του Κώστα Φίλανδρου, Οικονομολόγου
Εκδότη εφημερίδας «Νέα της Μεγαλοπόλεως»
Για τη θέρμανση των κτιρίων της πόλης της Μεγαλόπολης, από τη Δημοτική Αρχή, επελέγη το φυσικό αέριο, ένα έργο συνολικού κόστους 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. αφορούν την χρηματοδότηση του κόστους των ιδιοκτητών για να αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα συστήματα θέρμανσης.
Έτσι, οι κάτοικοι της πόλης, αφενός θα έχουν μηδενικό κόστος για να συνδεθούν στο δίκτυο και να αλλάξουν τα συστήματα θέρμανσης, αφετέρου θα έχουν μικρότερο ετήσιο κόστος θέρμανσης. Όφελος αρκετών χιλιάδων ευρώ σε βάθος χρόνου.
Και οι κάτοικοι των χωριών; Από τη μια συμμετείχαν στα κόστη της τηλεθέρμανσης (και θα συμμετέχουν μέχρι να αποπληρωθούν τα δάνεια) χωρίς καμία απολαβή, τώρα πάλι θα κουβαλάνε ξύλα και θα ακριβοπληρώνουν πετρέλαιο ή ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν.
Αν δε υπολογίσετε ότι οι αντικειμενικές αξίες των σπιτιών στα χωριά είναι ίδιες ή και μεγαλύτερες από την πόλη(!) και ότι πληρώνουν ίδια ή μεγαλύτερα δημοτικά τέλη και φόρους (μιας και μετράνε και τα καλύβια, τα κοτέτσια και τα κατώγια) με σαφώς μειωμένες παροχές, οι κάτοικοι των χωριών είναι πολλαπλώς αδικημένοι!
Για λόγους ισονομίας οφείλει η Δημοτική Αρχή να εξασφαλίσει κάποιο πρόγραμμα με αντίστοιχες παροχές και για τα χωριά του Δήμου. Τουλάχιστον για να μην αισθάνονται οι κάτοικοι των χωριών ότι είναι… τα μεγάλα κορόϊδα!
Έχουμε γράψει αρκετές φορές.
Τώρα είναι η ώρα να σχεδιαστεί ένα τοπικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», μόνο για τα χωριά του Δήμου Μεγαλόπολης, με μηδενικό κόστος για όλους (όπως και για κατοίκους της πόλης) και ανεξαρτήτως αν πρόκειται για α΄ ή β΄ κατοικία, επιχείρηση κ.λπ.
Οι επιπλέον πόροι που θα χρειαστούν, να εξευρεθούν όπως βρέθηκαν για τη Μεγαλόπολη (π.χ., ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, Λιγνιτόσημο, κ.λπ.).
Τα οφέλη από ένα τέτοιο πρόγραμμα θα είναι πολλαπλά.
Πέραν από τα προφανή οφέλη των ιδιοκτητών:
Θα δημιουργηθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίες για ντόπιους εργαζόμενους και επαγγελματίες (εμπλέκονται μια σειρά επαγγέλματα) και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο καθώς ο περιορισμός των δραστηριοτήτων και το κλείσιμο της ΔΕΗ δημιουργεί στρατιά ανέργων.
Θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα χωριά που θα δίνουν τη δυνατότητα μόνιμης κατοίκησης νέων (ανακυτάρρωση κοινοτήτων) που με τηλεργασία θα μπορούν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά. Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να μένουν μεγαλύτερα διαστήματα ή να σκεφτούν για μόνιμη εγκατάσταση. Ακόμη (γιατί όχι;) να προσελκύσουν Ευρωπαίους -και όχι μόνον- πολίτες που τους μαγεύει το brand name «Αρκαδία», για μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη Δημοτική Αρχή να μη διεκδικήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Αναμένουμε.
Υ.Γ. Στη μελέτη που διεξήγαγε το INSTITUTE FOR EUROPEAN ENERGY AND CLIMATE POLICY (τη δημοσίευσε το «Καφενείο Μεγαλόπολης») για τη θέρμανση των κατοικιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως βέλτιστη λύση προτείνεται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με κατάργηση και αντικατάσταση των καυστήρων ορυκτών καυσίμων με αντλίες θερμότητας. -Κ.Φ.
Προτάθηκε ξεχωριστο εξοικονομω απο την παράταξη Νεα Αρχη για ολο τον Δημο Μεγαλόπολης τον Ιούλιο του 2020, με δυνατότητα χρηματοδότησης απο το Τ.Δ.Μ. (που ξεκίνησε το 2018, Φάμελος, απο τα εσόδα μείωσης ρύπων Co2) και δώθηκε στον Αντιπεριφεριάρχη και την ίδια ημέρα και στον κ. Μουσουρούλη στην επίσκεψή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγαλόπολης. (Το κείμενο είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο)