Ν. Καραθανασόπουλος: Οι εργαζόμενοι να μην αποδεχτούν την ιδιωτικοποίηση

0
293

«Καλούμε τους εργαζομένους να μην αποδεχτούν το νέο βήμα απελευθέρωσης της Ενέργειας διότι θα είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στους ίδιους και στα λαϊκά στρώματα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το επίμαχο νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει στην ίδια στρατηγική με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ξεδιπλώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της απελευθέρωσης αναφέρθηκε:

– Στην ενεργειακή επάρκεια, σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ορυκτές και ανανεώσιμες πηγές αντί να είναι επαρκής και να εξάγει, καταφεύγει σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας διότι αυτό εξυπηρετεί τους επενδυτές.

– Στο ενεργειακό μείγμα, τονίζοντας πως έχει ενταχθεί σε αυτό το φυσικό αέριο, ένα εισαγόμενο καύσιμο με πολύ μεγάλες απώλειες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διότι αφήνει σημαντικό κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους.

– Στην ενεργειακή ασφάλεια, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να διασφαλιστεί σε κρίσιμες στιγμές και ότι τον καπιταλιστή τον ενδιαφέρει η διασφάλιση του κέρδους του.

– Στους εργαζόμενους και στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων που η κυβέρνηση τις βρήκε και τις επεκτείνει φαλκιδεύοντας τη σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα.

– Στην τιμολογιακή πολιτική, υπογραμμίζοντας πως η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 157% από το 2000 έως το 2015 και το 30% του πληθυσμού είναι σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.

Επιπλέον, ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε πως το νομοσχέδιο εντάσσεται στην επιδίωξη της αστικής τάξης για να γίνει η χώρα ενεργειακός κόμβος και συνδέεται με την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς με κινδύνους μιας πολεμικής εμπλοκής. Για τη διαδικασία του επείγοντος ανέφερε ότι ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση την επέλεξε ήταν για να τελειώσει σύντομα πριν ξεδιπλωθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here