ΝΔ κυβέρνηση, ΝΔ περιφερειάρχης, αλλά η Πελοπόννησος στην άκρη…

0
195

Οι εκλογές δεν είναι τόσο μακριά ώστε να μην θυμόμαστε πεντακάθαρα τι υπόσχονταν οι νυν κυβερνώντες για την Πελοπόννησο. Τέτοιον καιρό πέρυσι, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας έδινε αγώνα για να επικρατήσει στην πολιτική σκηνή, την κεντρική και την περιφερειακή. Ο κ. Παναγιώτης Νίκας, με σημαία το άμεμπτο του χαρακτήρα του και με τη στήριξη του κόμματός του, ανάμεσα στα άλλα επιχειρήματα που ανέπτυσσε, είχε και τούτο: κεντρική κυβέρνηση ΝΔ και «γαλάζιος» περιφερειάρχης, συνεννόηση και σύμπνοια, άρα έργα για την Πελοπόννησο και ανάπτυξη.

Λίγους μήνες μετά, αυτό που βλέπουμε να γίνεται είναι:

3 εκατ. ευρώ από το ταμείο της Περιφέρειας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να χρηματοδοτηθεί η επέκταση καθ’ ύψος του. Σαφώς ένα έργο σημαντικό, σαφώς ένα έργο ουσίας, σαφώς είναι προτιμότερο να χρηματοδοτούμε νοσοκομεία και όχι πανηγύρια (sic) αλλά μήπως ήταν δουλειά του υπουργείου Υγείας να το χρηματοδοτήσει;

Στις 6 Οκτωβρίου του 2019, ο κ. Νίκας ανακοινώνει ότι η Περιφέρεια διαθέτει από το ΕΣΠΑ της 10,6 εκατ. ευρώ για να υπερκαλύψει το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, αφού οι αιτήσεις υπερέβαιναν κατά πολύ τον προϋπολογισμό. Στις 8 Ιανουαρίου του 2020 ο κ. Νίκας σε συνέντευξή του ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει τελικά 12,6 εκατ. ευρώ για το ίδιο πρόγραμμα. Και πάλι: Δεν είναι δουλειά του υπουργείου να διαθέσει τα επιπλέον ποσά;

Σε δύο δηλαδή περιπτώσεις, τουλάχιστον, η Περιφέρεια στέλνει χρήματα στην κεντρική κυβέρνηση. Ο κ. Νικας είχε υποσχεθεί μεγάλα έργα, τα παραπάνω είναι μεγάλα έργα, αλλά η λεπτομέρεια είναι η εξής: Χρήματα της Περιφέρειας πάνε πίσω στο κράτος.

Παραθέτω δήλωση του περιφερειάρχη σε συνέντευξη Τύπου στις 4 Οκτωβρίου: «Πολιτική της περιφερειακής αρχής είναι να προωθεί μεγάλα έργα, άδρευσης, οδικού δικτύου: Αυτό είναι το κύριο καθήκον μας, όλα τα άλλα είναι δουλειά των Δήμων και υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για αυτό, όπως ο ΦιλόΔημος που είναι το καλύτερο πρόγραμμα. Η Περιφέρεια θα είναι αρωγός στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα βοηθήσουμε τον δημόσιο τομέα όπου έχει ανάγκη, το ΠεΣυ ομοφωνεί σε αυτό, να στηρίξουμε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, όμως, απλώς παίρνει από την Περιφέρεια. Δεν δίνει…

Χθες, ο περιφερειάρχης και εκλεκτός της ΝΔ «έπεσε από τα σύννεφα» που δεν προχωρεί το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο και ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί εκτάκτως με  τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Βασίλη Κοτρώνη και Μάριο Τσάκα αντίστοιχα -ενώ προηγήθηκε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Ενέργειας, ούτε καν με τον υπουργό- για να λυθεί το ζήτημα. Με δελτία Τύπου διαμαρτύρεται και στα λεγόμενά του φαίνεται ότι είναι κατάπληκτος από την εξέλιξη. Ενώ την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο» αυτό που προέκυψε και δηλώνει ότι ο ίδιος είχε δεσμεύσει 20 εκατ. ευρώ στην αρχή της θητείας του για το έργο και ότι αυτή η δέσμευση θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή, που σαφώς έχει τις δικές της ευθύνες. Εννέα χρόνια και ο αγωγός πέρασε έξω από την Τρίπολη, αλλά μέχρι εκεί.

Το δύσκολο, όμως, είναι να βρεθεί εργολάβος να αναλάβει την επέκταση του φυσικού αερίου και τη διαχείρισή του, αλλά… εδώ σε θέλω κάβουρα.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε επίσης χθες: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε ζητήσει 1,2 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα δακοκτονίας, ποσό απολύτως απαραίτητο. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρνήθηκε να δώσει τα χρήματα. Προχθές στη συνεδρίασή του το ΠεΣυ Πελοποννήσου με ψήφισμα ζήτησε ξανά αυτά τα χρήματα, διότι αν δεν δοθούν για ακόμα μία χρονιά κινδυνεύει η σοδειά της ελιάς στην Πελοπόννησο. Στα λόγια, όμως, πρόσφατα, ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης διαβεβαίωνε ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι το υπουργείο μεριμνά για την αγροτική ανάπτυξη και τα λοιπά και τα λοιπά. Και η ερώτηση η δική μου: Δεν έχει 1,2 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια να τα διαθέσει η ίδια και να λήξει το ζήτημα; 12,6 εκατ. έδωσε στο Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον του υπουργείου Ενέργειας.

Τι συμβαίνει;

Συμβαίνει ότι το κράτος δεν έχει χρήματα. Έχει μείνει ταπί και ψύχραιμο. Αλλά θα περιμέναμε μια μικρή ανταπόδοση της κεντρικής κυβέρνησης για το χρήμα που έχει ήδη δώσει η Περιφέρεια για ζητήματα αρμοδιότητάς της. Θα περιμέναμε συνεννόηση των «γαλάζιων». Αντί για αυτό, το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου «πάει περίπατο» -και θα γράψουμε περισσότερα για αυτό σε λίγες ημέρες.

Οπότε, η επικοινωνιακή διαχείριση της φτώχειας μας από πλευράς Περιφέρειας και κεντρικής κυβέρνησης δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει την πραγματικότητα, παρά τα 20 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

Όπως και το γαλάζιο χρώμα, η σύμπνοια και η συμπόρευση, η εμπιστοσύνη και η ιδεολογική ταύτιση δεν είναι αρκετά για να μην πει το «όχι» η κυβέρνηση στον περιφερειάρχη.

Υποσημείωση: Οι πρώτες αποφάσεις της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ορίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ ως μέσα δημοσιονομικής επάρκειας του κράτους και όχι της Αυτοδιοίκησης. Συνεπώς, οι δήμοι καλούνται άμεσα να μεταφέρουν τα εναπομείναντα χρηματικά ποσά στο εθνικό θησαυροφυλάκιο, που διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια ώρα, οι όχι για πολύ ακόμα αυτόνομοι διοικητικά και οικονομικά δήμοι ζητούν από την κυβέρνηση 4 δισ. ευρώ για να καλύψουν ανάγκες που έχουν προκύψει καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον κορωνοϊό. Μάταια, ασφαλώς. «Οι δικαστές αποφάσισαν ότι είναι υποχρεωτική η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών να έχει ”πλήρη και σαφή εικόνα της ρευστότητας και των ταμειακών αναγκών του συνόλου των Φορέων Γενικής Κυβερνήσεως, για τον καθορισμό του ύψους του δημοσίου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας ως προς τη χρήση της διαθέσιμης ρευστότητας, την επίτευξη αξιόπιστων προβλέψεων σχετικώς προς τις ταμειακές ροές του συνόλου της Γενικής Κυβερνήσεως και την αποφυγή άσκοπου δανεισμού”» (τα στοιχεία από το ρεπορτάζ της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη στην «Αυγή»).

Αν η αυτοδιοίκηση κάνει όνειρα για ανάπτυξη με τις δικές της δυνάμεις, πλανάται πλάνην οικτράν.

Και με τη βούλα του ΣτΕ, πλέον.

Γαλανιάδη Εύα από το ArcadiaPortal.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here