Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, με τις κατάλληλες ενέργειες εκ μέρους της Πολιτείας, είναι δυνατόν να αντλήσουμε δύναμη από την ιστορία μας και από την αστείρευτη πηγή του πλούτου της. Όλοι όσοι παρακολούθησαν τη συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη στο αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης τη Δευτέρα 10 Αυγούστου μαγεύτηκαν, συγκινήθηκαν και εντυπωσιάστηκαν από τη δυναμική του σημαντικότατου αυτού μνημείου που επαναλειτούργησε ύστερα από 17 χρόνια. Αλλά και απόλαυσαν μια σπουδαία συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και τη Ραλλία Χρηστίδου, οι οποίοι ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο τα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη.
Το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης, το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα, χωρητικότητας περίπου 20.000 ατόμων, δεν ήταν μόνο χώρος αφιερωμένος στην τέχνη του θεάτρου που γεννήθηκε στη χώρα μας. Ήταν και χώρος άμεσης δημοκρατίας, καθώς οι αρκαδικές 40 πόλεις που ήταν συνοικισμένες στη Μεγαλόπολη σε εκείνο τον χώρο συμμετείχαν, συζητούσαν και ελάμβαναν αποφάσεις πολιτικές. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει λείψανα της αρχαίας Αγοράς, το Θερσίλειο Βουλευτήριο στη βόρεια πλευρά, με χωρητικότητα περίπου 16.000 ατόμων, καθώς και το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο της Αρχαίας Ελλάδας, που βρισκόταν απέναντι από την αγορά και συνδεόταν μαζί της με γέφυρα. Το θέατρο κατασκευάστηκε από τον Αργείτη Πολύκλειτο περί το 370 π.Χ.
Τη χθεσινή συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη παρακολούθησαν μέσα στον χώρο του αρχαίου θεάτρου 400 θεατές, ενώ στους εξωτερικούς χώρους υπήρχαν γιγαντοοθόνες για όλους όσοι δεν επιτρεπόταν να παρακολουθήσουν τη συναυλία στο εσωτερικό του. Είχαν ληφθεί όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις, και οι θεατές ακολούθησαν τις οδηγίες των ταξιθετών για την προστασία του χώρου. Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Δ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για τη σημασία του μνημείου και την «ευτυχή συγκυρία» η επαναλειτουργία του θεάτρου αυτού να συνδέεται με μια εκδήλωση προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο μεγάλος μας συνθέτης, που λόγοι ανώτεροι τον δυνάμεών του δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί, με ένα ολιγόλογο όσο και συγκινητικό μήνυμά του χαιρέτισε τη συναυλία προς τιμήν του, λέγοντας ότι η συναυλία που συνέπεσε με την επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου της Μεγαλόπολης είναι για τον ίδιο ξεχωριστή τιμή, λόγω των στενών σχέσεων που τον συνδέουν με την «αγαπημένη του», όπως είπε, Αρκαδία. Και ευχαρίστησε τα μέλη του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου, όλους τους άξιους συντελεστές της συναυλίας, όλους τους συμμετέχοντες και όλους όσοι βρέθηκαν εκεί για να τον τιμήσουν.
Από την πλευρά του, μήνυμα χαιρετισμού απέστειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «το μνημείο επιστρέφει ξανά στον αρχικό του προορισμό και ξεφεύγει από τον μουσειακό, εκθεσιακό και εκπαιδευτικό ρόλο που έχουν τα περισσότερα μνημεία στην Ελλάδα», ενώ διατράνωσε τη βούληση του υπουργείου για τη συνέχιση των προσπαθειών ως προς την αναστήλωση και τη λειτουργία του και έκανε λόγο για την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια, στον Δήμο, στο υπουργείο και στη ΛΘ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Γιαννακούρας απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας την ιστορική σημασία του χώρου για την άμεση δημοκρατία του Κοινού των Αρκάδων και εκφράζοντας τη βαθιά συγκίνησή του που ύστερα από 17 χρόνια είδε τον χώρο να λειτουργεί. Ακόμη, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξασφαλίσει ένα κονδύλι της τάξεως του μισού εκατ. ευρώ για τις κερκίδες, αλλά και για την πεζοδρόμηση έως το αρχαίο θέατρο. Τέλος, αναφέρθηκε στον Πολύβιο τον Μεγαλοπολίτη, ο οποίος έλεγε ότι όλη η ανθρωπότητα με τη μουσική και τον χορό διασκεδάζει, αλλά για τους Αρκάδες η μουσική και ο χορός είναι ανάγκη.
Η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αρκαδία κυρία Εύη Τατούλη, φανερά συγκινημένη, σε δηλώσεις της εξήρε τον ρόλο της προϊσταμένης της ΛΘ’ ΕΠΚΑ κυρίας Άννας Καραπαναγιώτου, δίχως την πρωτοβουλία της οποίας το θέατρο δεν θα άνοιγε τις πύλες του για το κοινό, και μίλησε για τον πολιτικό ρόλο του θεάτρου: «Σε μια εποχή που όλες οι ελληνικές πόλεις παρήκμαζαν, εδώ οι 40 πολίχνες της Μεγάλης Πόλης κρατούσαν ανθηρή την άμεση δημοκρατία, ενώ για τον Μίκη Θεοδωράκη ανέφερε ότι αποτελεί μια προσωπικότητα «σφραγίδα» για την ελληνική μαχητικότητα και έκανε την ευχή να έχει συνέχεια η βραδιά εκείνη για το αρχαίο θέατρο. «Ο τόπος έχει αναπτυξιακή αξία και μετά τη λιγνιτική εποχή», επεσήμανε.
Η κυρία Άννα Καραπαναγιώτου μίλησε για τη συγκίνηση να βλέπει το θέατρο να φιλοξενεί και πάλι κόσμο, και ανέφερε ότι η αναστήλωση του χώρου δεν έχει προχωρήσει με πολύ γοργούς ρυθμούς, αλλά στο άμεσο μέλλον ο Δήμος Μεγαλόπολης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Ακόμη, η κυρία Καραπαναγιώτου επεσήμανε ότι δεν υπάρχει μόνιμο φυλακτικό προσωπικό στον χώρο -γενικά, όπως είπε, στην Αρκαδία δεν υπάρχει φυλακτικό προσωπικό- ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη να είναι επισκέψιμος ο χώρος τις καθημερινές.
Ο κ. Δ. Καμπόσος, τέλος, πρόεδρος περιφερειακών ενοτήτων Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στο θέατρο του Άργους, που μαζί με το θέατρο της Μεγαλόπολης είναι τα αρχαιότερα στη χώρα, και έκανε λόγο για την εξαιρετική διοργάνωση της βραδιάς και την ανάγκη του κόσμου να έχει διεξόδους στη σημερινή εποχή και μάλιστα σε τέτοιους ιστορικούς χώρους.
Μνημεία τέτοιας σπουδαιότητας όπως το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης έχουν να προσφέρουν στον τόπο μας και στη σύγχρονη εποχή τόσα πολλά. Είναι τα αιώνια εφόδια που μας κληροδότησαν οι ρίζες μας. Και τόσο ο Δήμος Μεγαλόπολης όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το υπουργείο Πολιτισμού και η Αρχαιολογική Υπηρεσία απέδειξαν ότι με δουλειά, συνεννόηση και συνεργασία μπορούν αυτά τα μνημεία να λειτουργήσουν και πάλι, όχι μόνο γα να μας μεταφέρουν κάτι από την αρχαία μας αίγλη, όχι μόνο για να μας εμπνεύσουν, αλλά για να αποτελέσουν εφαλτήριο για νέες προσπάθειες. Με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, αλλά και με την ενοποίηση του χώρου, η Αρκαδία θα έχει έναν αρχαιολογικό χώρο για τον οποίον θα μπορεί δικαιολογημένα να καυχηθεί.
Ρεπορτάζ: Arcadia Portal
Βίντεο: Καφενείο Μεγαλόπολης
Φωτογραφίες: VitasPi
[ot-video][/ot-video]