταμνημονιακή εποχή»: «Βιώνουμε μεταβατική εποχή, που θα μας ωθήσει να επανακαθορίσουμε τη σχέση της χώρας μας με την Ευρώπη. Οδεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο, καθώς αναβαθμίστηκε η θέση μας στον κόσμο. Επιμένουμε στις ευρωπαϊκές αξίες. Είναι η μοναδική προοπτική».
Η Ευρώπη δεν πρέπει να προδώσει τους λαούς της.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ΦιλόΔημο, το πρόγραμμα με το οποίο δίνονται χρήματα στους Δήμους: «Οι Δήμοι είχαν χρόνια να δουν τέτοια χρηματοδότηση», ανέφερε μιλώντας για τα έργα που θα γίνουν με τα χρήματα αυτά, που θα βελτιώσουν, όπως είπε, την καθημερινότητα των πολιτών των μικρών κοινοτήτων.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ αναφέρθηκε στη σημασία της απογραφής των ομογενών. «Μήπως θα έπρεπε να έχουμε και την Παγκόσμια Παμπελοποννησιακή Ομοσπονδία;», πρότεινε. «Πέρα από την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα φέρουμε το νομοσχέδιο για το καινούριο συμβούλιο απόδημου ελληνισμού. Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στις ομογενειακές οργανώσεις. Το συμβούλιο θα αυτό-οργανωθεί και θα αυτοχρηματοδοτηθεί, για να μην υπάρχει καμία σκιά. Να μην γίνει μηχανισμός κομμάτων, αλλά ένα think tank. Να το πούμε Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνισμού. Ως υπουργός απόδημου ελληνισμού δεν έχω στο μυαλό μου κόμματα. Ένα είναι το κόμμα, η Ελλάδα, με το σταυρό στη μέση της σημαίας», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ρώτησε από το βήμα του συνεδρίου τον Πάνο Σκουρλέτη γιατί υπήρξε σιωπή στον λόγο του για το Σκοπιανό, με τον κ. υπουργό να απαντά «δώστε μου λίγο από τον χρόνο σας και θα σας εξηγήσω». «Περιμένατε να γίνει ένα συνέδριο και να μην ασχοληθείτε με το θέμα αυτό;». Στη συνέχεια, απάντησε στον Σκουρλέτη για τα ζητήματα της καθημερινότητας που θα λύσει ο ΦιλόΔημος αναφέροντας τρεις περιπτώσεις: οι αστυνομικοί δεν έχουν βενζίνη, κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις από την πρώτη πλημμύρα της Μάνδρας, άλλοι δεν έχουν λάβει εδώ και τρία χρόνια ούτε συντάξεις ούτε έναντι.
Η Ένωση Κεντρώων δεν πασχίζει να διώξει τον Τσίπρα και να φέρει τον Μητσοτάκη. Δεν θέλω να μπω σε καμία κυβέρνηση.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής Αρκαδίας Γεώργιος Παπαηλιού μίλησε ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Μίλησε για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, μετά το τέλος των μνημονίων, και αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αρκαδίας, δηλαδή στην ανόθευτη φύση, στο φυσικό κάλλος, στη λαϊκή παράδοση. «Οι Αρκάδες, όπου Γης, αποτελούν ένα ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο».
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης επεσήμανε ότι θα έπρεπε την έναρξη του συνεδρίου να την παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος: «Ναι, σε μια εναρκτήρια διαδικασία θα περίμενε κάποιος η συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη. Αυτή η διαπίστωση δημιουργεί ερωτηματικά». Στη συνέχεια, απάντησε τόσο στον Πάνο Σκουρλέτη όσο και στον Βασίλη Λεβέντη, οι οποίοι ξέφυγαν από το θέμα του συνεδρίου στους χαιρετισμούς τους, ενώ ζήτησε ευγένεια και αξιοπρέπεια: «Οι Αρκάδες έρχονται εδώ για να μπορέσουν να μιλήσουν. Να διαβουλευτούν, να ανταλλάξουν απόψεις. Δεν θα αποφασίσει εδώ το Παγκόσμιο Συνέδριο για το αναπτυξιακό μοντέλο της Αρκαδίας. Δεν είναι εδώ ο τόπος για να μπορέσουμε εμείς να ανταλλάξουμε ιδεολογίες, πολιτικές ιδεοληψίες. Ευγένεια και αξιοπρέπεια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην αυτονομία της οργάνωσης των παντού της Γης Αρκάδων».
«Κύριε υπουργέ, αναφερθήκατε για το τι έγινε με τους Δήμους. Γιατί αγνοείτε τις περιφερειακές αρχές; Έχετε τίποτα εναντίον μας; Ο Καλλικρατικός θεσμός έκανε τη χώρα μια καλύτερη χώρα. Δεν είστε υπουργός των δημοτικών αρχών, αλλά υπουργός όλων των αυτοδιοικητικών αρχών», είπε απευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη.
Ακόμη, απαντώντας στον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, ο οποίος μίλησε για ξεπεσμό των ιδανικών της φυλής μας, είπε:«Δεν δέχομαι την άποψη ότι έχει αποδομηθεί η παράδοσή μας, δεν μπορώ να δεχθώ μια μίζερη αντίληψη για το μέλλον της χώρας μας. Ο πλούτος αυτού του τόπου είναι οι άνθρωποί του, το υψηλό φρόνιμα και το υψηλό σθένος».
Τέλος, ο περιφερειάρχης πρότεινε ένα πρόγραμμα ενός διαρκούς καλέσματος για την επόμενη πενταετία: «Να διοργανώσουμε θερινά εκπαιδευτικά κάμπους για να υπάρχει κίνητρο για να επισκέπτονται οι νέοι τη χώρα μας. Να επωφεληθούμε από τις νέες τεχνολογίες, να δημιουργηθεί η μεγάλη σελίδα των Αρκάδων, να είναι διαδραστική».
Ο οικοδεσπότης δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής καλωσόρισε τους ομογενείς, και έκανε λόγο για ένα αντάμωμα αξιώσεων, όπως χαρακτήρισε το συνέδριο. «Τιμή μας να σας έχουμε κοντά μας. Η αγάπη για πρόοδο και ευημερία δεν σταματά ποτέ», είπε και έθεσε κάποιες παραμέτρους: «Μοίρασμα εμπειριών και γνώσεων, σεβασμός στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας που πρέπει να γίνουν εργαλείο ανάπτυξης. Αναπτυξιακές στρατηγικές. Προώθηση της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής. Επιχειρηματικότητα, εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος όλων. Οι Έλληνες της Διασποράς είχαν τον δικό τους ρόλο».
Ο βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία Κώστας Βλάσης επανέλαβε τη φράση «να φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, να αποφεύγουμε κορόνες» και πρότεινε να δοθεί βαρύτητα στη νεολαία και στην επιχειρηματικότητα: «500.000 νέοι έχουν φύγει από την πατρίδα μας. Οι απόδημοι αποτελούν τα πλέον υγιή κύτταρα του ελληνισμού. Λυπάμαι που αρνήθηκε η κυβέρνηση το άμεσο δικαίωμα ψήφου».
Την Αρκαδία να μην την έχουμε σαν τόπο καταγωγής, αλλά τόπο επιλογής.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας επεσήμανε ότι η Αρκαδία δεν είναι μόνο τόπος, αλλά είναι ιδέα και τύχη και τιμή. Αρκαδία σημαίνει δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη.
Ελευθερία Κολοκοτρώνης, Δημοκρατία Παπαναστασίου, Ειρήνη Λαμπράκης. Ο Αρκαδισμός είναι ένα κίνημα για μια ζωή του μέτρου.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην προσφορά των Αρκάδων ομογενών, μιλώντας για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, που το χαρακτήρισε «φύλακα άγγελο της περιοχής μας». Τέλος, είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους απόδημους Αρκάδες.
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος πρότεινε να παρουσιαστεί μια δέσμη προτάσεων από το 90 Συνέδριο, να υπάρξει συνέχεια και συνάφεια με τα αποτελέσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς αναφέρθηκε στον παραγωγικό πλούτο της Αρκαδίας που έχει σχέση με τον τουρισμό: «Η Αρκαδία είναι ένας τόπος διαρκούς επιστροφής. Να καταφέρουμε να εντάξουμε το αισθητήριο της επιστροφής στον τουριστικό πλούτο. Για να είναι παρόντες στις συζητήσεις με θέσεις και με παρουσίαση ζητημάτων».
Τέλος, υπενθύμισε σε όλους ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο πλαίσιο του συνεδρίου στην Έπαυλη Ηρώδη Αττικού και στο Αρκαδικό Χωριό.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος είπε: «Οι Αρκάδες είμαστε πάντοτε πολιτικοποιημένο κοινό. Η Αρκαδία έχει πολιτική σκέψη. Η Αρκαδία μάς έχει πάει στα άκρα της οικουμένης, το θέμα είναι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για την Αρκαδία. Χάνουμε την αξιοπιστία μας αν αυτά που λέμε μείνουν λόγια».
Στη Γορτυνία έχουμε ξεκινήσει δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του προέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής Ανδρέα Παπαντωνίου, της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας Δημήτρη Αλεξόπουλου και της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Καναδά Νικολάου Μαντά.
Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν προσήλθε λόγω προσωπικού κωλύματος, ενώ η βουλευτής Α’ Πειραιώς κυρία Γεννιά δεν πραγματοποίησε χαιρετισμό.
(Φωτογραφίες από την Εφημερίδα «Γορτυνία»)
Γαλανιάδη Εύα από το ArcadiaPortal.gr