ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΔΕΗ – ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

0
207

Αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) γεγονός που θα σημάνει επιβάρυνση της τάξης των 18 ευρώ ανά τετράμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο).

Για όσους δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτή η αύξηση , παραθέτω τα εξής στοιχεία.

Όσοι έγιναν μικροί η μεγάλοι παραγωγοί ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λαμβάνουν μια επιδότηση ανά κιλοβατώρα που παράγουν. Αυτό έγινε γιατί υπάρχει οδηγία από την Ευρώπη να έχουμε σαν Ελλάδα μέχρι το 2020 ένα ποσοστό της ημερήσιας παραγωγής ρεύματος μόνο από ανανεώσιμες πηγές. Η επιδότηση όμως που δινόταν και δίνεται επιβάρυνε στην αρχή τα οικονομικά της ΔΕΗ και στην συνέχεια τον φορέα που δημιουργήθηκε για να ελέγχει την αγορά ενέργειας.Σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ το οποίο – όπως πάντα – θα πληρώσουμε όλοι εμείς.

Tο μεσοσταθμικό κόστος της παραγόμενης ενέργειας από συμβατικά καύσιμα στην ηπειρωτική χώρα ανέρχεται περίπου σε 70-75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (η λιγνιτική ενέργεια 55 και το φυσικό αέριο 105), όταν το κόστος των ΑΠΕ είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο και φτάνει τα 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μάλιστα, ενώ η αιολική μεγαβατώρα κοστίζει 90 ευρώ, η φωτοβολταϊκή φτάνει τα 420 ευρώ.
Έτσι, εκτιμάται ότι το κόστος της ενέργειας από ΑΠΕ θα αυξηθεί λόγω της μεγαλύτερης συμμετοχής των φωτοβολταϊκών και, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, επιλογή της χώρας είναι η διαφορά του κόστους μεταξύ των συμβατικών καυσίμων και των ΑΠΕ να επιδοτείται και η ενέργεια να αγοράζεται στο σύνολό της σε σταθερή και εγγυημένη τιμή.
Τα έσοδα του λογαριασμού ΑΠΕ προέρχονται από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ στην προημερησία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΕΠ), το κόστος των θερμικών συμβατικών σταθμών, την επιβολή ειδικού τέλους στη λιγνιτική παραγωγή, την πώληση Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου, την παρακράτηση του 25% του τέλους της ΕΡΤ και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Έξοδα του λογαριασμού είναι οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ βάσει της εγγυημένης τιμής.

Το ΕΤΜΕΑΡ πληρώνεται απευθείας από τους τελικούς καταναλωτές και καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της αξίας της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας και του αθροίσματος των εσόδων του λογαριασμού.

Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε όλοι μας τις δράσεις , τις παρεμβάσεις και τα δημοσιεύματα από οικολογικές οργανώσεις ( π.χ. Greenpeace) τα οποία προσπαθούν να μας πείσουν πόσο κακός είναι ο λιγνίτης ( εγχώριο φθηνό καύσιμο ) και πόσο αναγκαία είναι η μετάβαση γρήγορα σε μια κατάσταση που η ενέργεια που καταναλώνουμε στην Ελλάδα θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Κανείς βέβαια δεν μιλάει για το κόστος και ποιος θα το πληρώνει. Και βέβαια ο λιγνίτης ρυπαίνει και εμείς εδώ στην Μεγαλόπολη το ξέρουμε πολύ καλά. Όμως δυστυχώς η ευτυχώς ο λιγνίτης είναι και φθηνός και κρατάει τα τιμολόγια χαμηλά. Εδώ θα πρέπει κάποια στιγμή να αναγνωριστεί η προσφορά ( και ) της περιοχής της Μεγαλόπολης , αφού εμείς εδώ προσφέρουμε στην Ελλάδα φθηνή ενέργεια την ίδια στιγμή που επιβαρυνόμαστε με τα κακά αποτελέσματα της ρύπανσης και της επιβάρυνσης της υγείας μας.

Δηλαδή για ακόμα μια φορά καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς τα λάθη των κυβερνώντων. Ειδικά για εμάς τους πολίτες της Μεγαλόπολης – αλλά και της Πτολεμαΐδας, Κοζάνης Φλώρινας – και έχουμε την επιβάρυνση στο περιβάλλον μας και πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να επιδοτούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι είχε αποφασιστεί ένα μέρος του ποσού αυτού να το πληρώνουμε όλοι μας μέσω του ποσού που δίναμε για την ΕΡΤ και τώρα πλέον που βγήκε από τους λογαριασμούς το τέλος της ΕΡΤ , μπαίνει το ποσό αυτό μόνο του. Ούτε αυτό βγαίνει να το πει κανείς!!!

Τέλος για ακόμη μια φορά όλη η δυσαρέσκεια των πολιτών πέφτει πάνω στην εταιρία της ΔΕΗ και όλοι μας τα βάζουμε με την κακιά και άπονη ΔΕΗ. Κανείς επίσης δεν θα βγει να πει ότι η ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα αυτά , ούτε θα πάνε στα ταμεία της . Δυστυχώς οι κυβερνώντες έχουν επιλέξει να φορτώνουν την ΔΕΗ με διάφορα ποσά και τους βολεύει τελικά να έχει ο κόσμος την χειρότερη άποψη για την ΔΕΗ αφού έτσι θα μπορούν να την διαλύσουν πιο εύκολα.

Έχω πει πολλές φορές ….Όσο χάνει η ΔΕΗ τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της , τόσο πιο ακριβά θα πληρώνουμε το ρεύμα!!! Δυστυχώς όμως με ευθύνη της εξουσίας αλλά και των εργαζομένων δόθηκε το δικαίωμα και η αφορμή να λέγονται όλα αυτά.

Η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο (προκύπτει δηλαδή μέση αύξηση 60%). Έγιναν ωστόσο και μειώσεις για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης.

Αναλυτικά οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:

e8c4369c1f495a10d1e4c8883da4c681

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( Ρ.Α.Ε.) που ελέγχεται από την Κυβέρνηση κυκλοφόρησε μάλιστα και σχετική ανακοίνωση στην οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και παραδέχεται ποιό είναι τελικά το πρόβλημα. Ελάχιστα όμως Μ.Μ.Ε. παρουσιάζουν τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Ο ΛΑΓΗΕ είχε υπολογίσει βάσει των επίσημων στοιχείων μεσοσταθμική αύξηση 23,5 ευρώ/ MWh, ενώ με τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για τα οποία ενημέρωσε αναλυτικά τη ΡΑΕ, η μεσοσταθμική αύξηση ανήλθε στα 14,96 ευρώ /MWh.

Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επισημαίνει ότι οι ως άνω τιμές του ΕΤΜΕΑΡ προκύπτουν λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ και του ΥΠΕΚΑ, όσον αφορά την εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο 2ο εξάμηνο του 2013 και στη διάρκεια του 2014 (επισυναπτόμενη επιστολή).

β) Το επίσημο σενάριο του ΥΠΕΚΑ (ως άνω επιστολή) για το ρυθμό αποκλιμάκωσης, και εν τέλει το μηδενισμό (στο τέλος του 2014), του ως άνω σωρευτικού ελλείμματος, όπως προκύπτει κι από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας.

γ) Τον τρόπο κατανομής του ως άνω στόχου μείωσης του ελλείμματος στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, βάσει της μεθοδολογίας που περιγράφει η Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.20/οικ.290/08.01.2013 (ΦΕΚ Β’ 10/09.01.2013).

Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ κατανοεί ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η ΡΑΕ είχε επισημάνει τις επερχόμενες συνέπειες της απρογραμμάτιστης αυτής διείσδυσης, θεωρεί δε νομοτελειακά βέβαιο ότι, εάν δεν ληφθούν επειγόντως πρόσθετα δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον.

Αποτελεί γι’ αυτό αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, στο φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή. Η εξεύρεση αξιόπιστων και αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων αποτελεί άμεση υποχρέωση και προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών (Πολιτεία, παραγωγοί, κ.λπ.).

 

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here